Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-04-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:51 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 23/04/1998 (MΠΕ)

Τέλος εποχής σήμανε ο θάνατος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στη 1.40 τα ξημερώματα. "Είχε ένα ήσυχο τέλος πολύ αξιοπρεπές, όπως άρμοζε σε έναν ηγέτη", δήλωσε ο διευθυντής της εντατικής θεραπείας του "Υγεία", Χαράλαμπος Πασκαλής. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για πάνω από δέκα μέρες έδωσε μια άνιση μάχη στο ιατρικό κέντρο "Υγεία", ενώ ο θάνατός του επήλθε από ανακοπή καρδιάς. Η σορός του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, σκεπασμένη με τη γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας, μεταφέρθηκε στην Πολιτεία. Θα παραμείνει εκεί έως αύριο το απόγευμα και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο ναό της Αγίας Φιλοθέης, όπου θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία. Η ταφή θα γίνει στο προαύλιο του ιδρύματος "Κ.Καραμανλής" επίσης στη Φιλοθέη. Δε θα εκφωνηθούν επικήδειοι και δε θα αποδοθούν ιδιαίτερες τιμές, σύμφωνα με την επιθυμία του εκλιπόντος. Η κηδεία δε θα γίνει δημοσία δαπάνη, ενώ τα οστά του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα μεταφερθούν σε τρία χρόνια στη γενέτειρά του, Πρώτη Σερρών. Η οικογένειά του προτρέπει αντί κατάθεσης στεφάνων τα χρήματα να δοθούν σε ιδρύματα. Η κυβέρνηση, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τις αμέσως επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό, οι δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν αύριο κλειστές.

Τη θλίψη του για το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή εξέφρασε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας, οι αρχηγοί των κομμάτων, εκπρόσωποι του πολιτικού και θρησκευτικού χώρου και σημαντικές προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο. Την επιστροφή του από τη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, επέσπευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σε δηλώσεις του ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για το θάνατο του μεγάλου Έλληνα ηγέτη, σημειώνοντας ότι η αγωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν πώς θα προσφέρει περισσότερα στον ελληνικό λαό. Ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας, Άλμπαρτ Γκεντς αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Έλληνα πρώην Προέδρου, εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση για το θάνατό του και τον χαρακτήρισε ως έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς άνδρες στην Ευρώπη που άφησε την προσωπική του σφραγίδα στις πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση έχει αναβάλει τις δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί, όπως η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κέντρο Απεξάρτησης στον Πειραιά και τη κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής και της Πολιτικής Γραμματείας. Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου θα παραστεί αύριο το απόγευμα στην νεκρώσιμη ακολουθία. Στη Νέα Δημοκρατία αναστέλλεται κάθε πολιτική δραστηριότητα για τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Στη Βουλή η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να γίνει τη Δευτέρα στη Βουλή ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

"Η Ελλάδα έχασε ένα μεγάλο ηγέτη και η Ευρώπη έναν ένθερμο υποστηρικτή των ιδανικών της", αναφέρει σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του για το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ. Ο κ. Σαντέρ, τονίζει ότι ο εκλιπών πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια και κάνει μια ιστορική αναδρομή στα επιτεύγματα του Κ. Καραμανλή. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ζιλ Ρόμπλες, στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του, σημειώνει ότι ο εκλιπών υπήρξε ένας μεγάλος Ευρωπαίος πολιτικός άνδρας, ο οποίος συνέβαλε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, και οδήγησε τη χώρα του στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Τη θλίψη του για το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, ο οποίος δήλωσε ότι ο Κ. Καραμανλής υπήρξε φίλος του και πατριώτης. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζων Χάουαρντ, σε επίσημο μήνυμά του τονίζει ότι η χώρα του πενθεί σήμερα για το μεγάλο πολιτικό του αιώνα. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φόρντ, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια και εξήρε την πολιτική προσωπικότητα του εκλιπόντος ηγέτη.

