Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:44 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 29/05/1998 (MΠΕ)

Με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ συναντήθηκε το απόγευμα στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Η κ. Ολμπράιτ επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να γίνονται περιττές δηλώσεις που οξύνουν τις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας. Πρόσθεσε δε ότι το Στέιτ Ντιπάρμεντ εξετάζει την πρόταση του Θεόδωρου Πάγκαλου για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Κύπρο. Το πρωί ο κ. Πάγκαλος συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Γεβγκένι Πριμακώφ, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του για την προμήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους πυραύλους S-300.

Κατενθουσιασμένοι από το ταξίδι τους στην Ελλάδα, έμειναν ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και η σύζυγός του Σοφία, που το απόγευμα αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη για την Ισπανία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Tύπου του Yπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοακίν Πέρες Βιγιανουέβα, στις επαφές του βασιλικού ζεύγους με την ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ Ελλάδα και Ισπανία επιβεβαίωσαν συμφωνίες που έχουν ήδη υπογράψει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το βασιλικό ζεύγος επισκέφθηκε τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας, ενώ μετά την ξενάγηση ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την δημοσιογραφική κάλυψη της επίσκεψης του στην Ελλάδα. Το πρωί το βασιλικό ζεύγος επισκέφθηκε τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη και ξεναγήθηκε στους χώρους του περίφημου σταυροειδούς ναού από τους ιερείς Λάζαρο, Γεώργιο και Θεόφιλο.

Την κατάργηση των τεχνικών επαγγελματικών σχολών και των τεχνικών επαγγελματικών λυκείων και την αντικατάστασή τους από τεχνολογικά επαγγελματικά εκπαιδευτήρια προανήγγειλε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Η φοίτηση στα τεχνολογικά επαγγελματικά εκπαιδευτήρια θα διαρκεί τρία χρόνια, ενώ θα υπάρχουν δύο κύκλοι σπουδών από τους οποίους ο πρώτος θα οδηγεί στον δεύτερο. Η πρόσβαση στα εκπαιδευτήρια θα είναι δυνατή μέσω του ενιαίου Λυκείου. Το νομοσχέδιο για την ίδρυση τεχνολογικών επαγγελματικών εκπαιδευτηρίων κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης.

Με το θέμα της απεργίας των εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα ασχολήθηκε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ. Συγκεκριμένα αποφάσισε οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των υπαλλήλων της Ιονικής που αρχίζουν από Δευτέρα να ενταχθούν στις κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει κηρύξει η ΟΤΟΕ μέχρι τις 6 Ιουνίου. Το πρωί νέα επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το μηχανογραφικό κέντρο στον Πειραιά, όταν οι συγκεντρωμένοι εμπόδισαν τα ΜΑΤ που διευκόλυναν την είσοδο τριών διευθυντών στο κτίριο. Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των πρωταγωνιστών των προχθεσινών επεισοδίων κατά την απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στα οποία τραυματίστηκαν δεκαπέντε αστυνομικοί θα καταθέσει στον εισαγγελέα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε τη στάση των εργαζομένων στην Ιονική ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρεππας. Ωστόσο τη στάση της κυβέρνησης επέκριναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αρχίσει άμεσα έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τους εργαζόμενους στην Ιονική, ώστε να διατηρηθεί η βιωσιμότητα της τράπεζας. Χαιρετισμό στους εργαζόμενους στην Ιονική απηύθυνε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που ζήτησε την αποχώρηση των ΜΑΤ. "Εάν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν διευθυντικά στελέχη Πολυεθνικής Επιχείρησης θα είχαν ήδη απολυθεί, γιατί σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι μεγάλες τραπεζικές μονάδες ζουν στην εποχή των συγχωνεύσεων και των εξαγορών και όχι των κατατμήσεων και εκποιήσεων, όπως βλέπουμε να γίνεται στην Ιονική και στην Εμπορική". Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στους απεργούς της Ιονικής τράπεζας. Ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ αναφέρει ότι "η χρήση αστυνομικής βίας κατά των εργαζομένων της Ιονικής, για τη στήριξη απεργοσπαστικού μηχανισμού στην τράπεζα, εξελίσσεται πλέον σε καθημερινό φαινόμενο, αποδεικνύοντας το σκληρό και αντιλαϊκό πρόσωπο των κυβερνώντων".

