Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 13/05/1998 (MΠΕ)

Τη διαβεβαίωση ότι έκλεισε ο κύκλος των πολιτικών αποφάσεων, όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι, πλέον, "περνάμε στη φάση της υλοποίησης". Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Παπαντωνίου εξήγγειλε σήμερα την ιδιωτικοποίηση δώδεκα δημόσιων επιχειρήσεων. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 800 δισ. δρχ, από τα οποία 650 δισ. προορίζονται για τα δημόσια ταμεία. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των 12 επιχειρήσεων θα αρχίσει τον Ιούλιο του 1998 και θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1999. Ειδικότερα: Ποσοστό 80% των καταστημάτων αφορολόγητων ειδών θα διατεθεί στους ενδιαφερομένους, υπό τη μορφή μετοχών τον Ιούλιο του 1998. Για τον ΟΤΕ θα υπάρξει τρίτη φάση μετοχοποίησης, της τάξης του 10-15%, τον Σεπτέμβριο του 1998. Οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης θα παραμείνουν στην κυριότητα του κράτους, αλλά το δικαίωμα διοργάνωσης εκθέσεων θα εκχωρηθεί τον Σεπτέμβριο του 1998. Το Νοέμβριο του 1998 θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο το 25% της "Olympic Catering", θυγατρικής του εθνικού αερομεταφορέα. Η εκμετάλλευση της διώρυγας της Κορίνθου θα περάσει σε χέρια ιδιωτών -πιθανότατα σε ποσοστό 100%- το Νοέμβριο του 1998. Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα πουλήσει μετοχές σε ιδιώτες, ως Ανώνυμη Εταιρία. Η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 1998. Θα μετοχοποιηθεί το 49% της ΕΥΔΑΠ το Μάρτιο του 1999. Οι οργανισμοί ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης θα μετοχοποιηθούν κατά 49% το Μάιο του 1999, ενώ ο Οργανισμός Λιμένος θα ακολουθησει τον ίδιο δρόμο τον Ιούνιο του 1999. Τον ίδιο μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πώληση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος. Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 1999 θα μετοχοποιηθεί το 49% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς

Αντιλαϊκή χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική, το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι "οι εξελίξεις στην Ιονική Τράπεζα μεθοδεύονται εδώ και αρκετό καιρό, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που έχει αποφασιστεί από την ΕΕ, με τη συμμετοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ". Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ, υπογραμμίζει ότι είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι "σχεδιάζεται και επίκειται ξεπούλημα της Ιονικής και των ΔΕΚΟ", ενώ επισημαίνει ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι δίκαιες και πρέπει να συνεχιστούν μαζικά και αποφασιστικά και σε συντονισμό με άλλους εργαζόμενους.

"Με τις σημερινές εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, περί "μετοχοποίησης" ή "αποκρατικοποίησης" δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που έχουν έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, επιβεβαιώνεται η κοινωνικά ανάλγητη και αδιέξοδη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης". Αυτό υπογράμμισε σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, προσθέτοντας ότι "δεν αποτελεί εκσυγχρονισμό, η άκριτη ιδιωτικοποίηση και ο αφελληνισμός των μέσων παραγωγής. Αποτελεί απαράδεκτο ξεπούλημα εθνικού πλούτου, με σημαντική επιβάρυνση για τη τσέπη των καταναλωτών και χρηστών των υπηρεσιών που ιδιωτικοποιούνται".

Συνάντηση με την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχει με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τους υπουργούς Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη και Τύπου, Δημήτρη Ρέππα, παρουσία των γενικών διευθυντών του ΟΤΕ και της ΕΡΤ, με αντικείμενο την ψηφιακή τηλεόραση. Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι η κυβέρνηση ευνοεί κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ισχυρού φορέα, στον οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, δε θα είναι υπεύθυνη η ίδια. Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφάνεια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις τράπεζες προβληματίζουν την κυβέρνηση δήλωσε ότι ''όχι μόνο μας προβληματίζουν αλλά και μας δυσαρεστούν", ενώ πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις αυτές αποδεικνύουν πως κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διασφάλιση του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων στις τράπεζες. Ειδικότερα ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε στην Ιονική Τράπεζα λέγοντας ότι η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση έγινε για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.

"Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ευαισθησία ορισμένων ποντιακών οργανώσεων, που πρέπει να είναι και ευαισθησία και όλης της διεθνούς κοινής γνώμης για τη μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος σε ορισμένα δημοσιεύματα και σχόλια σχετικά με συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Αγκυρα. Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι οι συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα δοθούν στις 17 και 18 Μαίου, στο πλαίσιο του 15ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ, και όχι στις 19 που είναι η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.

Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει οποιαδήποτε δήλωση διεθνούς παράγοντα ή αξιωματούχου που επαναφέρει το θέμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως επιδιωκόμενη λύση και ταυτόχρονα επαναλαμβάνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Κύπρο. Στη δήλωση αυτή προέβη ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρουσιάζεται έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό και ότι ο διεθνής παράγοντας θα κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία, "αφού της αποδίδει και ευθύνες, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου στη σωστή βάση".

"Η ανάπτυξη των βουλγαροτουρκικών σχέσεων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της". Αυτό διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στη Σόφια με τη Βουλγάρα ομόλογό του, Ναντέζντα Μιχάιλοβα. Από την πλευρά της, η κ.Μιχάιλοβα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την τουρκική στήριξη στην υποψηφιότητα της Βουλγαρίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Νέα σημαντική βελτίωση παρουσίασε σήμερα ο δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Εκλεισε στις 2.494,66 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,31%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 78 δισ. δρχ.

Άστατος θα παραμείνει και αύριο ο καιρός στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να επιδεινωθούν κατά τις απογευματινές ώρες, οπότε θα βρέξει. Θα υπάρξουν διαστήματα με ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 11 ως 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 13 ως 27 και στις άλλες περιοχές από 16 ως 23 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πιθανότητα βροχοπτώσεων αύριο το απόγευμα., ενώ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν κάποιες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ως 5 μποφόρ και οι θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 13 και 23 βαθμών.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 13 May 1998 - 16:05:53 UTC