Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:07 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.3.1998

Θετική υπήρξε η αντίδραση της αγοράς στην απόφαση της κυβέρνησης για ένταξη της δραχμής στο μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με θέμα "πολιτική για την Ολυμπιακή Αεροπορία". Oπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια να ελεγχθούν οι εξελίξεις με την ίδια προσοχή και συνέπεια, έτσι ώστε να μην δημιουργούν αναταράξεις στην αγορά και τους κάλεσε να προβάλουν τα θετικά στοιχεία αυτής της προσπάθειας. Ακόμα, ανέφερε ότι τα πρώτα βήματα στην αγορά είναι πολύ καλά, ενώ οι αντιδράσεις είναι ήπιες και δήλωσε ότι η σταθερή στάση της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς. Ο κ.Ρέππας απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας υποτίμησης της δραχμής στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στις 2 και 3 Μαϊου, όπου θα συζητηθούν οι ισοτιμίες των νομισμάτων των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το ECU, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο αφορά μόνο τις χώρες που θα μπουν στην πρώτη φάση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.

Η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τη δραχμή στο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος μας φέρνει όχι ένα αλλά πολλά βήματα μπροστά στην πορεία προς την ένταξή μας στην οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης. Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι το σοκ της αλλαγής της ισοτιμίας θα απορροφηθεί σύντομα και από το καλοκαίρι και μετά τα θετικά αποτελέσματα θα αρχίσουν να γίνονται εμφανή. Επανέλαβε ότι παραμένουν οι στόχοι της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος στο 2,4% στο τέλος του χρόνου και του πληθωρισμού στο 3%. Ανέφερε ακόμη τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την εξυγίανση της Ολυμπιακής και άλλων ΔΕΚΟ. Ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρος Καρατζάς, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων όχι όμως με γρήγορους ρυθμούς.

Από 16 μέχρι και 24 Μαρτίου θα ισχύουν οι παλιές ισοτιμίες δραχμής - ξένων νομισμάτων για την επιβολή δασμών και φόρων κατά την εκτελώνιση των αυτοκινήτων. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, στη Βουλή, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Τη σχετική τροπολογία είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Λ. Τζανής, Λ. Κανελλόπουλος, Γ. Γιαννάκης και Ν. Ηλιάδης και έκανε αποδεκτή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, προκειμένου, όπως διευκρίνισε, να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την αντίστοιχη κοινοτική. Εξάλλου, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώθηκε, ψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η ΝΔ για την κυβερνητική τροπολογία που αφορούσε τα πανωτόκια.

Η είσοδος της δραχμής στο Σύστημα Συναλλαγματικών Ισοτιμιών δεν πρόκειται να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Φαρμάκης, μιλώντας σε ημερίδα για την αξιοποίηση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Φαρμάκης επισήμανε ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για νέα σκληρά μέτρα αλλά θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί ώστε το καλοκαίρι η κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά για την υλοποίηση του μικρού πακέτου των ασφαλιστικών μέτρων. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Κουτσούκος, τόνισε ότι θα μεταφερθούν στους εργαζόμενους οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, είπε, ωστόσο, ότι στους υπάρχοντες νόμους είναι πολλές οι αδικίες σε βάρος των εργαζομένων. Πάντως οι εργαζόμενοι επισήμαναν ότι αν η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων αξιοποιούνταν σωστά θα μπορούσε να πενταπλασιαστεί.

Με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε στην Αθήνα ο Σουηδός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Λουντ που έφτασε χθες στην Αθήνα από τη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Σε δηλώσεις του ο κ. Λουντ επισήμανε ότι ενδιαφέρεται για το Κυπριακό ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτήρισε εποικοδομητική την πρόσκληση του Γλαύκου Κληρίδη να συμμετέχουν οι τουρκοκύπριοι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, είπε, ωστόσο ότι η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο δεν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος της μεγαλονήσου.

Επιπλέον έσοδα 150 δισ. δρχ. θα έχουν ετησίως τα ασφαλιστικά ταμεία, από την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους (ύψους 3,25 τρισ. δρχ. και 240 δισ. δρχ. αντιστοίχως) με το νέο θεσμικό πλαίσιο και τα νέα συστήματα διαχείρισης, τα οποία θα εφαρμοστούν έως τα τέλη του '98 (όπως πρόσληψη συμβούλων διαχείρισης, επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια, κτιριακές διαρρυθμίσεις κ.α.). Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε, ημερίδα που οργάνωσε η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκου Φαρμάκη, του πρωθυπουργικού συμβούλου Πλάτωνα Τήνιου και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων.

