Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-04-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 15/04/1998 (MΠΕ)

Το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας, υπογράμμισαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Κώστας Σημίτης και Ιβάν Κόστωφ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των επαφών του κ. Σημίτη στη Σόφια. Σε ό,τι αφορά στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι το έργο θα γίνει πραγματικότητα εφόσον αναλάβει η Ρωσία συγκεκριμένη υποχρέωση για την ποσότητα πετρελαίου που θα μεταφέρει ο αγωγός και συμμετάσχει τελικά στη χρηματοδότηση κατασκευής του. Συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα της αποφυγής της διπλής φορολογίας, με στόχο τη βελτίωση των εμπορικών ανταλλαγών των δύο χωρών, ρυθμίστηκαν προβλήματα που αφορούν στην εκμετάλλευση του Νέστου, θέματα μεταφορών και ζητήματα διόδων στα σύνορα. Επίσης έγινε δεκτή ελληνική πρόταση για την άμεση δημιουργία κέντρου καταπολέμησης της εγκληματικότητας, των ναρκωτικών και της διακίνησης όπλων στα Βαλκάνια. Σε πολιτικό επίπεδο, υπογραμμίστηκε η ανάγκη διαμόρφωσης κοινής βαλκανικής πολιτικής στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, αντιμετωπίστηκε θετικά η ιδέα της ελληνικής πλευράς για συγκρότηση βαλκανικής δύναμης ταχείας επέμβασης, υπήρξε δέσμευση της Ελλάδας για υποστήριξη της Βουλγαρίας στην προσπάθεια ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιβεβαιώθηκε η επιθυμία των δύο χωρών για διμερή και διαβαλκανική συνεργασία.

Σοβαρή παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο θεραπευτήριο "Υγεία". Το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε το μεσημέρι αναφέρει ότι η λοίμωξη τέθηκε υπό έλεγχο, ο ασθενής είναι απύρετος, ενώ οι ζωτικές του λειτουργίες, προς το παρόν, δεν παρουσιάζουν πρόβλημα. Οι γιατροί του νοσοκομείου "Υγεία" θα αποφασίσουν ανάλογα με την πορεία της υγείας του πρώην Προέδρου πότε θα επιχειρήσουν να τον αποσωληνώσουν. Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής παρουσίασε αρρυθμίες, οι οποίες, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με φάρμακα. Σήμερα δεν έγιναν πολλές επισκέψεις στο "Υγεία" καθώς έγινε σεβαστή η επιθυμία των συγγενών του κ. Καραμανλή να περιοριστούν οι επισκέψεις.

Αυξημένη κίνηση στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο, τους σταθμούς, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας αναμένεται από αύριο για τις γιορτές του Πάσχα, λόγω της εξόδου των εκδρομέων από τα αστικά κέντρα στην περιφέρεια. Η τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα ενώ σε όλο το εθνικό δίκτυο θα υπάρχουν συνεργεία της τροχαίας που θα παρέχουν οποιασδήποτε μορφής πληροφορίες. Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και σήμερα, αλλά σε μικρότερο βαθμό, η ταλαιπωρία των επιβατών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, λόγω έλλειψης προσωπικού και αεροσκαφών. Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής, Θεόδωρος Τσακιρίδης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί μετά τις γιορτές και απέδωσε την κατάσταση στην Ολυμπιακή στην παρούσα συγκυρία, σε συνδυασμό με την ψήφιση του νομοσχεδίου και τον αποσυντονισμό του έργου της επιχείρησης από την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Η κατάσταση στην Ολυμπιακή εκτιμάται ότι έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό.

Για τους χειρισμούς της στο θέμα της Ολυμπιακής κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός, αντί να παύσει τον υπουργό Μεταφορών, υπεραμύνεται της πολιτικής του μη αντέχοντας άλλα εσωτερικά μέτωπα. Για κατάρρευση του δήθεν εκσυγχρονιστικού προσωπείου της κυβέρνησης, κάνει λόγο το ΔΗΚΚΙ. Ανακοίνωση της Πολιτικής Άνοιξης για το θέμα επισημαίνει ότι η σύγκρουση κυβέρνησης και εργαζομένων οδηγεί την εταιρεία σε πλήρη διάλυση.

Δεν προβλέπεται αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, όπως διευκρίνισε σαφώς και ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, δήλωσε το μεσημέρι ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γενικός Γραμματέας Τύπου, Γιάννης Νικολάου. "Δεν επιβάλλεται κανένα πρόσθετο τέλος, ούτε κανείς πρόσθετος φόρος γενικός και ειδικός ", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου.

