Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:11 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 25/05/1998 (MΠΕ)

Όσο η Άγκυρα δεν αλλάζει την προκλητική πολιτική της θα συνεχίσει να εισπράττει απογοήτευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κοινότητα. Ο υπουργός Τύπου διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα συναινεί σε μια ηπιότερη διατύπωση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου, που έθεσε συγκεκριμένους πολιτικούς όρους για την ανάπτυξη των ευρωτουρκικών σχέσεων. Τα εθνικά θέματα και το Κυπριακό συζητήθηκαν σε σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, υπό τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι επρόκειτο για συνάντηση υπηρεσιακού χαρακτήρα για θέματα γενικότερης πολιτικής.

Με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, συναντήθηκε ο ελληνοαμερικανός γερουσιαστής, Πωλ Σαρμπάνης, παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς. Ο κ. Κακλαμάνης διατύπωσε τις ελληνικές απόψεις για τα εθνικά θέματα, ενώ συζητήθηκαν και οι θέσεις των ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά.

Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται την πολιτική της στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και είναι αποφασισμένη να την ολοκληρώσει, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, για την κατάσταση στην Ιονική. Ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι οι απεργοί καταλαμβάνοντας το μηχανογραφικό κέντρο της Ιονικής παρανόμησαν, με αποτέλεσμα να παρέμβουν οι εισαγγελικές αρχές και οι αστυνομικές δυνάμεις που κλήθηκαν από τη διοίκηση της Τράπεζας, ώστε να αποκαταστήσουν την έννομη τάξη. Ο κ. Ρέππας άφησε αιχμές για κομματική υποκίνηση της απεργίας των εργαζομένων της Ιονικής. Σήμερα άρχισε η εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της διοίκησης της Ιονικής Τράπεζας με την οποία ζητείται να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων.

Αποκρατικοποίηση χωρίς κατασταλτικές μεθοδεύσεις πρότεινε για το θέμα της Ιονικής Τράπεζας ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος, υπό τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της Ιονικής με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αφήνει αυτό το έργο στα ΜΑΤ. Εξάλλου, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η Ν.Δ. να καταθέσει στη Βουλή ολοκληρωμένη πρόταση τροπολογίας για τη σταδιακή απορρόφηση των αναπληρωτών καθηγητών στην εκπαίδευση. Στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα της ψηφιακής τηλεόρασης και του εκλογικού νόμου.

Έφτασε το μεσημέρι στην Αθήνα το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας. Τον βασιλιά Χουάν Κάρλος και τη βασίλισσα Σοφία υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής και ο δήμαρχος Αθηναίων. Μετά την επίσημη τελετή υποδοχής, το βασιλικό ζεύγος είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το πρώτο βήμα διαλόγου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τις διαρθρωτικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στις ΔΕΚΟ έγινε σε σύσκεψη της οργάνωσης Θεσσαλονίκης του Κινήματος, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Γιώργου Παπαϊωάννου και εκπροσώπων των διοικήσεων της HELEXPO-ΔΕΘ, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, του ΟΥΘ, του ΟΑΘ και της Λαχαναγοράς, που είναι υπό ιδιωτικοποίηση. Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη σύσκεψη ο υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης και οικονομίας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης, είπε ότι η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι για τις εν λόγω ΔΕΚΟ η διάθεση των μετοχών στο χρηματιστήριο θα φτάσει στο όριο του 49% και οι διοικήσεις τους θα παραμείνουν στο δημόσιο. Δεσμεύεται ακόμα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ ενόψει των δημοτικών και των νομαρχιακών εκλογών ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής εκλογικού αγώνα του κυβερνώντος κόμματος. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, επισήμανε ότι ελήφθησαν ορισμένες αποφάσεις που θα οριστικοποιηθούν από το Εκτελεστικό Γραφείο.

Τη νέα μελέτη με αντικείμενο "τις προοπτικές για την ανάπτυξη μιας περιφερειακής αγοράς ηλεκτρισμού στην περιοχή των Βαλκανίων" παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα Ξένων Ανταποκριτών, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Χρήστος Παπουτσής. Όπως ανέφερε ο επίτροπος η μελέτη αυτή περιέχει πρόταση για ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού στην περιοχή των Βαλκανίων. Η πρόταση περιλαμβάνει κριτήρια για την εκμετάλλευση του συστήματος και την ανάπτυξη του και το εμπόριο ηλεκτρισμού.

Απαγορεύεται προσωρινά, μέχρι την Πέμπτη, η κυκλοφορία του λεξικού νεοελληνικής γλώσσας του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επεξήγηση που δίνει στο λήμμα "Βούλγαρος". Με απόφαση του προέδρου των Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης γίνεται δεκτό σχετικό αίτημα που συμπεριλαμβάνεται σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, την οποία κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Ασπασίδης. Το λεξικό αποσύρεται άμεσα από τις προθήκες των βιβλιοπωλείων, μέχρι την Πέμπτη. Την ημέρα αυτή αναμένεται να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Ερωτηθείς για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας εξήρε το επιστημονικό ήθος του καθηγητή και είπε ότι ο κ. Μπαμπινιώτης έδωσε ο ίδιος διέξοδο στο πρόβλημα με δήλωσή του ότι θα αποσύρει από τη δεύτερη έκδοση του λεξικού, τη συγκεκριμένη ερμηνεία.

Πάνω από 200 εκατομμύρια δραχμές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, συγκεντρώθηκαν από τον Παγκόσμιο Μαραθώνιο συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους Ελληνες του Ευξείνου Πόντου. Τον μαραθώνιο οργάνωσε το Σαββατοκύριακο το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, με την υποστήριξη της Ελληνικής Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Στην επιμονή της Τουρκίας, στους όρους της να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος και να αποσυρθεί η αίτηση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οφείλεται η αποτυχία της αποστολής του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο. Αυτό παραδέχθηκε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τόμας Πίκερινγκ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, μιλώντας για τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παρά τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, με την έναρξη των συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δυο πλευρών, στην περιφέρεια της Πρίστινα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα ένοπλα επεισόδια μεταξύ των αλβανόφωνων και των σερβικών αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το κέντρο πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, από τις ένοπλες συγκρούσεις στα χωριά της περιφέρειας Κλίνα, δύο Αλβανοί έχασαν τη ζωή τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο χωριό Μπόξις, σκοτώθηκε ένας 26χρονος. Ακόμη, στο Ζαϊμοβο, έχασε τη ζωή του ένας 75χρονος Αλβανός.

Παρουσία κορυφαίων ονομάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα διεξαχθεί την Τετάρτη στα Χανιά το διεθνές μίτινγκ στίβου με την επωνυμία "Βενιζέλεια". Οι διοργανώσεις του κλασικού αθλητισμού θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο, αφού θα διεξαχθεί στο Ρέθυμνο το διεθνές μίτινγκ "Βαρδινογιάννεια".

Επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πολύ ισχυρούς ανέμους προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά άστατος με παροδικές βροχοπτώσεις, όμως αναμένεται βελτίωση του καιρού από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 15 μέχρι 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 16 μέχρι 25 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται βροχές, οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 25 May 1998 - 16:08:10 UTC