Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:54 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.3.1998

Η κυβέρνηση επιδίωξε και πέτυχε την ένταξη της δραχμής στο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών, ενεργώντας βάσει σχεδίου και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είπε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στην Πράγα. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα ενίσχυσε τη θέση της θωρακίζοντας τη δραχμή και πρόσθεσε ότι είναι πλέον σαφές πως οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και διαβεβαιώνουν ότι το 2001 θα κριθούμε με τα ίδια κριτήρια που θα ισχύσουν για τις χώρες που θα προηγηθούν στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικές τις πρώτες αντιδράσεις της αγοράς, που, όπως είπε θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος. Εξάλλου, σε δηλώσεις του από το Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, πρότεινε τη δημιουργία συμμαχίας με τη Βρετανία ώστε να διασφαλιστεί ότι οι χώρες που δεν θα μετάσχουν στην πρώτη φάση του "Ευρώ" δεν θα αποκλειστούν από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Σημαντική κίνηση χαρακτήρισε την ένταξη της δραχμής στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, γενικός γραμματέας Τύπου, Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος επέκρινε τη ΝΔ για την απόφασή της να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της δραχμής. "Θεωρούμε ότι έγινε μια σημαντική μεγάλη κίνηση με την ένταξη της δραχμής στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών. Η κίνηση αυτή είχε τις επιπτώσεις της από την προσαρμογή της ισοτιμίας της δραχμής. Οι αγορές αντιδρούν θετικά και με εμπιστοσύνη", είπε ο κ. Αθανασάκης. Ερωτηθείς για την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση είπε: "Ελπίζω η ΝΔ εκτός από το να συντάσσει μηνυτήριες αναφορές να ασχοληθεί και με το να συντάξει και καμιά πολιτική θέση". Με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της ΓΕΣΕΒΕ συναντήθηκε το απόγευμα κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας. Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, έγινε το μεσημέρι ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., Μιλτιάδης Έβερτ. Σε δηλώσεις του ο κ. Έβερτ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα και ζήτησε από τη Ν. Δ. να ακολουθήσει πιο σκληρή τακτική. Τη διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για το θέμα της υποτίμησης της δραχμής, ζήτησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής.

Οι τιμές των αυτοκινήτων θα είναι οι ίδιες μέχρι τις 25 Μαρτίου, σε ό,τι αφορά στον εισαγωγικό δασμό και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ωστόσο σε ό, τι αφορά στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης από χθες ισχύουν οι νέες ισοτιμίες. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, μετά από υπουργική σύσκεψη για το θέμα. Το μεσημέρι εστάλη σχετική εγκύκλιος στα τελωνεία που αναφέρει ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα αυτοκίνητα υπολογίζεται από σήμερα με τη νέα ισοτιμία. Έντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν και σήμερα στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1737,37 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5,31%. Ο όγκος των συναλλαγών έφτασε σήμερα τα 63,4 δισεκατομμύρια δραχμές.

Σύσκεψη για την Ολυμπιακή Αεροπορία θα πραγματοποιηθεί αύριο, υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου. Κρίσιμες αποφάσεις για τις δημόσιες επιχειρήσεις θα ληφθούν κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, την Πέμπτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα μέτρα που θα ληφθούν για την Ολυμπιακή Αεροπορία συγκαταλέγονται κατάργηση των υπερωριών και εφαρμογή ελαστικού ωραρίου, αύξηση ωρών απασχόλησης για τους ιπτάμενους, κατάργηση δωρεάν εισιτηρίων και της δωρεάν μεταφοράς εργαζομένων στην εργασία τους, μείωση κατά 30% του εποχικού προσωπικού κ.α.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Τσεχίας και η πορεία ένταξης της Τσεχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν τα κύρια θέματα της συνάντησης που είχε σήμερα στην Πράγα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τον Πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ. Σε δηλώσεις του ο κ. Σημίτης, υπογράμμισε ότι είναι κοινή η βούληση για στενή συνεργασία ενόψει της ένταξης της Τσεχίας στις ευρωπαϊκές δομές και το ΝΑΤΟ. Με τη συνάντηση αυτή ο κ. Σημίτης ολοκλήρωσε τις επαφές του με την ηγεσία της Τσεχίας.

Την ανάγκη η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στην πανηγυρική συνεδρίαση για τα 50 χρόνια της ΔΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Την έναρξη της συνόδου κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας της Συνόδου Χοσέ Κουτιλιέϊρο, ενώ συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, και πολλοί υπουργοί εξωτερικών και άμυνας των κρατών μελών και των συνδεδεμένων μελών.

Στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε εκδήλωση του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Λονδίνο. Ο κ.Πάγκαλος είπε ότι είναι απόλυτα φυσικό, η Κύπρος να βρίσκεται πρώτη μεταξύ των υπό ένταξη χωρών, αφού πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ, αλλά διαθέτει επίσης περαιτέρω πλεονεκτήματα. Μεταξύ αυτών είναι το νομικό της σύστημα. Αναφερόμενος στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου σε σχέση με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έδωσε το παράδειγμα της Εσθονίας, όπου υπάρχει μεγάλη ρωσική μειονότητα, που φθάνει το 30% του πληθυσμού.

