Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:07 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 05/06/1998 (MΠΕ)

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας την απεργία των εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα. Παράλληλα, διατάχθηκε η διακοπή της απεργίας και απαγορεύθηκε η επανάληψή της στο μέλλον, με τα ίδια αιτήματα. Σε περίπτωση παραβίασης της απόφασης αυτής γνωστοποιήθηκε ότι θα επιβληθεί χρηματική ποινή ενός εκατομμυρίου δραχμών στον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του Σωματείου των εργαζομένων στην Ιονική.

Στο μεταξύ, κάλυψη μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη έδωσε η ΓΣΕΕ στην απεργία των υπαλλήλων της Ιονικής, ενώ την Τρίτη οι απεργοί θα αποφασίσουν για τη στάση που θα τηρήσουν. Ωστόσο, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Τα ομαδικά πυρά των εργαζομένων και της διοίκησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας δέχεται ο πρόεδρος της ένωσης χειριστών, τον οποίο οι πληροφορίες φέρουν να βρίσκεται σε επαφή με ιδιώτες, για πώληση των μετοχών της εταιρίας. Από την άλλη μεριά, η διοίκηση της Ολυμπιακής κάνει επαφές για ενοικίαση πληρωμάτων, μετά την άρνηση των πιλότων να εργαστούν υπερωριακά κατά την τουριστική περίοδο.

"Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων συζητήσεων με τους μόνιμους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι δύο πλευρές γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν πλήρως τις συμφωνίες που είχαν συνάψει το 1988 οι τότε υπουργοί Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας και Μεσούτ Γιλμάζ". Αυτό επισημαίνεται στη δήλωση του Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας. Πάντως, σε παραβάσεις των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο κεντρικό Αιγαίο προχώρησαν τριάντα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που αναχαιτίστηκαν από είκοσι ελληνικά αεροσκάφη. Σημειώθηκε ακόμη και μία εμπλοκή. Η νέα τουρκική πρόκληση έγινε το μεσημέρι.

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στην αστυνομία. Σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Ρωμαίο, η ειδική υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων, αναμένεται να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο. Η ειδική υπηρεσία, θα έχει προϊστάμενο εισαγγελέα και αποστολή της είναι η διερεύνηση πληροφοριών και καταγγελιών για κρούσματα διαφθοράς στην αστυνομία. Επίσης, ιδιαίτερη σημαντική είναι η ανάθεση πλέον σε εισαγγελείς των ενόρκων διοικητικών εξετάσεων για σοβαρά παραπτώματα αστυνομικών.

Μετά το πρόσφατο ατύχημα, περιορισμένης έκτασης σύμφωνα με τους ειδικούς, στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Αντώνης Τρακατέλλης, υπέβαλε ερώτηση στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να ενημερωθεί για την πραγματική έκταση του ατυχήματος και τις συνθήκες ασφαλείας του εργοστασίου. Ο κ. Τρακατέλλης υπέβαλε την ερώτηση αυτή, γιατί πριν από λίγες ημέρες, ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε παρόμοια ερώτηση.

Αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, πρότεινε να χαρακτηρισθεί η Μεσόγειος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Παλέρμο της Ιταλίας. Η πρόταση του κ. Παπανδρέου έτυχε ιδιαίτερης ανταπόκρισης από τους 26 ομολόγους του.

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που εγκαταλείπουν τις εστίες τους και εισέρχονται στο έδαφος της Αλβανίας, κυρίως στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας. Χθες, εκατοντάδες Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου πέρασαν τα σύνορα, αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για τον ακριβή αριθμό τους. Πάντως, σύμφωνα με πηγές της πόλης Τροπόγια, όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, ενώ επικρατεί ένταση.

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς για την εξεύρεση λύσης στο Κοσσυφοπέδιο, που έχει καθοριστεί για σήμερα στην Πρίστινα, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πραγματοποιηθεί. Οπως δήλωσε ο σύμβουλος του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και μέλος της αλβανικής αντιπροσωπείας, Φέχμι Αγκάνι, η αλβανική πλευρά δεν θα προσέλθει στις συνομιλίες, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο.

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ομάδας Επαφής αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου στο Λονδίνο προκειμένου να εξεταστεί η κλιμάκωση της βίας στο Κοσσυφοπέδιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα που έχει οριστεί για τη συνάντηση των οκτώ ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών, όπου θα εξεταστεί το θέμα των πυρηνικών δοκιμών στην Ινδία και το Πακιστάν.

Με τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ, Λάζαρ Κιτάνοφσκι και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της χώρας, Τράϊτσε Κρστεφσκι συναντήθηκε ο διοικητής του ΝΑΤΟ για την περιοχή της βορειοδυτικής Ευρώπης, στρατάρχης Τζον Τσέσιλ. Ο κ. Τσέσιλ, μετά από τη συνάντηση τόνισε ότι η επίσκεψή του έχει χαρακτήρα επιθεώρησης για την άσκηση του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στο Κρίβολακ, ενώ επεσήμανε ότι έχει μεταβεί στο πεδίο μάχης αυτής της περιοχής.

Αίθριος καιρός με νεφώσεις το απόγευμα στα ηπειρωτικά και σποραδικές βροχές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται για σήμερα. Βόρειοι ισχυροί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Αιγαίο. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις και θερμοκρασία που θα φτάσει τους 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 5 June 1998 - 8:05:21 UTC