Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:14 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28/03/1998

Εκτακτες οικονομίες ύψους 320 δισ. δραχμών αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το επιπλέον κόστος που δημιουργεί η πρόσφατη υποτίμηση της δραχμής. Ακόμα, αποφασίστηκε να επιταχυνθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ και να μην ισχύσει ο περιορισμός του 49% για τις μικρές ΔΕΚΟ. Οπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Παπαντωνίου, το κράτος θα συνεχίσει να κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών μόνο στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, όπως ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ, καθώς και σε επιχειρήσεις του δημοσίου που είναι στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία. Αντίθετα, όπως είπε ο υπουργός, μικρότερες ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγμα τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών, ο Οργανισμός Ιπποδρομιών, η Διώρυγα της Κορίνθου, οι θυγατρικές της Ολυμπιακής Αεροπορίας κλπ, μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν ακόμα και στο 100%. Για το 1998, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπεται η μετοχοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου τον Ιούνιο και η τρίτη φάση μετοχοποίησης του ΟΤΕ σε ποσοστό 15% το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου. Στον τραπεζικό τομέα θα ιδιωτικοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο η Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης, μέχρι το τέλος Ιουνίου η Τράπεζα Κρήτης και τον Ιούλιο η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος. Για την Ιονική και την Εμπορική Τράπεζα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση.

Οι 2.000 μονάδες για το Χρηματιστήριο, αποτελούν από χθες παρελθόν. Το φράγμα, το οποίο η Σοφοκλέους προσπάθησε αρκετές φορές να προσεγγίσει στη διάρκεια του 1997, το ξεπέρασε χθες επιτυχώς, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 2.063,32 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3,54%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85,274 δισ. δρχ. ενώ πλήθος εντολών από το εξωτερικό ανέμενε την εκτέλεσή τους.

Συνεχίζουν να υφίστανται, κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα, τα προβλήματα από την κακοκαιρία που εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα. Τριανταεπτά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στη Φθιώτιδα, 16 στα Γρεβενά, 57 στα Τρίκαλα και 10 στα Γιάννενα. Σταδιακά αποκαθίσταται η κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κακοκαιρίας ήταν επαρκής, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Για την περιοχή των Άνω Λιοσίων, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αποδόθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στην άρνηση των κατοίκων να μεταστεγαστούν, ενώ για τις διακοπές ρεύματος, σημειώθηκε ότι το πρόβλημα οφειλόταν στο ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει η τρίτη γραμμή.

Για συμπτώματα πλήρους διάλυσης έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε τα προβλήματα που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας στη χώρα. Εξάλλου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ύστερα από τη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου της ΔΕΗ που κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ, για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ηλεκτροδότηση της χώρας.

Τις προοπτικές ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας σε όλους τους τομείς, συζήτησαν ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Μεϊντάνι και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, που συναντήθηκαν χθες το βράδυ στο Κυβερνείο. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις διαστάσεις που έχει πάρει η εγκληματικότητα στην Ελλάδα από τους Αλβανούς λαθρομετανάστες και συμφώνησαν πως χρειάζεται ακόμη πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, μάλιστα, πρότεινε και τη συνεργασία όλων των βαλκανικών χωρών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος σε βαλκανικό επίπεδο. Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης ενημέρωσε τον κ. Μεϊντάνι για τις δραστηριότητες του Υπουργείου του και ο Αλβανός Πρόεδρος του ανέλυσε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδυτικές δραστηριότητες στη χώρα του. Ο κ. Μεϊντάνι ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και υπογράμμισε ότι λύση υπό τη Σερβία δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι δε μιλάει για αναθεώρηση των συνόρων που υφίστανται, αλλά για μια λύση μακρόπνοη που θα στηρίζεται στη νέα ισορροπία, στο σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόσκληση στους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Αλβανία απηύθυνε ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Μεϊντάνι στη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τη διοίκηση του Συνδέσμου Βορείου Ελλάδος. Ο κ. Μεϊντάνι παρουσίασε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση των Τιράνων για την αναδιάρθρωση της χώρας σε όλους τους τομείς, ενώ ο πρόεδρος του Σ.Β.Β.Ε, Βασίλης Τακάς του επέδωσε υπόμνημα με τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις στην Αλβανία. Οπως επισήμανε ο κ. Τακάς, η γειτονική χώρα μπορεί να αποτελέσει μια αναδυόμενη αγορά αν αποκτήσει πολιτική σταθερότητα και επιλύσει τα προβλήματα που παρουσιάζει λόγω έλλειψης σταθερού θεσμικού επενδυτικού πλαισίου και κυρίως ασφάλειας των επενδύσεων και των ίδιων των επενδυτών, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με το υπόμνημα το οποίο επέδωσε ο κ. Τακάς στον Αλβανό Πρόεδρο, οι Ελληνες επενδυτές στη γειτονική χώρα αντιμετωπίζουν τόσο προβλήματα προσωπικής ασφάλειας, όσο και ασφάλειας των επενδύσεών τους, ενώ σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η κυριαρχία του λαθρεμπορίου στην αλβανική αγορά, καθώς και οι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε ορισμένες αγορές. Στον κατάλογο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία είναι ακόμη το επίπεδο των τελωνειακών υπηρεσιών, η παρατηρούμενη διαφθορά των αστυνομικών οργάνων και των οικονομικών ελεγκτών στη γειτονική χώρα, το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων και η ανεπαρκής τραπεζική υποδομή και οι σημαντικοί συναλλαγματικοί περιορισμοί.

