Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:38 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 27/05/1998 (MΠΕ)

Στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου F4 Phantom κατέπεσε το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή του πεδίου βολής Ψαθούρα, νοτίως της Χαλκιδικής. Οι δύο πιλότοι σώθηκαν χάρη στην έγκαιρη χρήση του συστήματος αυτόματης εκτίναξης του αεροσκάφους. Πρόκειται για το σμηναγό Ευάγγελο Οικονόμου και τον υποσμηναγό Χαράλαμπο Γιαννίκο που μεταφέρθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424 της Θεσσαλονίκης για προληπτικούς λόγους. Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αποδίδει την πτώση του αεροσκάφους σε μηχανική βλάβη.

Αν και οι τουρκικές ασκήσεις είναι νόμιμες γιατί γίνονται σε διεθνή χώρο έχουν ένα στοιχείο πρόκλησης που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τον διεθνή παράγοντα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τη νέα κίνηση της Άγκυρας, η οποία ζήτησε τη δέσμευση πολλών περιοχών στο Αιγαίο και νότια της Κρήτης για τη διεξαγωγή της αεροναυτικής άσκησης "Θαλασσόλυκος" από τις 4 μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ο υπουργός Τύπου υπογράμμισε ότι αν η Τουρκία υπονοεί εμμέσως ότι έχει βλέψεις στη Γαύδο και πάλι θα απογοητευτεί ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα θέσει το θέμα στις συζητήσεις που γίνονται, παρόλο που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα διαβήματος. Το θέμα αυτό κυριάρχησε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Συζητήθηκε ακόμη η πορεία του ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος και οι διαβουλεύσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει την Τουρκία να σχεδιάζει τις ασκήσεις της στο Αιγαίο με προκλητικό τρόπο.

Επεισόδια μεταξύ εργαζομένων και αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από τη Βουλή και στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης Πειραιά. Οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούσαν πορεία στο πλαίσιο της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συμπλοκές. Μάλιστα στα επεισόδια στον Πειραιά τραυματίστηκε σοβαρά ένας αστυνομικός. Συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και των ιδιωτικοποιήσεων κυριάρχησαν και στο συλλαλητήριο που έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, με τη συμμετοχή και αντιπροσωπειών από εργατοϋπαλληλικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία ως το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου αντιπροσωπεία των απεργών επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό ωστόσο οι "ασχήμιες" στις οποίες καταφεύγει μια μικρή ομάδα απεργών αμαυρώνουν το περιεχόμενο των συνδικαλιστικών αγώνων, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στα σημερινά επεισόδια. Κυβέρνηση και κυβερνητικοί εργατοπατέρες αναστάτωσαν τη ζωή των πολιτών σημειώνει ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ανακοίνωση του ΚΚΕ κάνει λόγο για κυβέρνηση βίας και τρομοκρατίας. Την επέμβαση των ΜΑΤ καταδίκασε και ο Συνασπισμός χαρακτηρίζοντάς την αυταρχική πράξη, ενώ η Πολιτική Άνοιξη απαίτησε από την κυβέρνηση αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς.

Το Λονδίνο θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, λίγες μέρες πριν τη σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κάρντιφ, μετά από πρόσκληση του βρετανού ομολόγου του, Τόνι Μπλερ. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος διευκρίνισε ότι η επίσκεψη αυτή έχει κοινωνικό περιεχόμενο και πολιτική σημασία, δεδομένης της κρισιμότητας της συνόδου Κορυφής.

Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρώην υπουργός Άμυνας, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Στη συνάντηση αυτή έγινε διάλογος επί του συνόλου των θεμάτων της επικαιρότητας, την οικονομία, τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χαραλαμπόπουλος εξέφρασε ανησυχίες αναφορικά με τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα στο χώρο του Αιγαίου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των κοινωνικών ομάδων και έκανε λόγο για φαινόμενα αλαζονείας σε κυβερνητικά στελέχη. Εξάλλου, συνεδρίασε το μεσημέρι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Κώστα Σκανδαλίδη, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Tη λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συνεχής αύξηση της ημιαπασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων περιορισμένης διάρκειας, ζητά η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννα Καραμάνου, ορμώμενη από πρόσφατη έρευνα της Eurostat. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα -αναφέρει η κ. Καραμάνου- οι νέοι και οι γυναίκες είναι οι ομάδες που απασχολούνται περισσότερο στις ασταθείς και χωρίς προοπτικές εξέλιξης και οικονομικής ανεξαρτησίας θέσεις εργασίας. Ως αποτέλεσμα, υπονομεύεται η ισότητα των ευκαιριών στις εργασιακές σχέσεις, γεγονός που πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μέριμνας από την Κομισιόν.

Κοινοβουλευτικό έλεγχο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο ζήτησε από την κυβέρνηση ο υπεύθυνος της Επιτροπής Διαφάνειας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σούρλας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε παράνομες προσλήψεις με κομματικά κριτήρια και προειδοποίησε με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Με τα μέλη του προεδρείου της διδασκαλικής ομοσπονδίας συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, στο πλαίσιο των επαφών αντιπροσωπείας της ομοσπονδίας με τα πολιτικά κόμματα. Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε η αντίθεση των δύο πλευρών στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Τις θέσεις του Συνασπισμού για την εξωτερική πολιτική, την οικονομία και την ανασυγκρότηση της χώρας θα παρουσιάσει αύριο το βράδυ ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος στη διάρκεια ομιλίας του στην Πλατεία Αριστοτέλους. Νωρίτερα ο κ. Κωνσταντόπουλος θα επισκεφθεί το Φεστιβάλ Βιβλίου στην παραλία του Λευκού Πύργου.

Ο Ελληνισμός του Καναδά καλωσόρισε θερμά και εγκάρδια στην Οττάβα τον Oικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, στην πρώτη ιστορική επίσκεψη που πραγματοποίησε ποτέ Πατριάρχης. Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Οικουμενικού Πατριάρχη ήταν το Βανκούβερ, στις δυτικές ακτές του Ειρηνικού.

Αύριο στις 4 το απόγευμα κηδεύεται στο νεκροταφείο του Βύρωνα, ο ζωγράφος και σκηνογράφος, Μίνως Αργυράκης. Ο γνωστός ζωγράφος πέθανε χθες από καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 78 χρόνων.

Την ελπίδα, ότι η έκθεση για τους πέντε αμερικανικής υπηκοότητας αγνοουμένους της τουρκικής εισβολής θα λειτουργήσει θετικά για πρόοδο στο Κυπριακό, εκφράζει στη διμηνιαία έκθεσή του στο Κογκρέσσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Μπιλ Κλίντον εκφράζει την ανησυχία του για την απόφαση "των Ελληνοκυπρίων να αγοράσουν τους αντιαεροπορικούς πυραύλους από την Ρωσία, αλλά και για το πάγωμα των διακοινοτικών επαφών από τους Τουρκοκυπρίους".

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε ομόφωνα την Τουρκία για παραβίαση του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, που αναφέρεται στο δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι. Η υπόθεση αφορά την λειτουργία του σοσιαλιστικού κόμματος της Τουρκίας, που τέθηκε εκτός νόμου, με απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας.

Βελτίωση του καιρού προβλέπεται για αύριο σε ολόκληρη τη χώρα και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται ηλιοφάνεια, θα σημειωθούν όμως νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 27 May 1998 - 16:40:08 UTC