Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-04-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 14/04/1998 (MΠΕ)

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σύμφωνα με το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν, η ενίσχυση της αναπνοής του κ. Καραμανλή συνεχίζεται ενώ η αποσύνδεση από τον αναπνευστήρα θα λάβει χώρα όταν η κατάσταση το επιτρέψει. Οι προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών του κ. Καραμανλή να τον αποδεσμεύσουν από τον αναπνευστήρα απέβησαν άκαρπες, καθώς ο οργανισμός του δεν αντέδρασε θετικά στην σταδιακή διακοπή της παροχής οξυγόνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση του ασθενή δεν επιτρέπει νέα προσπάθεια, εκ μέρους των γιατρών, ώστε να αποσυνδεθεί από τον αναπνευστήρα. Στο μεταξύ, μετά από επιθυμία της οικογένειας του ασθενή, αποφασίστηκε να εκδίδεται μόνο ένα δελτίο κάθε μέρα και να μην δίδεται περισσότερη ενημέρωση από τους γιατρούς.

Mε τον Βούλγαρο ομόλόγο του Ιβάν Κόστοφ, συναντήθηκε το πρωί στη Σόφια ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που άρχισε διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία. Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Σοκόλωφ, ενώ νωρίς το απόγευμα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνωφ, και συναντήθηκε με τους αρχηγούς των βουλγαρικών κομμάτων. Στο πλαίσιο των περιφερειακών πρωτοβουλιών για τη διατήρηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τόσο η Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία καταβάλλουν προσπάθειες για μια άριστη συνεργασία και αυτή σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί, δήλωσε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι στη διαβαλκανική συνεργασία οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει σημαντικότατες πρωτοβουλίες. Σχετικά με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε το έργο στρατηγικής σημασίας και πρόσθεσε ότι όταν ο αγωγός κατασκευαστεί θα μείνει για πάντα στο έδαφος των δυο χωρών και θα παράγει εισόδημα και θέσεις εργασίας στο διηνεκές. Η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο στην κατασκευή του αγωγού και σημείωσε ότι το μόνο που μένει είναι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό, συναντήθηκε το μεσημέρι με τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της βουλγαρικής Βουλής. Όπως έγινε γνωστό η συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που είναι προγραμματισμένη για τις 30 και 31 Μαίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Δημοσίευμα που κάνει λόγο για ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς εκλήθη να σχολιάσει ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γενικός Γραμματέας Τύπου, Γιάννης Νικολάου. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση πως εξετάζεται μια πρωτοβουλία για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς. Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι απόρρητα έγγραφα δεν σχολιάζονται δημοσίως, ωστόσο υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει γνώση μιας τέτοιας πληροφορίας. Οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές, και δεν αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος εφόσον στην Κύπρο υπάρχει καθεστώς κατοχής, είπε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου και πρόσθεσε ότι είναι προς όφελος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου η συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες.

Η τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση της εξόδου από τα αστικά κέντρα των εκδρομέων του Πάσχα, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος. Συγκεκριμένα σε όλο το εθνικό δίκτυο θα υπάρχουν όργανα της τροχαίας που θα παρέχουν οποιασδήποτε μορφής πληροφορίες. Στο μεταξύ, αυξημένη ζήτηση εισιτηρίων παρατηρείται στα λεωφορεία, τα τρένα, τα πλοία και τα αεροπλάνα.

Η κυβέρνηση δεν ασχολείται με παραπολιτικούς κύκλους και άλλα γεωμετρικά σχήματα. Στη χαρακτηριστική αυτή δήλωση προέβη ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γενικός Γραμματέας Τύπου, Γιάννης Νικολάου, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν τον πρωθυπουργό δυσαρεστημένο από τη στάση της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Νικολάου επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα στην κυβέρνηση με την κ. Παπανδρέου, η οποία, όπως είπε, ανέλαβε έναν από τους πιο δύσκολους τομείς του έργου της κυβέρνησης και τα πηγαίνει πολύ καλά.