Περίπου 32.000 άτομα προσλήφθηκαν στο δημόσιο τομέα μέσα στο 1997, είτε ως μόνιμο είτε ως εποχικό προσωπικό, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, Μιχαήλ Παπαδάκης. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον πίνακα που παρέδωσε στην Επιτροπή ο κ. Παπαδάκης, οι 5.441 προσλήψεις έγιναν για να καλύψουν θέσεις τακτικού προσωπικού και οι 26.532 προσλήφθηκαν ως εποχικοί υπάλληλοι. Οι μόνιμοι υπάλληλοι κάλυψαν θέσεις σε όλα τα υπουργεία, πλην των Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Αιγαίου, ενώ οι 4. 152 από αυτούς προσλήφθηκαν ως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Από το εποχικό προσωπικό, οι 16.200 αφορούσαν συμβάσεις οχτάμηνης διάρκειας και το μεγαλύτερο αριθμό (11.839) προσέλαβε το Υπουργείο Γεωργίας ενώ ακολουθούν τα υπουργεία Μεταφορών με 5. 397, Εσωτερικών με 5.108 και Ανάπτυξης με 1.710. Ιδιαίτερη σημασία πάντως έχει η επισήμανση του κ. Παπαδάκη ότι διαπιστώνεται "διάθεση φαλκίδευσης και καταστρατήγησης του νόμου Πεπονή για τις προσλήψεις από τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ".

Την πρόσκληση των Ηνωμένων Εθνών για επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών με την ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος χαρακτήρισε τις συνομιλίες "νεκρή υπόθεση", σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Anadolu". "Οι διακοινοτικές συνομιλίες είναι νεκρές και δεν μπορεί να γίνει παζάρεμα στο θέμα αυτό", τόνισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, στη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι υπάρχει πρόσκληση του γενικού γραμματέα του οργανισμού για επανάληψη των συνομιλιών. Ο κ.Ντενκτάς επέμεινε ότι προϋπόθεση για την επανάληψη των συνομιλιών είναι η αναγνώριση των κατεχομένων της Κύπρου και από τη διεθνή κοινότητα.

Αίτηση για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης έκανε σήμερα η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, παρά τη διεθνή κριτική κατά της καταπίεσης των σερβικών αστυνομικών δυνάμεων στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, Ντανιέλ Ταρσίς, συναντήθηκε με τον απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Μπράνκο Μπράνκοβιτς, για να συζητήσουν την πιθανή ιδιότητα της Γιουγκοσλαβίας ως μέλους του Συμβουλίου. "Καλωσορίζουμε την αίτηση", δήλωσε ο κ.Ταρσίς μετά τη συνάντηση, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Η ανακοίνωση αυτή συμπίπτει με αίτημα για την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου για την αναταραχή στην περιοχή. Ο κ.Μπράνκοβιτς δήλωσε από την πλευρά του ότι "είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και επιθυμούμε την επανένταξη στον ευρωπαϊκό οργανισμό", διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της αίτησης για ένταξη αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Δημοκρατική Ένωση Κοσσυφοπεδίου (LDK), το μεγαλύτερο κόμμα των Αλβανόφωνων, κάλεσε τους πολίτες της περιοχής να ανταποκριθούν μαζικά στις εκλογές του Σαββατοκύριακου, τις οποίες χαρακτήρισε ως σημείο αναφοράς των Αλβανών για μια ανεξάρτητη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου. "Παρά τη σερβική τρομοκρατία", τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή του το LDK, "οι Αλβανοί οφείλουν να προχωρήσουν στην καθιέρωση των κρατικών τους θεσμών" και σημειώνει πως οι εκλογές αυτές θα ενισχύσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της προσπάθειας τους για την ανεξαρτησία της περιοχής και θα συμβάλουν στην άσκηση ισχυρότερων πιέσεων από τη διεθνή κοινότητα στη Σερβία. Στο μεταξύ πολλά αλβανικά κόμματα έχουν ζητήσει τις τελευταίες ημέρες την αναβολή των εκλογών εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, και όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, οι εκλογές δε θα διεξαχθούν στην "ευαίσθητη" περιοχή της Ντρένιτσα. Ανάλογο αίτημα προέβαλε και η ένοπλη οργάνωση "Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου" εξαιτίας της κατάστασης "έκτακτης ανάγκης" στο Κοσσυφοπέδιο, και της "εμπόλεμης κατάστασης" στην Ντρένιτσα, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.

