Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 14/05/1998 (MΠΕ)

Αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους εργαζομένους των υπό ιδιωτικοποίηση δώδεκα δημόσιων επιχειρήσεων, προκάλεσε η χθεσινή εξαγγελία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 800 δισ. δρχ. από τα οποία 650 δισ. προορίζονται για τα δημόσια ταμεία. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των 12 επιχειρήσεων θα αρχίσει τον Ιούλιο του 1998 και θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1999. Αναλυτικότερα: ποσοστό 80% των καταστημάτων αφορολόγητων ειδών θα διατεθεί υπό τη μορφή μετοχών τον Ιούλιο του 1998. Για τον ΟΤΕ, θα υπάρξει τρίτη φάση μετοχοποίησης, της τάξης του 10-15% τον Σεπτέμβριο 1998. Οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ θα παραμείνουν στην κυριότητα του κράτους, αλλά το δικαίωμα διοργάνωσης εκθέσεων θα εκχωρηθεί τον Σεπτέμβριο 1998. Το Νοέμβριο 1998, θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο το 25% της "Olympic Catering", θυγατρικής του εθνικού αερομεταφορέα. Η εκμετάλλευση της διώρυγας της Κορίνθου θα περάσει σε χέρια ιδιωτών - πιθανότατα σε ποσοστό 100%- το Νοέμβριο του 1998. Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα πουλήσει μετοχές σε ιδιώτες ως Ανώνυμη Εταιρία (η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 1998). Θα μετοχοποιηθεί επίσης, το 49% της ΕΥΔΑΠ, το Μάρτιο του 1999. Οι οργανισμοί ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης θα μετοχοποιηθούν κατά 49% το Μάιο του 1999, ενώ ο Οργανισμός Λιμένος θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο τον Ιούνιο του 1999. Τον ίδιο μήνα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πώληση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος και τον Σεπτέμβριο του 1999, θα μετοχοποιηθεί το 49% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Πέρα από τις ιδιωτικοποιήσεις, θα προωθηθεί στη βουλή μέσα στο καλοκαίρι, νομοσχέδιο για την κατάργηση ή συγχώνευση 170 φορέων του δημοσίου. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας, ενώ οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα, η ηγεσία της ΓΣΕΕ και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων για τη σύναψη της νέας σύμβασης εργασίας. Οι δύο πλευρές ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία, που θα προβλέπει αυξήσεις 4,5% για το 1998 σε δύο δόσεις και διορθωτικό ποσό, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός κλείσει πάνω από 3,5%.

Την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για το αποτέλεσμα της Συνόδου της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρόδο, αναφορικά με την αίτηση της Κύπρου να καταστεί συνδεδεμένο εταιρικό μέλος του οργανισμού, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστος Στυλιανίδης. Ευθύνες στην τουρκική πλευρά για την αποτυχία της πρόσφατης αμερικανικής διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας, αποδίδει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του State Department, Τζεϊμς Ρούμπιν.

Οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Βουλγαρίας - Τουρκίας, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, στη Σόφια.

Σε δύο νέες πυρηνικές δοκιμές προχώρησε η Ινδία, στην περιοχή Ραγιαστάν, παρά τις έντονες επικρίσεις κι αντιδράσεις που προκάλεσε στη διεθνή κοινότητα η πραγματοποίηση των τριών προηγούμενων, τη Δευτέρα.

"Είναι θετική η απόφαση για συνάντηση του προέδρου της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, η οποία συνταυτίζεται με την πολιτική γραμμή της Αλβανίας που είναι υπέρ του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου". Με αφορμή την επικείμενη συνάντηση των κ. κ. Μιλόσεβιτς - Ρουγκόβα, η αλβανική κυβέρνηση - με την παραπάνω ανακοίνωσή της - χαιρέτισε και τη συμβολή των αμερικανών απεσταλμένων, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, καθώς και τις χώρες της Ομάδας Επαφής, για το ρόλο που διαδραμάτισαν ως προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου, με ειρηνικά και πολιτικά μέσα.

Μεγάλος νικητής του δεύτερου αγώνα της τελικής φάσης του πρωταθλήματος μπάσκετ αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ, αφού κέρδισε άνετα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης τον Παναθηναϊκό με σκορ 73 - 58. Ο "Δικέφαλος" πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση ισοφάρισε τα παιχνίδια σε 1 - 1 και πλέον στο τρίτο μεταξύ τους αγώνα, που θα γίνει το απόγευμα της Κυριακής στο ΟΑΚΑ θα επιδιώξει να ανατρέψει το αβαντάζ έδρας των "πρασίνων".

Με κέρδη και υψηλότερες συναλλαγές έκλεισε και χθες η χρηματιστηριακή αγορά με το γενικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 2494,66 μονάδες. Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν ότι χθες εμφανίσθηκαν κάποιες εντολές ξένων επενδυτών στους γνωστούς τίτλους που αποτελούν και τα blue chips του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Άστατος θα παραμείνει και σήμερα ο καιρός στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να επιδεινωθούν κατά τις απογευματινές ώρες, οπότε θα βρέξει. Θα υπάρξουν διαστήματα με ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 11 ως 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 13 ως 27 και στις άλλες περιοχές, από 16 ως 23 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πιθανότητα βροχοπτώσεων το απόγευμα., ενώ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν κάποιες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ως 5 μποφόρ και οι θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 13 και 23 βαθμών.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 14 May 1998 - 5:40:11 UTC