Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:44 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 11/04/1998 (MΠΕ)

Μέσα σε 20 ημέρες, θα εκλεγεί ο διάδοχος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και πάσης Ελλάδος. Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, μέχρι την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, την τοποτηρητεία αναλαμβάνει ο πρώτος τη τάξει, κατά τα πρεσβεία της αρχιεροσύνης, που είναι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος. Έπονται οι Μητροπολίτες Κορίνθου και Τριφυλίας-Ολυμπίας. Οι τρεις θα αποτελέσουν την εφορευτική επιτροπή στην εκλογική διαδικασία. Δικαίωμα διεκδίκησης του αρχιεπισκοπικού θρόνου έχουν όλοι οι Ελληνες αρχιερείς και όλοι οι αρχιμανδρίτες που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο προς αρχιερατεία.

Μεσίστια θα κυματίζει η γαλανόλευκη σε όλη τη χώρα μέχρι τη Μ.Δευτέρα, ημέρα της κηδείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, ορίσθηκε να γίνει μεσίστια η έπαρση της σημαίας στα δημόσια, κοινοτικά και δημοτικά καταστήματα και τα καταστήματα ΝΠΔΔ, Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας. Εξάλλου, την ημέρα της κηδείας σε ένδειξη πένθους οι δημόσιες υπηρεσίες δε θα λειτουργήσουν. Ομως, οι τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών θα λειτουργήσουν κανονικά τη Μ.Δευτέρα.

Την έντονη ανησυχία τους για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων ελληνικής νεολαίας από τις χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν στο Α' Συνέδριο της Απόδημης Νεολαίας Ευρώπης, οι εργασίες του οποίου άρχισαν χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Φιλίππειο" της Θεσσαλονίκης. Απόδημοι νέοι, πενηνταπέντε στο σύνολό τους, από ομογενειακούς φορείς 23 χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, από την Πορτογαλία μέχρι τον Καύκασο και την Κύπρο, δίνουν το δικό τους "παρών" στην πρώτη αυτή συνάντηση, που στόχο έχει, όπως ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο, ο Πρόεδρος του περιφερειακού ΣΑΕ Ευρώπης, Αγγελος Ασλανίδης, να ενημερώσει τους νέους για στρατολογικά, αλλά και στρατιωτικά θέματα, θα προωθήσει το διάλογο με τους νέους και τέλος να αναδείξει την 7μελή συντονιστική Επιτροπή που θα έχει και συμβουλευτικό χαρακτήρα. Την έναρξη των εργασιών του τριήμερου συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος, αφού επισήμανε την αναγκαιότητα μιας στρατηγικής που θα προβάλει ως απαραίτητο όρο τη σύνδεση του μητροπολιτικού κέντρου με τον Απόδημο Ελληνισμό, τόνισε ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς μπορεί να βοηθήσει ώστε το όραμα μιας ισχυρής Ελλάδας με κύρος και αξιοπρέπεια να γίνει πραγματικότητα. Ο κ. Πετσάλνικος παρουσίασε στο συνέδριο την πρώτη χαρτογράφηση του Ελληνισμού της Διασποράς, το χάρτη "Ελλήνων Διασπορά" που εκτυπώθηκε με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης στο πλαίσιο της πενταετούς προγραμματικής συνεργασίας του με την Εθνική Χαρτοθήκη.

Στις νέες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος έδωσε συνέχεια στο θέμα του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. "Υπέρτατος κριτής των δημοσίων παραγόντων είναι ο ελληνικός λαός και κανείς δεν δικαιούται να υπαγορεύει το περιεχόμενο των λόγων του", είπε ο κ. Ρέππας για τις δηλώσεις του κ. Ρούμπιν ο οποίος επισήμανε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, χειρίστηκε θετικά το θέμα, όμως χαρακτήρισε γελοία την κριτική που ασκείται στον Αμερικανό πρέσβη και έκανε λόγο για αντιδημοκρατικές απόψεις που δεν ταιριάζουν στην ελληνική δημοκρατική παράδοση. Την ευχή οι ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τη στάση τους εξέφρασε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης. Ατυχή χαρακτήρισε τη δήλωση Ρούμπιν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να συνεχίσουν να προκαλούν τον ελληνικό λαό. Στην επίθεση της "17 Νοέμβρη" αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ. "Οι τελευταίες ενέργειες της οργάνωσης αυτής κατά αμερικανικών επιχειρήσεων υποκινούνται από ξένο παράγοντα και έχουν ως σκοπό να δυσφημήσουν την Ελλάδα στην αμερικανική κοινωνία, ούτως ώστε όταν έλθει κάποιο πλήρωμα χρόνου να είναι αποδυναμωμένη η Ελλάδα", είπε ο κ. Έβερτ.

