Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:22 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.3.1998

"Η ισοτιμία της δραχμής στο μέλλον θα είναι αυτή που αποφασίστηκε και με αυτή την ισοτιμία θα συμμετάσχουμε στην οικονομική και νομισματική ένωση", δήλωσε από την Πράγα, όπου βρίσκεται, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό βήμα την ένταξη της δραχμής στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ψυχραιμία συνέστησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του Γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι επιστρατεύθηκε ήδη το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης που θα ασκούν εποπτεία στην αγορά, ώστε να αποτραπούν πλήρως φαινόμενα κερδοσκοπίας. Αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε δηλώσεις του μετά από επαφές που είχε με εκπροσώπους του ΣΕΒ, των σούπερ μάρκετ και του εμπορικού κόσμου. Συγκεκριμένα η βενζίνη σούπερ θα πωλείται ακριβότερη κατά 3,3 δραχμές το λίτρο, η αμόλυβδη κατά 3, 5 δραχμές το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κατά 4,5 δραχμές το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 4,2 δραχμές το λίτρο. Έντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε κατακόρυφη άνοδο κατά 7,3% και έκλεισε στις 1650 μονάδες, με ισχυρό όγκο συναλλαγών στα 40 δισεκατομμύρια δραχμές.

Σε έντονη αναταραχή βρίσκεται η αγορά που μετράει τις επιπτώσεις από την υποτίμηση της δραχμής. Καύσιμα, αυτοκίνητα, όλα τα εισαγόμενα προϊόντα κι εκείνα που παράγονται στην Ελλάδα από εισαγόμενες πρώτες ύλες, αναμένεται να ανατιμηθούν σε ποσοστό που θα αγγίξει έως και το 15%. Ήδη, οι εξελίξεις έχουν σπρώξει μεγάλο αριθμό πολιτών σε καταστήματα διαρκών καταναλωτικών αγαθών, και οι πρόωρες αγορές είναι ενδεικτικές της αγωνίας τους για τη διαφαινόμενη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης. Στον άλλο πόλο, σε συναγερμό για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας και πληθωριστικών πιέσεων, έχουν τεθεί οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ρευστότητα επικρατεί στην αγορά αυτοκινήτων. Νέες τιμές δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί, και οι εταιρίες δέχονται μεν παραγγελίες, προειδοποιούν ωστόσο για ενδεχόμενη αύξηση της τιμής. Κινητικότητα εκδηλώνεται σήμερα στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Οι καταναλωτές σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το μεσοδιάστημα, μέχρι τη διαμόρφωση των νέων τιμών και να κάνουν τα προγραμματισμένα για αργότερα ψώνια τους με τις ισχύουσες. Την πεποίθηση ότι η κυβερνητική απόφαση για υποτίμηση της δραχμής ήταν η πλέον ενδεδειγμένη στη δεδομένη χρονική συγκυρία, εξέφρασε, με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Απόστολος Γενίτσαρης. Την εκτίμηση ότι ο τζίρος της ελληνικής βιοτεχνίας θα μειωθεί κατά 8%-10% εξαιτίας της υποτίμησης της δραχμής, διατύπωσε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Μαστρογιάννης.

Τις εξελίξεις στην οικονομία συζήτησε το μεσημέρι με στενούς του συνεργάτες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε ο κ. Καραμανλής να καταθέσει στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό. Επίσης η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε στον Άρειο Πάγο μηνυτήρια αναφορά για τη διαρροή της πληροφορίας περί υποτίμησης της δραχμής. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Άρης Σπηλιωτόπουλος, είπε: "Η κυβέρνηση επιχειρεί μαζί με την υποτίμηση της δραχμής και την υποτίμηση της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Ως απάντηση σε αυτή την τρανή απόδειξη της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής προσπάθησε να ξανασερβίρει το ίδιο φαγητό, τα ίδια μέτρα, τα οποία πολλές φορές στο παρελθόν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έχει εξαγγείλει, πλην όμως απεδείχθη περίτρανα ότι δεν έχει την απαιτούμενη τόλμη για να τα εφαρμόσει στην πράξη". Ο τομεάρχης οικονομίας της Ν.Δ., Γιώργος Αλογοσκούφης, χαρακτήρισε την υποτίμηση ως ριψοκίνδυνο βήμα που είναι άγνωστο αν θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα από ό, τι η πολιτική της σκληρής δραχμής.

