Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 29/04/1998 (MΠΕ)

Αντίθετος κατά της πολιτικής της άκρατης παροχολογίας, αλλά και της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη διάρκεια της χθεσινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη βουλή για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Για ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, εκτιμώντας ότι η ανεργία θα προσεγγίσει το 11%. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ζήτησε να θεσμοθετηθούν μέτρα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στα κοινωνικά προβλήματα που διογκώνονται και οδηγούν το λαό σε εξαθλίωση αναφέρθηκε η ΓΓ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, τάχτηκε υπέρ της διαμόρφωσης μιας οικονομικής πολιτικής που θα ξεκινά με άμεση ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος, υπέρ των μικρών και μεσαίων κοινωνικών τάξεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, ερωτηθείς χθες για τις προκλητικές διεκδικήσεις τεσσάρων ελληνικών νησιών από την Τουρκία, δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης ήταν αποτελεσματικοί και σωστοί. Τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία με την στάση της δημιουργεί προβλήματα και η πολιτική της δείχνει τη διάθεσή της να μείνει μακράν της Ευρώπης.

"Η χώρα μας δεν αναγνωρίζει και αποκρούει τις ανιστόρητες τουρκικές αξιώσεις που στρέφονται εναντίον των διεθνών συνθηκών που ρυθμίζουν το καθεστώς του Αιγαίου", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, αναφερόμενος στην αμφισβήτηση της ελληνικότητας των τεσσάρων νησιών από την Τουρκία.

Ακόμη και το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας θα μπορούν να ζητούν τηλεφωνικά οι ενδιαφερόμενοι από τις 4 Μαίου, τηλεφωνώντας στον αριθμό 1502. Θα απαντούν ειδικευμένοι υπάλληλοι του ΟΤΕ, οι οποίοι και θα συμπληρώνουν τη σχετική αίτηση. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν πρόχειρα τα στοιχεία της ταυτότητας τους και τον αριθμό φορολογικού μητρώου. Το κόστος της συμπλήρωσης της αίτησης είναι 260 δραχμές και θα ενσωματώνεται στο λογαριασμό του ΟΤΕ. Όσοι επιθυμούν να παραλάβουν το πιστοποιητικό στο σπίτι τους, θα πληρώνουν άλλες 300 δραχμές στα ΕΛΤΑ, για το κόστος της συστημένης επιστολής.

Στο μήνυμά του, προς το λαό, από την Αρχιεπισκοπή όπου μετέβη μετά την εκλογή του ο νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Χριστόδουλος, συνοδευόμενος από μητροπολίτες, επανέλαβε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας σε συνδυασμό με την παράδοση, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ένα μελλοντικό "άνοιγμα" της Εκκλησίας στον κόσμο και ιδιαίτερα στους νέους, οι οποίοι όπως είπε, "μας δίνουν παραδείγματα και ενδείξεις ότι επιστρέφουν στις αξίες και την παράδοση". Σημειώνεται ότι η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα από 3 έως 10 Μαίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου και της Ιεράς Συνόδου.

Με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής του Ιράκ, Χαλίντ Αλντάουϊ, συναντήθηκε στη Βαγδάτη η ομάδα των Ελλήνων βουλευτών που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τα παιδιά του Ιράκ. Ο κ. Αλντάουϊ ευχαρίστησε τους Ελληνες βουλευτές, Γιώργο Κατσιμπάρδη και Παρασκευά Παρασκευόπουλο του ΠΑΣΟΚ και Σπύρο Δανέλλη του ΣΥΝ, για την προσφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και για την προθυμία τους να διερευνήσουν τις δυνατότητες νοσηλείας στην Ελλάδα, αρρώστων παιδιών από το Ιράκ.

Με τον υπουργό Αμυνας της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Πάβλε Μπουλάτοβιτς, συναντήθηκε ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στο Βελιγράδι. Σε σχετική ανακοίνωση μετά το τέλος της συνάντησης, αναφέρεται ότι οι δύο άνδρες εκτίμησαν από κοινού ότι η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας εξελίσσεται ικανοποιητικά. Ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση έγινε για το θέμα της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα εμμένει στη θέση της και καλεί τη Βουλγαρία να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα τους απαρχαιωμένους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι. Αυτό δήλωσε στη Σόφια ο Ιοάχιμ Ιάνκε, πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.

Σκεπτικισμό όσον αφορά στη σημερινή σύσκεψη της Ομάδας Επαφής στη Ρώμη, για το Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο. Ο κ. Μίλο επεσήμανε ότι "δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι γιατί δε βλέπουμε δυνατά σήματα από μερικές χώρες- μέλη της Ομάδας Επαφής". Σύμφωνα με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών τα κράτη - μέλη της Ομάδας Επαφής "πρέπει να σεβαστούν τον εαυτό τους και τις αποφάσεις που έχουν λάβει".

Η Ρωσία απορρίπτει τις προσπάθειες για απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, καθώςμμ η Μόσχα έχει πληροφορίες για την ύπαρξη στρατοπέδων στην Αλβανία, όπου εκπαιδεύονται τρομοκράτες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ. Ο κ. Πριμακόφ ανέφερε ότι στην Αλβανία υπάρχουν στρατόπεδα για την εκπαίδευση τρομοκρατών, γεγονός για το οποίο η Ρωσία έχει αποδείξεις.

Άστατος θα είναι σήμερα ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα με νεφώσεις βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και νότια. Συννεφιά με βροχή κατά περιόδους, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 14-19 βαθμούς Κελσίου, θα έχει σήμερα η Θεσσαλονίκη


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 29 April 1998 - 5:40:11 UTC