Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 01/06/1998 (MΠΕ)

Συνεχίζεται σήμερα, αύριο και μεθαύριο, η απεργία των εργαζομένων στην Ιονική, υπό την κάλυψη της ΟΤΟΕ, ενώ σε συνέντευξη τύπου έξω από το μηχανογραφικό κέντρο της τράπεζας στον Πειραιά, οι συνδικαλιστές απηύθυναν έκκληση στους συναδέλφους τους να συνεχίσουν την απεργία, μη πτοούμενοι από τις ατομικές προσκλήσεις για εργασία που τους έστειλε η διοίκηση της τράπεζας. Παράλληλα, οι συνδικαλιστές ζήτησαν την αποχώρηση των ΜΑΤ και τη διεξαγωγή διαλόγου με την κυβέρνηση στο πλαίσιο των προτάσεων της ΟΤΟΕ για συγχώνευση της τράπεζας με την Εμπορική.

Σήμερα, συνεδριάζουν από κοινού, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ιονική Τράπεζα. Αργότερα, θα συνεδριάσει ο συνδικαλιστικός τομέας του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου υπό τον Κώστα Σκανδαλίδη. Στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξή του επισήμανε ότι οι εξελίξεις στην Ιονική Τράπεζα και την Ολυμπιακή Αεροπορία δεν είναι ενθαρρυντικές. Από την άλλη πλευρά ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρος Καρατζάς, σε συνέντευξή του, εκτίμησε ότι οι αντιδράσεις στην Ιονική θα καταλαγιάσουν.

Αρχίζουν σήμερα οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου. Οι εξετάσεις για τους μαθητές του Γυμνασίου θα τελειώσουν στις 15 Ιουνίου και για τους μαθητές του Λυκείου στις 17 Ιουνίου. Από τη νέα σχολική χρονιά 1998-1999, οι μαθητές θα αξιολογούνται με ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες, με συμπληρωματικές ωριαίες εξετάσεις, με συνθετικές και δημιουργικές εργασίες, καθώς και από τη συνολική τους παρουσία στις τάξεις.

Κανείς δεν πρόκειται να σπρώξει το ΠΑΣΟΚ σε αντικοινωνικά μέτωπα, ούτε σε αντικοινωνικές πρακτικές, ούτε σε πολιτικές ενάντια στους εργαζόμενους, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να το εκμεταλλευθούν για ίδιους κομματικούς λόγους, τόνισε ο υπουργός Εθνικής αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη του. Με αφορμή τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας και τη σύγκρουση κυβέρνησης-συνδικάτων ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε:"Εκείνο που έχει σημασία σήμερα είναι να δούμε πως και με ποιον τρόπο το κόμμα ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με τους φορείς, με κυβερνητικά στελέχη , θα ουσιαστικοποιήσουν το περιεχόμενο του αναγκαίου κοινωνικού διαλόγου".

Άτυχη στάθηκε η εθνική μας ομάδα των ελπίδων στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που διεξήχθη στο γήπεδο Στεάουα στο Βουκουρέστι, αφού έχασε από την Ισπανία με σκορ 1 - 0. Οι παίχτες του ομοσπονδιακού τεχνικού, Γιάννη Κόλλια, παρά το γεγονός ότι είχαν το πλεονέκτημα των κινήσεων στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και βρέθηκαν πολλές φορές τετ α τετ με την εστία των Ισπανών δεν μπόρεσαν να πετύχουν κάποιο τέρμα και να βρεθούν στην κορυφή της Ευρώπης. Ο ενθουσιασμός των Ελλήνων παιχτών δεν στάθηκε αρκετός για να τους χαρίσει τη νίκη και την πρωτιά, αφού στην ήττα των διεθνών μας συνέβαλε και ο Σλοβάκος διαιτητής, ο οποίος στέρησε από την εθνική μας τρεις φορές πέναλτι, ενώ αντίθετα ευνοούσε τους Ισπανούς. Το χρυσό γκολ για τους Ισπανούς, το οποίο τους έφερε στην πρώτη θέση της Ευρώπης, το σημείωσε ο Ιβάν Πέρεζ στο 65' λεπτό, μετά από τραγικό λάθος του τερματοφύλακα μας Δημήτρη Ελευθερόπουλου.

Σε δύο κεντρικούς άξονες εκτυλίχτηκαν οι εισηγήσεις των ομιλητών στο διεθνές συνέδριο "Αλέξανδρος ο Μέγας: από τη Μακεδονία στην Οικουμένη", που ολοκληρώθηκε χθες στη Βέροια: ο ίδιος ο Αλέξανδρος και ο κόσμος μέσα από τον οποίο αναδείχθηκε και ο ρόλος και η σημασία του έργου του για ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των επιστημόνων: Τα αρχαιολογικά μνημεία στη Μακεδονία επιτρέπουν σήμερα μια πολύ καλή γνώση της αρχαίας Μακεδονίας. Είναι προσιτοί και περισσότερο κατανοητοί οι θεσμοί της Πολιτείας της Μακεδονίας (κ. Χατζόπουλος). Παρουσιάστηκε η εικόνα των αναπτυγμένων πόλεων και καταδείχθηκε, ότι δε διαφέρει από των άλλων ελληνικών. Αναδείχθηκαν θέματα παιδείας και τέχνης στην αρχαία Μακεδονία, όπως εκείνο της ζωγραφικής (S. Miller Sorbet). Το θέατρο φαίνεται ότι έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην παιδεία των Μακεδόνων και τα θεατρικά ευρήματα αποδεικνύουν τη σημασία αυτή (Σ. Δρούγου). Στην προσέγγιση της προσωπικότητας του Αλέξανδρου, σημαντικό ρόλο παίζει το θέμα του τάφου του. Αιώνες τώρα εξάπτει τη φαντασία των ανθρώπων, καθώς οι αρχαίες πηγές και η προφορική παράδοση έχουν δημιουργήσει μεγάλη ασάφεια. Αναζητείται στην Αλεξάνδρεια από πολλούς αρχαιολόγους.

"Ο Αλβανικός στρατός είναι έτοιμος αυτό το καλοκαίρι να αρχίσει κοινές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Τζοάν Χαϊνταράγκα, σε συνέντευξη που μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Τιράνων. Σύμφωνα με τον υπουργό, τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο, κοντά στα Τίρανα ή σε κάποια άλλη πόλη θα γίνουν κοινές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ. Οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα έχουν στη διάθεσή τους τα στρατιωτικά κέντρα ασκήσεων που υπάρχουν αλλά δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν και άλλα νέα κέντρα. Ο Αλβανός υπουργός Άμυνας γνωστοποίησε ακόμη ότι "εντός του Ιουνίου του 1998 στο υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας θα ανοίξει γραφείο του ΝΑΤΟ, σκοπός του οποίου θα είναι να διατηρηθούν στενές επαφές μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Αλβανικού στρατού". Στο ενδεχόμενο διεξαγωγής κοινών ασκήσεων ΝΑΤΟ και Αλβανίας αντιδρά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της αντιπολίτευσης που σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τις ασκήσεις χάσιμο χρόνου που σημαίνουν ότι στο Κοσσυφοπέδιο θα συνεχιστεί η βία και η αιματοχυσία. Το Ρεμπουλικανικό Κόμμα προσθέτει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να έλθουν στην Αλβανία αλλά στο Κοσσυφοπέδιο.

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά τις απογευματινές ώρες θα συννεφιάσει κατά τόπους, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενώ είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, ενώ το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 14-28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 1 June 1998 - 5:40:09 UTC