Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 20/05/1998 (MΠΕ)

Άκαρπη απέβη η συνάντηση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας με τους συνδικαλιστές για το θέμα της Ιονικής. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, δήλωσε πως η κυβέρνηση πρότεινε να διεξαχθεί ο διάλογος με παράλληλη λύση της απεργίας. Κατά τον κ. Παπαντωνίου ο διάλογος θα έπρεπε να έχει τρία αντικείμενα: τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, την κατοχύρωση των συμφερόντων τους και την επιτάχυνση δημιουργίας ενιαίου ταμείου ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ότι δε συζητήθηκαν καθόλου οι προτάσεις των εργαζομένων και ζήτησε από την κυβέρνηση να διασαφηνίσει πως εννοεί τη διασφάλιση του μέλλοντος της Ιονικής μέσα από την ιδιωτικοποίηση. Η ΓΣΕΕ υπέβαλε πρόταση για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων τις επόμενες είκοσι μέρες με την προϋπόθεση να μην προχωρήσει καμία διαδικασία απόλυσης και να αρχίσει διάλογος των συνδικάτων με την κυβέρνηση.

Ικανοποιημένη από τη διορθωτική δήλωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ σχετικά με την πρόταση του Αμερικανού προέδρου για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό εμφανίστηκε η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, Δημήτρη Ρέππα. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά από συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο, υπογράμμισε πως οι συνομιλητές της Ελλάδας πρέπει να πειστούν πως δεν υπάρχουν δύο παρατάξεις μεταξύ των οποίων θα πρέπει να υπάρξει εξίσου προσέγγιση. "Υπάρχει η παράταξη της νομιμότητας και η παράταξη που αδικοπραγεί. Αυτή πρέπει να συμβιβαστεί με τη διεθνή νομιμότητα και να δεχτεί τις διεθνείς διαδικασίες", τόνισε ο κ. Πάγκαλος. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό χαρακτήρισε απαραίτητη τη νέα δήλωση του Στέητ Ντηπαρτμεντ και επανέλαβε ότι είναι δύο διαφορετικά θέματα οι προκλήσεις και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και το θέμα της Κύπρου.

Τέσσερα ελληνικά F-16 πέταξαν το πρωί δύο φορές πάνω από τη στρατιωτική βάση της Πάφου, στο πλαίσιο της αεροναυτικής άσκησης "Τοξότης" των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα ελληνικά μαχητικά έπληξαν εικονικούς θαλάσσιους στόχους.

Κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης των Κοινοτικών πόρων άσκησαν σήμερα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Αριστείδης Τσιπλάκος. Οι βουλευτές έκαναν λόγο για τεράστιες καθυστερήσεις στην διάθεση των κονδυλίων και τόνισαν χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν απορροφηθεί από τη χώρα μας δύο τρισεκατομμύρια δραχμές της Κοινότητας.

Να υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για καθιέρωση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ζητάει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αγγέλα Κοκκόλα. Σε επιστολή της επισημαίνει ότι η αναβίωση του πανάρχαιου αυτού θεσμού θα βοηθήσει να ξεφύγουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες από το κλίμα της εμπορευματοποίησης και να τεθούν και πάλι στην υπηρεσία της ειρήνης και του πολιτισμού.

"Τα κομμουνιστικά κόμματα στις σύγχρονες συνθήκες" είναι το θέμα της διεθνούς συνάντησης των 60 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από όλο τον κόσμο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Την έναρξη της συνάντησης θα κηρύξει η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Πάνω από 743 Ελληνες την ημέρα, έχασαν τη δουλειά τους τον Απρίλιο. Συνολικά, τον περασμένο μήνα βρέθηκαν χωρίς εργασία 18.574 άτομα, επιβεβαιώνοντας το ρεκόρ απολύσεων και ανεργίας που χαρακτήρισε ολόκληρο το πρώτο τετράμηνο του 1998. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας το ποσοστό των εγγεγραμμένων ανέργων τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με πέρυσι.

"Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία του ΣΑΕ για τον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας είναι σημαντική, αφού για πρώτη φορά ο Παγκόσμιος Ελληνισμός θα εκφράσει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης". Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Κωνσταντινίδης, αναφερόμενος στον Παγκόσμιο Έρανο για τον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας, που διοργανώνει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού στις 23 και 24 Μαίου, υπό την αιγίδα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

Δεν θα υπερβαίνει το 4% το ανώτατο ποσοστό αύξησης των διδάκτρων για τη νέα σχολική χρονιά. Στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής της κυβέρνησης, το Υπουργείο Ανάπτυξης επιβάλλει και φέτος πλαφόν στις αυξήσεις των διδάκτρων. Οι κυβερνητικές προθέσεις για συγκράτηση των διδάκτρων, δεν βρίσκουν σύμφωνους τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολών και φροντιστηρίων. Oι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων μέσης και στοιχειώδους εκπαίδευσης ζητούν αυξήσεις 6,5%, ενώ οι ιδιοκτήτες των IEK προβάλουν πιο μετριοπαθείς διεκδικήσεις, της τάξης του 5%.

Πρόταση μομφής κατά του προέδρου Γέλτσιν πρόκειται να υποβάλλουν οι Κομμουνιστές της Δούμα. Αυτό δήλωσε ο ηγέτης των Κομμουνιστών Γενάντι Ζουγκάνοφ, καθώς η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τις κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων είναι εκτός ελέγχου.

Με άνοδο 2,14% έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.547,01 μονάδες, με συναλλαγές στα 53 δισ. δραχμές.

Παρά τη βελτίωση του καιρού δεν αποκλείεται αύριο το απόγευμα να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός με νεφώσεις και σποραδικές βροχές το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχή. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 22 βαθμούς. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 20 May 1998 - 16:40:13 UTC