Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-04-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 21:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 08/04/1998 (MPA)

Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας θα πραγματοποιηθεί απόψε στη Βουλή. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Στο μεταξύ, η ομοσπονδία των Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών υπέγραψε το πρακτικό της συμφωνίας εργαζομένων και διοίκησης. Τη θέση ότι κυβέρνηση και εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα στην Ολυμπιακή, προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις απασχόλησης και να καταστεί περισσότερο αξιόπιστη η εταιρεία, διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. "Έχουμε ένα κοινό στοίχημα να κερδίσουμε, κυβέρνηση, εργαζόμενοι, και οι πολίτες, όσοι έχουμε λόγο, να επιδιώκουμε την ανάκαμψη της Ολυμπιακής Αεροπορίας", σημείωσε ο κ. Ρέππας. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι το πρόβλημα της Ολυμπιακής δεν είναι μόνο οι εργασιακές σχέσεις και πρόσθεσε ότι όπου υπάρχουν προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις, αυτά δημιουργήθηκαν διότι οι κυβερνήσεις είχαν πελατειακές σχέσεις με τις αντίστοιχες ομάδες των επιθυμητών, στις κυβερνητικές πλειοψηφίες, φορέων. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, επισήμανε ότι η παρούσα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ευθύνονται για τη χρεοκοπία της Ολυμπιακής και τόνισε ότι το κράτος αύξησε το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως στο οποίο αναφέρονται οι ετήσιες αμοιβές του προέδρου και πέντε διευθυντικών στελεχών της Ολυμπιακής, παρουσίασε στη Βουλή, το απόγευμα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Κεδίκογλου. Σύμφωνα με αυτό, η ετήσια αμοιβή του κ. Τσακιρίδη είναι 110 εκατομμύρια δραχμές, ενώ η συνολική ετήσια αμοιβή άλλων πέντε στελεχών φτάνει τα 120 εκατομμύρια.

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκε το απόγευμα στην Αθήνα, ο Πολωνός Πρόεδρος, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη χώρα μας. Η επίσκεψη του κ. Κβασνιέφσκι εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών της Πολωνίας για την προώθηση της ενταξιακής της πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Την προθυμία της Ελλάδας να παράσχει στην Πολωνία συμβουλές από την εμπειρία της χώρας μας στην Κοινότητα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί την Πολωνία στις αρχές Νοεμβρίου.

Κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο στρατηγό Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης, επισήμανε το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν σέβεται, με τις κινήσεις της, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και αυτό αποτελεί το κύριο πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τη συνάντηση Τζογάνη - Καρανταγί, στο πλαίσιο της συνάντησης των αρχηγών των γενικών επιτελείων της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, στη Βουλιαγμένη. Πάντως ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι επιδιώκεται προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών. Στο μεταξύ, την τουρκική αδιαλλαξία στο θέμα επίλυσης του Κυπριακού κατήγγειλαν οι Ελληνες βουλευτές που συμμετέχουν στην 99η Διάσκεψη της Διακοινοβουλευτής Ενωσης, η οποία γίνεται στη Ναμίμπια. Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι βουλευτές Θεόδωρος Στάθης, Σάββας Τσιτουρίδης, Γιώργος Ρόκος και Σπύρος Δανέλλης.

Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, σύμφωνα με το δεύτερο ιατρικό ανακοινωθέν που διάβασε στους δημοσιογράφους ο προσωπικός του ιατρός κ. Μπελόνιας. Ως προς τη σοβαρότητα της λοίμωξης ο κ. Μπελόνιας παρατήρησε ότι δεν χρειάστηκε να μπει σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Αστάθμητος παράγοντας είναι η μεγάλη ηλικία του, όμως ο προσωπικός του γιατρός εξέφρασε την εκτίμηση πως αν όλα πάνε καλά και ο κ. Καραμανλής θα μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του σε μία εβδομάδα. Πρόσθεσε ακόμα πως έχει πλήρη επαφή με το περιβάλλον. Στο μεταξύ, αναμένονται τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προκειμένου να διαπιστωθεί αν η λοίμωξη προέρχεται από κάποιο ιό ή αν είναι μικροβιακή.

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η αιμοκάθαρση στην οποία υποβλήθηκε, ενώ οι γιατροί αναμένουν να δουν πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός του ασθενή στη συνέχεια. Πάντως η πίεσή του παραμένει κανονική και δεν υποστηρίζεται μηχανικά.