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις. "Κεντρικό σημείο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η αύξηση της απασχόλησης, η καταπολέμηση της ανεργίας, περισσότερες θέσεις δουλειάς για τον ελληνικό λαό", είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε ένα πολύπλευρο ολοκληρωμένο πακέτο με δράσεις και μέτρα για την απασχόληση που είναι πρωτόγνωρα για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά τις δράσεις για τους νέους και τις επιδοτήσεις για θέσεις εργασίας. Σε ό,τι αφορά στην ανεργία επισήμανε ότι το φαινόμενο αυτό στην Ελλάδα είναι λιγότερο έντονο από ό,τι στην Ευρώπη, ωστόσο επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να τη μειώσει ακόμη περισσότερο. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την ενίσχυση της απασχόλησης θα αποτελέσουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το τέλος του Μαϊου. Για το ελαστικό ωράριο ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι θα γίνει διάλογος με τη ΓΣΕΕ ώστε να το δεχτεί και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εξεταστεί από την κυβέρνηση το αίτημα της ΓΣΕΕ για 35ωρη εβδομαδιαία απασχόληση, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

"Καταπέλτη" που γκρεμίζει εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών, "τις οποίες η εργατική τάξη κέρδισε με μακροχρόνιους και σκληρούς αγώνες", χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, τα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για τις εργασιακές σχέσεις. "Τα νέα μέτρα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Πρόκειται για εδώ και χρόνια αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που η εφαρμογή τους επισπεύδεται μετά την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα και τις σχετικές οδηγίες του ΟΟΣΑ", υπογραμμίζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωση. Ακόμα, προσθέτει ότι "ο υπουργός Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση διεκτραγωδούν την πράγματι τραγική για τους εργαζομένους κατάσταση που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα. Αποδεικνύεται και πάλι ότι τα δάκρυά τους είναι κροκοδείλια". Καταλήγοντας υποστηρίζει ότι η απάντηση που πρέπει να δοθεί "στη νέα κυβερνητική πρόκληση", είναι "η ενιαία πανελλαδική δράση της εργατικής τάξης και συμμαχίες της με άλλες κοινωνικές δυνάμεις του λαού, στην κατεύθυνση της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής".

Ανεπαρκείς και γενικόλογες, χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ανεργία, ο ΣΥΝ, με ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει καμιά πολιτική, όπως προκύπτει από τους δείκτες ανεργίας που ολοένα μεγαλώνουν". "Οι κυβερνητικές εξαγγελίες γίνονται στο κενό, αφού δεν εξασφαλίζουν τους πρόσθετους πόρους που απαιτούνται, παρακάμπτουν ακόμη και αυτές τις ομόφωνες αποφάσεις της ΟΚΕ και βρίσκονται σε αναντιστοιχία με όσα υποτίθετα ότι συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν στον κοινωνικό διάλογο" υποστηρίζει ο ΣΥΝ. Καταλήγοντας, καλεί την κυβέρνηση "να αντλήσει διδάγματα από την περιπέτεια της Ολυμπιακής και να εγκαταλείψει την οδό της νομοθετικής επιβολής προειλημμένων αποφάσεων. Να αποδεχθεί την οδό της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του ουσιαστικού και φερέγγυου κοινωνικού διαλόγου, για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, στηριγμένο στη δραστική αύξηση των διατιθεμένων πόρων".

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος σε αναφορά του, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τόνισε ότι "οι εξαγγελίες της κυβέρνησης των λογιστών δεν πείθουν κανέναν". "Λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία του νομοσχεδίου για την Ολυμπιακή Αεροπορία, που άνοιξε τον δρόμο για το σάρωμα των ατομικών και των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλο το δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Σημίτης υπόσχεται μέτρα για δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας και πενήντα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας", υπογράμμισε ο κ. Τσοβόλας. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, τονίζει ότι "ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του, θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν, ότι ο λαός δεν εμπαίζεται και δεν παγιδεύεται και σύντομα θα δώσει την απάντησή του".

Άκαρπη απέβη και η χθεσινή συνάντηση ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για την συλλογική σύμβαση εργασίας. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Ιάσων Στράτος, κατέθεσε πρόταση για αυξήσεις 2 +2%. Προκλητική χαρακτήρισε την πρόταση αυτή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σημείωσε, ωστόσο ότι θα συζητηθεί στην εκτελεστική επιτροπή της συνομοσπονδίας, που θα συνεδριάσει την Τρίτη.

