Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-04-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 21/04/1998 (MΠΕ)

Ύστατη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει στο θεραπευτήριο "Υγεία" ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά τη νέα επιδείνωση που παρουσιάζει από χθες το απόγευμα η υγεία του. Σύμφωνα με το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν που ανέγνωσε ο διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας του θεραπευτηρίου "Υγεία", Χαράλαμπος Πασκαλής, "παρά τη συνεχιζόμενη υποστήριξη όλων των συστημάτων η κατάσταση της υγείας του Προέδρου βαίνει προοδευτικά επιδεινούμενη και αυτή τη στιγμή κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη". Σε σχόλιό του ο κ. Πασκαλής επισήμανε ότι οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν, ενώ ο καθηγητής καρδιολογίας, Ευτύχιος Βορίδης, ένας από τους θεράποντες ιατρούς του κ. Καραμανλή, ερωτηθείς αν φοβάται καρδιακές επιπλοκές, απάντησε χαρακτηριστικά ότι φοβάται τα πάντα. Έκανε λόγο για ραγδαία επιδείνωση της υγείας του κ. Καραμανλή, πρόσθεσε όμως ότι όσο ένας άνθρωπος είναι ζωντανός υπάρχουν ελπίδες, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια καθώς φθίνει η λειτουργία όλων των οργάνων. Στο πλευρό του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, βρίσκονται τα αδέλφια του Αχιλλέας και Αλέκος, ενώ στο "Υγεία" μετέβησαν σήμερα οι κ.κ. Πέτρος Μολυβιάτης, Μιχάλης Λιάπης, Θεόδωρος Χαριτόπουλος, Βαρδής Βαρδινογιάννης και Ιωάννης Γρίβας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε το μεσημέρι ότι οι ευχές όλων συνοδεύουν τον πολιτικό που για μισό αιώνα πρωταγωνίστησε στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Η κατάσταση στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα το Κοσσυφοπέδιο, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι στην Αθήνα οι υπουργοί Άμυνας, Ελλάδας και ΗΠΑ. Τον Αμερικανό αξιωματούχο, Ουίλιαμ Κοέν, υποδέχτηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος και ακολούθησε επίσημη τελετή υποδοχής. Μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση των κ.κ. Τσοχατζόπουλου και Κοέν ακολούθησε συνεργασία μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Σε δηλώσεις του ο κ. Κοέν επισήμανε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για μείωση της έντασης στην περιοχή και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά του ο κ. Τσοχατζόπουλος, με αφορμή την αρνητική θέση των ΗΠΑ για την εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, σημείωσε ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να φροντίζει για την άμυνά της. Ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον κ. Κοέν και αποδέχτηκε πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.

Θετική χαρακτήρισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού, με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ουίλιαμ Κοέν. Ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά οποιαδήποτε πρωτοβουλία και λύση εφόσον αυτή κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι η χώρα μας συμπλέει απολύτως με τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για το θέμα.

Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συνεργασθεί εποικοδομητικά, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, για την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό, έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε μήνυμά του, το οποίο γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστος Στυλιανίδης. Στο μήνυμα επισημαίνεται ότι οι επισκέψεις Χόλμπρουκ και Μίλλερ αποτελούν μέρος αμερικανικής πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού και υπογραμμίζεται η πάγια ελληνοκυπριακή θέση ότι οποιεσδήποτε διαδικασίες του Κυπριακού πρέπει να είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Τριάντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών και την επιβολή της δικτατορίας και η μνήμη του ελληνικού λαού παραμένει ισχυρή, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι είναι διαρκής η αποδοκιμασία και η καταδίκη όσων στέρησαν τους πολίτες από τα δικαιώματά τους, τόνισε όμως ότι οι προοπτικές σήμερα είναι ευοίωνες και η δημοκρατία έχει σταθερές βάσεις.

Πρόγραμμα για την εκπαίδευση και πρόσληψη δέκα χιλιάδων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργους πτυχιούχους έως 34 ετών που θα κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση και θα προσλαμβάνονται σε τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες και ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Αίτηση συμμετοχής θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν, στις αρχές Ιουνίου, οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν παρακολουθήσει τμήματα σπουδών Λογιστικής, Χρηματοοικονομικής, Επιχειρησιακής Έρευνας και Μάρκετινγκ, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικής Επιστήμης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Ασφαλιστικών και Τραπεζικών Σπουδών και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής.

Μαχητικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος F5 της πολεμικής αεροπορίας συνετρίβη το μεσημέρι, σε αγροτική περιοχή μεταξύ των χωριών Κόρη και Ερατεινή, στην περιοχή της Χρυσούπολης, χωρίς ευτυχώς οι πιλότοι να πάθουν τίποτα. Συγκεκριμένα το F5, ενώ πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση, πέταξε χαμηλά και έσπασε το προστατευτικό κουβούκλιο του αεροσκάφους. Οι δύο πιλότοι, Παναγιώτης Γκρίνιας και Παναγιώτης Γεωργιάδης, επιχείρησαν να κάνουν αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, όμως παρουσιάστηκε βλάβη στον κινητήρα. Χρησιμοποίησαν όμως εγκαίρως το σύστημα αυτόματης εκτίναξης και κατάφεραν να σωθούν, πριν το αεροσκάφος συντριβεί στο έδαφος. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Καβάλας για προληπτικούς λόγους.

Ευχαριστίες προς την Ελλάδα και την κυβέρνησή της για τη βοήθεια που προσφέρουν στην ανασυγκρότηση των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και για τη νομιμοποίηση των Αλβανών μεταναστών, εξέφρασε εξ ονόματος της αλβανικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο στον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος επισκέφθηκε τα Τίρανα για να γιορτάσει το Πάσχα μαζί με τους άνδρες της ελληνικής δύναμης ΕΛΔΑΛ-2 που βρίσκεται στη γειτονική χώρα. Ο κ.Νάνο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση των Τιράνων, η οποία κάλυψε εκτενώς την επίσκεψη του κ.Τσοχατζόπουλου, εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της Αλβανίας για την έλλειψη προόδου που παρατηρείται στην έναρξη του διαλόγου μεταξύ των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και των γιουγκοσλαβικών αρχών, καταλογίζοντας ευθύνες στη σερβική πλευρά.

Ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου στην ιστορία του, πέτυχε σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 7,32%. Διαμορφώθηκε στις 2.627,90 μονάδες ενώ ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 100 δισ. δρχ.

Δέκα επτά επιχειρηματίες, εκ των οποίων οι περισσότεροι μέλη του προσκείμενου στους ισλαμιστές Συνδέσμου Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας MUSIAD, τέθηκαν υπό επιτήρηση με απόφαση του εισαγγελέα του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας της Άγκυρας, Νούχ Μετέ Γιουκσέλ, για ενέργειες που στρέφονται κατά του κοσμικού καθεστώτος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ" οι επιχειρηματίες τέθηκαν υπό περιορισμό στο πλαίσιο των ανακρίσεων που διενεργούνται σχετικά με εταιρείες που συστάθηκαν με σκοπό να προβαίνουν σε ενέργειες κατά του κοσμικού καθεστώτος.

Σε ακόμη μία εγχείριση υπεβλήθη ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, στην πανεπιστημιακή κλινική του Ίνσμπρουκ, στην Αυστρία. Η εγχείριση έγινε για την αφαίρεση "μικρής κύστης φλεγμονής" στην περιοχή του ορθού εντέρου, από το οποίο τη προηγούμενη εβδομάδα οι γιατροί είχαν αφαιρέσει 25 εκατοστά, εξαιτίας διάτρησης.

Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί ηγέτες συμφώνησαν να συμμετέχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο, στις 4 Μαΐου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την πρόταση για τις συνομιλίες προώθησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την πενταήμερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύονται στις συνομιλίες από την υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία θα έχει ξεχωριστές επαφές με τους ηγέτες και των δύο πλευρών, ενώ από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμμετέχει ο κ. Μπλερ.

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ολοκληρώνεται στην Κω η προετοιμασία της εθνικής μας ομάδας άρσης βαρών, ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στη Γερμανία από τις 26 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου. Στο μεταξύ, αύριο θα μεταβούν στο Ισραήλ, πέντε αθλητές μας και τρεις αθλήτριες, προκειμένου να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών πανεπιστημίων και κολεγίων, μια διοργάνωση που πραγματοποιείται φέτος για πρώτη χρονιά.

Καλοκαιρία θα επικρατήσει αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με παροδικές βροχές, κυρίως στα βορειοανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5 μέχρι 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 μέχρι 24 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 21 April 1998 - 18:07:20 UTC