Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:11 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21/03/1998

Την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εξοπλισμών, προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος, επεσήμανε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπράιτ. Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι συζήτησε με την κ. Ολμπράιτ το Κυπριακό και ανέλυσε την ελληνική άποψη ότι "πρέπει να γίνουν βήματα για να μειωθεί, να σταματήσει και να αντιστραφεί η κλιμάκωση των εξοπλισμών". Αναλύοντας την άποψή του, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η αποκλιμάκωση θα έπρεπε να ξεκινήσει από τον πιο εξελιγμένο εξοπλισμό, που είναι τα αεροπλάνα. "Αν δεν υπάρχουν αεροπλάνα, δεν θα υπάρχουν αντιαεροπορικά και αν δεν υπάρχουν αντιαεροπορικά, μετά μπορούμε να μειώσουμε και τα τανκς και τα κανόνια", είπε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας, ωστόσο, να τοποθετηθεί άμεσα επί του θέματος της εγκατάστασης των S-300. Πάντως, στη συζήτησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του, ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε ότι, εάν συμφωνηθεί ένα μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο, το οποίο οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να εγγυηθούν, τότε δεν θα είναι πλέον αναγκαία η ύπαρξη αντιαεροπορικών συστημάτων.

Ριζική ανατροπή του εργασιακού καθεστώτος προβλέπει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας που παρουσιάζει σήμερα στους εργαζόμενους η διοίκηση της εταιρίας. Μεταξύ άλλων προτείνεται η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συμφωνητικών που ισχύουν μέχρι σήμερα, περικοπές στους μισθούς. Επίσης καθιερώνονται 55 ώρες απασχόληση την εβδομάδα για το προσωπικό εδάφους και 45 ώρες για τους ιπτάμενους, ενώ μειώνονται οι αεροσυνοδοί σε ορισμένους τύπους αεροσκαφών από ένα έως τρία άτομα. Προβλέπεται ακόμη πρόσληψη εποχικού προσωπικού, ενώ θα υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας ακόμη και σε ατομικό επίπεδο. Στόχος για το 1998 είναι να μειωθεί το κόστος των υπερωριών σε σχέση με το 1997 κατά 80%, ενώ θα μειωθεί στο μισό το εφάπαξ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι όταν αποχωρούν. Οσον αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπονται περικοπές δαπανών, ανανέωση του στόλου των αεροσκαφών, επενδύσεις και επανακαθορισμός των δρομολογίων. Η διοίκηση της Ολυμπιακής ευελπιστεί ότι με την εφαρμογή των μέτρων θα αυξήσει τα έσοδα της σε 5,5 δισεκατομμύρια δραχμές ετησίως.

Πρόσθετους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας που δεν θα υποβάλλουν δήλωση για το 1998, αλλά και όσοι συμπληρώσουν λανθασμένα ή με καθυστέρηση τα σχετικά έντυπα. Αυτά προκύπτουν από εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία προσδιορίζονται οι διαδικασίες και οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων ΦΜΑΠ για το 1998. Αναλυτικότερα, οι υπόχρεοι που δεν θα υποβάλλουν δήλωση ΦΜΑΠ, θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο 3,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης, ενώ για όσους δηλώσουν ανακριβή στοιχεία, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 3% μηνιαίως. Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, ο πρόσθετος φόρος ανέρχεται σε 1, 5%. Στα "δίχτυα" του ΦΜΑΠ θα πέσουν κυρίως όσοι δεν εκτιμήσουν σωστά την αξία της ακίνητης περιουσίας τους, όπως αυτή διαμορφώνεται βάσει των νέων αντικειμενικών κριτηρίων. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα πρέπει φέτος να υπολογίσουν μόνοι και με δική τους ευθύνη την αξία των ακινήτων τους και να κρίνουν οι ίδιοι αν υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης ΦΜΑΠ. Βάσει των νέων αντικειμενικών κριτηρίων, στο "στόχαστρο" της εφορίας μπαίνουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 69 εκατ. δρχ. -για τους άγαμους- και άνω των 138 εκατ. για ζευγάρια. Για κάθε παιδί, το όριο αυξάνεται κατά 17,25 εκατ.

Πανθεσσαλονίκειο συλλαλητήριο εναντίον των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης την Τρίτη 31 Μαρτίου. Η απόφαση ελήφθη στην έκτακτη ολομέλεια της διοίκησης του ΕΚΘ, στην οποία εξετάστηκαν οι αρνητικές συνέπειες των νέων οικονομικών μέτρων μετά την υποτίμηση της δραχμής. Η διοίκηση του εργατικού κέντρου καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και τη ΓΣΕΕ να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπογραφή ικανοποιητικής εθνικής συλλογικής σύμβασης Εργασίας με στόχο να μην ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις.

