Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 09/05/1998 (MΠΕ)

Παρουσία των εκπροσώπων όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών του κόσμου και πολιτικών αρχηγών, πραγματοποιήθηκε σήμερα, με εξαιρετική λαμπρότητα, η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου. Στη συνέχεια, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, συνοδευόμενος από πομπή αρχιερέων, ιερέων και λαού, μετέβη στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, όπου δέχτηκε τα συγχαρητήρια κλήρου και πιστών. Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ευχαρίστησε τους ιεράρχες για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν, αναδεικνύοντάς τον στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αναφερόμενος στη σχέση Εκκλησίας-Πολιτείας, σημείωσε ότι ματαιοπονούν όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν τριβές μεταξύ των δύο. Οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας ευχήθηκαν στον Μακαριότατο μακροημέρευση και εξέφρασαν την ελπίδα για καλή συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. "Η Πολιτεία σεβάστηκε απολύτως τον διακριτό ρόλο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν φωνές οι οποίες θα επιχειρήσουν να υπερβούν αυτά τα όρια, με σκοπό την εμπλοκή της Εκκλησίας σε πεδία, άσχετα προς τα πνευματικά και ποιμενικά της έργα", υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης.

Αρχίζει τη Δευτέρα στη Ρόδο η διήμερη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, οργανισμού του οποίου την προεδρεία έχει η Ελλάδα για αυτό το εξάμηνο. Στο επίκεντρο της συνόδου θα βρεθούν η κατάσταση στη Βαλκανική και ιδιαίτερα το Κοσσυφοπέδιο, οι σχέσεις της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ και η πορεία του εκδημοκρατισμού στην Αλβανία. Στη σύνοδο θα μετέχουν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των 28 χωρών της ΔΕΕ, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ενώ από την ελληνική πλευρά θα μετέχουν οι υπουργοί Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος και Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στη Ρόδο ο κ. Σολάνα εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σύντομα πρόοδος στο διάλογο που διεξάγεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Βόλο για τα 200 χρόνια από την εκτέλεση του Ρήγα Φεραίου παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε τα γραφικά χωριά του Πηλίου όπου οι κάτοικοι του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. Απαντώντας στα σχόλια των τελευταίων ημερών για την απουσία του από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι αυτή η επίσκεψη στο νομό Μαγνησίας είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό, γεγονός που γνώριζε ο Μακαριότατος, ο οποίος μάλιστα προετοίμασε την επίσκεψή του στο Βόλο. Ο κ. Στεφανόπουλος επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις του με την Εκκλησία και εξέφρασε το βαθύ σεβασμό του προς την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία.

Στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, σχετικά με το ευρώ, αναφέρθηκε σήμερα ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. "Ο κ. Σημίτης με την εμφάνισή του απογοήτευσε πλήρως. Επιβεβαίωσε δυστυχώς ότι δεν είναι σε θέση να χειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της χώρας", είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί στο θέμα που δημιουργήθηκε μετά την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη να ζητήσει η Νέα Δημοκρατία από την κυβέρνηση τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Με δηλώσεις του σήμερα από την Πάτρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία πιστεύει πως σύντομα θα γίνουν εκλογές, αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορεί να επιβάλλει το χρόνο διεξαγωγή τους.

Στις αρχές Ιουλίου θα υπογραφεί η συμφωνία που θα καθορίζει τις αρμοδιότητες των συνδέσμων Ελλάδας-Αλβανίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο χωρών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Στη συμφωνία αυτή κατέληξαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο κατά τη συνάντησή τους το πρωί στη Θεσσαλονίκη στην οποία συζήτησαν θέματα που αφορούν τη διμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

H Αλβανία δεν θα είχε αντίρρηση σε μία πρωτοβουλία για το Κοσσυφοπέδιο, την οποία θα αναλάμβαναν η Ελλάδα και η Ιταλία, δήλωσε στο Μ.Π.Ε. ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο. Όπως δήλωσε ο κ. Νάνο στις 29 Απριλίου έστειλε επιστολή στον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι με την οποία ζητούσε την ενεργοποίηση της Ιταλίας σε μία κατεύθυνση διεθνών πρωτοβουλιών, αλλά διέψευσε ότι στην επιστολή αυτή προσφερόταν να προχωρήσει στον αφοπλισμό των ενόπλων Αλβανών, που διασχίζουν τα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία, όπου τον τελευταίο καιρό υπάρχουν επανειλημμένα επεισόδια.

Την αντίθεσή τους στην αλυσίδα των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, θα διαδηλώσουν εκ νέου στις 26 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι της Βόρειας Ελλάδας. Η απόφαση για την πραγματοποίηση νέου συλλαλητηρίου ελήφθη στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης των προεδρείων των Εργατικών Κέντρων Μακεδονίας-Θράκης.

Τα πενήντα τρία χρόνια που πέρασαν από τη ημέρα της νίκης των λαών έναντι των χιτλεροφασιστικών δυνάμεων δεν έσβησαν από τη μνήμη των αντιστασιακών τους αγώνες των ημερών εκείνων. Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, άνθρωποι ηλικιωμένοι πια, συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί μπροστά στην πλατεία Αριστοτέλους για να γιορτάσουν την ημέρα της ήττας του ναζισμού αλλά και για να τιμήσουν την επέτειο της εξέγερσης των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης το Μάη του 36.

Επίσκεψη στη Ροδόπη πραγματοποιεί από σήμερα, προσκεκλημένη του Δήμου Σαπών, πενταμελής αντιπροσωπεία του Δήμου Μαρμαρά Ερελιεσί της Κωνσταντινούπολης. Αύριο οι δύο δήμαρχοι, Σαπών και Μαρμαρά Ερελιεσί θα συνυπογράψουν πρωτόκολλο φιλίας και συνεργασίας, επισφραγίζοντας τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο φορέων της αυτοδιοίκησης.

Δυσαρεστημένη εμφανίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά από τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για το Κυπριακό. Την απογοήτευσή του για την αμερικανική πρωτοβουλία εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, χθες το απόγευμα στη Νέα Υόρκη μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Φόλεϊ, επισήμανε ότι "οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μια κυβέρνηση στην Κύπρο, αυτή του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και την ύπαρξη δύο κοινοτήτων και όχι δύο λαών".

Τυχόν επιζώντες από την θεομηνία στη νότιο Ιταλία αναζητούν τα σωστικά συνεργεία, κάτω από τόνους λάσπης που έχει καλύψει τις πληγείσες περιοχές. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 112, ενώ οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 240 και οι άστεγοι σε πέντε χιλιάδες. Τεράστιες είναι οι υλικές ζημιές.

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου για το Μεσανατολικό, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, απείλησε ότι δεν θα μετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, τη Δευτέρα, στην Ουάσιγκτον. Ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Παλαιστίνιο ηγέτη είχε ο ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος, ο οποίος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε συγκρατημένος για την πορεία του διαλόγου.

Πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα επικρατήσουν και αύριο. Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, κατά τόπους ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες. Αργότερα τα φαινόμενα στα δυτικά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 11 μέχρι 18 βαθμούς, στα δυτικά από 13 μέχρι 23 και στην υπόλοιπη χώρα από 14 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 9 May 1998 - 16:34:41 UTC