Θα θέσουν εαυτόν εκτός Κινήματος όσοι κατεβούν ως "αντάρτες" στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αποφάσισε η πλειοψηφία του Εκτελεστικού Γραφείου που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Κ.Ε του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες διαφώνησαν με αυτή τη θέση, οι Γεράσιμος Αρσένης και Μανώλης Δασκαλάκης, οι οποίοι και ζήτησαν να υπάρξει πολιτική αποδοκιμασία και όχι διαγραφή. Επίσης, το Ε.Γ δεν κατέληξε στην επιλογή των υποψηφίων των νομαρχών στη Λέσβο και στην Αρκαδία, κάτι που θα αποφασίσει σήμερα η Κ. Ε. Ακόμη, το Εκτελεστικό Γραφείο δεν κατέληξε και στην επιλογή προσώπων για δέκα δήμους, μεταξύ των οποίων, της Κατερίνης, Αρτας, Ζακύνθου, Καλλιθέας και Ζωγράφου. Ωστόσο, το Ε.Γ σε τρεις "ακανθώδεις" περιοχές αποφάσισε να στηρίξει τον Κ. Κληρονόμου για δήμαρχο Ηρακλείου, τον Γ. Κατσιμπάρδη για το δήμο Θήβας και τον Δ. Κουλουριάνο για νομάρχη Μεσσηνίας.

Τον κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και το Καταστατικό της εταιρείας ''Αθήνα 2004'' ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

Tην ενίσχυση των δρομολογίων των επιβατικών αμαξοστοιχιών -και των Intercity- σε ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, αποφάσισε ο ΟΣΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι αυξημένες ανάγκες μεταφοράς επιβατών, κατά τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα. Η ρύθμιση ισχύει από σήμερα έως την Κυριακή 26 Απριλίου, ενώ για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στα γραφεία ταξιδίων και στους κατά τόπους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Από την Μεγάλη Τετάρτη θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την πρόσληψή τους στα δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την 4η Μαϊου, ενώ ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί τον Ιούνιο. Για την παραλαβή των αιτήσεων έχουν συσταθεί ειδικά συνεργεία στις κατά τόπους νομαρχίες.

Με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Ρωμαίο, συναντήθηκε χθες στην Αθήνα, ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης. Οι δύο υπουργοί κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στην εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης των σχέσεων των δύο υπουργείων και στη δυνατότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Εξάλλου, ο κ. Μιχαηλίδης συναντήθηκε και με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλο με τον οποίο συζήτησε θέματα άμυνας, ενώ είχε επαφές και με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Ακόμα, ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών, παρευρέθηκε σε συνεδρία Ελλήνων ευρωβουλευτών, μελών της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπευθύνων για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εμπορικών Ανταλλαγών, τους οποίους ενημέρωσε για θέματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Πραγματοποιείται σήμερα στα Τίρανα, όπου σταθμεύει η ελληνική δύναμη, η τελετή παράδοσης στρατιωτικής βοήθειας που ο ελληνικός στρατός προσφέρει για την ανασυγκρότηση του αλβανικού στρατού. Η ελληνική βοήθεια έφθασε στο Δυρράχιο με το πλοίο "ΣΑΜΟΣ" του Πολεμικού Ναυτικού. Μεταξύ των αντικειμένων που περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό είναι και έπιπλα γραφείου, άλλα αναλώσιμα υλικά, αλλά και 10 τζιπ, καθώς και σημαντική ποσότητα ιατροφαρμακευτικού υλικού και στολές για το αλβανικό πολεμικό ναυτικό. Την αποστολή υποδέχθηκαν στο λιμάνι του Δυρραχίου, αξιωματικοί του αλβανικού στρατού και ο Ελληνας στρατιωτικός ακόλουθος στα Τίρανα, ταξίαρχος Αλέξιος Ξηρός, ο οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι οι σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών είναι αρκετά καλές, κάτι που βρήκε σύμφωνο και τους Αλβανούς αξιωματικούς.

Τρεις προσφορές για την απόκτηση ποσοστού 36,98% των μετοχών της τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης υποβλήθηκαν χθες. Τις προσφορές για τις μετοχές που πωλούν από κοινού η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΕΤΕΒΑ και η Εθνική Κεφαλαίου, υπέβαλαν η Τράπεζα Πειραιώς με 11.770 δραχμές ανά μετοχή, η Exchange Bank (Overseas) με 8.227 δραχμές ανά μετοχή και η Τράπεζα Εργασίας με 8.050 δραχμές ανά μετοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι αντιπρόσωπος των πωλητών, τις επόμενες πέντε ημέρες τα διοικητικά συμβούλια των πωλητών θα πρέπει να αποδεχθούν ή να απορρίψουν τις προσφορές.