Τέσσερις νεκροί και 18 τραυματίες είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που έγινε χθες βράδυ στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στον Αλμυρό Μαγνησίας. Νεκροί είναι οι Κωνσταντίνος Κότσης, 25 χρόνων, από τα Λευκάδια Ημαθίας, Παντελής Καραγιώργης, 45 χρόνων, από τα Νέα Λιόσια, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, 49 χρόνων, από τον Κολωνό της Αθήνας και η Βάγια Σωτηροπούλου, 47 χρόνων, από τη Λαμία. Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν λεωφορείο του ΟΣΕ, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Βάρνα Βουλγαρίας, συγκρούστηκε με νταλίκα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Βόλου.

Συνέδριο αφιερωμένο στο Ρήγα Φεραίο με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου βάρδου της ελευθερίας προγραμματίζει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Αυτό ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΜΠΕ, Σπύρος Κουζινόπουλος, κατά τη διάρκεια της χτεσινοβραδυνής ομιλίας του στη εκδήλωση της Παμμακεδονικής ΗΠΑ-Καναδά στη Νέα Υόρκη. Ο κ Κουζινόπουλος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του ΜΠΕ που απευθύνονται στον ελληνισμό της διασποράς και στις οποίες, εκτός από την καθημερινή ειδησεογραφία που μεταδίδεται και μέσω Ιnternet, συγκαταλέγεται η έκδοση του περιοδικού "Ελληνική Διασπορά", το καθημερινό εικοσάλεπτο τηλεοπτικό δελτίο που εκπέμπεται μέσα από το Ιnternet, η Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων, που θα αρχίσει να λειτουργεί σύντομα καθώς, και μία σειρά συνεδριακών εκδηλώσεων. ''Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες", πρόσθεσε ο κ Κουζινόπουλος, ''Θέλουμε να ακούγεται πιο δυνατά και πιό αξιόπιστα η φωνή της Ελλάδας σε όλη την υφήλιο αλλά και να δείξουμε ότι ο απόδημος Ελληνισμός , που συγκροτεί μακριά από την πατρίδα μία δεύτερη Ελλάδα, δεν αποτελεί ένα "κοιμισμένο γίγαντα" ο οποίος ξυπνά περιστασιακά κάθε φορά που υπάρχουν σε εκκρεμότητα ανοιχτά εθνικά θέματα. Αντίθετα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με την εκκλησία, τα σχολεία, τις κοινότητες και τις οργανώσεις του, συνεχίζει να κρατά αδιάρρηκτους τους δεσμούς με το εθνικό κέντρο, αποτελώντας τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο".

Αλλα 260.000 ψηφιακά τηλέφωνα θα εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Γιώργος Χρυσολούρης. Αναφερόμενος στις επενδύσεις του ΟΤΕ, ο κ.Χρυσολούρης κατέστησε σαφές ότι ο οργανισμός αναπροσαρμόζει τους επενδυτικούς του προσανατολισμούς επεκτείνοντας το ενδιαφέρον του στις χώρες της βαλκανικής. Θα δοθεί προτεραιότητα στους δύο υπό ιδιωτικοποίηση τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι, ο ΟΤΕ θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο και στη Θεσσαλονίκη κάτω από συγκεκριμένο σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σήμερα αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, η απόφαση του Κακουργιοδικείου Καβάλας για το μουσικοσυνθέτη Ακη Πάνου, ο οποιος κατηγορείται για τη δολοφονία του φίλου της κόρης του, Σωτήρη Γιαλαμά, το περασμένο καλοκαίρι σε περιοχή της Ξάνθης. Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται με τις αγορεύσεις συνηγόρων. Ο εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καβάλας πρότεινε χθες την καταδίκη του μουσικοσυνθέτη, χωρίς ελαφρυντικά, τονίζοντας ότι ο φόνος έγινε με το δράστη να βρίσκεται σε ήρεμη κατάσταση.