Στους ρυθμούς της Μεγάλης Εβδομάδας ζει από χτες η πασχαλινή αγορά σε όλη την Ελλάδα, καθώς η κίνηση άρχισε να αυξάνεται, εν αναμονή και της Κυριακής της Λαμπρής. Πάντως, αν και το καταναλωτικό κοινό σπεύδει ήδη στα καταστήματα για να πραγματοποιήσει τις αγορές του, η κίνηση δεν ξεπερνά τα περσινά επίπεδα, στα οποία εξάλλου κυμαίνονται και οι τιμές πολλών προϊόντων. Tην αγορά "Καπάνι" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, συνοδευόμενος από το νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της ένωσης επαγγελματιών κ. Ανδρεάδη. Ο υπουργός άκουσε και καλές κουβέντες, άκουσε και παράπονα από τον κόσμο και λίγο αργότερα δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Η ζωή ξέρουμε πως είναι, έχει τα εύκολα και τα δύσκολα. Ομως εκείνο που έχει σημασία είναι να αισθανθούμε πως συμμετέχουμε όλοι σε μια κοινή προσπάθεια που θα έχει θετικά αποτελέσματα για όλους". Για τις τιμές στην αγορά είπε ότι δεν ξεφεύγουν και πως η ποιότητα των προϊόντων βρίσκεται σε καλά επίπεδα. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών σε όλα τα είδη, ενώ ο πρόεδρος της ένωσης επαγγελματιών κάλεσε τους καταναλωτές να επισκεφθούν την αγορά και να συγκρίνουν τιμές και ποιότητα των προϊόντων. Στο μεταξύ, 179 νωπά αμνοερίφια Βουλγαρικής προέλευσης που δεν έφεραν πιστοποιητικό καταλληλότητας κατάσχεσαν σήμερα οι άνδρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στην κεντρική αγορά Αθηνών.

Αντικείμενο αλληλογραφίας μεταξύ Υπουργείου Ανάπτυξης και ιδιοκτητών Σούπερ Μάρκετ, αποτελούν οι πωλήσεις κάτω του κόστους. Με ανταλλαγές επιστολών, επισημαίνεται και από τις δύο πλευρές το πρόβλημα των αθέμιτων πρακτικών πώλησης ειδών που η ζήτηση τους είναι αυξημένη λόγω των ημερών. Από τη μία το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει έκκληση στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, να συστήσει στα μέλη του τη λήψη μέτρων, ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους πρακτικές που αναιρούν τον ανταγωνισμό και είναι αντίθετες με την ηθική του εμπορίου και από την άλλη η ηγεσία του Συνδέσμου ζητά από το υπουργείο νομοθετικό πλαίσιο που θα προβλέπει τα ζητούμενα.

Ακριτικά φυλάκια των ελληνοαλβανικών συνόρων της δυτικής Μακεδονίας, θα επισκεφτεί αύριο ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος και θα ανταλλάξει ευχές με φαντάρους, ενόψει των εορτών του Πάσχα. Ο υπουργός θα μεταβεί στα φυλάκια Αγίας Παρασκευής και Καλλινίκης στη Φλώρινα, καθώς και τα φυλάκια Διποταμιάς, Τριλόφου και Επταχωρίου στην Καστοριά.

Σπάει κάθε ρεκόρ ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους, ατενίζοντας πλέον τις 2500 μονάδες. Στη σημερινή συνεδρίαση είχαμε νέα άνοδο του γενικού δείκτη, καθώς κατέγραψε κέρδη 3,22% και διαμορφώθηκε στις 2339,28 μονάδες. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και ο όγκος συναλλαγών καθώς έφθασε τα 94,65 δισ. δραχμές.

Άρχισε σήμερα εκ μέρους των εκπαιδευτικών η υποβολή αιτήσεων στις νομαρχίες για τη συμμετοχή στο γραπτό διαγωνισμό για τις προσλήψεις στα δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας. Η προσέλευση των ενδιαφερόμενων δεν ήταν αξιοσημείωτη. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 4 Μαϊου, ενώ ο γραπτός διαγωνισμός θα γίνει στις 12 Ιουνίου.

