Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 13:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 28/05/1998 (MΠΕ)

Στη Θεσσαλονίκη φτάνει το μεσημέρι το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας. Τον Χουάν Κάρλος και τη σύζυγο του Σοφία θα υποδεχτεί στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Αμέσως μετά ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο ολοκαυτώματος για να τιμήσει τους Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το απόγευμα το βασιλικό ζεύγος θα επισκεφτεί το βυζαντινό μουσείο και τις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Σοφίας. Την Παρασκευή θα μεταβεί στη Βεργίνα και το απόγευμα θα αναχωρήσει για τη Μαδρίτη. Η αστυνομία έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Από το πρωί φρουρούνται όλοι οι χώροι που θα επισκεφτούν ο βασιλιάς Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία.

Σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας των τηλεοπτικών περιφερειακών δικτύων ανά τον κόσμο εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της 16ης συνόδου της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών CIRCOM Regional που άρχισε το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Στο σημαντικότατο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα περιφερειακά δίκτυα για τη διατήρηση του τοπικού πολιτισμού και τη διαφύλαξη εθίμων και παραδόσεων αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, Νίκος Αθανασάκης.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ αναμένεται να έχει σήμερα στο Λουξεμβούργο η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Μαντλίν Ολμπράιτ. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η Γενική Συνέλευση των υπαλλήλων της Ιονικής που πραγματοποιείται έξω από το μηχανογραφικό κέντρο της Τράπεζας στον Πειραιά, μετά την απόφαση του πρωτοδικείου να χαρακτηρίσει παράνομη την απεργία των υπαλλήλων. Οι εργαζόμενοι στην Ιονική συνεχίζουν σήμερα την απεργία τους, καλυπτόμενοι από την ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ απεργούν επίσης οι υπάλληλοι της Εμπορικής Τράπεζας, της Κεντρικής Ελλάδος και της Κρήτης.

Έκκληση προς όλα τα κόμματα και όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις σε ένα οργανωμένο διάλογο για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά ζητήματα απηύθυνε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο οποίος καταδίκασε τη στάση ορισμένων συνδικαλιστών εναντίον του κατά τη χθεσινή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για προσπάθεια πολιτικής, ιδεολογικής και συνδικαλιστικής τρομοκρατίας εκ μέρους του 20% των συνδικαλιστών σε βάρος του 50% και πρόσθεσε: "από τη μια μεριά καταγγέλλουμε τις δυνάμεις καταστολής και καλά κάνουμε και από την άλλη εμείς λειτουργούμε ως δυνάμεις καταστολής".

Σε ανοιχτό διάλογο καλεί τους εργαζόμενους στην Ιονική η κυβέρνηση ώστε να κατοχυρωθούν οι θέσεις εργασίας και να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου της Ιονικής στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash. Ο κ. Παπαϊωάννου είπε: "υπάρχουν συγκεκριμένες δυνάμεις, δυστυχώς ακόμα και πολιτικές που θεωρούν ότι μέσα από την παρουσίαση μιας εικόνας σύγκρουσης του ΠΑΣΟΚ με τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων θα αποκομίσουν πολιτικά οφέλη". Έκανε δε λόγο για επικίνδυνο παιχνίδι που έχει να κάνει με τη λειτουργία της δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι "κάποια στιγμή το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συγκρουστεί με κάποιες κατεστημένες νοοτροπίες και λογικές οι οποίες πρέπει να αλλάξουν γιατί τα πράγματα αλλάζουν".

Την κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί την εφορία του Βύρωνα. Ο κ. Καραμανλής που συνομίλησε με τους υπαλλήλους αλλά και τους φορολογούμενους, επισήμανε ότι ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας πλήττει τα μεσαία εισοδήματα. Χαρακτήρισε δε τραγική την κατάσταση στις εφορίες της χώρας. Ο κ. Καραμανλής σήμερα αρχίζει τετραήμερη περιοδεία στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το απόγευμα θα μιλήσει στον Αλμυρό, ενώ θα επισκεφτεί την αγορά και τη βιομηχανική περιοχή του Βόλου.

