Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 28/04/1998 (MΠΕ)

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κούρσα της διαδοχής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, ενώ στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών όλα είναι έτοιμα για την εκλογική διαδικασία που θα αρχίσει στις 9 το πρωί, με τη συμμετοχή 77 ιεραρχών και με την παρουσία του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, δήλωσε χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στις διαδικασίες ανάδειξης του προκαθημένου της ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας και πως η εκλογή του είναι υπόθεση των ιεραρχών.

Κλιμακώνει τις προκλήσεις της κατά της Ελλάδας η Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου στο Λουξεμβούργο, η Άγκυρα αμφισβητεί πλέον την ελληνικότητα τεσσάρων νησιών. Πρόκειται για τα νησιά Αγαθονήσι, Φούρνοι, Φαρμακονήσι και Ψέριμος. Παράλληλα, η προγραμματισμένη συνάντηση Πάγκαλου-Τζεμ, στο περιθώριο της συνόδου της ΔΕΕ στη Ρόδο, φαίνεται να ματαιώνεται.

Διαψεύδονται τα σενάρια για αλλαγή της ισοτιμίας της δραχμής, σύμφωνα με την έκθεση για τη νομισματική πολιτική που κατέθεσε χθες στη βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Η συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής θα παραμείνει σταθερή για όλο το 1998.

Τετραήμερη απεργία που αρχίζει από την Πέμπτη το πρωί έως την Κυριακή τα μεσάνυχτα έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα διόδια διεκδικώντας θεσμικά και οικονομικά αιτήματα.

Σε σύγχρονη στρατιωτική δύναμη ταχείας επέμβασης μετατράπηκε το ιστορικό Β' Σώμα Στρατού, ύστερα από πολύωρες διαδικασίες που ολοκληρώθηκαν στην έδρα του, στην πόλη της Βέροιας, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου. Το Β' Σώμα Στρατού, που συγκροτήθηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1913, αναθέτει την ζώνη ευθύνης του σε άλλους σχηματισμούς και αναλαμβάνει πλέον το ρόλο του, "να επιχειρεί ταχέως με την κατάλληλη δύναμη, οπουδήποτε απαιτηθεί".

Ιεράρχες και σύμβουλοι και των 15 Ορθοδόξων Εκκλησιών θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες μέρες του Απριλίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου του 2000 και μετά από πρόταση που υπέβαλε τον περασμένο Νοέμβριο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη'97". Η Συνάντηση, συμπίπτει χρονικά με την τελετή λήξης της Εκθεσης "Θησαυροί του Αγίου Ορους", η οποία φιλοξενείται εδώ και δέκα μήνες στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Υπό διάλυση είναι τα ελληνικά σχολεία στην Αλβανία καθώς ο αριθμός των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών τους έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των ελληνικών σχολείων στα 99 αναγνωρισμένα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας πριν το 1989-90 ήταν 108 ενώ σήμερα είναι 86, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο βορειοηπειρώτης φιλόλογος-ιστορικός, Σταύρος Ντάγιος.

Νέα μεγάλη πτώση (7%) στις 2.300,71 μονάδες σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους, καθώς υπήρξε μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές. Το κλίμα πάντως και σε διεθνές επίπεδο ήταν αρνητικό, καθώς τα περισσότερα χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες.

Ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Βρετανοί έχουν προτείνει στην κυπριακή κυβέρνηση την αναγνώριση του ψευδοκράτους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ έδωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη την εντύπωση ότι η τουρκική πλευρά δεν επιμένει στην αξίωσή της για αναγνώριση του ψευδοκράτους, για να επιστρέψει στην τράπεζα των συνομιλιών. η

Oπισθοχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, από την αρχική του δήλωση για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αλλά και από τη συμφωνία που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα με τον ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϋκάλ, υποστηρίζοντας ότι, τώρα, ούτε το κόμμα του, ούτε η κυβέρνηση συνασπισμού δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Ενέτεινε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις πιέσεις προς τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προκειμένου να τον αναγκάσει να αποδεχθεί τη διεθνή μεσολάβηση για τη διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Όπως δήλωσε, σε συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, το Βελιγράδι πρέπει να κατανοήσει ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει ένα νέο πόλεμο στα Βαλκάνια και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να θέσει τέλος στις εμφύλιες διαμάχες στην Ευρώπη.

Διεθνές περιφερειακό συνέδριο για την επιστροφή των προσφύγων διοργανώνεται σήμερα στην Μπάνια Λούκα από τον ύπατο αντιπρόσωπο της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Γουέστεντορπ και την ύπατη επίτροπο των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Σαντάκο Ογκάτα. Στο συνέδριο, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία, εκπρόσωποι της Βοσνίας, της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, της Σερβικής Δημοκρατίας, της Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας.

Αρχικά αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σε όλη τη χώρα, ενώ στα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και το βράδυ θα βρέξει. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά ασθενείς μέχρι μέτριοι. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 8-22 βαθμούς Κελσίου, θα έχει σήμερα η Θεσσαλονίκη


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 28 April 1998 - 5:40:11 UTC