Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:31 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.3.1998

Η εξοικονόμηση των λειτουργικών δαπανών της Ολυμπιακής κατά 50 δισ. κάθε χρόνο αποτελεί τον πυρήνα του προγράμματος εξυγίανσης του εθνικού μας αερομεταφορέα που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό. Στις κινήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση για την Ολυμπιακή περιλαμβάνονται η βελτίωση της εμπορικής πολιτικής της εταιρείας, η εκπλήρωση των στρατηγικών και επιχειρησιακών της στόχων που είναι η εκμετάλλευση των θυγατρικών της επιχειρήσεων και των μη αεροπορικών δραστηριοτήτων της (τροφοδοσία, επίγεια εξυπηρέτηση, έλεγχος των αεροπλάνων), η μεταφορά της έδρας της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας στη Θεσσαλονίκη, η εκμετάλλευση του αεροδρομίου των Σπάτων και η ανανέωση του στόλου των αεροπλάνων. Ο κ. Μαντέλης ανακοίνωσε ακόμη ότι το 6% των μετοχών της Ολυμπιακής θα πάει στους εργαζόμενους, ενώ στις 31.12.2000 θα επανεξεταστεί η πορεία εξυγίανσης της εταιρείας και θα δοθεί άλλο ένα 4% των μετοχών της Ολυμπιακής στους εργαζόμενους.

Νέα αποτυχημένη συνταγή χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής, η Νέα Δημοκρατία που πρότεινε ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. "Η Ολυμπιακή εκτελείται από την κυβέρνηση, ανοίγει ο δρόμος για το ξεπούλημά της", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας, Μιχάλης Πέρρος, δήλωσε ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είχε εγκρίνει τις αυξήσεις που δόθηκαν το 1997 κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χάρης Καστανίδης.

Η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τη δραχμή στο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος μας φέρνει όχι ένα αλλά πολλά βήματα μπροστά στην πορεία προς την ένταξή μας στην οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης. Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι το σοκ της αλλαγής της ισοτιμίας θα απορροφηθεί σύντομα και από το καλοκαίρι και μετά τα θετικά αποτελέσματα θα αρχίσουν να γίνονται εμφανή. Επανέλαβε ότι παραμένουν οι στόχοι της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος στο 2,4% στο τέλος του χρόνου και του πληθωρισμού στο 3%. Ανέφερε ακόμη τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την εξυγίανση της Ολυμπιακής και άλλων ΔΕΚΟ. Ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρος Καρατζάς, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων όχι όμως με γρήγορους ρυθμούς.

Το ενδεχόμενο νέας υποτίμησης της δραχμής στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στις 2 και 3 Μαϊου, όπου θα συζητηθούν οι ισοτιμίες των νομισμάτων των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το ECU, απέκλεισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο αφορά μόνο τις χώρες που θα μπουν στην πρώτη φάση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισήμανε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής εξετάστηκε η πορεία της δραχμής ενώ έγινε αναφορά και στη θετική αντίδραση της αγοράς στις κυβερνητικές αποφάσεις, μετά τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, δηλαδή, την μεγάλη εισροή συναλλάγματος, την ανατίμηση της δραχμής, την άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών και την ανάκαμψη των ομολόγων του δημοσίου. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη που εκδηλώνεται στην προοπτική της εθνικής οικονομίας, τόνισε ότι η σταθερή κυβερνητική στάση έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και υπογράμμισε την ανάγκη να προβληθούν τα θετικά στοιχεία και να μειωθούν οι δυσμενείς εντυπώσεις.

