Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:05 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 11/05/1998 (MΠΕ)

Σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους τους έχουν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας μας, στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολείται με την κατάσταση στη Βαλκανική και ιδιαίτερα το Κοσσυφοπέδιο, τις σχέσεις της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ και την πορεία του εκδημοκρατισμού στην Αλβανία. Συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζώρτζ Ρόμπερτσον, είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με την επιχειρησιακή αναβάθμιση της ΔΕΕ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος έθεσε ακόμη το αίτημα της Κύπρου για σύνδεσή της με τον Οργανισμό ως συνδεδεμένο μέλος. Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, συναντήθηκε με τον Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών κ. Γκάμα ενώ αύριο ο Θεόδωρος Πάγκαλος θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέσντα Μιχάιλοβα. Κατά τη διάρκεια των γευμάτων που παρέθεσαν στους ομολόγους τους οι κ.κ. Πάγκαλος και Τσοχατζόπουλος συζητήθηκε η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβουλιών εκ μέρους της ΔΕΕ για το θέμα.

Κλειστές παρέμειναν σήμερα όλες οι τράπεζες λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την Ιονική. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί κυβερνητική σύσκεψη υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, με θέμα το χρονοδιάγραμμα μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ. Στο μεταξύ, παραιτήθηκε από την ΠΑΣΚΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Ιονική, Γιάννης Μαρκάκης. Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για παιχνίδια με συμμετοχή της τράπεζας και ''εργασιακό μεσαίωνα''.

Οι σχέσεις και τα καθήκοντα των εκκλησιαστικών ηγετών είναι οριοθετημένα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με το νέο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Για τις σχέσεις κυβέρνησης - εκκλησίας ο κ. Ρέππας είπε ότι στο παρελθόν ήταν άριστες και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν άριστες στο πλαίσιο όσων προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η συνάντηση Σημίτη - Χριστόδουλου έχει καθαρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

Με τον εφιάλτη των πλημμυρών ζουν και πάλι οι κάτοικοι του Έβρου. Οι έντονες βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου αύξησαν τη στάθμη των νερών του Ερυθροποτάμου και άλλων χειμάρρων, με αποτέλεσμα να σπάσουν φράγματα και να πλημμυρίσουν αγροτικές εκτάσεις κατά μήκος του ποταμού και σε άλλες αγροτικές περιοχές του νομού. Επίσης, διακόπηκε η συγκοινωνία μεταξύ Πύργου- Λαγού (περιοχή Ορεστιάδας) και Διδυμοτείχου-Ελληνοχωρίου.

Πρόγραμμα κατ΄ οίκον βοήθειας των ηλικιωμένων παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη σε 102 δήμους της χώρας μέσω των ΚΑΠΗ και αναμένεται να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Περιλαμβάνει ιατρική και οικιακή φροντίδα, ακόμη και συντροφιά. Στο πρόγραμμα θα μετέχουν κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλεύτριες και οικιακές βοηθοί. Ο υπουργός υγείας, Κώστας Γείτονας, δήλωσε: "Δε θέλουμε τους ηλικιωμένους αδρανείς, δεν τους θέλουμε σε ιδρύματα, θέλουμε τους ηλικιωμένους όσο γίνεται ενεργούς πολίτες με ένα σύστημα που στηρίζει την αυτοεξυπηρέτησή τους και την αυτόνομη διαβίωσή τους".

Άρχισε σήμερα η αποστολή 450.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους Ελληνες φορολογουμένους. Από αυτά, τουλάχιστον 190.000 υπολογίζεται ότι είναι χρεωστικά, ενώ τα υπόλοιπα είναι πιστωτικά και μηδενικά. Υπολογίζεται ότι περίπου τριάντα χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις αποστέλλονται κάθε εβδομάδα - για εκκαθάριση- στο Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών, από τις εφορίες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Συνελήφθησαν σήμερα έξω από την Αλεξανδρούπολη τριάντα ένας Ιρακινοί λαθρομετανάστες. Όπως προέκυψε από την προανάκριση στις 10 Μαΐου, εισήλθαν λαθραία στην Ελλάδα από την Τουρκία με βάρκα από τον ποταμό Εβρο, με τη βοήθεια Τούρκου υπηκόου, αγνώστων στοιχείων, έναντι αμοιβής 750 δολαρίων.

Σειρά ελληνοκυπριακών πολιτιστικών εκδηλώσεων, που αρχίζουν στις 16 Μαϊου και θα διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι, διοργανώνει ο δήμος Καλαμαριάς. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το βράδυ του Σαββάτου από το Βαλκανικό Κέντρο Νεολαίας. Το πρωί της Κυριακής οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιαννάκης Ομήρου αλλά και ο Σύνδεσμος Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ θα τιμηθούν στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώνουν ο δήμος Καλαμαριάς και η Ένωση Κυπρίων Βορείου Ελλάδος στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

"Λαμβάνει τα μέτρα της η Αμερικανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, ενόψει του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα των εθνικών ποδοσφαιρικών ομάδων των Ηνωμένων Πολιτειών και των Σκοπίων, στις 16 Μαίου στην πόλη Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια". Αυτό επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής της Αμερικανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Tom King, στην απαντητική του επιστολή προς τον πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ- ΚΑΝΑΔΑ, Ευάγγελο Μιχαλόπουλο, ο οποίος είχε αποστείλει γραπτή διαμαρτυρία για τη χρήση του ονόματος "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" από την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα των Σκοπίων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, βρίσκεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει σε ειδική ανοιχτή συζήτηση για το κυπριακό, που διοργανώνεται από το πανεπιστήμιο του Μάλτεπε. Ο Ντενκτάς αναμένεται να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις του κυπριακού προβλήματος, μετά και την επίσκεψη του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην Κύπρο και το "ναυάγιο" των προσπαθειών επανάληψης του διακοινοτικού διαλόγου.

Mε τη συμμετοχή αντιπροσώπων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Kύπρο, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αφρική, αρχίζει αύριο στην Ουάσιγκτoν το Παγκόσμιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα που θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαϊου.

Νέο γύρο συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, έχουν στο Βελιγράδι οι Αμερικανοί διπλωμάτες Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ. Φτάνοντας στο Βελιγράδι ο κ. Χόλμπρουκ ανέφερε ότι η επίσκεψή του στη Γιουγκοσλαβία αντιπροσωπεύει την επιθυμία της Ουάσιγκτον να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Την άποψη, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες στη Βαλκανική υποστηρίζει έκθεση του Βρετανού ευρωβουλευτή, Τομ Σπένσερ, προέδρου της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα συζητηθεί αυτήν την εβδομάδα στην Ολομέλεια του σώματος. Ταυτόχρονα, θα συζητηθεί και σχέδιο ψηφίσματος, που ζητά ενεργοποίηση της Ε. Ε. στα Βαλκάνια επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα υπερισχύει η αμερικανική παρουσία.

Κρίσιμα παιχνίδια για την ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ θα δώσει στο Ντάρουβαρ της Κροατίας η εθνική μας ομάδα γυναικών. Η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη την Ιταλία, την Πέμπτη τη Μολδαβία, την Παρασκευή την Κροατία, το Σάββατο τη Λετονία και την Κυριακή την Ισπανία.

Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας και καταιγίδες τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν αύριο κυρίως στα ηπειρωτικά. Στα νησιά του Ιονίου θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 11 μέχρι 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 14 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις και βροχή, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 11 May 1998 - 16:05:31 UTC