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αταλάντευτη την πολιτική της με βάση τη λαϊκή εντολή που έλαβε το 1996 και όχι με βάση το πολιτικό κόστος έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε εφ' όλης της ύλης ομιλία του, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Εισήγηση για τις μετοχοποιήσεις παρουσίασαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας, ενώ υπογραμμίστηκε ότι είναι αμετάκλητη η απόφαση της κυβέρνησης για πώληση της Ιονικής. 'Τα άλματα της κυβέρνησης θα ήταν πιο αποδοτικά, αν υπήρχε συνεννόηση όλων των στελεχών", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, κληθείς σχολιάσει τις εσωκομματικές τριβές στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ρέππας παραδέχθηκε ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από την εικόνα που δίνει η κυβέρνηση με αφορμή τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, όμως προσπάθησε να αμβλύνει την όλη υπόθεση λέγοντας ότι "σημασία έχει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθειά της με την στήριξη του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ".

Σπείρα που εξέδιδε πλαστά φορολογικά στοιχεία εντόπισε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στο κέντρο της Αθήνας. Ως εγκέφαλος της σπείρας φέρεται ο Θεόδωρος Καλαμάρας, ενώ το ποσό της φοροδιαφυγής υπολογίζεται στα 10 δισεκατομμύρια δραχμές.

"Εφόσον δεν υπάρξουν διέξοδοι, εμείς θα εγκαταστήσουμε τους πυραύλους S- 300", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου LGR. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αμερικανού ειδικού συντονιστή, Τόμας Μίλερ, σύμφωνα με τις οποίες η κατάσταση στην Κύπρο μπορεί να επιδεινωθεί πριν βελτιωθεί, ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι η πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα των S-300 παραμένει αναλλοίωτη. Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας τόνισε ότι η Άγκυρα επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εξελίξεις που συντελούνται.

Μετέωρες παραμένουν οι συνομιλίες Πρίστινας - Βελιγραδίου, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο πλευρών. Η σημερινή συνάντηση αναβλήθηκε λόγω της επίσκεψης του Ρουγκόβα στις ΗΠΑ, ωστόσο, η εφημερίδα "Ντνέβνι Τέλεγκραφ", γράφει επικαλούμενη αλβανικούς κύκλους στην Πρίστινα, ότι "είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρξει νέα συνάντηση μέχρις ότου οι σερβικές δυνάμεις επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους".

Με άνοδο 1,68% έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στην Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.591,03 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 58, 289 δισ. δραχμές.

Το τρόπαιο του πρωταθλήματος θα σηκώσουν αύριο το απόγευμα οι παίχτες της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, σε ειδική φιέστα που ετοιμάζουν οι "πράσινοι" στο ΟΑΚΑ, αφού η διάταξη του ΕΣΑΚΕ δεν προέβλεπε απονομή κυπέλλου στην πρωταθλήτρια ομάδα, μετά τη λήξη του πέμπτου τελικού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το παιχνίδι που θα γίνει ανάμεσα στην ομάδα του Παναθηναϊκού που κατέκτησε το 1984 το τελευταίο τρόπαιο του συλλόγου, με τους φετινούς πρωταθλητές.

Άστατο καιρό προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά προβλέπεται άστατος καιρός με νεφώσεις, βροχές και σποραδικές καταιγίδες, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 15 μέχρι 29 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχή ή καταιγίδα μικρής διάρκειας, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 29 May 1998 - 17:05:11 UTC