Ως μια από τις μεγαλύτερες ηγετικές φυσιογνωμίες της μεταπολεμικής Ευρώπης, χαρακτηρίζουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Πρώτη είδηση στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ήταν ο θάνατος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, που με την 60χρονη παρουσία του στις πολιτικές εξελίξεις σφράγισε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας. Σε δελτίο που εξέδωσε λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του πρώην Προέδρου, η υπηρεσία ειδήσεων του BBC, αναφέρεται στην πολιτική καριέρα του, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον καθοριστικό ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην αποκατάσταση της δημοκρατίας από την επτάχρονη δικτατορία των συνταγματαρχών, καθώς και στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, την μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κυρίαρχη μορφή στην Ελλάδα στο δεύτερο μισό του αιώνα μας έσβησε στη 1.40 τα ξημερώματα της Πέμπτης στο θεραπευτήριο "Υγεία", υπογραμμίζει σε τηλεγράφημά του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. "Πέθανε ο πολιτικός που οι συμπατριώτες του και οι ξένοι τον αναγνωρίζουν ως έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες που είχε η χώρα τον 20ο αιώνα", τονίζεται σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ρόυτερ". "Εθνάρχη", χαρακτηρίζει το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, προσθέτοντας ότι κατάφερε να οδηγήσει την Ελλάδα από τα μεταπολεμικά συντρίμμια και τη στρατιωτική δικτατορία, στη δημοκρατία, ενώ παράλληλα ενδυνάμωσε τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη. "Φυσιογνωμία- κλειδί, που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας για 50 χρόνια", χαρακτηρίζει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar- Tass, μεταδίδοντας την είδηση για το θάνατό του. Σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισημαίνει ότι ο Καραμανλής ήταν ένας από τους τελευταίους μεγάλους Ευρωπαίους ηγέτες, που σημάδεψαν για πέντε δεκαετίες την Ελληνική ιστορία και οδήγησε τη χώρα του στη δημοκρατία.

Σχετικά με την ύπαρξη αμερικανικής πρότασης για τετραμερή Διάσκεψη με θέμα το Κυπριακό ρωτήθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι "δεν ετέθη θέμα τετραμερούς διάσκεψης και ότι η πρόταση δεν βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση αφού δεν ανταποκρίνεται στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, που αποτελεί τη βάση για την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα". Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ακόμη ότι θέμα τετραμερούς δεν ετέθη με επίσημο τρόπο ώστε να πρέπει να δοθεί μια απάντηση, ίσως επειδή είναι γνωστή η θέση της χώρας μας ότι δε θέλουμε να επιδιωχθεί τέτοια σύγκλιση. "Είμαστε αντίθετοι, αφού μια τέτοια διάσκεψη δεν είναι εποικοδομητική ούτε υποβοηθητική στην προσπάθεια ανεύρεσης λύσης στο Κυπριακό'', είπε ο κ. Ρέππας.

Αρχίζει την επόμενη Τετάρτη στη Βουλή η συζήτηση επί της αρχής για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Πέμπτη και την Τρίτη της μεθεπόμενης εβδομάδας. Θα ακολουθήσουν άλλες πέντε συνεδριάσεις επί των άρθρων, ενώ η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Την προώθηση ενός τρίτου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο, το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά από σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη, τον υφυπουργό Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη, και τη διοίκηση του ΟΤ.Ε. Το ποσοστό μετοχοποίησης θα φτάσει το 10 με 15% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Ο κ. Παπαντωνίου μετά τη σύσκεψη είπε χαρακτηριστικά ότι "η εξέλιξη του Χρηματιστηρίου είναι ιδιαίτερα θετική. Ο ΟΤΕ πρέπει να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες που διανοίγονται. Στο πλαίσιο αυτό και ιδιαίτερα με την προοπτική της περαιτέρω ενίσχυσης του επενδυτικού του προγράμματος η κυβέρνηση αποφάσισε την προώθηση αυτού του τρίτου πακέτου μετοχών".

Προτροπή προς τους διεθνείς επενδυτές να αυξήσουν τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές, απευθύνει ο γερμανικός χρηματοοικονομικός οίκος "Deutsche Morgan Grenfell", εκτιμώντας ότι οι προοπτικές που διανοίγονται στη Σοφοκλέους μετά την υποτίμηση, είναι ευοίωνες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων του οίκου, η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) μόλις τώρα αρχίζει, άποψη που υποστηρίζεται και από το προηγούμενο της πορτογαλικής κεφαλαιαγοράς, που εξελίσσεται θετικά, πολλούς μήνες μετά την υποτίμηση του εσκούδο.

Δύο εκρήξεις αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών σημειώθηκαν το μεσημέρι σε κτίριο της περιοχής της Πλατείας Βάθης στην Αθήνα. Οι εκρήξεις έγιναν στα γραφεία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, στον 6ο όροφο του κτιρίου και το ασανσέρ του. Από την έκρηξη δεν υπήρξαν θύματα, ενώ και οι υλικές ζημιές δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες. Την ευθύνη ανέλαβε, με τηλεφώνημά της σε απογευματινή εφημερίδα, η Ομάδα Διεθνούς Αλληλεγγύης. Την επίθεση καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες είναι ξένες προς τα αισθήματα του ελληνικού λαού και βλάπτουν την Ελλάδα.