Εκρηκτικό μηχανισμό τοποθέτησαν άγνωστοι σε πολυκατοικία στην οποία διατηρεί του πολιτικό του γραφείο ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσετινές, στη Λεωφόρο Ηρώων 7, στο κέντρο της Κομοτηνής. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε στον 4ο όροφο, ενώ το γραφείο του βουλευτή είναι στον 1ο όροφο, ύστερα από τηλεφωνική προειδοποίηση αγνώστων στην αστυνομία και στο σπίτι του κ. Τσετινέ, το βράδυ της Δευτέρας. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι πυροτεχνουργοί που εντόπισαν το μηχανισμό στο κλιμακοστάσιο και τον εξουδετέρωσαν. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε αναχωρήσει για την Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας και την ώρα που έγινε η ειδοποίηση δεν βρισκόταν κανείς από τους συνεργάτες του στο πολιτικό γραφείο.

Η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του Νίκου Παπανδρέου, με τίτλο "Λεπτή γραμμή", θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου στη Δράμα. Η παρουσίαση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Δράμας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών και το βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι".

Την εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης που έχει εκπονήσει η αμερικανική κυβέρνηση για όλη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα των Βαλκανίων ανακοίνωσαν από κοινού στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Μπλάγκογια Χατζίνσκι, και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τάλμποτ που βρίσκεται από χθες στα Σκόπια. Στο μεταξύ, πρόσκληση στη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού να αποστείλει ομάδα ειδικών της, προκειμένου να ερευνήσουν την κατάσταση στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, ύστερα από τη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων, απηύθυνε η σερβική κυβέρνηση.

Επίσημη επίσκεψη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του. Η επίσκεψη Σιράκ, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βοσνίας Αλία Ιζετμπέκοβιτς, θα πραγματοποιηθεί στις 6-7 Απριλίου.

Απαραίτητη για τη διασφάλιση της σταθερότητας της ΠΓΔΜ και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων είναι η παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που εδρεύει στα Σκόπια, σύμφωνα με την άποψη του διοικητή της UNPREDEP, Χένριχ Σοκάλσκι. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, ο κ.Σοκάλσκι υποστήριξε πως η εξέλιξη των γεγονότων στο Κοσσυφοπέδιο επιβάλλει την επανεξέταση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της απόφασης για αποχώρηση της UNPREDEP από την ΠΓΔΜ στα τέλη Αυγούστου ή την αντικατάστασή της με άλλή δύναμη, η οποία θα αποτελείται από στρατιώτες των ΗΠΑ ή των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Σαφή εντολή στον Ρώσο Πρόεδρο, Μπόρις Γέλτσιν, να παραμείνει στο κρεβάτι και να αναβάλλει τις υποχρεώσεις του έως ότου αναρρώσει από την πρόσφατη λοίμωξη του αναπνευστικού που υπέστη, έδωσαν οι γιατροί του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το γραφείο τύπου του. Ο Πρόεδρος Γέλτσιν ανέβαλε την προγραμματισμένη συνάντηση κορυφής με την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών.

"Η εκλογική διαδικασία από το ξεκίνημα έως τη λήξη της, αποδεικνύει ότι η ψηφοφορία διεξήχθη κάτω από καθεστώς παραβιάσεων του νόμου και απειλών", υποστήριξαν με κοινή δήλωση τους, πέντε υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών της Αρμενίας. Πρόκειται για τους Ντεμιρτσιάν, Μπαταλιάν, Μανουκιάν, Μπλειάν και Βεγκέν Κατσατριάν, οι οποίοι προσέθεσαν ότι ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα οι εκλογές δεν μπορούν να θεωρηθούν νόμιμες ή ελεύθερες. Ο Ρομπέρτ Κοτσαριάν πρωθυπουργός και υπηρεσιακός Πρόεδρος της Αρμενίας δεν υπέγραψε το κείμενο διαμαρτυρίας. Αντίθετα ο τωρινός ηγέτης του κομμουνιστικού κόμματος, Σεργκέι Μπαταλιάν, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τα εκλογικά αποτελέσματα.

Στους επαναληπτικούς αγώνες της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο που θα γίνουν αύριο, είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων των φιλάθλων. Στο σημαντικότερο παιχνίδι ο Ηρακλής θα αντιμετωπίσει στις 7:30 το βράδυ στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό, όπου και θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το 2 -1 του Καυτατζογλείου. Μετά τη σπουδαία νίκη επί του Ιωνικού στο πρωτάθλημα, η προσοχή των παιχτών του ΠΑΟΚ στρέφεται πλέον στο παιχνίδι της Τούμπας κόντρα στον Πανιώνιο, που θα αρχίσει στις 5 το απόγευμα. Ο "Δικέφαλος" θα πρέπει να ανατρέψει το εις βάρος του 1 - 0, σκορ με το οποίο έχασε στο πρώτο παιχνίδι στη Νέα Σμύρνη.

Οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο βαθμιαία αύριο θα εξασθενήσουν ενώ οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τις Κυκλάδες, προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια στις υπόλοιπες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με μικρή πιθανότητα χιονοπτώσεων. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -5 μέχρι 9 βαθμούς, στα δυτικά από -1 μέχρι 11 και στην υπόλοιπη χώρα από 0 μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενούς χιονόπτωσης τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 17 March 1998 - 18:05:21 UTC