Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-04-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 27/04/1998 (MΠΕ)

Δεν τίθεται θέμα υποτίμησης της δραχμής, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι η ίδια η αγορά έχει διατηρήσει τη δραχμή σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που είχαν αποφασιστεί με την ένταξή της στο Σύστημα Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, συνεπώς υπάρχουν τα περιθώρια να κινηθεί η δραχμή χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε νέα απόφαση της κυβέρνησης.

Με τη διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας συναντήθηκαν σήμερα εκπρόσωποι των ιπτάμενων συνοδών και φροντιστών, ενώ συμφωνήθηκε να συνεχιστεί και το Μάιο το υπάρχον πρόγραμμα πτήσεων, χωρίς να περικοπεί καμία γραμμή. Ακολούθησε συνάντηση μεταξύ των πιλότων και της διοίκησης της εταιρείας. Για μήνα προσαρμογής, λόγω των συγχωνεύσεων των δρομολογίων της Ολυμπιακής, έκανε σήμερα λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει σύνεση, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν να μην αντιλαμβάνεται τις βαρύτατες ευθύνες της. Παρέμβαση του εισαγγελέα για την Ολυμπιακή ζήτησε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ.

Δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για γκρίζες ζώνες και νησιά στο Αιγαίο υπό αμφισβήτηση διέψευσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τα δημοσιεύματα αυτά επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με χρηματοδοτούμενα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιβαλλοντικά προγράμματα να ενισχύσει τις θέσεις της σε ό,τι αφορά τα υπό αμφισβήτηση νησιά.

Άρχισαν στη Μητρόπολη Αθηνών οι προετοιμασίες για την εκλογή, αύριο, του νέου Αρχιεπισκόπου Ελλάδος, από τους 77 Μητροπολίτες της χώρας, παρουσία του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμου Αρσένη. Επικρατέστεροι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο φέρονται οι Μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμος, Δημητριάδος Χριστόδουλος, Ιωαννίνων Θεόκλητος και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. Αμιγώς εσωτερικό ζήτημα της Εκκλησίας χαρακτήρισε την εκλογή Αρχιεπισκόπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

Ειδική συνεδρίαση της Βουλής, αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, άρχισε το απόγευμα. Για το έργο και την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή μίλησαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, και οι αρχηγοί των κομμάτων. Άτυπη σύσκεψη στο Ίδρυμα ''Κωνσταντίνος Καραμανλής'', πραγματοποιήθηκε το πρωί παρουσία του προέδρου του Ιδρύματος, Πέτρου Μολυβιάτη, του αντιπροέδρου Αχιλλέα Καραμανλή και του επιστημονικού σύμβουλου κ. Σβολόπουλου. Οι πύλες του Ιδρύματος θα είναι ανοιχτές για το κοινό και τους ερευνητές από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.

Νέα μεγάλη πτώση σημείωσε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στην Σοφοκλέους, καθώς υπήρξε μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές. Το κλίμα πάντως και σε διεθνές επίπεδο ήταν αρνητικό, καθώς τα περισσότερα χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες. Στη Σοφοκλέους, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 7% και διαμορφώθηκε στις 2.300,07 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα και έκλεισε στα 81 δισ. δραχμές.

Συνελήφθη το μεσημέρι στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, ο 28χρονος Ευθύμιος Κυριόπουλος, δράστης της δολοφονίας του 32χρονου Νιγηριανού πλασιέ, που έγινε προχθές το βράδυ έξω από λέσχη φιλάθλων του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι Αττικής. Εναντίον του συλληφθέντος ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Στην κατοχή του βρέθηκε μικροποσότητα χασίς και χάπια.

Πανελλήνιος εμβολιασμος κατά της πολιομυελίτιδας θα γίνει την Πέμπτη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Η πολιομυελίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως παιδιά προσχολικής ηλικίας και καταλήγει σε μόνιμες αναπηρίες.

Η Τουρκία επιμένει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, θέτοντας την εξέλιξη αυτή, ως όρο για την επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ και πρόσθεσε ότι θα αρχίσει "νέα διπλωματική προσπάθεια, από τουρκικής πλευράς, για να ενημερωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τα αίτια που δημιούργησαν το κυπριακό πρόβλημα".

Εβδομήντα τρεις οικογένειες Σέρβων και Μαυροβουνίων εγκατέλειψαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου την περιοχή του Ντέτσανι και εγκαταστάθηκαν στο Μαυροβούνιο, αναφέρει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων FoNet επικαλούμενο στοιχεία της οργάνωσης του Ερυθρού Σταυρού του Μαυροβουνίου. Όπως αναφέρει το FoNet, καταφύγιο στο Μαυροβούνιο έχουν αναζητήσει κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ενώ υπάρχουν υποψίες, πως ο πραγματικός αριθμός των οικογενειών Σέρβων και Μαυροβουνίων που έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες ημέρες την περιοχή του Ντέτσανι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Aύριο αναμένεται να συναντήσει ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν το νέο πρωθυπουργό της χώρας, Σεργκέι Κιριένκο, προκειμένου να συζητήσουν για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιnterfax. Οι υπουργοί Εξωτερικών, Γεβγένι Πριμακόφ, Άμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγεφ, και οικονομικών Μιχαήλ Ζαρντόνοφ αναμένεται να διατηρηθούν στις θέσεις τους.

Από την Τουρκία δέχτηκε τα πρώτα συγχαρητήρια για τη νέα του επιτυχία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ο χρυσός ολυμπιονίκης Γιάννης Μελισσανίδης. Ο Τουργκούτ Τζανμπάς, ο πατέρας του άτυχου αθλητή Μουράτ που σκοτώθηκε πριν λίγα χρόνια, επικοινώνησε με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για συγχαρεί τον Γιάννη Μελισσανίδη.

Βελτίωση του καιρού προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στα δυτικά μόνο θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα βρέξει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 6 μέχρι 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 27 April 1998 - 17:40:11 UTC