Η είσοδος της δραχμής στο Σύστημα Συναλλαγματικών Ισοτιμιών δεν πρόκειται να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δήλωσε το μεσημέρι ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Φαρμάκης, μιλώντας σε ημερίδα για την αξιοποίηση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Φαρμάκης επισήμανε ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για νέα σκληρά μέτρα αλλά θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί ώστε το καλοκαίρι η κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά για την υλοποίηση του μικρού πακέτου των ασφαλιστικών μέτρων. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Κουτσούκος, τόνισε ότι θα μεταφερθούν στους εργαζόμενους οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, είπε, ωστόσο, ότι στους υπάρχοντες νόμους είναι πολλές οι αδικίες σε βάρος των εργαζομένων. Πάντως οι εργαζόμενοι επισήμαναν ότι αν η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων αξιοποιούνταν σωστά θα μπορούσε να πενταπλασιαστεί.

Ψηφίστηκε το μεσημέρι στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει ότι οι εκτελωνισμοί αυτοκινήτων μέχρι τις 24 Μαρτίου θα γίνονται με την παλιά ισοτιμία της δραχμής. Σχετική προφορική εντολή στα τελωνεία της χώρας είχε δώσει νωρίτερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς. Στο μεταξύ, αυξήσεις στην αγορά σημειώθηκαν σε πολλά προϊόντα. Ακριβότερα πωλούνται τυριά, κρέας, ζάχαρη και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ενώ πολλά σούπερ - μάρκετ προχωρούν σε ανατιμήσεις όλων των εισαγόμενων προϊόντων. Ψυχραιμία συνέστησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, είχε το μεσημέρι στην Αθήνα ο Βούλγαρος ομόλογός του Γκεόργκι Ανάνιεφ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο υπουργών βρέθηκε το θέμα της πολυεθνικής δύναμης ταχείας επέμβασης που θα αναπτυχθεί στο χώρο των Βαλκανίων. Την πρωτοβουλία ανέλαβε η ελληνική πλευρά προτείνοντας ως έδρα της δύναμης τη Θεσσαλονίκη. Η Τουρκία ωστόσο αντιπρότεινε ως έδρα την Αδριανούπολη, κοντά στα σύνορα Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας. Οι κ. Τσοχατζόπουλος και Ανάνιεφ συμφώνησαν σήμερα η απόφαση να ληφθεί στη σύνοδο των υφυπουργών Άμυνας των βαλκανικών χωρών, τον επόμενο μήνα στα Τίρανα. Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας.

Με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο Σουηδός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Λουντ που έφτασε χθες στην Αθήνα από τη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Σε δηλώσεις του ο κ. Λουντ επισήμανε ότι ενδιαφέρεται για το Κυπριακό ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτήρισε εποικοδομητική την πρόσκληση του Γλαύκου Κληρίδη να συμμετέχουν οι τουρκοκύπριοι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, είπε, ωστόσο ότι η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο δεν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος της μεγαλονήσου. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του Σουηδού υφυπουργού συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στα Βαλκάνια και ειδικότερα το Κοσσυφοπέδιο.

Περίεργο θάνατο ενός 29χρονου γεωργού, που σημειώθηκε σε παραμεθόρια περιοχή του νομού Καστοριάς, στην ελληνοαλβανική μεθόριο, ερευνούν οι αστυνομικές αρχές. Οπως ανακοίνωσε η γενική αστυνομική διεύθυνση Καστοριάς, ο Ιωάννης Κεχαϊδης, κάτοικος Διποταμίας, οδηγώντας το τρακτέρ του πατέρα του παραβίασε την απαγορευμένη ζώνη και κινούνταν προς την οριογραμμή των συνόρων, αλλά έπεσε πάνω σε ενέδρα ελληνικής στρατιωτικής περιπόλου. Ο 29χρονος αρνήθηκε να υπακούσει στις προτροπές των στρατιωτών που τον καλούσαν να σταματήσει και τότε - σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της αστυνομίας- οι άνδρες της περιπόλου πυροβόλησαν στον αέρα. Λίγο αργότερα δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας εντόπισαν σε απόσταση διακοσίων περίπου μέτρων από το σημείο όπου είχε ακινητοποιηθεί το τρακτέρ, νεκρό τον οδηγό.