Θετική χαρακτήρισε την πορεία ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδος-Σκοπίων ο επικεφαλής του ελληνικού Γραφείου Σύνδεσης στην ΠΓΔΜ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων. Ο κ. Μαλλιάς επεσήμανε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση των διαφορών όσο το δυνατόν συντομότερα.

''Θα υπήρχε άραγε καλύτερος τρόπος για να εορταστεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου από το να ισχυροποιηθεί με αυτόν τον τρόπο η καλή σχέση και η φιλία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών''; Με τα λόγια αυτά χαιρέτισε η βουλευτής Καρολάιν Μαλόνι την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να υπερψηφίσει το αίτημα των βουλευτών για την κατάργηση της αμερικανικής βίζας στους Έλληνες υπηκόους. ''Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας απέδειξαν την ενθουσιώδη αποδοχή αυτού του αιτήματος. 360 υπέρ και 46 κατά'', τόνισε η κ. Μαλόνι, που κατέχει και τη θέση της συμπροέδρου στην Επιτροπή της αμερικανικής Βουλής για τα ελληνικά ζητήματα. ''Είμαι ιδιαίτερα περήφανη που εκπροσωπώ την Αστόρια, η οποία αποτελεί μια περιοχή με τη μεγαλύτερη ίσως ελληνοαμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ. Αντιλαμβάνομαι πως οι Ελληνοαμερικανοί θέλουν τις οικογένειές τους να επισκέπτονται τις ΗΠΑ χωρίς βίζα, όπως ακριβώς οι ίδιοι κάνουν όταν πηγαίνουν στην Ελλάδα'', υπογράμμισε η Αμερικανίδα βουλευτής. Καταλήγοντας, η κ. Μαλόνι υπογράμμισε ότι ήταν η καταλληλότερη στιγμή να ψηφιστεί αυτό το αίτημα, τις ημέρες του εορτασμού της 177ης επετείου της ελληνικής Ανεξαρτησίας. ''Η Ελλάδα'', τόνισε, ''είναι μια από τις πιο παλαιές και δυνατές συμμα΄χους των ΗΠΑ και είναι στιγμή να τους συμπαρασταθούμε με τον ίδιο τρόπο που μας συμπαραστάθηκαν και αυτοί''. Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του για την απόφαση της αμερικανικής Βουλής για κατάργηση της βίζας για τους Ελληνες υπηκόους, εκφράζει το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρός του, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, συγχαίροντας όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την απόφαση.

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 86 ετών ο θεατρικός συγγραφέας και σύντροφος της Σοφίας Βέμπο Μίμης Τραϊφόρος. Η κηδεία του θα γίνει αύριο.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2 το μεσημέρι. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου βρίσκεται πάντα σε πλήρη εγρήγορση σε ό, τι αφορά στο θέμα της ατομικής ενέργειας και ειδικότερα στις προεκτάσεις του που αφορούν στην πτυχή του περιβάλλοντος. Αυτό αναφέρει γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σε απάντηση ερωτήσεων που τέθηκαν προς το υπουργείο από το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών σχετικά με το θέμα ανέγερσης πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου της Τουρκίας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, "η Κύπρος έχει επικυρώσει πέραν των 30 διεθνών συμβάσεων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και αυτό είναι έμπρακτος απόδειξη του βαθμού υπευθυνότητας ευαισθησίας και εγρήγορσης που επιδεικνύει προς την κατεύθυνση αυτή". "Το διάβημα προς το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, που έγινε πριν λίγες μέρες, ήταν μέρος των ενεργειών μας, οι οποίες ήταν και είναι συνεχείς", τονίζεται. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "για τον πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στο Άκκιουγιου, τονίσαμε επανειλημμένως, προς όλες τις κατευθύνσεις, τις ανησυχίες και την απαρέσκειά μας για την υλοποίηση των τουρκικών σχεδίων για ανέγερση και λειτουργία του σταθμού αυτού, με βάση το ότι η περιοχή αυτή θεωρείται σεισμογενής με προϊστορία". Αφού επικροτεί το έργο των Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, η ανακοίνωση τονίζει ότι "το υπουργείο Εξωτερικών έπραξε, πράττει και θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του" για το θέμα.

