Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 10/05/1998

(MΠΕ)

Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη προκειμένου να προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του νέου προγράμματος σύγκλισης, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους στο 107% επί του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και περιορισμό του δημοσίου ελλείμματος στο 2,4%. Αύριο θα παραμείνουν κλειστές όλες οι τράπεζες της χώρας, μετά από σχετική απόφαση της ΟΤΟΕ που εκφράζει την αντίθεσή της στην πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Η ΟΤΟΕ θα συνεδριάσει εκ νέου την Τρίτη. Την αντίθεσή τους στην αλυσίδα των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, θα διαδηλώσουν στις 26 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι της Βόρειας Ελλάδας.

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση, ότι δεν πρόκειται να γίνει και άλλη υποτίμηση της δραχμής έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή" εξηγεί, πως μια νέα υποτίμηση θα απέκλειε την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Εκτιμά ακόμη, ότι η μάχη θα δοθεί προς την κατεύθυνση του περιορισμού του πληθωρισμού, περίπου στο 2% στο τέλος του 1999.

Υπόσχεση για μια Εκκλησία κοντά στο λαό έδωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, στο χαιρετισμό του μετά τη συνοδική λειτουργία στην οποία χοροστάτησε, στη Μητρόπολη Αθηνών. Τη λειτουργία παρακολούθησαν αντιπροσωπείες των Ορθοδόξων Εκκλησιών, αρχιερείς, μέλη της Ιεράς Συνόδου και πλήθος κόσμου. Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή μέχρι το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, όπου ο κ. Χριστόδουλος δέχτηκε τα συγχαρητήρια κλήρου και λαού. Τον Ιούνιο ο Αρχιεπίσκοπος θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

Αρχίζει αύριο στη Ρόδο η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, οργανισμού του οποίου την προεδρεία έχει η Ελλάδα για αυτό το εξάμηνο. Στο επίκεντρο της συνόδου θα βρεθούν η κατάσταση στη Βαλκανική και ιδιαίτερα το Κοσσυφοπέδιο, οι σχέσεις της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ και η πορεία του εκδημοκρατισμού στην Αλβανία. Στη σύνοδο μετέχουν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών και των 28 χωρών της ΔΕΕ, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σύντομα πρόοδος στο διάλογο που διεξάγεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν, δήλωσε ότι τη σύνοδο θα απασχολήσουν οι κατηγορίες της Άγκυρας ότι η Ελλάδα ενισχύει το ΡΚΚ. Η Τουρκία θα πάρει την πρέπουσα απάντηση στην περίπτωση που θέσει το θέμα, είπε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.

Επίτιμος δημότης του Δήμου Βελεστίνου ανακηρύχθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, που ολοκληρώνει την περιοδεία του στο νομό Μαγνησίας, με την ευκαιρία των διακοσίων χρόνων από την εκτέλεση του Ρήγα Φεραίου. Το πρωί ο κ. Στεφανόπουλος παρακολούθησε τη δοξολογία που εψάλλη στο Μητροπολιτικό ναό του Βόλου και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Ρήγα.

Την εκτίμηση, ότι "βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μη αναστρέψιμη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο" έκανε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Φάτος Νάνο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μακεδονία". Δήλωσε ακόμη, ότι "υπάρχει σχέδιο για την ειρήνη" αρκεί ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς "να βγάλει τη στρατιωτική στολή" και να συναντηθεί μαζί του, αν όχι σύντομα, τότε τον προσεχή Νοέμβριο στην Αττάλεια της Τουρκίας, στην δεύτερη σύνοδο κορυφής των ηγετών των βαλκανικών χωρών.

Την ανάγκη να εργαστούν περισσότερο και ουσιαστικότερα οι μετανάστες ώστε να ορθοποδήσει η χώρα τους, τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο, σε συνάντηση που είχε χθες με μέλη της αλβανικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς". Ο κ. Νάνο αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησής του και διαβεβαίωσε ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Κάλεσε δε τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα να απομονώσουν και να καταγγείλουν κάθε κακοποιό στοιχείο ανάμεσα στους ομοεθνείς τους.

Δύο τρίωρες στάσεις εργασίας, από τις 10 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι και από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 7 το βράδυ, έχουν εξαγγείλει για αύριο οι γιατροί των εξωτερικών ιατρείων του ΙΚΑ. Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών τους αιτημάτων.

Δύο νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός μετωπικής σύγκρουσης δύο αυτοκινήτων στο 16ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαραθώνος, στην Παλλήνη Αττικής. Πρόκειται για τον Ιωάννη Γκίκα 62 χρόνων και την συνεπιβάτιδά του Στυλιανή Αλούπου, 63 χρόνων.

Από ασφυξία πέθανε τα ξημερώματα στο διαμέρισμά του ο 75χρονος Θωμάς Μήτσης, στο Παγκράτι Αττικής. Ο ηλικιωμένος έπαθε ασφυξία από αναθυμιάσεις που δημιουργήθηκαν από θερμάστρα υγραερίου.

Τα κατεχόμενα στην Κύπρο επισκέπτεται ο υπαρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Τσεβίκ Μπιρ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποστολή του Μπιρ είναι να πείσει τον Ραούφ Ντενκτάς να συμμετέχει και πάλι στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Δεύτερη συνάντηση αναμένεται να έχει αύριο με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών χθες απέβη άκαρπη. Το μεσημέρι ο αξιωματούχος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχήμ Ρουγκόβα.

Στους εκατόν δέκα οκτώ έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών από τη θεομηνία που προκάλεσε κατολισθήσεις στη νότιο Ιταλία. Οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε τριακόσιους, ενώ χιλιάδες είναι οι άστεγοι.

Τη θέση ότι αν ξεσπάσει πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο, θα αναμειχθούν σχεδόν όλες οι βαλκανικές χώρες διατυπώνει ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας, Ραμίζ Αλία, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην Αλβανική εφημερίδα "Κόχα Γιόνε". Ο Αλία τάσσεται κατά της αποστολής δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα Αλβανίας και Γιουγκοσλαβίας και ζητά διεθνή παρέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο.

Νεφώσεις και βροχές κατά τόπους προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με βροχές και καταιγίδες στα βορειοανατολικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 10 May 1998 - 16:05:14 UTC