Δεκαπενταμελής αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τρία μέλη του Κογκρέσου, πρόκειται να μεταβεί αύριο στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να συναντηθεί με τους Αλβανούς ηγέτες και να επιτηρήσει τις ανεπίσημες εκλογές. Την Παρασκευή ο ηγέτης των Αλβανών Ιμπραχίμ Ρουγκόβα θα παραθέσει δείπνο, στα μέλη της αντιπροσωπείας. Η αμερικανική αντιπροσωπεία την Κυριακή θα μεταβεί στα Σκόπια και θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον την επόμενη μέρα.

Ολιγόωρη επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί από το απόγευμα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ. Στα Σκόπια φτάνει αύριο και ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της κοινότητας, προκειμένου να κηρύξει την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του μεικτού συμβουλίου ΠΓΔΜ-Ε.Ε., το οποίο συστήθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας και μεταφορών που υπέγραψαν πέρυσι οι δύο πλευρές.

Συζήτηση για τις εκλογές στην Αρμενία θα πραγματοποιηθεί στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα τέλη Απριλίου στο Στρασβούργο, στη βάση έκθεσης του Ιταλού βουλευτή Ντιμίτριο Βόλτσιο, ενώ στην αντιπροσωπεία συμμετέχει και ο Ολλανδός Έησο Βόλτζερ, εισηγητής για την ένταξη της Αρμενίας. Η στάση του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο έκρινε γενικά παραδεκτές τις εκλογές στην Αρμενία απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για τίμια διαδικασία στο δεύτερο γύρο, πιθανόν συνδέεται με την πρόθεση για επιτάχυνση της διαδικασίας προσχώρησης της Αρμενίας στον πανευρωπαϊκό οργανισμό, την οποία είχε υποστηρίξει έμμεσα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, σε λόγο του στη συνάντηση κορυφής αρχηγών κρατών τον Οκτώβριο του 1997 στο Στρασβούργο.

Ποινές κάθειρξης 7 χρόνων και 6 μηνών επέβαλε το κακουργιοδικείο του Αφιόν σε πέντε αστυνομικούς που κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία δια ξυλοδαρμού του δημοσιογράφου της αριστερής εφημερίδας "Εβρενσέλ", Μετίν Γκιοκτεπέ, τον Ιανουάριο του 1995 στην Κωνσταντινούπολη. Το δικαστήριο αθώωσε τους άλλους έξι αστυνομικούς, που κατηγορούνταν για την ίδια υπόθεση, λόγω έλλειψης στοιχείων. Οι δικηγόροι της οικογένειας του Γκιοκτεπέ και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση στο εφετείο. Για τους πέντε αστυνομικούς που καταδικάστηκαν αρχικά είχε ζητηθεί ποινή κάθειρξης 12 ετών αλλά το δικαστήριο αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής επέβαλε τελικά την ποινή των 7 ετών και 6 μηνών.

Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα ο κορυφαίος Ολλανδός προπονητής Γιούπ Αλμπέρτα, προκειμένου να συζητήσει με την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ), την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των εθνικών μας ομάδων βόλεϊ για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Η ελληνική ομοσπονδία και ο κ.Αλμπέρτα έχουν συμφωνήσει στα περισσότερα θέματα και απομένει μόνο το οικονομικό. Όμως ο Ολλανδός τεχνικός είναι δεσμευμένος μέχρι το 2000 με την ομοσπονδία της χώρας του και επομένως η συνεργασία με την ΕΟΠΕ, αν τελικά επιτευχθεί, θα αρχίσει να ισχύει μετά από δύο χρόνια. Μέχρι εκείνο το διάστημα θα έχει αρμοδιότητες τεχνικού συμβούλου και θα υποδεικνύει τα προγράμματα και το σχεδιασμό της προετοιμασίας των εθνικών μας ομάδων.

Νεφώσεις, βροχές και χιόνια προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικά χιόνια ή χιονόνερο που αργότερα πρόσκαιρα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που αργότερα θα πυκνώσουν και μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από - 2 μέχρι 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από έναν μέχρι 13 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 19 March 1998 - 17:05:14 UTC