Στην υποτίμηση της δραχμής αντέδρασαν έντονα και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για ξεπούλημα του εθνικού πλούτου έκανε λόγο το ΚΚΕ, ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού σε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για παραπλάνηση του κοινωνικού τομέα. Σε συνέντευξή του για τις εξελίξεις στην οικονομία, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, είπε ότι νίκησε το διεθνές χρηματιστηριακό κεφάλαιο και κατέρρευσε ο μύθος της αξιοπιστίας της κυβέρνησης και της οικονομικής σταθερότητας. "Βατερλώ της σκληρής δραχμής" χαρακτήρισε την υποτίμηση ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς που έκανε λόγο για ταπεινωτική διαχείριση μέσω Βρυξελλών.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Τσεχίας, το Κυπριακό, οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα και τα ελληνοτουρκικά είναι τα θέματα που συζήτησαν σήμερα στην Πράγα, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τσεχίας, Κώστας Σημίτης και Γιόζεφ Τοσόφσκι. Μετά τη συνάντηση, οι δύο πρωθυπουργοί έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Με αφορμή τις συζητήσεις για την ένταξη της Τσεχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα ξεκινήσουν σε δύο εβδομάδες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και για την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν έχει συσχετίσει επισήμως την ένταξη της μεγαλονήσου με την επίλυση του Κυπριακού. "Κάτι τέτοιο θα ήταν απαράδεκτο γιατί θα καθιστούσε την Κύπρο, όμηρο της Τουρκίας", είπε ο κ. Σημίτης. Αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Γιάροσλαβ Σέντιβυ, ενώ το βράδυ θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο που παραθέτει ο πρωθυπουργός της Τσεχίας. Αύριο το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, και στη συνέχεια θα δοθεί δεξίωση στην ελληνική πρεσβεία.

Την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Εδιμβούργο, να προχωρήσουν κανονικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην Κοινότητα, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, χαιρέτισε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γενικός Γραμματέας Τύπου, Νίκος Αθανασάκης. Ο κ. Αθανασάκης κάλεσε την Άγκυρα και τους Τουρκοκύπριους να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία τους και να συμμετάσχουν και εκείνοι σε αυτή τη διαδικασία.

Την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Τσέχους δημοσιογράφους. Ο κ. Παπανδρέου, κατήγγειλε την Αγκυρα ότι υπονομεύει τη σταθερότητα των σχέσεων με την Ελλάδα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση της Τουρκίας για επίλυση των διμερών διαφορών, υπογράμμισε ότι "η χώρα αυτή θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού όμως πρώτα αποδεχθεί τη γενική του δικαιοδοσία". "Η Ελλάδα έχει τοποθετήσει στο κέντρο της προσέγγισής της το Διεθνές Δίκαιο και είναι έτοιμη να πάει στη Χάγη. Υποστηρίζουμε ότι η μόνη νομική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Δεν μπορεί όμως να αποδεχθεί το διάλογο και τις μονομερείς αξιώσεις της Τουρκίας για το στάτους κβο στο Αιγαίο", είπε ο κ. Παπανδρέου.

Εντολή προς τις εφορίες όλης της χώρας να δέχονται φορολογικές δηλώσεις μέχρι και την Παρασκευή έδωσε το μεσημέρι το Υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα και αύριο οι εφορίες θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 8 το βράδυ. Το υπουργείο Οικονομικών θέτει ως στόχο την 30η Ιουνίου για την εκκαθάριση του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων από το ΚΕΠΥΟ. Με σχετική εγκύκλιο που στάλθηκε προς τις ΔΟΥ επισημαίνεται ότι οι εφορίες πρέπει να αποστέλλουν κάθε εβδομάδα στο ΚΕΠΥΟ ικανοποιητικό αριθμό δηλώσεων και παράλληλα να ενημερώνουν σχετικά τις αρμόδιες οικονομικές επιθεωρήσεις στις οποίες υπάγονται.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λεγόμενες μικρές ευρωπαϊκές χώρες, στο διεθνή καταμερισμό εργασίας, για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων, επεσήμανε με ερώτησή του στην ευρωπαϊκή επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς. Ο ευρωβουλευτής τόνισε την ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια στην κατανομή κοινοτικών κονδυλίων, ενώ απαρίθμησε τα διαρθρωτικά προβλήματα υποδομής, που υπάρχουν, την έλλειψη πόρων και τις γλωσσικές ιδιαιτερότητες, που αντιμετωπίζουν οι μικρότερες χώρες. Στην απάντησή της η επιτροπή, δια του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της, με την έναρξη μελέτης, για να διαπιστώσει , αν και ποια νέα μέτρα χρειάζονται, ως ενίσχυση, για τα κράτη μέλη της Ε.Ε., με περιορισμένη οπτικοακουστική παραγωγή.