Στο Ωνάσειο Νοσοκομείο Αθηνών νοσηλεύεται ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος, με προβλήματα καρδιάς. Ο 49χρονος Πατριάρχης, που κατάγεται από την Κύπρο, διακομίστηκε επειγόντως στην Αθήνα. Ωστόσο, οι θεράποντες ιατροί του, επισημαίνουν ότι η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων των μεγάλων ΔΕΚΟ σε ποσοστό έως και 49%, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, σε εκδήλωση του περιοδικού "Εκόνομιστ" στην Αθήνα. Ο κ.Παπαντωνίου, σε ομιλία του, επισήμανε ότι το αργότερο μέχρι το 2000 θα έχουν επέλθει οι κοινοτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το πρώτο νομοσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή, μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Στις ομιλίες τους οι πρόεδροι του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας και της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, εξέφρασαν ενδοιασμούς για το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στους μηχανισμούς του "Ευρώ" μέχρι το 2001. Για αδιέξοδες επιλογες της κυβέρνησης έκανε λόγο ο κ. Κωνσταντόπουλος, ενώ ο κ. Τσοβόλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί και που, όπως είπε, υπηρετούν ταξικές σκοπιμότητες. Ο στόχος για την ένταξη στο "Ευρώ" είναι επιθυμητός, σημείωσε εξάλλου ο κ. Σαμαράς, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι η ένταξη να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Στη χθεσινοβραδινή επίθεση με ρουκέτα στο υποκατάστημα της τράπεζας "Σίτι Μπανκ" στην Κυψέλη αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος έκανε λόγο για ενέργεια που επιδιώκει να βλάψει τη δημοκρατία και να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. "Αυτά είναι κοινωνικά αγαθά είναι βασικές προϋποθέσεις για την ευημερία της χώρας μας, για την δημοκρατία, γι΄αυτό ακριβώς όλοι, κυβέρνηση, κόμματα και πολίτες είμαστε αμετακίνητα τοποθετημένοι απέναντι σε εκείνους που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις", είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες αρχές εντείνουν την προσπάθειά τους προκειμένου να συλληφθούν οι υπεύθυνοι των πράξεων αυτών και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Οι αρχές ασφαλείας αναζητούν κοινά στοιχεία της χθεσινής επίθεσης με άλλες τρεις που έγιναν από τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αθήνα εναντίον στόχων αμερικανικών συμφερόντων. Οι τρομοκράτες εκτόξευσαν με τηλεχειρισμό τη ρουκέτα, η οποία δεν εξερράγη ωστόσο η πρόσκρουσή της στην πρόσοψη της τράπεζας προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Απόδημοι νέοι Ελληνες από όλα τα σημεία της Ευρώπης, εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, έδρα του θεσμού και οικουμενική πρωτεύουσα του απανταχού Ελληνισμού από την προσεχή Παρασκευή έως την Κυριακή 10 Απριλίου. Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού-Περιφέρεια Ευρώπης, διοργανώνει το Πρώτο Συνέδριο της Νεολαίας της περιφέρειας, καλώντας εκπροσώπους ηλικίας 18-28, από τις οργανώσεις των αποδήμων όλης της Ευρώπης. Το συνέδριο που αρχίζει αύριο με συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΑΕ Ευρώπης, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, και φέρει τον τίτλο, "Θράκη, Αιγαίο , Κύπρος-Σύνορα της Ενωμένης Ευρώπης". Πραγματοποιείται δε με την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και της ΤΕΔΚ Ν. Θεσσαλονίκης.

"Τέλος καλό όλα καλά". Με τη φράση αυτή ο υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Κώστας Λαλιώτης, ανακοίνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ότι τελικά μπαίνει στο αρχείο η υπόθεση της "διαμάχης" του ελληνικού δημοσίου με την κοινοπραξία "Μακεδονικό Μετρό" για το μέσο σταθερής τροχιάς Θεσσαλονίκης. "Τη σχετική απόφαση έλαβε το ''κολέγιο επιτρόπων'' της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το δεύτερο προσωρινό ανάδοχο, τη ''Θεσσαλονίκη Μετρό'', από το σημείο που είχαν σταματήσει τον Ιούνιο του 1997", τόνισε ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας έτσι τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, που είδαν το φως τις δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, τοποθέτησε χρονικά στον ερχόμενο Ιούνιο, την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του συγχρηματοδοτούμενου έργου και την εισαγωγή της προσκύρωσης στη Βουλή.

