Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:03 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.3.1998

· Περιορισμό των δημοσίων ελλειμμάτων, των επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων στις επιχειρήσεις, του ελλείμματος του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων και του ελλείμματος κοινωνικής ασφάλισης, προβλέπουν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, στο πλαίσιο της υλοποίησης της προσαρμογής της συναλλαγματικής ισοτιμίας, μετά την υποτίμηση της δραχμής κατά 14%. Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπαντωνίου περιλαμβάνονται η διατήρηση της εισοδηματικής πολιτικής στο 2,5%, το "πάγωμα" των προσλήψεων, ο περιορισμός της δαπάνης στα φάρμακα, η συγχώνευση και κατάργηση δημοσίων οργανισμών, η ιδιωτικοποίηση 11 δημοσίων επιχειρήσεων και τριών κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών, η εξυγίανση των ζημιογόνων επιχειρήσεων του δημοσίου και η μεταρρύθμιση στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

· Εντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλής, έκανε λόγο για "χρεωκοπία" της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε, ότι ήταν ψεύτικες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης περί "σκληρής δραχμής" και προέβλεψε δεινά για τους πολίτες.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσουν κανονικά στις 31 Μαρτίου, ακόμη και αν οι Τουρκοκύπριοι αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτές. Την απόφαση αυτή έλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Γαλλία ήρε τις ενστάσεις που είχε θέσει όταν τάχθηκε υπέρ του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαιτίας της μη συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σ' αυτές. Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς κατηγόρησε τους "15" ότι υπέκυψαν στον εκβιασμό της Αθήνας. Την ακράδαντη πεποίθησή του ότι ''οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αποτελέσουν τελικά τον κύριο μοχλό πίεσης για να καμφθεί η σημερινή τουρκική αδιαλλαξία, η οποία βρίσκεται στο απόγειό της και θα ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση της Κύπρου'', εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Κασουλίδης. Η άρνηση των τουρκοκυπρίων να συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων αυτών, τονίζει ο ειδικός απεσταλμένος της βρετανικής προεδρίας, για το Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνει σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα.

Βγήκε χθες από το Ιατρικό Κέντρο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είχε υποβληθεί σε εγχείριση για την αποκατάσταση ρήξης τένοντα στο δεξί του πόδι. Σε μία εβδομάδα ο κ. Καραμανλής θα ξαναγυρίσει στο γραφείο του στην οδό Ρηγίλλης, ωστόσο θα χρησιμοποιεί πατερίτσες περίπου για έξι εβδομάδες και στο διάστημα αυτό θα υποβάλλεται σε φυσιοθεραπεία. Ο θεράπων ιατρός του δήλωσε ικανοποιημένος από την μετεγχειρητική πορεία του κ. Καραμανλή.

Στη σύνοδο των αρχηγών ΓΕΕΘΑ της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στη χώρα μας, αναμένεται να συμμετάσχει και ο Τούρκος στρατηγός, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ισμαήλ Καρανταγί.

Η ΠΑΣΚΕ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης της ΓΣΕΕ, δεν κατέκτησε την αυτοδυναμία. Η ΔΑΚΕ ξεπέρασε την ΔΑΣ, την παράταξη του ΚΚΕ σε ψήφους και ποσοστά, όχι όμως σε έδρες και διεκδικεί τη θέση του γενικού γραμματέα της συνομοσπονδίας. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 211 ψήφους, ποσοστό, 48,90% και έδρες 22, η ΔΑΚΕ 99 ψήφους, 10 έδρες, ποσοστό, 22,96%, η ΔΑΣ 92 ψήφους, ποσοστό 21,34% και η αυτόνομη παρέμβαση του Συνασπισμού, 29 ψήφους, ποσοστό 6,72 και 3 έδρες.

Ανοιχτά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο μέχρι το βράδυ τα κεντρικά ταχυδρομεία προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην αποστολή των φορολογικών τους δηλώσεων. Οι εφορίες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει σιωπηρή παράταση στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων σε μισθωτούς και συνταξιούχους έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι το θέμα της σημερινής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Ρωμαίο.

Μέτρα για την απόσυρση παλιών αυτοκινήτων θα ανακοινώσει την προσεχή εβδομάδα το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο Κώστας Λαλιώτης προανήγγειλε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει με αυτοκίνητα άνω των 15 ετών, τονίζοντας ότι η διαδικασία αντικατάστασης των παλιών καταλυτικών θα συνδεθεί με τους ελέγχους για την έκδοση κάρτας καυσαερίων. Το μέτρο σε πρώτη φάση θα ισχύσει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην αναδυόμενη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα βρεθεί στο επίκεντρο του 5ου φόρουμ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαρτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων. Το συνέδριο διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης και το ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο.

Στο θέμα των εθνοτήτων αναφέρθηκε, με αφορμή την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο σκοπιανός Πρόεδρος, Κίρο Γκλιγκόρωφ, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων. Ο Σκοπιανός Πρόεδρος τόνισε ότι η ασφάλεια της χώρας του είναι δεδομένη, δεν απειλείται η ανεξαρτησία και η εδαφική της ακεραιότητα από την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ έκανε και μια ιστορική αναδρομή του κράτους της ΠΓΔΜ, επιχειρώντας μάλιστα παραλληλισμούς των Σκοπιανών με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

Επίσκεψη -αστραπή πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα στα Τίρανα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόμπ Τάλμποτ. ''Ο κ. Τάλμποτ θα επισκεφθεί τα Τίρανα χωρίς να τα δει από κοντά'', γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα ''Κόχα Γιον'', καθώς οι συναντήσεις που θα έχει ο Αμερικανός υπουργός με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Φατός Νάνο και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Πασκάλ Μίλο θα γίνουν στο αεροδρόμιο των Τιράνων. Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Ζέρι Ι Πόπουλιτ'', επιδίωξη της επίσκεψης Τάλμποτ είναι η συζήτηση με την αλβανική κυβέρνηση για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, βρίσκεται στη Γερμανία, μετά από πρόσκληση του Γερμανού ομολόγου της, Κλάους Κίνκελ. Η κ. Μιχάιλοβα θα λάβει μέρος στις βουλγαρο-γερμανικές πολιτικές διαβουλεύσεις που θα γίνουν σημερα στο Ντεσάου. Τις δυο πλευρές, εκτός από τις διμερείς σχέσεις, θα απασχολήσουν η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και άλλα θέματα της περιφερειακής πολιτικής.

Σήμερα στα νοτιοανατολικά ο καιρός θα είναι νεφελώδης με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Ωστόσο τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενίσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά αλλά και στα πεδινά της κεντρικής χώρας. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις με παροδική βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 7 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 16 March 1998 - 7:05:11 UTC