Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 21/05/1998 (MΠΕ)

Η Ελλάδα θα εκφράσει στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης τις θέσεις της που βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τις πάγιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου. Αυτό επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή το Συμβούλιο Σύνδεσης της Τουρκίας με την Κοινότητα που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόυτερ" μετέδωσε το μεσημέρι ότι με βούλησή της η Τουρκία δε θα προσέλθει στο Συμβούλιο Σύνδεσης. Αν τελικά το Συμβούλιο πραγματοποιηθεί, η Ελλάδα θα επαναλάβει ότι για να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου, να προσφύγει στη Χάγη για τα Ίμια και να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού και στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είπε ο κ. Ρέππας.

Έκκληση για διάλογο στη συνδικαλιστική ηγεσία της Ιονικής Τράπεζας απηύθυνε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, τονίζοντας ότι οι πόρτες είναι ανοικτές. "Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί έχουν στο κέντρο τους εργαζόμενους, το συμφέρον της τράπεζας και κατ΄ επέκταση της εθνικής οικονομίας" είπε ο κ. Παπαϊωάννου. "Υπάρχει μια κυβερνητική απόφαση για πώληση του πακέτου με διαφανείς διαδικασίες", σημείωσε ο υπουργός, υπογράμμισε όμως ότι αυτό είναι ολόκληρη διαδικασία και γι΄ αυτό έχουν κληθεί οι εργαζόμενοι να έχουν τη δική τους συμμετοχή. Ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαππας, δήλωσε στο πλαίσιο του διαλόγου που προτείνει η κυβέρνηση υπάρχουν τρία βασικά σημεία: η διασφάλιση της εργασίας, το ενιαίο ταμείο τραπεζοϋπαλλήλων και η διασφάλιση του μέλλοντος της τράπεζας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνωρίζει τη θετική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, παρουσία του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμου. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η πορεία της εθνικής οικονομίας και των δεικτών της, όπως καταγράφονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την οικονομία της χώρας μας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Συζητήθηκε ακόμη το θέμα των εξίμισι εκατομμυρίων φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν, για τις οποίες αποφασίστηκε να ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι. Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι οι έλεγχοι δεν συνεπάγονται και κλείσιμο των υποθέσεων αυτών, αλλά επίσπευση της διερεύνησής τους.

Η κυβέρνηση καταγγέλλει τη Νέα Δημοκρατία για τις ακραίες απόψεις των βουλευτών της, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στην πρόταση των κ.κ. Απόστολου Ανδρεουλάκου και Γιώργου Καρατζαφέρη για περιορισμό των λαθρομεταναστών σε νησιά. Ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι δεν κρίνει βουλευτές, κάλεσε όμως τη ΝΔ να αποσαφηνίσει αν παραμένει δέσμια του παρελθόντος της ή επιχειρεί να είναι ένα σύγχρονο κόμμα.

Με τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας συνομίλησε σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων διατύπωσαν ανησυχίες για τα προβλήματα που θα προκύψουν από την προοπτική ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους αγώνες των εργαζομένων και καυτηρίασε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Επιμνημόσυνη δέηση εψάλλη στον τάφο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με την ευκαιρία της γιορτής του εκλιπόντος πολιτικού. Στην τελετή παρέστησαν φίλοι και συνεργάτες του.

Ραδιοφωνικό μαραθώνιο για την ενίσχυση του προγράμματος ιατροφαρμακευτικής βοήθειας προς του Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης διοργανώνει το βράδυ του Σαββάτου το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας της ΕΡΤ3. Ο μαραθώνιος εντάσσεται στο πλαίσιο του παγκόσμιου εράνου που πραγματοποιεί το ΣΑΕ στις 23 και 24 Μαΐου και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

Aρχίζει αύριο στα Τίρανα η συνάντηση των υφυπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία αναμένεται να συζητηθούν θέματα άμυνας και ασφάλειας, καθώς και η κατάσταση στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Η συνάντηση στην οποία θα παραστούν και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, αποτελεί συνέχεια της συνάντησης των υπουργών Άμυνας που έγινε τον Οκτώβριο του 1997 στη Σόφια.

Τριετές αναπτυξιακό πρόγραμμα για την βιώσιμη ανάπτυξη στον Αμαζόνιο, υλοποιούν -από τον Οκτώβριο του 1996 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1999- το Κέντρο Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης "Ευρωπαϊκή Προοπτική" και το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάλυσης Πολιτικής "Δήμητρα". Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται κατά 50% από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και κατά 50% από χορηγούς.

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Κύπρο οι ασκήσεις "Τοξότης" των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και "Βεργίνα" της Εθνικής Φρουράς. Σκοπός των ασκήσεων ήταν να δοκιμαστούν τα ραντάρ και τα αντιαεροπορικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς.

Iδιαίτερα επικριτικός κατά του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του νέου ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλοα Τζουκάνοβιτς με αφορμή το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας. Ο κ.Τζουκάνοβιτς θεώρησε ότι η τοποθέτηση του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς στη θέση του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού αποτελεί απροκάλυπτη επίθεση εναντίον του Μαυροβουνίου, ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 31 Μαίου.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Σουχάρτο. Ύστερα από την παραίτηση έντεκα υπουργών της κυβέρνησής του, η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ζήτησε την παραίτηση του προέδρου, η οποία και υποβλήθηκε. Τα προεδρικά καθήκοντα ασκεί ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος Γιουσούφ Χαμπίμπι, ο οποίος σύμφωνα με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, Γουιράντο, διαθέτει την υποστήριξη του στρατού.

Μπορεί ακόμη να γιορτάζουν στον Ολυμπιακό την κατάκτηση του δευτέρου συνεχόμενου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, όμως η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΑΕ, αποφάσισε να τους χαλάσει την πανηγυρική ατμόσφαιρα. Η "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ κλήθηκε σε απολογία τη Δευτέρα για επεισόδια που δημιούργησαν οι φίλαθλοι της κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Απόλλωνα Αθηνών στην 32η αγωνιστική και κινδυνεύει με τιμωρία για τη νέα περίοδο.

Με άνοδο 1,06% έκλεισε σήμερα στη Σοφοκλέους, ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2.573,98 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 61, 1 δισ. δραχμές.

Τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια το απόγευμα προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις και βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 11 μέχρι 26 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 μέχρι 28 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται τοπικές νεφώσεις το απόγευμα αυξημένες με πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 21 May 1998 - 16:05:26 UTC