Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 19/05/1998 (MΠΕ)

Η ανοικτή πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς εξετάσεις και με βάση την επίδοση των μαθητών στο ενιαίο Λύκειο είναι ο πυρήνας των αλλαγών του εκπαιδευτικού συστήματος, που παρουσίασε το μεσημέρι, ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Συγκεκριμένα, για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας θα υπολογίζεται κατά 70% ο βαθμός του εθνικού απολυτηρίου, κατά 15% η επίδοση στις δοκιμασίες δεξιοτήτων που θα μετρούν τις ικανότητες των μαθητών και όχι τις γνώσεις τους και κατά 15% η αξιολόγηση στα μαθήματα προτεραιότητας για κάθε γνωστικό πεδίο. Επίσης, προβλέπονται ο χωρισμός του διδακτικού έτους σε δύο τετράμηνα, η κατάργηση του θεσμού των μετεξεταστέων και η δυνατότητα εθελοντικής επανεξέτασής τους, καθώς και η σύσταση κεντρικής επιτροπής εξετάσεων που θα ορίζει τα θέματα των εξετάσεων της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας. Ο κ. Αρσένης προανήγγειλε μεγάλη αύξηση του αριθμού των εισακτέων το 2000 και υπογράμμισε ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των μαθητών και η υπουργική απόφαση για τον τρόπο εγγραφής των αποφοίτων ενιαίων λυκείων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ αποτελούν προϊόν συνεργασίας μεταξύ πολλών εκπαιδευτικών φορέων και ειδικών.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά τα εθνικά θέματα σε λύσεις "πακέτο", καθώς διαφορετική περίπτωση αποτελεί το Κυπριακό, διαφορετική οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και διαφορετική οι ευρω-τουρκικές σχέσεις. Τη θέση αυτή διατύπωσαν ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι ο όρος "πακέτο" σημαίνει συμβιβασμός μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις και κατέστησε σαφές ότι τα ελληνοτουρκικά δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται ως "πακέτο", καθώς υπάρχει μια σειρά διεκδικήσεων μόνο από την πλευρά της Τουρκίας. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι οι δηλώσεις Κλίντον έχουν τη σημασία τους σε σχέση με τον τόπο και το χρόνο που έγιναν, υπογράμμισε όμως ότι αυτό δεν μεταβάλλει την πολιτική της κυβέρνησης.

Η κυβερνητική επιλογή για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας δεν πρόκειται να αλλάξει, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος σημείωσε ότι η πώληση της τράπεζας θα γίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Σήμερα συνεχίστηκαν τα προβλήματα από τις συνεχιζόμενες απεργίες που έχει κηρύξει η ΟΤΟΕ, ενώ 48ωρη απεργία άρχισαν οι υπάλληλοι της Εμπορικής και 24ωρη οι εργαζόμενοι στην τράπεζα Αττικής. Στο μεταξύ, όχι, στην ιδιωτικοποίηση της HELEXPO-ΔΕΘ, του ΟΥΘ και του ΟΑΘ, λέει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Την απόφαση του Συμβουλίου ανακοίνωσε ο νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος προειδοποίησε τον επίδοξο επενδυτή στη ΔΕΘ ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους φορείς και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Με τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής, που έχει συσταθεί για την εποπτεία της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε στους δημοσιογράφους ότι η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της ευρείας σύνθεσης της Εθνικής Επιτροπής θα γίνει στην αρχαία Ολυμπία στις 21 Ιουνίου.

Η προετοιμασία για την άμεση εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου που αφορά την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών, ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Ο υπουργός Φίλιππος Πετσάλνικος ανακοίνωσε ότι έγινε η προκήρυξη των εποχιακών δασοπυροσβεστών και αποφασίστηκε να δημιουργηθούν με αποφάσεις των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών ομάδες ετοιμότητας στα κατά τόπους δασαρχεία για να υπάρχει συνεχής συνεργασία με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα ψηφιστεί από τη Βουλή το δασικό νομοσχέδιο. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, μετά από συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά ο κ. Τζουμάκας διέψευσε πληροφορίες που τον έφεραν να παραιτείται.

Την κατάθεση αιτήματος εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης προς τους διεθνείς οργανισμούς για τη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων ζητά η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Βορείου Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ. Αυτό επισημαίνεται σε ψήφισμα που εκδόθηκε με αφορμή την σημερινή ημέρα μνήμης.

Ανακοινώσεις για την χορήγηση της "πράσινης κάρτας" στους αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Ελλάδα έκανε σήμερα ο υπουργός Εργασίας. Ο κ. Παπαϊωάννου γνωστοποίησε ότι παρατείνεται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών εκ μέρους των αλλοδαπών.

Η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι να πατάξει κάθε φαινόμενο που δημιουργείται από επίορκους αστυνομικούς. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς, για την απόφαση του Ανωτέρου Συμβουλίου Κρίσεων για τους 14 αστυνομικούς που μετείχαν στο χουντικό γλέντι στη Θέρμη Θεσσαλονίκης στις 30 Απριλίου 1993.

Δεκτή έγινε η παραίτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου, από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπο Σοφιανό.

Με τους Γλαύκο Κληρίδη και Σπύρο Κυπριανού συναντήθηκε σήμερα στη Λευκωσία ο επικεφαλής του τμήματος υποθέσεων Νοτίου Ευρώπης στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, Ντέιβιντ Ρένταγουεϊ. Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής κ. Κυπριανού δήλωσε ότι είναι σφάλμα να συνδέεται το Κυπριακό με τα θέματα σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας και Τουρκίας - ΕΕ. Αύριο ο κ.Ρένταγουεϊ θα έχει συνομιλίες με Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες ξέσπασαν στην Ινδονησία, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις φοιτητών και εξαγριωμένων χρηματιστών που ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου Σουχάρτο. Πάντως ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και υποσχέθηκε τη διεξαγωγή νέων εκλογών στη βάση μιας νέας νομοθεσίας και χωρίς τη δική του υποψηφιότητα.

Τις προπονήσεις ξεκίνησαν σήμερα οι ποδοσφαιριστές της εθνικής μας ομάδας ελπίδων, ενόψει της τελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που αρχίζει στη Ρουμανία στις 23 Μαίου.Την Παρασκευή η εθνική θα αναχωρήσει για το Βουκουρέστι.

Με μικρές απώλειες, της τάξεως του 0,27% έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.493,70 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο επίπεδο των 56,066 δισ. δραχμών.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν αλλά ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί και αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 μέχρι 23 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται βροχές ή καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Π. Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 19 May 1998 - 16:26:03 UTC