Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 12:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΪΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 18/04/1998 (MΠΕ)

Ολοκληρώνεται σήμερα η έξοδος των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων προς την ύπαιθρο. Με τα συνήθη έκτακτα μέτρα η τροχαία προσπαθεί να διευκολύνει την κυκλοφορία των οχημάτων. Εκτακτα μέτρα θα ισχύσουν και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, καθώς αναμένεται το μεγαλύτερο κύμα επιστροφής. Συνωστισμός επικρατεί στα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Τα κεντρικά λιμεναρχεία συνιστούν να μην πηγαίνουν στα λιμάνια όσοι δε διαθέτουν εισιτήριο. Έκτακτες αμαξοστοιχίες έχει δρομολογήσει και ο ΟΣΕ. Η μεγάλη κίνηση σε λιμάνια και σιδηροδρομικούς σταθμούς δικαιολογείται, εν πολλοίς, από την κατάσταση που επικρατεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία και αναμένεται να συνεχιστεί ολόκληρη τη μεγάλη εβδομάδα. Ματαιώσεις πτήσεων, ταλαιπωρία και αντιδράσεις επιβατών συγκαταλέγονται στην ημερήσια διάταξη και σήμερα.

Μεγάλη κίνηση επικρατεί σήμερα στις κεντρικές αγορές της Κυριακής της Λαμπρής, οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το εορταστικό τραπέζι, αλλά και είδη ένδυσης-υπόδυσης. Με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων συμβουλεύει τους καταναλωτές για όλα τα σημεία που πρέπει να προσέχουν, κατά την προμήθεια των ειδών που θα στολίσουν το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι.

Κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Οι θεράποντες ιατροί σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν δεν πρόκειται να επιχειρήσουν αποσύνδεση του κ. Καραμανλή από τον αναπνευστήρα, αφού οι αναπνευστικές λειτουργίες δεν κρίνονται ικανοποιητικές. Εκφράζονται φόβοι ότι εκδηλώνεται λοίμωξη χωρίς ακόμη να μπορούν οι γιατροί να προσδιορίσουν εάν πρόκειται για νέα ή είναι η παλιά. Ο πυρετός υποχώρησε σε φυσιολογικά επίπεδα.

Στις 15 Μαίου πρόκειται να υποβληθεί στην Κομισιόν το νέο πρόγραμμα σύγκλισης της εθνικής οικονομίας με αυτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με αυτό, όπως δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" το 2001, πρώτο χρόνο ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, η ελληνική οικονομία θα επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 5%, που θα είναι ο δεύτερος υψηλότερος στο χώρο της Ε.Ε. Ο πληθωρισμός κατά το δημοσίευμα θα έχει περιοριστεί στο 1,9% και θα έχουν δημιουργηθεί 400.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 0,6% του Α.Ε.Π.

Επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία θα πραγματοποιήσει από τις 22 μέχρι και τις 24 Απριλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, μετά από πρόσκληση του Ούγγρου ομολόγου του, Αρπάρντ Γκεντς. Ο κ. Στεφανόπουλος θα φθάσει στη Βουδαπέστη το πρωί της προσεχούς Τετάρτης και το μεσημέρι στην πλατεία Kossuth, μπροστά στο ουγγρικό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Σε κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων για πρόωρες εκλογές και μάλιστα τον Ιούνιο προέβη το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Θόδωρος Τσουκάτος. Με δήλωσή του στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος της Κυριακής" χαρακτήρισε "εθνικά επικίνδυνους" όσους διαδίδουν τα σενάρια αυτά.

Στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Κτηματικής Τράπεζας φαίνεται να προχωρούν τα διοικητικά συμβούλια των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία συγκαλούν εκτάκτως συνεδρίαση στις 23 Απριλίου. Η σχέση ανταλλαγής μετοχών που θα προταθεί στα Δ.Σ των δύο τραπεζών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, θα είναι 1,9 προς 1 (1,9 μετοχές της Κτηματικής για κάθε μια μετοχή της Εθνικής). Στη σχέση αυτή έχουν ληφθεί υπόψη και οι δωρεάν μετοχές που θα διανεμηθούν από την Εθνική Τράπεζα στους μετόχους της, όπως ήδη έχει εγκριθεί από το Δ.Σ της τράπεζας. Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών εκτιμούν ότι η προτεινόμενη συγχώνευση δημιουργεί ένα ισχυρό πιστωτικό ίδρυμα και όμιλο ικανό να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις προκλήσεις του διεθνούς και εγχώριου ανταγωνισμού, να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο νέο ευρωπαϊκό τραπεζικό περιβάλλον και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματική παρουσία στις εγχώριες και διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Η νέα Εθνική Τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα έχει αξία ενεργητικού που θα ξεπερνά τα 12,5 τρισ. δραχμές, καταθέσεις που θα υπερβαίνουν τα 10 τρισ. δραχμές, ύψους 3,3 τρισ. δραχμών. Τα δίκτυα καταστημάτων θα είναι 605 στο εσωτερικό και πάνω από 100 στο εξωτερικό, ενώ θα υπάρξει και δίκτυο ΑΤΜs άνω των 700 μονάδων.

Μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα λειτουργίας του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, θα επιφέρουν -από τις 27 Απριλίου ως τις 27 Μαΐου- οι εργασίες επίστρωσης της επιφάνειας του διαδρόμου προσγείωσης 16/34 με αντιολισθηρό τάπητα. Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του αερολιμενάρχη, Ιωάννη Καναβάκη, το αεροδρόμιο θα λειτουργεί χωρίς πρόβλημα στο διάστημα αυτό, μόνο με το διάδρομο προσγείωσης 10/28. Για τη διευκόλυνση της αεροπορικής κίνησης στον Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, κατά τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα το κρατικό αεροδρόμιο Καβάλας "Μέγας Αλέξανδρος", θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως αντί των 12 ωρών, που -κατά μέσο όρο- παραμένει ανοιχτό σήμερα.

Μεγάλα κοιτάσματα χρυσού, στην περιοχή Πέραμα, 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αλεξανδρούπολης, ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε η αυστραλιανή εταιρία εξόρυξης ορυκτού πλούτου "Νόρμαντι Μάινιγκ". Σε ανακοίνωσή της προς τις εφημερίδες της Αυστραλίας, υποστηρίζει μάλιστα, ότι οι εργασίες της εξόρυξης θα αρχίσουν πολύ σύντομα. Η είδηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη η αξία των μετοχών της εταιρίας.

Σε προσωπική διαμάχη εξελίσσεται η διένεξη του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Φατός Νάνο με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, επειδή ο δεύτερος δεν ενέκρινε το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην κυβέρνηση, το οποίο ενέκρινε η Ολομέλεια της αλβανικής Βουλής. Η επανεξέταση του νομοσχεδίου, που από πολλές εφημερίδες χαρακτηρίστηκε ως κλιμάκωση της διένεξης μεταξύ του πρωθυπουργού, Φατός Νάνο και του κ. Μεϊντάνι, δεν αφορούσε ουσιαστικά θέματα, παρά μόνο τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 18 April 1998 - 15:30:23 UTC