Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 04/05/1998 (MΠΕ)

Για τις εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ θα ενημερώσει αύριο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Την Τετάρτη θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και την Πέμπτη θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις εξελίξεις, ενώ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στα τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου θα παρουσιαστεί το νέο κείμενο σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με εκείνες των ευρωπαϊκών κρατών, όπως θα διαμορφωθεί με βάση τις νέες συνθήκες. Ιδιαίτερα ισχυρή πολιτική δήλωση χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, τη δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο ευρώ. Ο κ. Παπαντωνίου κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα υποτίμησης της δραχμής και γνωστοποίησε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν.

Με απώλειες της τάξεως του 0,71%, ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στη Σοφοκλέους, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.595,1 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80,692 δισ. δραχμές. Στο μεταξύ, το μεσημέρι ανακοινώθηκε η παραίτηση του προέδρου του Χρηματιστηρίου, Μανόλη Ξανθάκη. Στη θέση του τοποθετείται ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, Σπύριος Κουνιάκης.

Τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση της Κυπριακής κυβέρνησης για την αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς στη συνάντησή του με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, εξέφρασε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε ότι δυστυχώς απέτυχε η προσπάθεια για επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου με στόχο τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι "η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί πως η τουρκική πλευρά είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη για τη μη ύπαρξη προόδου στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού". Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δε δικαιούται να θέτει όρους.

Για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στην πρόσφατη αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας των τεσσάρων ελληνικών νησιών και στις δηλώσεις Γιλμάζ για τη στάση της χώρας μας έναντι της Άγκυρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αν ισχύουν οι πληροφορίες για ίδρυση γραφείου του ΡΚΚ στην Ελλάδα, είπε ότι στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν ελεύθερα πολιτικές οργανώσεις. Διευκρίνισε όμως ότι δε θα επιτραπεί να ιδρυθεί γραφείο οργάνωσης που στρέφεται εναντίον άλλων κυβερνήσεων χρησιμοποιώντας βία και τρομοκρατία.

Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ολυμπιακής το πρακτικό συμφωνίας στο οποίο είχαν καταλήξει ο πρόεδρος της εταιρείας, Θεόδωρος Τσακιρίδης, και οι πιλότοι της εταιρείας. Η έγκριση της συμφωνίας θεωρείται απαραίτητη για την οριστικοποίηση των δρομολογίων της Ολυμπιακής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για την οικονομία και την αντίθεσή του στην πρόταση 53 βουλευτών για την κατάργηση του όρκου, δήλωσε ότι οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας είναι οριοθετημένες από το Σύνταγμα και το Νόμο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα ασκούν πολιτική με την ψήφο του λαού, σημειώνοντας ότι πρόβλημα θα προέκυπτε αν ο λαός ήταν αρνητικός στην ευρωπαϊκή πολιτική της Ελλάδος. Τέλος όσον αφορά στην πρόσφατη πρόταση των 53 βουλευτών ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι η πρόταση αυτή δεν υιοθετείται από την Κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα εγκαινιάσει στις 8 Μαΐου, στο Ζάππειο, έκθεση που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα: "Από το ήλεκτρο στο Ευρώ: ένα νόμισμα για την Ευρώπη". Η παρουσίαση της έκθεσης θα γίνει από τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Χ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σπύρο Παππά.

Ευρεία δημοσιότητα έδωσαν τα αλβανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης στη δεύτερη κατά σειρά επίσκεψη στα Τίρανα του Έλληνα καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και ευρωβουλευτή, Δημήτρη Τσάτσου, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της επιτροπής κατάρτισης του Συντάγματος Αλβανίας, Σάμπρι Γκόντο. Η αλβανική κρατική τηλεόραση έδωσε έμφαση στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι, και την προθυμία που επέδειξε ο κ. Τσάτσος να βοηθήσει, μαζί με Ελληνες συνταγματολόγους, την αλβανική επιτροπή στην κατάρτιση και την επεξεργασία των άρθρων του νέου Συντάγματος.

Με τη συμμετοχή 40 υποτρόφων από την Ελλάδα, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, την Τουρκία, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, την Κύπρο, τη Σλοβενία και την ΠΓΔΜ αρχίζει αύριο το πρωί το πρόγραμμα κοινωνικής ανάπτυξης που διοργανώνει το Κέντρο Ουνέσκο για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στις Βαλκανικές Χώρες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η πρώτη παναμερικανική συνδιάσκεψη της ελληνικής ομογένειας, με τη συμμετοχή κυβερνητικού και κοινοβουλευτικού κλιμακίου από την Ελλάδα, θα γίνει στις 9 Μαίου στη Νέα Υόρκη. Στόχος της συνδιάσκεψης είναι η αμφίδρομη πληροφόρηση-ενημέρωση, καθώς και η εμπέδωση της συναντίληψης σε μια σειρά θεμάτων, που αφορούν στην κοινή πορεία του ελλαδικού και του ομογενειακού ελληνισμού.

Aυξάνουν οι φόβοι για κλιμάκωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο και για το ενδεχόμενο σύρραξης, καθώς κάθε μέρα σημειώνονται ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων και των αλβανόφωνων της περιοχής. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, εξάλλου, μετακινήσεις σερβικών δυνάμεων στην περιοχή της Τζακόβιτσα.

Στρατιωτική άσκηση, η μεγαλύτερη στην περιοχή των Βαλκανίων, γνωστοποίησε ότι θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο στην ΠΓΔΜ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, σύμφωνα με το Σκοπιανό Τύπο. Ο κ.Σολάνα, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τα Σκόπια και συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της χώρας, απέκλεισε το ενδεχόμενο παρουσίας νατοϊκών δυνάμεων στο έδαφος της ΠΓΔΜ, πριν τη λήξη της θητείας της προληπτικής ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Σταδιακή εξασθένιση των ανέμων προβλέπεται για αύριο. Στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ στη υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 μέχρι 25 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρη βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 4 May 1998 - 16:40:13 UTC