"Ενοχη" κρίθηκε η Αγκυρα, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο σχεδόν ομόφωνα δικαίωσε την προσφυγή πατέρα, βάσει της οποίας Τούρκος χωροφύλακας πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο γιο του, Αχμέτ Γκιλέκ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την κυβέρνηση της Αγκυρας για παραβίαση του δικαιώματος της ζωής που προστατεύεται από το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. "Η χρήση πυροβόλου MG- 3 για διάλυση διαδήλωσης πολιτών κοντά σε σχολείο είναι υπερβολικό και παράνομο μέτρο" τόνισε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο Ευρωδικαστήριο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Ντανέλιους. "Σαν κυνηγοί συμπεριφέρονταν οι Τούρκοι χωροφύλακες", κατέθεσε μάρτυρας, που συνελήφθη και αυτός από τις τουρκικές αρχές. Μια συμμαθήτρια του άτυχου παιδιού, η Τσέντα Ντεμίρ, στην κατάθεσή της, επεσήμανε ότι "το παιδί πυροβολήθηκε πισώπλατα από την αρχή κιόλας, όταν οι χωροφύλακες προσπάθησαν να διαλύσουν τη διαδήλωση, ενώ ένα τανκ κυνηγούσε όλους όσους βρισκόντουσαν εκεί". Ο πατέρας του Γκιλέκ είχε προσφύγει στα τουρκικά δικαστήρια για να κάνει μήνυση στον επικεφαλής των τουρκικών αστυνομικών δυνάμεων, αλλά ο εισαγγελέας δήλωσε αναρμοδιότητα και παρέπεμψε την προσφυγή του πατέρα σε άλλο όργανο, χωρίς καν να την εξετάσει, αφού ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Η απόφαση αυτή γνωστοποιήθηκε στον πατέρα του άτυχου παιδιού σχεδόν δύο χρόνια αργότερα. "Δεν έλαβαν καν υπόψη τους, ούτε σαν δυνατότητα, ότι ο θάνατος του παιδιού μπορεί να προήλθε από πυροβολισμούς του τανκ", υπογραμμίζει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία επικρίνει τους Τούρκους αρμόδιους.

Την άποψη ότι τα μέτρα των κρατικών οργάνων της Σερβίας είναι το νόμιμο πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο χωρίς ξένη παρέμβαση εξέφρασε ο επικεφαλής της διεύθυνσης πληροφόρησης του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Γιουγκοσλαβίας στρατηγός Γκράντιμιρ Ζιβάνοβιτς. Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Ζιβάνοβιτς τόνισε ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί με πολιτικά μέσα και διάλογο αποκλειστικά στα πλαίσια της Σερβίας και ότι πρέπει να εξαλειφθεί η τρομοκρατία. Ο κ. Ζιβάνοβιτς δήλωσε ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός δεν συμμετέχει ''στις επιχειρήσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την εξάλειψη της τρομοκρατίας στο Κοσσυφοπέδιο'' διευκρινίζοντας ότι "σύμφωνα με το σύνταγμα ο γιουγκοσλαβικός στρατός δεν μπορεί να λάβει μέρος σε αποστολές της αστυνομίας". Κάνοντας αναφορά στο πρόσφατο επεισόδιο στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας, όταν Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες των συνόρων δέχτηκαν ένοπλη επίθεση, επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα και ότι οι Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς με αποτέλεσμα οι επιτιθέμενοι να αποσυρθούν. Ο κ. Ζιβάνοβιτς είπε ότι τα γιουγκοσλαβοαλβανικά σύνορα έχουν μήκος 310 χιλιομέτρων και ότι εξαιτίας των δασών είναι εξαιρετικά δύσκολη η διασφάλιση τους προσθέτοντας ότι τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου στα συγκεκριμένα σύνορα μέλη του γιουγκοσλαβικού στρατού εμπόδισαν 128 προσπάθειες παράνομης εισόδου. Τέλος διέψευσε ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους αποφεύγεται η αποστολή νεοσύλλεκτων από το Μαυροβούνιο σε στρατιωτικές μονάδες στο Κοσσυφοπέδιο.