Δυόμισι χιλιάδων χρόνων είναι το αρχαιότερο χειροποίητο χαλί του κόσμου που βρέθηκε στην κοιλάδα Pazyryk της Ρωσίας σε ένα τάφο του 5ου πΧ αιώνα προστατευμένο από μιά χοντρή πλάκα πάγου. Πρόκειται για ένα σπάνιας ομορφιάς και ανώτερης τεχνικής χαλί που έχει 360.000 κόμπους και διαστάσεις 2 μέτρα επί 1,82 (3,64 τετραγωνικά) και βρέθηκε πριν μισό περίπου αιώνα. Αυτό το αριστούργημα τέχνης σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο Ερμιτάζ του Λένιγκραντ. Πληροφορίες για το χαλί του Pazyryk αντλούμε από το βιβλίο "Τα μυστικά του χειροποίητου χαλιού" του Ιρανού Σαίντ Γιαχγιάι, ένα πρωτότυπο έργο που, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, όμοιό του δεν έχει εκδοθεί στην Ελλάδα. "Το χαλί του Pazyryk", όπως λέει ο Γιαχγιάι, " διασώθηκε μέσα στον συλημένο τάφο απλά και μόνο διότι βρισκόταν σε ένα δευτερεύον διαμέρισμα όπου είχε προστατευτεί από μία χοντρή πλάκα πάγου. Το σχέδιο του χαλιού χαρακτηρίζεται απο μία μεγάλη μπορντούρα με δύο κύριες κορνίζες, που περιβάλλονται από τρεις δευτερεύουσες, ενώ το κέντρο του είναι διαιρεμένο σε 24 τετράγωνα. Η κύρια εξωτερική κορνίζα διακοσμείται από μία σειρά ιππέων , επτά σε κάθε πλευρά, από τους οποίους άλλοι βρίσκονται πάνω στη σέλα και άλλοι περπατούν".

Μεγάλη έκταση δίνουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας στην ομιλία του πρωθυπουργού Φατός Νάνο, ο οποίος ενημέρωσε τα κυβερνητικά στελέχη για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Ο τύπος υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται τόσο ξεκάθαρη η στάση της κυβέρνησης σχετικά με την επίλυση της κρίσης στην περιοχή. Ενημερώνοντας το υπουργικό συμβούλιο για τις τελευταίες επαφές της αλβανικής κυβέρνησης με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ο κ.Νάνο έκανε γνωστό ότι η διεθνής κοινότητα εκφράζει σχεδόν ομόφωνα τη στάση της σχετικά με το στάτους στην περιοχή. "Το στάτους αυτό δεν βλέπεται έξω από τα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αυτός είναι και ο στόχος που θέτει η διεθνής κοινότητα. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν λόγο για αυτονομία και όχι για ανεξαρτησία στο Κοσσυφοπέδιο" επεσήμανε ο Αλβανός πρωθυπουργός. Αναλύοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Κοσσυφοπέδιο ο κ. Νάνο κατήγγειλε τη βία που ασκούν οι Σέρβοι εναντίον των αλβανοφώνων και υποστήριξε την έναρξη των συνομιλιών και τον χειρισμό του θέματος όπως και στις υπόλοιπες δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Τη διευκόλυνση απόκτησης διπλής ιθαγένειας για μετανάστες, το δικαίωμα ψήφου σε τοπικές εκλογές και την εισαγωγή νομοθεσίας κατά των διακρίσεων στην πρόσβαση σε στέγη, εργασία και δημόσιες υπηρεσίες, ζητά από τη Γερμανία η πρώτη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, που συνιστά επαγρύπνιση στην εφαρμογή πρόσφατου περιορισμού στο άσυλο προσφύγων, κι ανησυχεί για βίαιες ή άλλες ρατσιστικές αντιδράσεις σε ορισμένες περιοχές, ενώ τονίζει ως θετικά σημεία την επιβολή παραδειγματικών ποινών για εγκληματικές πυρκαγιές σπιτιών και τη γερμανική εκπαιδευτική πολιτική για τα παιδιά μειονοτήτων και αλλοδαπών. Σε έξι εκθέσεις που δημοσιεύει συμβολικά σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, το όργανο αυτό του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξετάζει για πρώτη φορά τα σημεία κλειδιά της κατάστασης που επικρατεί σχετικά με τη νομοθεσία και την πρακτική ορισμένων χωρών στον τομέα αυτόν. Ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία προσβάλει πρώτα τις μειονότητες και τους ''αδύναμους'', αλλά ο πραγματικός του στόχος είναι η πολυφωνική δημοκρατία, τόνισε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του οργανισμού, Λένι Φίσσερ.

Με δάνειο 20 εκατομμυρίων δολαρίων θα χρηματοδοτήσει την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου τηλεπικοινωνιών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας η Νότιος Κορέα. Όπως ανακοίνωσε ο Σερβοβόσνιος υπουργός Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών, Μάρκο Πάβιτς, η αποπληρωμή του δανείου θα αρχίσει το 2008 και θα ολοκληρωθεί σε τριαντα χρόνια.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 21 March 1998 - 18:24:15 UTC