"Η Ρωσία υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν και του Ειδικού του Συμβούλου, Ντιέγκο Κορντοβέζ στο Κυπριακό και πιστεύει ότι θα δώσει μια νέα υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε αυτές τις προσπάθειες", τόνισε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκ. Μουράτοφ, σε δηλώσεις του στη Λευκωσία. Ο Ρώσος Πρέσβης επανέλαβε ότι η υποστήριξη αυτή, "μπορεί να είναι στο πλαίσιο μιας συζήτησης τυπικής ή άτυπης, αλλά σίγουρα θα συνεχισθεί. Θα το δούμε στην εξέλιξη -πρόσθεσε- αλλά οπωσδήποτε θα συνεχίσουμε την υποστήριξη στις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών". Ερωτηθείς σχετικά με την παρέμβαση της Ρωσίας προς τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για κάποια ενεργότερη ανάμειξη στο Κυπριακό και ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθηθούν, ο Ρώσος Πρέσβης απάντησε ότι "πρόκειται για συζήτηση εργασίας, ανάμεσα στα μόνιμα μέλη", προσθέτοντας ότι "θα δούμε πότε μπορεί να γίνει μια τέτοια συζήτηση και τι αποτελέσματα θα έχει". "Μπορεί να είναι κάποια δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας ή να έχει κάποια άλλη μορφή. Το θέμα είναι υπό συζήτηση, υπό εξέλιξη. Θα υπάρξουν'', σημείωσε, "κάποια βήματα, κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες σ'αυτή την κατεύθυνση. Περιμένουμε". Σχολιάζοντας τέλος το ενδεχόμενο μιας διαδικασίας τύπου Ντέιτον στο Κυπριακό, ο κ. Μουράτοφ ανέφερε ότι "η ρωσική διπλωματία επανειλημμένα υποστηρίζει τη συνέχιση του διακοινοτικού διαλόγου για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού".

"Δεν κάθομαι στο τραπέζι των συνομιλιών με αντάρτες", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Σεζγκίν, από την Ατάλλεια όπου βρίσκεται για τις γιορτές του Μπαϋραμιού. Αφορμή για τη δήλωση αυτή ήταν η ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς του αρχηγού του ΡΚΚ, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, σύμφωνα με τους οποίους ζητά συνεννόηση με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ και στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Ισμαήλ Χακί Καράνταγι. Οπως δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ", ο κ. Σεζγκίν αναφερόμενος στην επαινετική αναφορά του κ. Οτζαλάν στις Ενοπλες Δυνάμεις επεσήμανε ότι "δέχθηκε ένα μεγάλο χτύπημα από το στρατό μας και τελικά όταν δεν του έμεινε άλλη διέξοδος, αναγκάσθηκε να υποκύψει και να αναφερθεί σε αυτόν επαινετικά". Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα "Χουρριέτ" στις εσωτερικές σελίδες τονίζοντας ότι ο κ. Σεζγκίν υπενθύμισε ότι ο κ. Οτζαλάν είχε κάνει παρόμοια έκκληση για κατάπαυση του πυρός το 1993 και πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει τέτοια επιστολή. Δεν μπορούν να γίνουν παζαρέματα με τους αντάρτες. Εχει στριμωχθεί. Το ΡΚΚ που έχει χάσει την υποστήριξη του λαού, θα εξαλειφθεί το πολύ σε δύο χρόνια". Επίσης και ο στρατηγός Καράνταγι, σύμφωνα με τη "Χουρριέτ" απαντώντας σε ερώτηση αν έλαβε τέτοια επιστολή από τον Οτζαλάν είπε: "Δεν άκουσα κάτι τέτοιο". Τέλος, η ίδια εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Μπασεσγκιογλου, απαντώντας στην επιθυμία του κ. Οτζαλάν για κατάπαυση του πυρός τόνισε ότι "δεν τον λαμβάνουμε σαν συνομιλητή μας" και ζήτησε από το ΡΚΚ να αφήσει τα όπλα "άνευ όρων".