Η εξεύρεση τρόπων συνεργασίας μεταξύ των υποψηφίων χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος ή σε τομείς που πιθανόν να προκύψουν κοινά προβλήματα, ήταν ο σκοπός συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των επικεφαλής των διαπραγματευτικών αντιπροσωπειών της Κύπρου και των πέντε χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τη Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Εσθονία, που είναι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ. Επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Κύπρου είναι ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου. Οι αντιπροσωπείες των έξι χωρών είχαν στη συνέχεια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιάροσλαβ Σέντιβι, ενώ νωρίτερα οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό της χώρας, Γιόζεφ Τοσόφσκι, κατά την οποία ο κ. Βασιλείου επισήμανε ότι στην περίπτωση της Κύπρου, η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ είναι μια εντελώς ξεχωριστή διαδικασία από εκείνη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε ακόμα στη γενναιόδωρη πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, προς τους Τουρκοκύπριους για συμμετοχή στη διαπραγματευτική ομάδα, ως ένδειξη καλής θέλησης της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ τόνισε τη χρησιμότητα της συνάντησης των διαπραγματευτών και την ανάγκη συνέχισης της άτυπης και φιλικής συνεργασίας μεταξύ των έξι υποψηφίων για ένταξη χωρών, του πρώτου κύματος για διεύρυνση της ΕΕ.

Ευρεία "τριμερή" συνάντηση για το συντονισμό της δράσης μεταξύ των ευρωπαϊκών και των διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με την Αλβανία (ΕΕ, ΟΑΣΕ, και ΟΗΕ) αποφάσισε να οργανώσει το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο στις 3 Απριλίου, ενώ εντείνονται οι διευθετήσεις με επίδραση στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της γειτονικής χώρας, ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αναμένεται να διαμορφωθούν ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας, η οποία αρχίζει το Μάιο. Εκφράζοντας την πρόθεσή της για πιο συστηματικό έλεγχο στο άμεσο μέλλον, της πλατιάς "παλέτας" θεσμικών κυρίως θεμάτων, με σαφές επίκαιρο πολιτικό αντίκτυπο, στα οποία εξαπλώνεται η δράση της στη χώρα (ΜΜΕ, δικαστικό σύστημα, κοινοβουλευτικοί θεσμοί, Σύνταγμα, δημόσια διοίκηση, τοπική αυτοδιοίκηση, νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και ατομικά δικαιώματα), η Επιτροπή Υπουργών του πανευρωπαϊκού οργανισμού ζήτησε από το Γενικό Γραμματέα, Ντανιέλ Ταρσίς, να αρχίσει τακτική υποβολή εκθέσεων για την υλοποίηση όλων των προγραμμάτων συνεργασίας με την Αλβανία.

Με έξι χρυσά μετάλλια, δύο ασημένια και ένα χάλκινο ξεκίνησε η ελληνική Άρση Βαρών το πρωτάθλημα Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισε χθες στην πόλη Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Τα μετάλλια πήραν ο ασημένιος Ολυμπιονίκης Λεωνίδας Σαμπάνης στην κατηγορία των 62 κιλών με 132.5 στο αρασέ, 160 στο ζετέ και 292.5 σύνολο. Η επίδοσή του στο αρασέ είναι νέο πανελλήνιο ρεκόρ ενώ το παλιό ήταν 130.5 του ίδιου από φέτος. Στην κατηγορία 53 κιλών γυναικών τα 3 χρυσά πήρε η Άννα Στρούμπου με 72.5 αρασέ, 90 ζετέ, 162.5 σύνολο. Οι επιδόσεις των Σαμπάτη και Στρούμπου είναι και νέα ρεκόρ αγώνων Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης στην κατηγορία 53 κιλών γυναικών η Χατζηαβραμίδου πήρε ασημένια μετάλλια στο αρασέ με 65 κιλά και στο σύνολο με 147.5 και χάλκινο στο ζετέ με 82.5.

Άρης-Ολυμπιακός είναι το ζευγάρι που θα αναμετρηθεί σήμερα στις 7 το βράδυ στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στο βόλεϊ, που θα διεξαχθεί στον Πύργο Ηλείας. Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι ο Άρης κατόρθωσε να πάρει την νίκη από την ΑΕΚ με 2-3 σετ στον ημιτελικό. Οι Θεσσαλονικείς αν και βρέθηκαν να χάνουν 2-0 στα σετ (15-11, 15-11) έκαναν τη μεγάλη ανατροπή και πήραν μία πολύτιμη νίκη. Τα σετ που κέρδισε ο Άρης έληξαν 15-7, 15-10 και 15-12. Ο περσινός κάτοχος του τροπαίου Ολυμπιακός επικράτησε άνετα στον πρώτο ημιτελικό επί του Ηρακλή με 3-0 σετ (15-9, 15-8 και 15-2).

Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί στα ανατολικά και νότια, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σήμερα στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί μέχρι θυελλώδεις με βαθμιαία εξασθένιση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 28 March 1998 - 14:52:38 UTC