Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:34 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 17/05/1998 (MΠΕ)

Με την υπερψήφιση της εισήγησης του πρωθυπουργού και του γραμματέα της Κ.Ε. από την πλειοψηφία των μελών, ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι εργασίες της κοινής συνόδου της κεντρικής επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Κατά ψήφισαν 8 και υπήρξαν 6 αποχές. Η πρόταση του Αναστάσιου Πεπονή να συμπεριληφθεί στην εισήγηση σημείο, με το οποίο να καλείται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εργασιακές σχέσεις συγκέντρωσε 18 ψήφους και απορρίφθηκε.

"Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε και να ολοκληρώσουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία", τόνισε στη σύνοδο του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος πρόσθεσε ότι η ισχυρή και σύγχρονη Ελλάδα απαιτεί τολμηρά βήματα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, ταχύρυθμης ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στη συνέχεια ζήτησε να ανοίξει ο διάλογος για το 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών και η εφαρμογή του να αρχίσει από το 2000, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να δώσουμε ανταλλάγματα στο λαό για τις θυσίες του. Σε άλλο σημείο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε ότι η ένταξη μας στην ΟΝΕ είναι μονόδρομος και η πορεία μας εγγυάται την ένταξη.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο δήμο της Θεσσαλονίκης, μετά τη χθεσινή παραίτηση του κ. Κων. Κοσμόπουλου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας συναντήθηκαν αργά χθες το βράδυ, με τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Παπαγεωργόπουλο και , σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν να εκλέξουν σε προσεχή συνεδρίαση, ως νέο δήμαρχο τον κ. Δημ. Δημητριάδη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Μακεδονία".

Την ανάγκη εδραίωσης της ειρήνης και της δημοκρατίας στις χώρες τους επισημαίνουν σε διακήρυξή τους οι μετέχοντες στην Α΄ Συνδιάσκεψη Νέων Κοινοβουλευτικών Ν.Α Ευρώπης εκφράζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον τους για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Οι εργασίες της συνδιάσκεψης , την οποία διοργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτου για της Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης ολοκληρώθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη με την έκδοση διακήρυξης. Οι νέοι κοινοβουλευτικοί από την Αλβανία , τη Βουλγαρία, τη Κροατία, την ΠΓΔΜ, την Σλοβενία, την Τουρκία και την Ελλάδα καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας αποφάσισαν να προτείνουν στα εθνικά τους κοινοβούλια τη συγκρότηση επιτροπών συνεργασίας μεταξύ των νέων κοινοβουλευτικών Νοτιοανατατολικής Ευρώπης. Οι επιτροπές αυτές θα επωμιστούν τη συνέχιση της συνεργασίας που ξεκίνησε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα αναλάβουν την διοργάνωση των επόμενων συνδιασκέψεων νέων κοινοβουλευτικών Ν. Α.Ευρώπης. Η επόμενη συνδιάσκεψη , ύστερα από πρόταση της τουρκικής αντιπροσωπείας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία μέσα στο 1999.

Εντονα θορύβησαν την Κομισιόν οι πληροφορίες που αφορούν τη μόλυνση των ποταμών Νέστου και Στρυμόνα, από ραδιενεργά κατάλοιπα βουλγαρικού ορυχείου. Ηδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει πρόγραμμα εντοπισμού και εξάλειψης του προβλήματος, που εικάζεται ότι οφείλεται σε παλιό ορυχείο ουρανίου της γειτονικής χώρας. Το θέμα, που προέκυψε στο τέλος του προηγούμενου έτους, επανήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων ύστερα από σχετική ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή, Νικήτα Κακλαμάνη. Ο κ.Κακλαμάνης ζήτησε να πληροφορηθεί πώς σκοπεύει να αντιδράσει η Κομισιόν και ήγειρε θέμα συσχέτισης της μόλυνσης των δύο ποταμών, με το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι.

Πρωτόκολλο αδελφοποίησης υπέγραψαν οι δήμαρχοι Καβάλας και Νυρεμβέργης στο δημαρχείο της ελληνικής πόλης. Οι δύο δήμαρχοι, Ελευθέριος Αθανασιάδης και Λούντβιχ Σόλετς, υπογράμμισαν την κοινή επιθυμία τους για την ανάπτυξη των σχέσεων των πόλεων στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της οικονομίας, αλλά και στη σύσφιξη των δεσμών φιλίας μεταξύ των κατοίκων τους.

Σκύφους, κάνθαρους, όλπες, πρόχοες, οινοχόες, χυτροειδή αγγεία και σκυφίδια, χρησιμοποιούσαν ως "κουμπαράδες" οι αρχαίοι Έλληνες προκειμένου να αποταμιεύουν ασημένια και χάλκινα νομίσματα. Οι πήλινοι κουμπαράδες με σχισμή, παρόμοιοι με αυτούς που υπάρχουν ακόμη και σήμερα, εντοπίζονται από τη ρωμαϊκή περίοδο ενώ τα αρχαιότερα χρόνια οι άνθρωποι αποταμίευαν τα νομίσματά τους σε πήλινα αγγεία που είναι γνωστά σαν θησαυράρια και δεν έχουν σχέση, ως προς τη μορφή, με τους κουμπαράδες. Για τους "κουμπαράδες" αυτούς, τα πήλινα θησαυράρια, μίλησαν, στη διάρκεια του συνέδριου με θέμα "Το νόμισμα στο Μακεδονικό χώρο", οι αρχαιολόγοι Μαρία Κονιώτη και Ειρήνη Γρατσία.

Χάος στην Ινδονησία με εκατόμβη νεκρών και λεηλασίες σπιτιών, καταστημάτων και τραπεζών. Σήμερα 26 ακόμη άτομα ανασύρθηκαν νεκρά από πολυκατάστημα στη Τζακάρτα, το οποίο πριν από δύο μέρες τυλίχτηκε στις φλόγες προκαλώντας το θάνατο σε περισσότερους από 300 ανθρώπους.

Συνομιλίες με τον Ιταλό υπουργό Άμυνας, κ. Αντρεάτα, είχε στην Ιταλία ο Αλβανός ομόλογός του, Λουάν Χαϊνταράκα. Συζητήθηκαν η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και η επιτάχυνση των συμφωνιών και προγραμμάτων στο στρατιωτικό τομέα που είχαν υπογραψει οι δύο χώρες στο παρελθόν.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 17 May 1998 - 8:40:12 UTC