Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 09/05/1998 (MΠΕ)

Στη Μητρόπολη Αθηνών πραγματοποιείται σήμερα με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, ο οποίος έδωσε χθες ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας τη νεμομισμένη διαβεβαίωση, ότι θα τηρεί τους κανόνες της εκκλησίας, το σύνταγμα και τους νόμους. Στην τελετή ενθρόνισης δε θα παραστούν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης.

Η ίδρυση ενιαίου φορέα ελέγχου τροφίμων και ποτών καθώς και θέματα ανταγωνισμού του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όσον αφορά στο πρώτο θέμα το υπουργικό συμβούλιο κατέληξε στο γενικό πολιτικό πλαίσιο του ενιαίου φορέα τροφίμων και ποτών, ενώ όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τους θερινούς μήνες στη Βουλή. Για το δεύτερο θέμα, το υπουργικό συμβούλιο επαναβεβαίωσε την πρόταση της κυβέρνησης για μετοχοποιήσεις των οργανισμών λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης ενώ αποφασίστηκε η ενίσχυση του λιμενικού σώματος με πλωτά σκάφη, ελικόπτερα παντός καιρού, αλλά και πρόσληψη προσωπικού.

Νεκρώνουν τα αεροδρόμια όλης της χώρας το τριήμερο 13-15 Μαίου από τις 12 το μεσημέρι έως της 4 το απόγευμα, εξαιτίας στάσεων εργασίας των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Δίμηνη εξόρμηση του ΠΑΣΟΚ από 15 Μαίου - 15 Ιουλίου στην περιφέρεια με επικεφαλής διυπουργική επιτροπή που θα αποτελείται από τους Κ. Λαλιώτη υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Αλ. Παπαδόπουλο υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Γ. Πασχαλίδη υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Χρ. Πάχτα υφυπουργό Οικονομικών και Λ. Παπαδήμα υφυπουργό Εσωτερικών για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων της περιφέρειας, αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στο Βόλο θα μεταβεί σήμερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, προκειμένου να παραστεί στις διήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη μνήμη του Ρήγα Φεραίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το μαρτυρικό θάνατό του. Ο κ. Κακλαμάνης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην κύρια εκδήλωση του διημέρου, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στις 7 στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

Περιοδεία στο νομό Καβάλας θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗ.Κ.ΚΙ. , Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος θα επισκεφθεί το Ελαιοχώρι Καβάλας και άλλες κοινότητες του νομού. Στις 7 το απόγευμα ο κ. Τσοβόλας θα δώσει συνέντευξη τύπου, ενώ η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί με ομιλία που θα πραγματοποιήσει στις 10.30 σε συνεστίαση του κόματός του.

"Πρέπει να σταματήσει η χρήση όπλων εναντίων πολιτών και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο Κοσσυφοπέδιο. Όταν θα συμβεί αυτό, τότε θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή", τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο, σε δηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται, προσκεκλημένος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ενώ συνεδριάζει σήμερα στο Λονδίνο, η Ομάδα Επαφής για τη Βοσνία με κεντρικό θέμα την κατάσταση στο Κόσοβο.

Στην ομιλία του, στη γενική συνέλευση του ΣΕΒΕ ο κ. Νάνο ευχαρίστησε θερμά την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που έχει παράσχει στην Αλβανία και στο λαό της. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος τόνισε πως "η συνεργασία στα Βαλκάνια προϋποθέτει όρους ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας που θα πρέπει να επιτευχθούν με συλλογική προσπάθεια για την αποφυγή εντάσεων στην περιοχή".

Τα κατεχόμενα της Κύπρου πρόκειται να επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο ο υπαργηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ, προκειμένου να εκφράσει για μια ακόμη φορά, την αλληλεγγύη της Άγκυρας προς τους Τουρκοκύπριους, σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Anadolu". Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο κ.Μπιρ θα επισκεφθεί τις τουρκικές μονάδες που είναι εγκατεστημένες στα κατεχόμενα και θα συναντηθεί με Τουρκοκύπριους αξιωματούχους.

Ως "μέσο αυτοάμυνας" χαρακτήρισε το όπλο σε σχήμα κλειδoθήκης, που φέρει την ονομασία "Οσά" (Σφήκα), ο Βούλγαρος εφευρέτης του, Βίκτορ Στάεφ, που κατοικεί στην πόλη Πάζαρτζικ. Με δηλώσεις του, στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ), ο Β.Στάεφ υποστήριξε ότι το όπλο έχει τη δυνατότητα εκτόξευσης δύο αεροβόλων φυσιγγιών 8 mm και η απόσταση στην οποία μπορεί να πετύχει στόχο περιορίζεται στα 2-3 μέτρα.

Το Βελιγράδι πρόκειται να επισκεφθεί αύριο ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Ίον Ιλιέσκου, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματός του. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κ. Ιλιέσκου προσκλήθηκε "σε αναγνώριση των προσπαθειών του ως προέδρου να σταματήσει τη διαμάχη στη πρώην Γιουγκοσλαβία και να επιφέρει τη δικαιοσύνη στην περιοχή".

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ σε όλη τη χώρα με πιθανότητα βροχής και καταιγίδες στη νοτιοδυτική και νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις. Συννεφιά με βροχή προς το βράδυ, ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 13-20 βαθμούς Κελσίου θα έχει η Θεσσαλονίκη.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 9 May 1998 - 5:40:10 UTC