Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-04-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:42 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 28/04/1998 (MΠΕ)

Ο μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Δημητριάδος, Χριστόδουλος, 59 ετών αναδείχτηκε, από την ιεραρχία της Εκκλησίας, νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, με 49 ψήφους επί συνόλου 76. Όταν η τρίτη ψηφοφορία ανέδειξε το νέο Αρχιεπίσκοπο άναψαν τα φώτα και ήχησαν οι καμπάνες της Μητρόπολης. Στο εσωτερικό του ναού πραγματοποιήθηκαν οι τελετές του μικρού και του μεγάλου μηνύματος, δηλαδή η ανακοίνωση του αποτελέσματος, εκ μέρους του τοποτηρητή, Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομου και το μήνυμα του νέου Αρχιεπισκόπου. Στην αίθουσα του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου εψάλη ένα απολυτίκιο και στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος, Χριστόδουλος δέχτηκε τα συγχαρητήρια και τους ασπασμούς κλήρου και λαού. Κατόπιν μετέβη με πομπή στην Αρχιεπισκοπή και έπειτα στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών όπου τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Ευχές στο νέο Αρχιεπίσκοπο απηύθυναν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μήνυμα ενότητας όλης της ιεραρχίας της Εκκλησίας, αγάπης και συμπαράστασης όλων απηύθυνε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, στο μήνυμά του μετά την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε πρόσκληση για συμπαράσταση προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε από κοινού άπαντες να φέρουν εις πέρας το έργο της Εκκλησίας. Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να γίνουν νέα ανοίγματα της Εκκλησίας προς τον κόσμο, στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων του λαού. Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, που παραβρέθηκε σε όλη τη διαδικασία εκλογής. "Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου έγινε με βάση το νόμο, με απόλυτη τάξη, με δημοκρατικές διαδικασίες και κατά ένα τρόπο ιδιαίτερα υποδειγματικό", είπε ο κ. Αρσένης.

Οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την απόκρουση των αμφισβητήσεων, εκ μέρους της Άγκυρας, της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών Φούρνοι, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Ψέριμος, έγιναν την κατάλληλη στιγμή, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Την πολιτική της Τουρκίας να δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή καταδίκασε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι γνωστές οι θέσεις της χώρας μας που δεν αναγνωρίζει και αποκρούει κάθε ανιστόρητη αξίωση της Άγκυρας η οποία αντιτίθεται στις διεθνείς συνθήκες που ρυθμίζουν το καθεστώς του Αιγαίου. Μιλώντας, εξάλλου, στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής, δήλωσε για το θέμα: "Η πρέπουσα ελληνική απάντηση σε τέτοιου είδους επιθέσεις είναι μία: μολών λαβέ".

Για σταθερή ισοτιμία της δραχμής, έναντι των ξένων νομισμάτων, κάνει λόγο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική του 1998, που κατέθεσε στη Βουλή. Ο κ. Παπαδήμος τονίζει ότι η δραχμή, κατά τη διάρκεια του έτους, δε θα αποκλίνει -σε ποσοστό περισσότερο από 2,5%- από τις ισοτιμίες που ορίστηκαν στις 13 Μαρτίου και ότι η ισοτιμία της δραχμής θα παραμείνει σταθερή έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών νομισμάτων που συμμετέχουν στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι είναι εκ του πονηρού οι φημολογίες για υποτίμηση του εθνικού μας νομίσματος.

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, εκπροσωπούν τη χώρα μας στην τακτική ετήσια σύνοδο του ΟΟΣΑ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα στο Παρίσι. Στη συνάντηση για πρώτη φορά, εξετάστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο η οικονομική κρίση που έπληξε πρόσφατα τις χώρες της Ασίας και οι συνέπειες για τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Στην ημερήσια διάταξη βρισκόταν επίσης μέτρα για την αύξηση της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας των οικονομιών των χωρών του ΟΟΣΑ, καθώς και μέτρα για την ενδυνάμωση του διακρατικού συστήματος.