Ανησυχία για την πορεία υλοποίησης των διαρθρωτικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, μετά την ένταξη της δραχμής στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, εκφράζουν οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας. Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με τη στάση της κυβέρνησης στην εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) κάνει λόγο για διαφαινόμενη τάση αναβολής των απαραίτητων μέτρων, που θα ωθούσαν την ελληνική οικονομία στην ισότιμη συμμετοχή της στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Συμμετοχή, που -σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου- συνεπάγεται την ουσιαστική σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα με το μέσο Ευρωπαίο.

Τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την πληροφόρηση για καθημερινά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα παρουσίασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Πρόκειται για την έκδοση 12 χαρτών με τα δρομολόγια και τις στάσεις των αστικών λεωφορείων σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε ειδικά στέγαστρα στις στάσεις. Οι χάρτες αυτοί περιλαμβάνουν 700 στάσεις και 50 διαδρομές λεωφορείων. Έτοιμος είναι και ο συγκοινωνιακός χάρτης της Μακεδονίας-Θράκης, ο οποίος θα μοιράζεται δωρεάν στο επιβατικό κοινό και περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ, της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του ΟΣΕ και της ακτοπλοίας. Ο χάρτης αυτός δίνει πληροφορίες και στην αγγλική γλώσσα. Παράλληλα έχει συνταχθεί ο οδηγός υπηρεσιών Μακεδονίας-Θράκης με στόχο την αναλυτική πληροφόρηση των πολιτών και την απρόσκοπτη πρόσβαση τους σε όλες τις υπηρεσίες, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους.

Ένας εβδομηντάχρονος συνταξιούχος είναι ο δράστης της δολοφονίας του υπερήλικα, που βρέθηκε χθες νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του στην περιοχή Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον Πασχάλη Βλαχόπουλο, ο οποίος ομολόγησε στην ασφάλεια ότι έπνιξε τον 93χρονο συγκάτοικο και φίλο του Χρήστο Μπέλλιο, επειδή τον απειλούσε ότι θα άλλαζε τη διαθήκη. Ο Βλαχόπουλος, τα τελευταία χρόνια, φρόντιζε τον 93χρονο με αντάλλαγμα ότι θα εξασφάλιζε το ισόγειο διαμέρισμα του, σε πολυκατοικία στην οδό Πέραν 16, στους Αμπελόκηπους.

Είκοσι δύο νεαρές γυναίκες από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, μετέφερε παράνομα στην Ελλάδα, 40χρονος υπάλληλος της ΔΕΗ, που συνελήφθη έξω από τη Θεσσαλονίκη και κρατείται στην ασφάλεια. Όπως ανακοινώθηκε από τη γενική αστυνομική διεύθυνση, ο υπάλληλος της ΔΕΗ, Δημήτρης Καλαϊτζίδης, με τη βοήθεια του συνεργάτη του Γιάννη Ιωσήφ, που αναζητείται, παρέλαβαν τις αλλοδαπές από την περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και τις μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη, με Ι.Χ φορτηγό αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του Γ.Μπιλάλα, 43 χρόνων. Ο Καλαϊτζίδης, έπεσε σε μπλόκο που είχαν στήσει άνδρες του τμήματος ηθών στο 5ο χιλιόμετρο του δρόμου Θεσσαλονίκης - Σερρών. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι περισσότερες γυναίκες θα κατέληγαν σε διάφορα νυχτερινά κέντρα για να εργαστούν παράνομα.