Δύο Αλβανοί ομολόγησαν τελικά τη δολοφονία ζευγαριού Βρετανών στην Κεφαλονιά την προηγούμενη εβδομάδα. Το έγκλημα έγινε μέσα στο ίδιο το σπίτι των θυμάτων, Έγκελς Ρόι Τζέημς και Τζούντιθ Τέιμς, στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς.

Διαδοχικές επισκέψεις στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα θα πραγματοποιήσει από αύριο ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό που έχουν διακοπεί από το Νοέμβριο. Στη συνέχεια ο κ. Κόρντοβεζ θα μεταβεί στη Γενεύη στις 26 Μαρτίου, όπου θα ενημερώσει τον ειδικό απεσταλμένο της βρετανικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, τον Αμερικανό απεσταλμένο Τόμας Μίλερ καθώς και μεσολαβητές άλλων χωρών για το κυπριακό, για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε στις τρεις πρωτεύουσες.

Η αστυνομία σταμάτησε την πορεία των 2.000 περίπου Αλβανίδων που ξεκίνησαν το πρωί πορεία από την Πρίστινα στην περιοχή Ντρένιτσα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον τοπικό πληθυσμό της περιοχής. Η αστυνομία σταμάτησε στο προάστιο της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, Πόλιε, τις γυναίκες, οι οποίες κρατούσαν ψωμιά και πανό με συνθήματα όπως "Σταματήστε τη βία" και "Ντρένιτσα, ερχόμαστε", και τις ανάγκασε να επιστρέψουν πίσω στην Πρίστινα. Την πορεία των γυναικών είχε οργανώσει η Ένωση Αλβανίδων Γυναικών και το Φόρουμ Γυναικών του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου.

Την Κροατία και τη Σερβία θα επισκεφτεί την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, ενώ την Πέμπτη πρόκειται να συναντηθεί με το Γάλλο ομόλογό του Υμπέρ Βεντρίν. Στόχος του θα είναι να πείσει το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, "να αποσύρει την ειδική αστυνομική δύναμη από το Κοσσυφοπέδιο και να τερματίσει τις επιχειρήσεις εναντίον του αλβανικού πληθυσμού", όπως είπε o κ. Κίνκελ στο περιοδικό "Der Spiegel".

Σε αποτυχία κατέληξε η προσπάθεια των τσετσενικών δυνάμεων ασφαλείας να απελευθερώσουν δύο Βρετανούς υπαλλήλους της ανθρωπιστικής βοήθειας, οι οποίοι απήχθησαν στην περιοχή Ουρούς-Μαρτάν, 15 χιλιόμετρα έξω από το Γκρόζνι. Ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε, και τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής ομάδας της Τσετσενίας Κουνκάρ Ισπαρίλοφ. Οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν το σπίτι στο οποίο πίστευαν ότι βρίσκονταν οι βρετανοί όμηροι, Καμίλα Κάρ και Τζον Τζέιμς, αλλά εγκατέλειψαν την προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω δυσάρεστες εξελίξεις όταν οι απαγωγείς άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Στα Σκόπια βρίσκεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόμπ Τάλμποτ, στο πλαίσιο της περιοδείας που ξεκίνησε στις Βαλκανικές χώρες. Σήμερα και αύριο ο κ.Τάλμποτ θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό Πρόεδρο, Κίρο Γκλιγκόρωφ, τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τον υπουργό Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το ζήτημα της παράτασης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που εδρεύει στα Σκόπια.

Κακοκαιρία θα επικρατήσει και αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με πρόσκαιρες βροχές ή χιόνι στα ορεινά. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -4 μέχρι 7 βαθμούς, στα δυτικά από 0 μέχρι 11 και στην υπόλοιπη χώρα από έναν μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενούς χιονόπτωσης κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 7 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 16 March 1998 - 17:05:15 UTC