Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 06:39 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 10/04/1998 (MΠΕ)

Ακέφαλη από σήμερα τα ξημερώματα η Εκκλησία της Ελλάδας μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ. Ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας άφησε την τελευταία του πνοή στις 1.35 τα ξημερώματα, μετά από 45 μέρες νοσηλείας στο Λαϊκό νοσοκομείο της Αθήνας. Ο Σεραφείμ υπήρξε Ιεράρχης με τη μεγαλύτερη θητεία, 24 χρόνια, στην ηγεσία της Εκκλησίας. Γνώρισε όλους τους σύγχρονους Έλληνες πολιτικούς. Όρκισε έξι Προέδρους Δημοκρατίας. Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα θα εκτεθεί από σήμερα η σορός του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ στη Μητρόπολη Αθηνών και η κηδεία του θα γίνει με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού τη Μεγάλη Δευτέρα. Η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει εκτάκτως σήμερα για να κηρύξει την Αρχιεπισκοπή εν χηρεία και θα αναλάβει την τοποτηρητεία ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος έχει τα πρεσβεία της αρχιεροσύνης, δηλαδή χειροτονήθηκε Μητροπολίτης νωρίτερα από όλους. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας με τη δράση του έγραψε πολλές από τις σελίδες της νεότερης θρησκευτικής και πολιτικής ιστορίας του τόπου. Η κρίση που είχε ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στην Εκκλησία με τους τρεις Ιερωνυμικούς Μητροπολίτες τον κλόνισε ιδιαίτερα. Η κατάσταση της υγείας του από τα χρόνια της αντίστασης ακόμη τον βασάνιζε και επιβαρύνθηκε περισσότερο την τελευταία τριετία, όταν παρουσίασε πρόβλημα στους νεφρούς. Δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα έπρεπε να υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση. Τον τελευταίο καιρό οι εμφανίσεις του είχαν περιοριστεί, ενώ τα σενάρια για τη διαδοχή του, φάνηκε να τον είχαν πικράνει. Μία από τις πρώτες ενέργειές του μόλις εξελέγη Αρχιεπίσκοπος ήταν να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι. Η δράση του ως προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν πλούσια, οι διαμαρτυρίες του για την καταπάτηση των θρησκευτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Ήπειρο έφθασαν στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για τους δοκιμαζόμενους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα, με το οποίο διασφαλίστηκε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας. Ψηφίστηκε ο πολιτικός γάμος, ενώ η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε το νέο καταστατικό χάρτη της Ελλάδας που ρυθμίζει τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας.

Τα αίτια του θανάτου του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ θα ανακοινωθούν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν. Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμος Αρσένης, εξέφρασε τη λύπη του για την Κοίμηση του Αρχιεπισκόπου κάνοντας λόγο για στιγμές θλίψης και περισυλλογής. Ο κ. Αρσένης χαρακτήρισε γόνιμη την παραμονή του στο πηδάλιο της Εκκλησίας και τόνισε ότι ο Μακαριότατος Σεραφείμ ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα.

Συνεχίζεται και σήμερα η ταλαιπωρία στην Ολυμπιακή Αεροπορία, καθώς ματαιώνονται 17 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, ενώ σύγχυση επικρατεί μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ιπταμένων και του προσωπικού εδάφους.

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου, Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και Ρουμανίας, Αντρέι Πλέσου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στη Σαντορίνη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι υπουργοί θα συζητήσουν για θέματα περιφερειακής ασφάλειας, ενώ αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Επίσης, θα συζητηθούν οι υποψηφιότητες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα θέμα για το οποίο η υποστήριξη της Ελλάδας ως κράτος - μέλος και των δύο οργανώσεων έχει αποφασιστική σημασία για τις δύο υποψήφιες χώρες.

Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το μικρό "πακέτο" μέτρων για το ασφαλιστικό έρχονται για συζήτηση στη Βουλή. Μέχρι το τέλος Μαίου η αγορά εργασίας θα απελευθερωθεί ενώ μέχρι το 2000 θα έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα - αλλαγές ορίων ηλικίας, νέες προυποθέσεις συνταξιοδότησης - για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτά τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέδριο που διοργάνωσε το βρετανικό περιοδικό "Economis" και αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα της υποτίμησης. Όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, μέσα σε διάστημα 20 ημερών από την ανακοίνωση της συμμετοχής της δραχμής στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια υποχώρησαν κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα ενισχύθηκαν κατά 3,6 δισ. δολάρια και οι τιμές των μετοχών παρουσίασαν άνοδο που προσεγγίζει το 35%.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής του, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Ύστερα από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας έγινε ονομαστική ψηφοφορία στην οποία πήραν μέρος 283 βουλευτές. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 158 βουλευτές, κατά 124 και ένας (ο Γιώργος Σουφλιάς) "παρών". Κατά ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Κηπουρός, ενώ οι Μόσχος Γικόνογλου και Βασίλης Κεδίκογλου, που έχουν τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου. Ακολούθησε η συζήτηση του νομοσχεδίου κατ΄ άρθρον. Μετά την ψηφοφορία αποχώρησε το ΚΚΕ, καθώς, όπως είπε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Στρατής Κόρακας, το κόμμα του δεν θέλει να πάρει μέρος στο έγκλημα που συντελείται. Αντιδράσεις ως προς τη διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση στη συζήτηση και τη νομοθέτηση των εργασιακών σχέσεων εξέφρασαν στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μεϊμαράκης, οι κ.κ. Μιλτιάδης Έβερτ και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καθώς και οι πρόεδροι του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, και του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση δέχτηκε την απάλειψη της διάταξης που όριζε ότι μπορούν να γίνουν προσλήψεις εκτός του νόμου Πεπονή.

Αμετακίνητος στόχος της κυβέρνησης παραμένει η εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ της διοίκησης της Ο.Α. και των εργαζομένων, ως θετικό βήμα, "προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες εργασιακής ειρήνης, τις επόμενες ημέρες στην Ο.Α. και να γίνουν κανονικά οι πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί". "Εδώ, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναμένεται να αναδειχθεί ο θετικός ρόλος των εργαζομένων στην προσπάθεια για εξυγίανση της Ολυμπιακής. Πιστεύουμε ότι η δική τους συμμετοχή θα συνκαθορίσει την πορεία του προγράμματος".

"¨Όχι στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ", διαδήλωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και των άλλων πόλεων που πήραν μέρος στα συλλαλητήρια που οργάνωσαν, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Κουτσούκος, δήλωσε: "Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο δεν μπορούν να ανεχτούν το 1998 να είναι η χειρότερη χρονιά από άποψη εισοδηματικής πολιτικής με δραματική μείωση των εισοδημάτων". Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, τόνισε ότι οι εργοδότες θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν να εξευρεθεί συμφωνία για αυξήσεις 2,5 - 3,5%. Περισσότερο εμφανή ήταν τα αποτελέσματα της απεργίας στις συγκοινωνίες, την Ολυμπιακή Αεροπορία και τις ΔΕΚΟ, την εξυγίανση των οποίων αποφάσισε η κυβέρνηση. Στη Θεσσαλονίκη δεν κυκλοφορούσαν λεωφορεία, ενώ επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο. Στο 100% έφτασε η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στο Λιμάνι, τον ΟΥΘ, τον ΟΑΘ και την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης.

Για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, την κατάσταση της οικονομίας, την επικείμενη επίσκεψή του στη Βουλγαρία και γενικά τις πολιτικές εξελίξεις ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι ενημέρωσε τον κ. Στεφανόπουλο για τις επαφές που είχε με τους πρωθυπουργούς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συζητήσεις που έγιναν στο Λονδίνο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την πορεία των χωρών της Ασίας και για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα. "

Στο 4.6% έκλεισε το Μάρτιο ο πληθωρισμός, από 4.3% που ήταν το Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός θα φτάσει το 5,5%. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας σε εκδήλωση για τον ένα χρόνο από τη σύσταση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, προανήγγειλε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών όταν παταχθεί η φοροδιαφυγή και την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων το 2000.

Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης των επικεφαλής τομέων έργου της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον αρχηγό του κόμματος, Κώστα Καραμανλή. Η συζήτηση διακόπηκε για την ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την Ολυμπιακή και συνεχίστηκε αργότερα. Οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ιδιωτικοποιήσεις διαμορφώθηκαν σε ένα πλαίσιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή το πιθανότερο μετά το Πάσχα. Το σχέδιο που επεξεργάστηκαν οι Γιώργος Αλογοσκούφης και Προκόπης Παυλόπουλος, προβλέπει την ανάθεση σε ιδιώτη της διοίκησης των ΔΕΚΟ, ανεξάρτητα από το ποσοστό μετοχοποίησης της επιχείρησης. Επισημαίνει την ανάγκη άμεσων αποκρατικοποιήσεων, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών τη Μεγάλη Δευτέρα. τις επαφές του με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Θερμή υποδοχή στο κυβερνητικό και επιχειρηματικό κλιμάκιο από την Ελλάδα επεφύλαξαν οι κάτοικοι των Σκοπίων στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, με αφορμή την πραγματοποίηση από τον ΟΣΕ, της πιλοτικής διαδρομής Θεσσαλονίκης - Σκοπίων με αμαξοστοιχία Ιntercity. Ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Νικόλαος Γκρατσίας εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του που επισκέπτεται τα Σκόπια, ενώ ο γενικός διευθυντής της Δημόσιας Επιχείρησης Σιδηροδρομικών Σταθμών της ΠΓΔΜ, Στογιάν Νάμο δήλωσε ικανοποιημένος για αυτό το εγχείρημα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημόσια Επιχείρηση της ΠΓΔΜ.

Ερώτηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, αναφορικά με την αντίδραση της Ελλάδας "στη νέα εθνικιστική έξαρση των Σκοπίων", κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο κ. Ψωμιάδης, διευκρινίζει ότι "η εθνικιστική έξαρση των Σκοπίων αφορά στο γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες προκλητικά στις θεωρήσεις άδειας εισόδου, η Σκοπιανή πλευρά, αναγράφει με τρόπο συστηματικό τον όρο "SOLUM" αντί Θεσσαλονίκη".

Στα αποτελέσματα της συνόδου των αρχηγών ΓΕΕΘΑ της ΔΕΕ, καθώς και στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ΓΕΕΘΑ, Αθανάσιο Τζογάνη, αναφέρεται με γραπτή δήλωσή του, ο αρχηγός των τουρκικών Ενοπλων Δυνάμεων, Ισμαήλ Χακί Καράνταγι. Ο κ. Καράνταγι, σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τζογάνη, αναφέρει ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για στρατιωτικά θέματα, "και παρατηρήσαμε ότι και οι δυο ότι επιθυμούμε να γίνουν και στο μέλλον συναντήσεις". "Με την ευκαιρία αυτή θέλω να εκφράσω για μια ακόμη φορά την πεποίθησή μου ότι όλα τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορούν να επιλυθούν και πρέπει να επιλυθούν δια της οδού περιεκτικών συνομιλιών και με ένα διάλογο που θα βασίζεται στην αμοιβαία καλή πρόθεση", υπογραμμίζει ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφορικά με τη ΔΕΕ, ο κ. Καράνταγι υπενθύμισε ότι αυτή είναι μια οργάνωση ασφάλειας που έχει διαφορετική νομική προσωπικότητα από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και ότι η Τουρκία λαμβάνει μέρος στην οργάνωση αυτή με καθεστώς συμβαλλόμενου μέλους.

"Αντικείμενο άθλιας συναλλαγής μεταξύ διοίκησης, κυβέρνησης και ορισμένων εγκάθετων συνδικαλιστών", χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, το νέο κείμενο του κανονισμού εργασίας της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το κείμενο, υποστήριξε ο κ. Κόρακας, "δεν αλλάζει καθόλου την ουσία του νομοσχεδίου και του κανονισμού εργασίας, αλλά στην πράξη επιβάλλει στρατιωτικό νόμο στην Ο.Α.". "Αυτό θα κριθεί από τους εργαζόμενους και ολόκληρο το λαό ως απαρχή ενός εγκλήματος που διαπράττεται κατ' επιταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μεγάλων πολυεθνικών συμφερόντων σε βάρος της εθνικής οικονομίας και του λαού", επεσήμανε ο κ. Κόρακας. Κατέληξε λέγοντας πως "ότι είχε να πει για αυτό το 'έκτρωμα - έγκλημα', το είπε στη συζήτηση επί της αρχής, αποκαλύπτοντας τις πτυχές του. Αρνούμαστε να συνεχίσουμε παραπέρα αυτή τη συζήτηση συμπράττοντας, έστω και έμμεσα, σε αυτό το έγκλημα και για αυτό αποχωρούμε".