Επίσκεψη στην Πρίστινα στο πλαίσιο της περιοδείας της στη Γιουγκοσλαβία πραγματοποίησε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Σαντάκο Ογκάτα όπου σηναντήθηκε με τους εκπροσώπους της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου και τον ηγέτη των Αλβανόφωνων Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Η κ. Ογκάτα δήλωσε λίγο πρίν την αναχώρηση της στο αεροδρόμιο της Πρίστινα δήλωσε ότι ζήτησε από τις αρχές της πόλης να μεταφερθούν τα συλλλογικά κέντρα προσφύγων που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο σε περιοχή όπου οι πρόσφυγες θα αισθάνονται ασφαλείς, καθώς και την απομάκρυνση τους από τα σχολικά κτίρια, στα οποία διαμένουν προσωρινά προσθέτωντας ότι η ύπατη αρμοστία θα βοηθήσει τις αρχές στο έργο τους. Η κ. Ογκάτα απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της συζήτησης με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Έκκληση για ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο έκαναν ο αρχηγός της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας, Αλία Ιζετμπέκοβιτς, και ο Σλοβένος πρόεδρος, Μίλαν Κούτσαν, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, λίγο πριν την αναχώρηση του κ. Ιζετμπέκοβιτς από τη Σλοβενία, όπου μετέβη για διήμερη επίσημη επίσκεψη. Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις βιαιότητες που ξέσπασαν στην περιοχή και ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για την εξεύρεση λύσης.

Oι αμερικανικές αρχές χαιρέτησαν την απόφαση της Βουλγαρίας να παρέμβει για να σταματήσει η παραγωγλη παράνομων πειρατικών CD σημειώνοντας ότι η Σόφια έκανε "σημαντικά βήματα" για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μετά την απειλή ότι θα υποβληθούν εμπορικές κυρώσεις. Η αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια σημειώνει ότι η Διεθνής Ομοσπονδία της Φωνογραφικής Βιομηχανίας διαπίστωσε ότι η Βουλγαρία, μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες χώρες σε CD παγκοσμίως, χειρίζεται με σοβαρότητα το πρόβλημα, αλλά επεσήμανε ότι η ίδια προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΕΠΑΕ, μετά την εξώδικο που έστειλαν δώδεκα ΠΑΕ της Α' εθνικής, μεταξύ των οποίων και οι κορυφαίοι του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, με την οποία ζητούσαν την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου, λόγω κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης. Χθες, παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Στέλιος Σφακιανάκης, ενώ την Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο και εντός είκοσι ημερών να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Οι υπόλοιπες ΠΑΕ, που συνυπόγραψαν την εξώδικό ήταν ΟΦΗ, Απόλλων, Βέροια, Πανηλειακός, Ξάνθη, Εθνικός, Καβάλα και Καλαμάτα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Ηράκλειο κατόρθωσε να βρίσκεται μέσα στις ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αφού κέρδισε και δεύτερη φορά, στη Μίκρα τον Άρη με σκορ 80 - 68. Οι Θεσσαλονικείς, με τα δεκάδες προβλήματα, δεν τα κατάφεραν και αποκλείστηκαν από τα πλέι - οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ, με ψηλά το κεφάλι, αφού στη διάρκεια της διοργάνωσης, απέδειξαν ότι η ψυχή μπορεί να κερδίσει μεγάλους αντιπάλους. Βέβαια, οι "κίτρινοι" του χρόνου θα αγωνιστούν στην Ευρώπη, στο κύπελλο Κυπελλούχων, αφού κατέκτησαν το τρόπαιο. Στην επόμενη φάση των πλέι - οφ το Ηράκλειο θα αντιμετωπίσει την ομάδα του Παναθηναϊκού, με μειονέκτημα έδρας. Στο άλλο παιχνίδι που έγινε χθες, το Περιστέρι κατόρθωσε να κερδίσει τον Παπάγου εκτός έδρας με σκορ 71 - 60 και να ισοφαρίσει τις νίκες σε 1 - 1. Η πρόκριση, θα παιχτεί σε ένα τρίτο και καθοριστικό παιχνίδι που θα γίνει την Κυριακή, στο γήπεδο του Περιστερίου. Ο νικητής της συνάντησης θα αντιμετωπίσει στην επόμενη φάση των πλέι - οφ τον ΠΑΟΚ. Στο μεταξύ, σήμερα θα γίνει και ο τρίτος αγώνας μεταξύ του Ηρακλή και του Απόλλωνα στην Πάτρα, όπου θα αναδείξει την ομάδα που θα περάσει στους 8 της διοργάνωσης και θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2158,12 μονάδες, σημειώνοντας ελαφρά βελτίωση της τάξης του 0,03%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 57,143 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ζεστός και υγρός καιρός προβλέπεται σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σήμερα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 24 βαθμούς, στα δυτικά από 16 μέχρι 25 και στην υπόλοιπη χώρα από 15 μέχρι 28 βαθμούς όμως στη βόρεια Κρήτη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με βροχή κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 11 April 1998 - 7:40:19 UTC