Η πάταξη των κρουσμάτων αισχροκέρδειας είναι ο στόχος των μέτρων που αποφάσισε σήμερα το Διυπουργικό Συντονιστικό Όργανο για τον τουρισμό. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η διεξαγωγή εντατικών αγορανομικών ελέγχων σε τουριστικές περιοχές, η καθιέρωση ενιαίου εισιτηρίου εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και η αναγραφή ενδεικτικών και ανώτατων τιμών στα αναψυκτικά και το εμφιαλωμένο νερό. Οι ποινές σε περίπτωση παράβασης θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Προβλέπονται επίσης η ενίσχυση των κέντρων Υγείας στις τουριστικές περιοχές και η δημιουργία μονάδας άμεσης κινητής επέμβασης.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από σήμερα πενταμελής αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα συμμετάσχει στην διήμερη διορθόδοξη συνάντηση αρχιερέων των 15 αυτοκεφάλων ορθοδόξων εκκλησιών, η οποία θα αρχίσει στις 30 Απριλίου και στοχεύει στην προετοιμασία της συνόδου του 2000. Αύριο φτάνουν στην Θεσσαλονίκη και οι αντιπροσωπείες των ορθοδόξων εκκλησιών προς τιμήν των οποίων ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος θα παραθέσει δείπνο στο Κυβερνείο. Οι αρχιερείς θα συναντηθούν αύριο και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο.

Την Πέμπτη τελικά θα απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή ο 28χρονος Ευθύμιος Κυριόπουλος, δράστης της δολοφονίας του 32χρονου Νιγηριανού πλασιέ, έξω από λέσχη φιλάθλων του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι, Αττικής. Το πρωί ο Κυριόπουλος οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών και του ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στον 12η τακτική ανακρίτρια από την οποία ζήτησε προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του.

Επανέκαμψε σήμερα το χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, μετά τις πτωτικές τάσεις των τελευταίων συνεδριάσεων, κερδίζοντας 6,31%, αν και στην αρχή της συνεδρίασης έχανε μέχρι και 4,5% και είχε υποχωρήσει στις 2.200 μονάδες. Τελικά ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.445,80 μονάδες ενώ ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 93, 859 δισ. δραχμές.

Toν Αύγουστο πρόκειται να παραδώσει η Ρωσία στην Κύπρο τους αμυντικούς πυραύλους S-300, ανακοίνωσε σήμερα ο Γεβγένι Ανανίεφ, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας όπλων. Oι δύο πλευρές συμφώνησαν από κοινού να προχωρήσουν στο συμβόλαιο, ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια των πυραύλων εδάφους αέρος, που υπεγράφη πέρσι τον Ιανουάριο, παρά την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Εκρηκτική και άκρως επικίνδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ο βοηθός του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, αρμόδιος για πολιτικά ζητήματα, Κλάους-Πέτερ Κλάιμπερ, σε ομιλία του στη συνέλευση του συμβουλίου ευρωατλαντικής συνεργασίας, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στο Ελσίνκι. Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, ο κ.Κλάιμπερ τόνισε ότι οι λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στο Κοσσυφοπέδιο, ενδεχομένως να αναγκάσουν το ΝΑΤΟ να επέμβει στην περιοχή.

Tο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σουηδίας Όλαφ Πάλμε το 1986, σύμφωνα με την κατάθεση του πρώην υπαρχηγού του Οτσαλάν, Σεμντίν Σακίκ, γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ". Ο Σεμντίν Σακίκ, συνελήφθη από τις τουρκικές δυνάμεις στις 13 Απριλίου στο βόρειο Ιράκ και μεταφέρθηκε στην Τουρκία, όπου και ανακρίνεται.

Πρόσκαιρες βροχές και παροδικές καταιγίδες αναμένονται αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ο καιρός θα βελτιωθεί σταδιακά από το απόγευμα και από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 μέχρι 22 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 28 April 1998 - 18:05:16 UTC