Οργανωμένη επιχείρηση σε καταυλισμό τσιγγάνων στην περιοχή Ευόσμου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και συνέλαβαν 185 άτομα -στην πλειοψηφία τους λαθρομετανάστες από την Αλβανία-, ενώ κατέσχεσαν 76 κιλά χασίς σε φούντα, ποσότητες όπλων, πυρομαχικών και κλοπιμαία. Στις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης υπήρχαν τον τελευταίο καιρό πληροφορίες ότι στο συγκεκριμένο καταυλισμό κρύβονταν διάφοροι φυγόδικοι, ενώ για τις παράνομες δραστηριότητές τους είχαν διαμαρτυρηθεί και πολλοί φιλήσυχοι τσιγγάνοι που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι σε σκηνές. Στην επιχείρηση της αστυνομίας πήραν μέρος 200 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες και τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ. Συνολικά ερευνήθηκαν 25 σκηνές και παραπήγματα, ενώ από τα 185 άτομα που προσήχθησαν στην ασφάλεια, κρατήθηκαν τα 133. Εκτός από τα 76 κιλά χασίς, κατασχέθηκαν δύο όπλα Καλάσνικοφ με γεμιστήρες, 124 σφαίρες, ένα κυνηγετικό όπλο, μια χειροβομβίδα ρωσικής προέλευσης, ραδιοκασετόφωνα και άλλα αντικείμενα που είχαν κλαπεί. Για το χασίς, τα όπλα, τα πυρομαχικά και τα κλοπιμαία, συνελήφθησαν 16 Αλβανοί, 4 Ελληνες τσιγγάνοι και ένας Ιταλός, ενώ εντοπίσθηκαν 99 Αλβανοί φυγόποινοι, 13 τσιγγάνοι και ένας Ουκρανός. Οπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, η επέμβαση έγινε με νόμιμο τρόπο χωρίς υπερβολές και ακρότητες και είχε ως στόχο την εμπέδωση του κλίματος ασφαλείας στην ευρύτερη αυτή περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης γυαλιού θέτει σε εφαρμογή ο σύνδεσμος ΟΤΑ Θεσσαλονίκης στοχεύοντας στη μείωση του τελικού όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) αλλά και στην καλλιέργεια συνείδησης ανακύκλωσης ώστε μεσοπρόθεσμα να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα. <LI> Κανένα νέο περιστατικό λοίμωξης AIDS δεν διαγνώστηκε τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο στην Κύπρο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες. Μέχρι το τέλος Μαρτίου είχαν διαγνωστεί περίπου 282 περιστατικά, από τα οποία 165 αφορούσαν Κυπρίους και 117 αλλοδαπούς. Τα 4/5 των Κυπρίων οροθετικών, ανήκουν σε ηλικίες 20 έως και 40 ετών, ενώ από τους 165 στους οποίους διαγνώστηκε η νόσος οι 140 είναι άνδρες και οι 25 γυναίκες.

Δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί πραγματοποίησαν χθες νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πρίστινα. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν από κοινού 14 αλβανικά πολιτικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου, μεταξύ των οποίων και η "Δημοκρατική Συμμαχία Κοσσυφοπεδίου" του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα. Όπως μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βελιγραδίου, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά των σερβικών αρχών και επανέλαβαν το αίτημα "για ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο".

Άρχισε στη Βάρνα της Βουλγαρίας η διήμερη συνάντηση των αρχηγών των πολεμικών ναυτικών των παρευξείνων χωρών. Χαιρετιστήριο μήνυμα απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πέταρ Στογιάνοφ, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Μίχο Μίχοφ, ενημέρωσε για τις μεταρρυθμίσεις στον βουλγαρικό στρατό και τις προετοιμασίες για τη συγκρότηση πολυεθνικής βαλκανικής δύναμης ταχείας επέμβασης.

Το νέο πρόγραμμα διακυβέρνησης της Ρουμανίας θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο στις 13 Απριλίου, μαζί με τα ονόματα της νέας κυβέρνησης, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Radu Vasile, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι οι συντονιστές του προγράμματος είναι υποχρεωμένοι να τελειώσουν το πρόγραμμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Νεφώσεις και βροχές στα βορειοδυτικά προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, προβλέπονται αραιές νεφώσεις, αυξημένες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Ενδέχεται μάλιστα να σημειωθούν τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς και τοπικά στα πελάγη μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 8 μέχρι 27 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 12 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 10 April 1998 - 5:05:13 UTC