Η στάση της Τουρκίας σχετικά με την εγκατάσταση των αντιαεροπορικών πυραύλων S300 στο νότιο τμήμα της Κύπρου δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξει όσο το θέμα παραμένει στην επικαιρότητα, τονίζεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου σχολιάζονται οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού ειδικού συντονιστή για το κυπριακό Τόμας Μίλερ. Ο κ. Μίλερ είχε δηλώσει πρόσφατα σε αθηναϊκή εφημερίδα, ότι οι απειλές για την καταστροφή των πυραύλων S300 δεν αντανακλούν τη σημερινή πολιτική της Αγκυρας. Οι απειλές αυτές ανήκουν στο παρελθόν, είχε πει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης. "Η Τουρκία ανακοίνωσε πως ο εξοπλισμός της ελληνοκυπριακής πλευράς αποτελεί απειλή για το κλίμα ειρήνης στην Κύπρο και στην περιοχή, ότι δεν θα αντιμετωπίσει με κατανόηση τις εξελίξεις, που θα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατεχόμενων και θα αποτελούν κίνδυνο για τα δικά της εδάφη και τις στρατιωτικές της δυνατότητες και ικανότητες και ότι για το θέμα αυτό θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα", τονίζεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ουιλιαμ Κοεν ξεκινά αύριο το απόγευμα τη νέα διπλωματική του εξόρμηση στην περιοχή της Μεσογείου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισκεφτεί την Τουρκία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, αλλά και την Ελλάδα. Στην Τουρκία, θα έχει συζητήσεις με τον Πρόεδρο Σουλεϊμαν Ντεμιρελ, τον πρωθυπουργό Μεσουτ Γιλμαζ και τον υπουργό Άμυνας Ισμετ Σεζγκιν, ενώ η ατζέντα των διαβουλεύσεων περιλαμβάνει το Κυπριακό, τις επιδιώξεις της Άγκυρας για είσοδο στην ΕΕ με δεδομένη την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, αλλά και τη συμμετοχή της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας στην υλοποίηση των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πριν από τις διαβουλεύσεις με την τουρκική πολιτική ηγεσία, ο Κοεν θα επισκεφτεί την αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ.

Σε νέα "επιχείρηση εκκαθάρισης" επιδόθηκε από τα ξημερώματα σήμερα ο τουρκικός στρατός στην νοτιοανατολική Τουρκία, σε βάρος των Κούρδων ανταρτών. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των νεκρών, ούτε από τους αξιωματούχους του Ντιαρμπακίρ, ούτε από τις Αρχές που συντονίζουν τις ενέργειες κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PΚΚ), ούτε από στρατιωτικές πηγές στην Άγκυρα. Πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς Κούρδους και 20 Τούρκους στρατιώτες. Παράλληλα, ανεβάζουν σε εκατοντάδες τον αριθμό των τραυματιών και από τις δύο πλευρές.

Ρεαλιστική χαρακτήρισε τη στάση που κράτησε ο πρόεδρος της κάτω βουλής της Δούμα, Γκενάντι Σελέζνιοφ, όσον αφορά στην υποστήριξη της υποψηφιότητας του Σεργκέι Κιριένκο, ως πρωθυπουργού της χώρας, πρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. "Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και παρατάξεων, όταν όμως διακυβεύεται η σταθερότητα της χώρας οι δημόσιες αντιπαραθέσεις πρέπει να μπαίνουν στο περιθώριο", υπογράμμισε η κυβερνητική πηγή όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-tass.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Βατσλαβ Χαβελ, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ινσμπουργκ στην Αυστρία, μετά την εγχείριση εντέρου στην οποία υπόβλήθηκε. Ο Χαβελ είχε υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τους πνεύμονες τον Δεκέμβριο του 1996 και από τότε αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Με εντατικούς ρυθμούς, παρά το ότι είναι Μεγάλη Εβδομάδα, συνεχίζεται η προετοιμασία των ομάδων μπάσκετ, ενόψει της β' φάσης των πλέι - οφ. Ο ΠΑΟΚ, χωρίς τον Τσαρλς Σάκλεφορντ, ο Αμερικανός παραμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει καθυστερήσει τρεις ημέρες την επιστροφή του στην Ελλάδα, προπονείται για τα παιχνίδια με τον Παπάγου. Ο "Δικέφαλος", αύριο Μεγάλη Πέμπτη, θα δώσει φιλικό παιχνίδι στο ΟΑΚΑ στις 7 το απόγευμα, με την ΑΕΚ. Η "Ενωση" πρότεινε τον αγώνα στον ΠΑΟΚ, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία ενόψει του φάιναλ - φορ της Βαρκελώνης, που θα γίνει από τις 21 έως 23 Απριλίου. Την Τρίτη του Πάσχα αναμένεται να διεξαχθεί και ένα φιλικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με το Ηράκλειο, αρκεί βέβαια να ξεπεραστεί το εμπόδιο της μετάβασης της ομάδας της Κρήτης στη Θεσσαλονίκη, λόγω των ματαιώσεων πτήσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Μικρή άνοδο θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά. Αργά τη νύχτα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 μέχρι 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει αργά τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.

<A HREF="nb2.html">ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ</A >


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 15 April 1998 - 17:05:16 UTC