Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:40 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 16/04/1998 (MΠΕ)

Κρίσιμο και το σημερινό 24ωρο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η αναπνοή του εξακολουθεί να υποστηρίζεται με μηχανικά μέσα, ενώ οι γιατροί δε μπορούν να κάνουν πρόβλεψη για το πότε θα γίνει νέα προσπάθεια αποδέσμευσης από τον αναπνευστήρα.

Πρόσθετα μέτρα λαμβάνει η τροχαία για την πασχαλινή έξοδο των εκδρομέων. Τροχονόμοι εφοδιασμένοι με κινητά τηλέφωνα θα παρέχουν πληροφορίες και βοήθεια προς τους οδηγούς. Το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως έδωσε στη δημοσιότητα τα 73 επικίνδυνα σημεία κατά μήκος των εθνικών οδών. Απαγορεύεται από σήμερα στις δύο μετά το μεσημέρι και μέχρι τις εννέα το βράδυ, η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο.

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία στην Ολυμπιακή Αεροπορία, καθώς σήμερα ακυρώνονται οι πτήσεις από Αθήνα για Μόσχα, Λάρνακα, Κωνσταντινούπολη και Κοπεγχάγη. Από τις πτήσεις εσωτερικού ακυρώνονται αυτές για Καβάλα, ενώ συγχωνεύονται οι πτήσεις για Μαδρίτη και Βαρκελώνη, Ζυρίχη, Γενεύη, Βιέννη και Βουδαπέστη. Αυξημένη κίνηση παρουσιάζεται και στα λιμάνια, ενώ τα εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί.

Νεκρός είναι ο Νικόλαος Βασιλείου, που ήταν αγνοούμενος από χθες το απόγευμα, μετά τη βύθιση του σκάφους στο οποίο επέβαινε με το φίλο του Φίλιππο Χρηστίδη, δύο μίλια νοτιοανατολικά της Σάμου.

Από τη στάση της ρωσικής πλευράς εξάρτησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με το πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ιβάν Κοστόφ, στη γειτονική χώρα. Υπογράμμισε ότι ο αγωγός θα γίνει πραγματικότητα, εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν: -Στη διάθεση της Ρωσίας να αναλάβει συγκεκριμένη υποχρέωση για την ποσότητα πετρελαίου που θα μεταφέρει ο αγωγός. -Στο βαθμό που θα συμμετάσχει τελικά στη χρηματοδότηση κατασκευής του έργου. "Αλλωστε, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για την εκπόνηση της μελέτης του έργου. Προκηρύχθηκε διαγωνισμός, και στις 19 Μαΐου θα κατατεθούν οι προσφορές. Θα προκύψουν νέα δεδομένα, θα εξεταστούν, και οι εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν στις αρχές Μαίου για να αποφασίσουν", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματός της στη δημιουργία πολυεθνικής δύναμης ταχείας επέμβασης στα Βαλκάνια, επανέλαβε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη συνάντησή της με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Αλί Τουιγκάν. "Τέτοιες δυνάμεις", επισήμανε, ανταποκρίνονται στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και στρέφονται ενάντια στους λαούς".

"Παράθυρο" για την υπογραφή διετούς συμφωνίας για τους μισθούς, εφόσον οι εργοδοτικές οργανώσεις προσφέρουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, άνοιξε η ΓΣΕΕ. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ απορρίπτοντας ως "μη ικανοποιητικές" τις προτάσεις που υποβλήθηκαν για αυξήσεις 2% + 2% για φέτος και ίσες με τον πληθωρισμό του '99 για του χρόνου, κάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με προτάσεις, οι οποίες "ανεξαρτήτως του χρονικού ορίζοντα της σύμβασης, θα κατοχυρώνουν το εισόδημα των εργαζομένων και θα το διευρύνουν με την απόδοση μεριδίου από την αύξηση της εθνικής παραγωγικότητας".

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, πραγματοποίησε, ο διοικητής της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ερσόϊ Βολκάν, ο οποίος ήδη έχει αναλάβει τα καθήκοντά του στη Θεσσαλονίκη. Κοινή διαπίστωση των δύο ανδρών, ήταν ο σημαντικός ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει η Τράπεζα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον Εύξεινο Πόντο, σε ότι αφορά πρωτοβουλίες αναπτυξιακού και επενδυτικού χαρακτήρα, ο οποίος όπως τονίσθηκε, δεν θα είναι ανταγωνιστικός με άλλα πιστωτικά ιδρύματα αυτών των περιοχών.

