Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 15/05/1998 (MΠΕ)

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα, με αφορμή την πώληση της Ιονικής. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η απεργία διαρκείας στην Ιονική, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν αποκλείσει το μηχανογραφικό κέντρο, με συνέπεια είναι αδύνατη η εξυπηρέτηση του κοινού. Στο χορό μπαίνουν σήμερα και οι εργαζόμενοι στις άλλες τράπεζες, αρχής γινομένης από την Εθνική, με τη μορφή κυλιόμενων 24ωρων απεργιών σε κάθε τράπεζα, μέχρι τις 12 Ιουνίου.

Τη διαβεβαίωση ότι από το Φθινόπωρο θα υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων τα οποία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής μετά την υποτίμηση, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Παπαδήμας εκτίμησε επίσης ότι από το καλοκαίρι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στην πτωτική του πορεία και στο τέλος του 1999, θα πέσει κάτω του 2%.

Την κατεύθυνση της κυβέρνησης, για την ανάπτυξη της συνεργασίας των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο Α' συνέδριο των νέων κοινοβουλευτικών των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ομόφωνα εγκρίθηκε από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου η εισήγηση για τη σημερινή και αυριανή Σύνοδο της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ με θέμα "Οικονομικές Εξελίξεις - Διαρθρωτικές Αλλαγές στην Οικονομία - Κοινωνική Πολιτική". Όπως ανέφερε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ε.Γ., στην εισήγηση, εμπεριέχονται θέματα που αφορούν στη συνολικότερη ιδεολογική και πολιτική στάση του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στο κοινωνικό κράτος και την κοινωνική πολιτική.

Σε συμφωνία για τις αυξήσεις που θα δοθούν στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα φέτος και του χρόνου κατέληξαν εργοδότες και εργαζόμενοι, ύστερα από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία προβλέπει αυξήσεις 4,7% σε δύο δόσεις για το 1998: αύξηση 2,7% από την 1η Ιανουαρίου του ίδιου έτους, που θα δοθεί αναδρομικά και 2% από την 1η Ιουλίου του 1998. Διορθωτικό ποσό θα δοθεί σε περίπτωση που ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 3,5%. Παράλληλα, καθιερώνεται η χορήγηση άδειας πέντε βδομάδων, για όσους εργάζονται 15 χρόνια στον ίδιο εργοδότη ή έχουν συμπληρώσει 17 χρόνια εργασιακής απασχόλησης.

"Τα Πλεονεκτήματα της Διαιτησίας στην Ελλάδα και τις Βαλκανικές Χώρες", είναι το θέμα σεμιναρίου που αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή δικηγόρων από όλο τον κόσμο. Το διήμερο σεμινάριο, το οποίο διοργανώνεται από το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Ένωση Δικηγόρων και την Ένωση Βαλκανικών Δικηγορικών Συλλόγων, θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδρίων του Δικηγορικού Συλλόγου.

Την παραίτησή τους υπέβαλαν δύο σύμβουλοι του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, οι Χινταγιέτ Χισένι και Μπουγιάρ Ντουγκόλι διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του ηγέτη των αλβανόφωνων του Κόσοβο να αρχίσει το διάλογο με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, χωρίς την παρουσία διεθνούς διαμεσολαβητή. Η απόφαση αυτή, του Αλβανού ηγέτη έχει διχάσει την κοινή γνώμη των αλβανόφωνων, με συνέπεια να έχει δεχθεί πυρά από πολλές πλευρές για την υποχώρηση του, εκ της μιας των βασικών προϋποθέσεων, που είχε θέσει η αλβανική πλευρά, για την έναρξη των συνομιλιών με το Βελιγράδι.

Τρία επεισόδια στα σύνορα ΠΓΔΜ -Αλβανίας σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, όταν Αλβανοί προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος των Σκοπίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της ΠΓΔΜ, στρατιωτική περίπολος κατάφερε να εμποδίσει τους Αλβανούς να εισέλθουν στα εδάφη της, αλλά στη μία περίπτωση, μετά από τους προειδοποιητικούς πυροβολισμούς της περιπόλου για εκφοβισμό, τραυματίστηκε θανάσιμα ένα ανήλικο παιδί.

Η Τουρκία απείλησε ότι θα αποκλείσει τη Ρωσία από το εξοπλιστικό της πρόγραμμα αν προχωρήσει στην πώληση του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S- 300 στην Κύπρο. Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Σεζγκίν, η Τουρκία θα αγοράσει όπλα μόνο από τις χώρες οι οποίες στηρίζουν τις θέσεις της στη διεθνή πολιτική σκηνή, χαρακτηρίζοντας "τρέλα" την εγκατάσταση των πυραύλων στον νησί.

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων, Τίτο Πέτκοφσκι, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και στον Καναδά. Ο κ. Πέτκοφσκι θα θέσει στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, το αίτημα της ΠΓΔΜ για παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του οργανισμού UNPREDEP, που έχει αποσταλεί στη χώρα του, ενώ θα αναφερθεί και στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Βαλκανίων, με ιδιαίτερη βαρύτητα στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

O μοναδικός ενεργός πυρηνικός αντιδραστήρας του Τσερνομπίλ θα ξαναρχίσει από σήμερα να λειτουργεί, μετά από μήνες επιδιορθώσεων και ανακατασκευών, δήλωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος του πυρηνικού εργοστάσιου.

Σχεδόν αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σε όλη τη χώρα, εκτός από τα βόρεια που ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας. Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν νεφώσεις προς το απόγευμα. Η Θεσσαλονίκη, θα έχει τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 13-25 βαθμών Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 15 May 1998 - 5:40:10 UTC