Την άποψη ότι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πρέπει να ξεκινήσει "ουσιώδη" διάλογο με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και ότι οι πιέσεις που ασκούνται στο Βελιγράδι δεν επαρκούν, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Στρομπ Τάλμποτ. "Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα, αποφασιστικά και σταθερά", τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός από το Βουκουρέστι, όπου ολοκλήρωσε την περιοδεία του στα Βαλκάνια. "Δεν αρκεί να γίνονται συναντήσεις και να κουνάμε το δάχτυλο προκλητικά στον κ.Μιλόσεβιτς, αλλά να λάβουμε πραγματικά μέτρα. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών είναι να καταλάβει το Βελιγράδι την ανάγκη ουσιαστικού και εποικοδομητικού διαλόγου με τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου", πρόσθεσε ο κ.Τάλμποτ.

Προσχέδιο για συνεργασία Βουλγαρίας- ΗΠΑ στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των οικονομικών εγκλημάτων, υπέγραψαν στη Σόφια ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Μπογκομίλ Μπόνεφ και η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Βουλγαρία, Εϊβις Μπόουλαν. Το σχέδιο αυτό αποτελεί μέρος του Προγράμματος συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών, του πλυσίματος βρόμικου χρήματος και της διαφθοράς, το οποίο θα παρουσιαστεί κατά την επικείμενη συνάντηση στην Ουάσιγκτον των Προέδρων των δυο χωρών, Πέταρ Στογιάνοφ και Μπιλ Κλίντον. Ο Πρόεδρος Στογιάνοφ θα πραγματοποιήσει από τις 5 Φεβρουαρίου, πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, για όπου αναχώρησε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας, Βασίλ Γκότσεφ.

Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες στην Τουρκία, για να βοηθήσει την Άγκυρα "να κάνει τις σωστές επιλογές για το μέλλον της" διατύπωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρομπ Τάλμποτ, σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου. "Ως χώρα μη μέλος της Ε.Ε. που ενδιαφέρεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ελπίζουν ότι η Ένωση θα ανταποκριθεί σ' αυτή την αρχή, επειδή πιστεύουν ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει σωστές επιλογές για το μέλλον της", δήλωσε ο κ.Τάλμποτ.

Ομάδες εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Αμυνας της ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας, Τουρκίας, Ρουμανίας και Αλβανίας κατέληξαν σε συμφωνία, μετά από συνάντηση που είχαν στην Αγκυρα, για το σχηματισμό πολυεθνικών στρατιωτικών δυνάμεων "άμεσης δράσης", οι οποίες θα παρεμβαίνουν στις χώρες των Βαλκανίων, που παρουσιάζεται κρίση. Οπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, ο εκπρόσωποι των υπουργείων Αμυνας των συγκεκριμένων βαλκανικών χωρών, κατέληξαν καταρχήν σε αυτή τη συμφωνία και αυτό που απομένει είναι οι περαιτέρω συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις σε ανώτερο επίπεδο, για τη συγκρότηση, την οργάνωση και τον καθορισμό της μόνιμης έδρας του επιτελείου των πολυεθνικών δυνάμεων.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό, Φατός Νάνο και τον υπουργό Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, είχε ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, Μπίλ Κλίντον, για βαλκανικά θέματα, Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ. Ο κ. Γκέλμπαρτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επεσήμανε ότι οι συνομιλίες που είχε ήταν αρκετά θετικές, προσθέτοντας ότι το κυρίαρχο θέμα στις συναντήσεις του ήταν η κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο και οι επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ακόμα, εξέφρασε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, με ειρηνικά μέσα και διάλογο. Παράλληλα, κατήγγειλε τη βία που ασκεί η κυβέρνηση του Βελιγραδίου στον αλβανόφωνο πληθυσμό.

Νεφώσεις, βροχές και χιόνια προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικά χιόνια ή χιονόνερο που αργότερα πρόσκαιρα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που αργότερα θα πυκνώσουν και μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από έναν μέχρι 13 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 9 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 20 March 1998 - 7:05:12 UTC