Με την άφιξη αγιορείτικης αντιπροσωπείας στη Θεσσαλονίκη ξεκινούν στις 30 Απριλίου οι εκδηλώσεις για τη λήξη της Έκθεσης των Θησαυρών του Αγίου Όρους. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί στο "Ολύμπιον Ι" εκδήλωση που θα περιλαμβάνει απολογισμό πεπραγμένων της Έκθεσης, απονομή τιμητικών διακρίσεων σε όλους όσους συνέβαλαν στην προετοιμασία και στο στήσιμό της καθώς και προβολή δύο ντοκιμαντέρ για το Άγιο Όρος από ανέκδοτο κινηματογραφικό υλικό που εξασφάλισε για την Ιερά Κοινότητα ο ΟΠΠΕΘ. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την 1η Μαϊου με την επίσκεψη της αγιορείτικης αντιπροσωπείας στην Έκθεση και την τελετή παραδόσεως του Τυπικού του Κωνσταντίου του Μονομάχου από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο στον πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους γέροντα Καλλίνικο, παρουσία των αρχών της πόλης, συντελεστών της Έκθεσης και αντιπροσωπειών των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Επιστολή στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, απέστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στην οποία εκφράζει την ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και ζητά τη συνεργασία των Τιράνων για την εξεύρεση λύσης. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτιμά ότι ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο θα θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέητον και εκφράζει την ανησυχία του για την πιθανότητα επέκτασης της κρίσης "σε Ανατολή και Νότο", όπως χαρακτηριστικά τονίζει. Καταλήγοντας, εκφράζει την επιθυμία στενότερων επαφών και διαβουλεύσεων με την αλβανική κυβέρνηση για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου στην αναζήτηση λύσης του προβλήματος.

Οι Πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν στις 16 και 17 Απριλίου, στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα "Κοντινέντ" της Σόφιας. Βασικό θέμα της συνάντησης των προέδρων των τριών βαλκανικών χωρών θα είναι η συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της λαθρομετανάστευσης.

Τη λύπη του για τις λανθασμένες προβλέψεις των συναδέλφων του οι οποίοι απέτυχαν να προβλέψουν τη χιονόπτωση που σε αρκετές περιοχές έφτασε τα 20- 30 εκατοστά στη Μόσχα, εξέφρασε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετεωρολογίας της Ρωσιας Αλεξάντερ Μπεντρίσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν τέτοια καιρικά φαινόμενα λόγω της αιφνίδιας αλλαγής της κατάστασης. Ο κ. Μπεντρίτσι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτές οι χιονοπτώσεις να είναι οι πιο ισχυρές του αιώνα, ενώ υποστήριξε ότι πολλά από τα λάθη στις μετεωρολογικές προβλέψεις δεν οφείλονται σε προσωπική αμέλεια αλλά στην αντικειμενική πραγματικότητα.

Για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την Κίνα, το Γερμανικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας. Ο διεθνής οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ανακοίνωση του, υποστηρίζει ότι ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων στην Κίνα ανέρχεται σε εκατοντάδες, ενώ ο βασανισμός είναι ευρέως διαδεδομένος στις φυλακές της χώρας.

Με απροσδόκητο τρόπο έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Σοφοκλέους, καθώς ένα βραχυκύκλωμα προκάλεσε τη λήξη της συνεδρίασης, δέκα λεπτά πριν τη 1.30 που έληγε κανονικά η συνεδρίαση. Τη στιγμή εκείνη ο Γενικός Δείκτης Τιμών παρουσίαζε άνοδο 0,47% στις 2.226,35 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών έφθασε τα 65,157 δισ. δρχ.

Εκμεταλλευόμενοι τη διακοπή του πρωταθλήματος, αλλά και την Μεγάλη Εβδομάδα, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ αποφάσισαν να μην προπονηθούν σήμερα, αλλά να επισκεφτούν το Άγιον Όρος, μετά από πρόταση του προπονητή τους, Άγγελου Αναστασιάδη. Η περιήγηση, έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των παιχτών, αφού η συμμετοχή τους ήταν προαιρετική. Μοναδικοί απόντες οι τρεις από τους τέσσερις ξένους παίχτες Κομίχνες, Νάγκμπε και Κόβατς, που δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Ο μόνος που ακολούθησε την αποστολή, ήταν ο Πέρσι Ολιβάρες, ο οποίος, αν και καθολικός ήθελε να δει από κοντά το Άγιον Όρος. `

Αραιές νεφώσεις προβλέπονται αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 4 μέχρι 20 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 μέχρι 24 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.

<A HREF="nb2.html">ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ</A >


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 14 April 1998 - 17:37:43 UTC