Στόχος εμπρηστών έγινε χθες τα ξημερώματα το αυτοκίνητο του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη. Το αυτοκίνητο βρισκόταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του κ. Βαλυράκη, στο Χολαργό. Κάτω από το αυτοκίνητο είχαν τοποθετηθεί τρία γκαζάκια, ενώ η έκρηξη προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές.

Δεσμό με τη σύμβουλό του επί των πολιτιστικών θεμάτων, φέρεται να διατηρεί εδώ και καιρό, ο υπέργηρος Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ. Αυτό δημοσιεύει σε άρθρό του, το σκανδαλοθηρικό περιοδικό των Σκοπίων "Denes", που μόλις κυκλοφόρησε, και το οποίο ισχυρίζεται ότι ο κ. Γκλιγκόροφ πολύ σύντομα θα χωρίσει με τη σύζυγό του Νάντα, εξαιτίας αυτού του δεσμού, που διατηρεί με την Κατερίνα Κότσεφσκα..

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζει το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Αρμπέν Τζαφέρι, το οποίο με απόφασή του, απέσυρε τους βουλευτές του από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, καθώς και τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέγονται με την υποστήριξη του. Οι συγκεντρώσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντνέβνικ" θα αρχίσουν από αύριο και θα πραγματοποιούνται κάθε ημέρα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται το πότε θα σταματήσουν. Οι συγκεντρώσεις, οι οποίες θα διαρκούν περίπου μια ώρα, θα πραγματοποιούνται κυρίως μπροστά από κτίρια πρεσβειών ξένων χωρών.

Ιδιαίτερη ένταση επικράτησε στην αίθουσα του αλβανικού κοινοβουλίου, όπου παρουσιάστηκε για έγκριση το νομοσχέδιο που αφορά τις αλλαγές στη δομή της αλβανικής κυβέρνησης. Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται ο Σαλί Μπερίσα, καθώς και οι βουλευτές που συμμετέχουν στον κομματικό συνασπισμό "Ενωση για Δημοκρατία", αντέδρασαν σκληρά, ενώ επέμεναν να μη διεξαχθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου, αλλά μετά από τρεις ημέρες. Την πρόταση αυτή, απέρριψαν ομόφωνα οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και αυτοί που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η τριμερής συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών, θα είναι στο επίκεντρο της διήμερης συνάντησης των Προέδρων της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, της Ρουμανίας, Εμίλ Κωνσταντινέσκου και της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, που αρχίζει σήμερα στην Αττάλεια της Τουρκίας. Η πρώτη συνάντηση των τριών Προέδρων έγινε το περασμένο έτος στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Όπως μετέδωσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ), στη συνάντηση της Αττάλειας θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών.

Εξηντατρείς Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη Νοτιοανατολική Τουρκία κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας που συντονίζει τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στην περιοχή. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου στην ορεινή περιοχή Μπέστα, με μαχητικά ελικόπτερα και αεροσκάφη, ενώ απο προχθες οι επιχειρήσεις επεκτάθηκαν πιο ανατολικά στις περιοχές Ουλουντέρε και Μπευτουσεμπάπ, αλλά και βόρεια στην περιοχή Κατάκ.

Τη δημιουργία μιας πολυεθνικής δύναμης, άμεσης δράσης, που θα μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα της διατήρησης της ειρήνης στην περιοχή, υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ ή των Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσουν οι αντιπρόσωποι έξι Βαλκανικών χωρών που συναντήθηκαν στο Βουκουρέστι. Στις συνομιλίες συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιταλία απέστειλαν παρατηρητές.

Άνοδος πέρα από κάθε προσδοκία σημειώθηκε χθες στο Χρηματιστήριο με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 96,9 δισ. δρχ. και Έλληνες και ξένοι επενδυτές να είναι παρόντες στην χρηματιστηριακή αγορά. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2339,28 μονάδες ενισχυμένος κατά 3,22%. Όπως παρατηρούσαν χρηματιστηριακοί παράγοντες το μεγαλύτερο πλήθος εντολών αφορούσε τους διεθνείς επενδυτές κάτι το οποίο φάνηκε και από τους επί μέρους όγκους των συναλλαγών. Η αγορά παρουσίασε ισχυρή άνοδο νωρίτερα απ΄ ότι αναμενόταν.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 16 April 1998 - 6:40:11 UTC