Τις θέσεις του Συνασπισμού για την εξωτερική πολιτική, την οικονομία και την ανασυγκρότηση της χώρας θα παρουσιάσει το βράδυ ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος στη διάρκεια ομιλίας του στην Πλατεία Αριστοτέλους. Νωρίτερα ο κ. Κωνσταντόπουλος θα επισκεφθεί το Φεστιβάλ Βιβλίου στην παραλία του Λευκού Πύργου.

Δολοφονημένος βρέθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο αστυνομικός της υπηρεσίας ασφαλείας του νησιού. Το όνομα του θύματος δεν έγινε ακόμη γνωστό, ενώ στην ασφάλεια εξετάζεται ένας συνάδελφός του που σύμφωνα με πληροφορίες είχε διαπληκτιστεί μαζί με το θύμα πριν το έγκλημα.

Αρχίζει σήμερα στις εγκαταστάσεις του Πόρτο Καρράς, στο Μαρμαρά Χαλκιδικής, το 31ο πανελλήνιο οφθαλμολογικό συνέδριο, στο οποίο παίρνουν μέρος 100 οφθαλμολόγοι από όλο τον κόσμο. Οι συνδυασμένες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και οι νεότερες εξελίξεις στη χρήση των λέιζερ και τη θεραπεία του καταρράκτη είναι τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν.

Για την αποφυγή κινδύνου πολέμου από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, η αλβανική κυβέρνηση υποστηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για διαπραγματεύσεις με τη Γιουγκοσλαβία. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων σήμερα στο Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Τιράνων, Μπασκίμ Φίνο, σε παρέμβαση του στο Κογκρέσο των Τοπικών Αρχών της Ευρώπης, το οποίο έχει ετοιμάσει έκθεση και ψήφισμα με προτάσεις που διαγράφουν ένα πιθανό καθεστώς αυτονομίας για την Πρίστινα.

Δεκαεπτά πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί διεκδικούν τις 78 έδρες που αριθμεί η Βουλή, στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή 31 Μαΐου στο Μαυροβούνιο. Το εκλογικό σώμα του Μαυροβουνίου ανέρχεται στους 460 χιλιάδες ψηφοφόρους. Δύο είναι οι κυριότεροι συνδυασμοί που θα δώσουν τη μάχη για την πρωτιά στις εκλογές της Κυριακής: α) ο συνασπισμός του Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος απαρτίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών, το Λαϊκό Κόμμα του Νόβακ Κιλιμπάρντα και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζάρκο Ράκτσεβιτς και β) το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς πρώην προέδρου του Μαυροβουνίου.

Την προετοιμασία της ενόψει του τελικού του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, συνεχίζει στο Βουκουρέστι η εθνική μας ομάδα των ελπίδων. Οι διεθνείς μας θα αντιμετωπίσουν την Ισπανία την Κυριακή στις 9 το βράδυ στο γήπεδο της Στεάουα.

Στην Καλαμάτα στρέφει το βλέμμα του από σήμερα ο προπονητής της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, Παναγιώτης Γιαννάκης, αφού αρχίζει το τριήμερο κάμπ των ελπίδων, με τη συμμετοχή 30 αθλητών. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός θα βρεθεί στη μεσσηνιακή πόλη, προκειμένου να παρακολουθήσει τους επίλεκτους ελπίδες, αρκετοί από τους οποίους ίσως συμπεριληφθούν στη λίστα του για το Μουντομπάσκετ της Αθήνας.

Βελτίωση του καιρού προβλέπεται σε ολόκληρη τη χώρα και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται ηλιοφάνεια, θα σημειωθούν όμως νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Π. Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 28 May 1998 - 11:41:54 UTC