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον επικεφαλής της ομάδας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Γιώργο Βασιλείου, είχε σήμερα στη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πιέρο Φασίνο. Ο κ.Φασίνο, μετά τη συνάντηση με τον κ.Κληρίδη, εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για ταχεία πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σημείωσε ακόμη ότι παρόλο που η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων είναι επιθυμητή, δεν αποτελεί προϋπόθεση για ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου. Ο Γιώργος Βασιλείου, αφού χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Ιταλό υφυπουργό χρήσιμη, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και σταθερότητα όσον αφορά στις σχέσεις της με την Τουρκία. Ο Ιταλός υφυπουργός τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στην Αγκυρα σε μια προσπάθεια να συμβάλει προς την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αλβανικές και σερβικές πηγές, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, οι ένοπλες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζονται. Το Κέντρο Πληροφόρησης του Δημοκρατικού Συνδέσμου του κ.Ρουγκόβα στην Πρίστινα μετέδωσε ότι δύο Αλβανοί τραυματίστηκαν και αρκετά σπίτια υπέστησαν ζημιές τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του χωριού Κόπιλιτς, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Ντρένιτσα, όπου τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκαν οι επιχειρήσεις της σερβικής αστυνομίας που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 80 περίπου Αλβανών. Το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο Tanjug μετέδωσε ότι αργά την ίδια μέρα ''ένοπλη ομάδα τρομοκρατών'' επιτέθηκε στα σπίτια δύο οικογενειών Σέρβων σε χωριό στην περιοχή Ντέτσανι, δυτικά της Πρίστινα, ενώ προηγούμένως είχαν βάλει φωτιά σε χωράφια Σέρβων.

Σύντομος αλλά περιεκτικότατος είναι σύμφωνα με την εφημερίδα "Dnevni Telegraf" του Βελιγραδίου ο κατάλογος των κυρώσεων που θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Κλάους Κίνκελ και Ιμπέρ Βεντρίν για σύντομη επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Η εφημερίδα, επικαλούμενη εγκυρες διπλωματικές πηγές της, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει τις πτήσεις σερβικών ελικοπτέρων πάνω από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ θα θέσει εμπάργκο και στις εμπορικές πτήσεις που εκτελεί η δημόσια γιουγκοσλαβική αεροπορική εταιρεία "JAT" προς τα κράτη-μέλη της Κοινότητας και προς της ΗΠΑ. Επίσης προβλέπεται ο περιορισμός των επαγγελματικών ταξιδιών των Γιουγκοσλάβων επιχειρηματιών, η άσκηση πιέσεων στις εταιρείες που εξάγουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες πηγές ενέργειας, αλλά και η μη συμμετοχή Γιουγκοσλάβων αθλητών σε αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα κράτη-μέλη της.

Συνεχίζονται στη βόρεια Ιρλανδία οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στην περιοχή. Το προσχέδιο ειρήνευσης που παρουσίασε ο Αμερικανός πρώην γερουσιαστής, Τζώρτζ Μίτσελ, δεν εγκρίνουν οι προτεστάντες, ενώ τα ξημερώματα σημειώθηκε νέα δολοφονική επίθεση στο Λεντόνερ. Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας συναντώνται στο Μπέλφαστ σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης.

Στον αθλητικό δικαστή οδηγούνται τη Μεγάλη Τρίτη τέσσερις ποδοσφαιρικές ομάδες της Α' εθνικής κατηγορίας, για επεισόδια που δημιούργησαν στους αγωνιστικούς χώρους. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, θα κληθεί να απολογηθεί για υβριστικά συνθήματα και ρίψη αντικειμένων από τους φιλάθλους του στο παιχνίδι με τον Ιωνικό στην 28η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο Ιωνικός από την άλλη, οδηγείται στην πειθαρχική επιτροπή για ρίψη φωτοβολίδων και κροτίδων στο παιχνίδι με την Προοδευτική. Το παρών στον αθλητικό δικαστή θα δώσει και ο Πανιώνιος, ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για ρίψη αντικειμένων και υβριστικά συνθήματα εναντίον του διαιτητή και του επόπτη στο παιχνίδι με τη Ξάνθη.

Την Παρασκευή αρχίζει στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης το 13ο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ταε - Κβο - Ντο ανδρών και γυναικών, στο οποίο παίρνουν μέρος 32 χώρες. Αύριο θα φθάσουν στη Θεσσαλονίκη, οι αποστολές των ομάδων, ενώ η εθνική μας συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την προετοιμασία της. Η χώρα μας έχει πολλές ελπίδες για την κατάκτηση μεταλλίων σε αυτή τη διοργάνωση, αφού και στο παρελθόν οι αθλητές μας κατάφεραν να χαρίσουν στην Ελλάδα μεγάλες διακρίσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική ομάδα, στο 12ο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε πέρυσι στην Σλοβενία, είχε πραγματοποιήσει σπουδαία εμφάνιση, κερδίζοντας συνολικά 14 μετάλλια, 4 χρυσά, 4 αργυρά και 6 χάλκινα.

Νεφώσεις και βροχές στα βορειοδυτικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, προβλέπονται αραιές νεφώσεις, αυξημένες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Ενδέχεται μάλιστα να σημειωθούν τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς και τοπικά στα πελάγη μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 8 μέχρι 27 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 12 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 8 April 1998 - 19:24:10 UTC