Τις επαφές του με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου συνέχισε σήμερα στη Λευκωσία, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, πτέραρχος, Αθανάσιος Τζογάνης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο νησί. Ο κ. Τζογάνης το πρωί είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ενώ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών. Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία Κυριάκο Ροδουσάκη και τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο, ο κ. Τζογάνης συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας, Γιαννάκη Ομήρου, με τον οποίο συζήτησε για την αμυντική θωράκιση των δύο κρατών. Ο κ. Ομήρου, αφού εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση, υπογράμμισε τους ακατάλυτους αδελφικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Κύπρο, ενώ παράλληλα τόνισε "την απόφαση του έθνους και του απόδημου ελληνισμού να συμπαραταχθεί μέχρι τέλους για να ανακοπεί ο τουρκικός επεκτατισμός, ο οποίος εξακολουθεί να απειλεί την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού".

Την απόφασή του να μην διεκδικήσει τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο στις εκλογές της επόμενης Τρίτης ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας και τοποτηρητής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χρυσόστομος.

Για 26η χρονιά διοργανώνονται φέτος από την Helexpo-ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη από το Σάββατο έως τις 17 Μαΐου οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες, εκδηλώσεις που αντέχουν στο χρόνο παρά το γεγονός ότι κινούνται εκτός του χώρου της εμπορικότητας. Η αντοχή τους, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Γενικός Διευθυντής της Helexpo-ΔΕΘ Νίκος Πινακίδης, βασίζεται στην καλή οργάνωση, τον υψηλό στόχο, στην ανταπόκριση του κοινού όχι μόνο της Θεσσαλονίκης απλά και των άλλων πόλεων.

Η Τουρκία θα διεξάγει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές το Μάρτιο του 1999 και θα σχηματίσει μια μεταβατική κυβέρνηση, μέσα στο 1998, που θα προετοιμάσει τις εκλογές, όπως προβλέπει η συμφωνία την οποία αποδέχτηκε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ. Ο κ.Γιλμάζ και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, που υποστηρίζει την κυβέρνηση συνασπισμού, συναντήθηκαν στην Άγκυρα και συμφώνησαν στη διεξαγωγή γενικών εκλογών παράλληλα με τις τοπικές που θα γίνουν στις 28 Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Anadolu". Παράλληλα, συμφώνησαν να σχηματίσουν μια "υπηρεσιακή κυβέρνηση" την 1η Οκτωβρίου του 1998, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Πάντως δεν κατέστη σαφές εάν ο κ.Μπαϊκάλ θα συμμετάσχει στην μεταβατική κυβέρνηση. Η θητεία της σημερινής κυβέρνησης λήγει κανονικά το 2000.

Δύο Αλβανοί σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν χθες στο Κοσσυφοπέδιο, σε σύγκρουση που σημειώθηκε με ομάδα του γιουγκοσλαβικού στρατού, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντνέβνι Τέλεγκραφ" του Βελιγραδίου. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές ασκήσεις σε περιοχή που απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη Τζακόβιτσα, όταν δέχτηκαν τα πυρά μελών του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου. Ανταπέδωσαν τα πυρά και ύστερα από "μια βίαιη σύγκρουση, οι τρομοκράτες αποσύρθηκαν, παίρνοντας μαζί τους τις απώλειες", οι οποίες, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, ήταν δύο νεκροί και επτά τραυματίες.

O Πρόεδρος Γέλτσιν δε θα παραστεί αύριο στη Δούμα, για να παρουσιάσει ο ίδιος τον υποψήφιο, Σεργκέι Κιριένκο, που πρότεινε για πρωθυπουργό της χώρας, στην τελική και κρίσιμη ψηφοφορία. Αυτό ανακοίνωσε ο Γεγκόρ Στρόγιεφ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ομοσπονδίας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Γέλτσιν και τον πρόεδρο της Δούμα, Γενάντι Σελέζνιοφ. Παράλληλα, ο κ. Στρόγιεφ προσέθεσε ότι ο Πρόεδρος Γέλτσιν θα στείλει επιστολή σε κάθε μέλος της Δούμα προτείνοντας την έγκριση του Κιριένκο ως πρωθυπουργού της χώρας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γέλτσιν με τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, Γενάντι Ζουγκάνοφ, τον προέτρεψε να θέσει το συμφέρον της χώρας του μπροστά από αυτό του κόμματός του, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-tass.

Βροχές προβλέπονται αύριο κυρίως στη δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στην δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και αργότερα καταιγίδες. Στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα βρέξει από τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 7 μέχρι 20 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 μέχρι 23 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και υπάρχει μικρή πιθανότητα βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 23 April 1998 - 21:26:49 UTC