Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:36 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 07/06/1998 (MΠΕ)

Δεκαέξι νεκροί και διακόσιοι είκοσι τραυματίες σε εκατόν εβδομήντα οκτώ τροχαία δυστυχήματα σε ολόκληρη τη χώρα είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός της εξόδου των κατοίκων των αστικών κέντρων, από την Παρασκευή μέχρι σήμερα το πρωί, για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Χθες στη γέφυρα του Στρωμώνα σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε σύγκρουση τριών αυτοκινήτων. Σήμερα η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Με τον βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλέρ θα συναντηθεί την Παρασκευή στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Η συνάντηση χαρακτηρίζεται άτυπη, ενώ στο επίκεντρό της θα βρεθεί το θέμα της άρσης του ελληνικού βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, ενόψει της συνόδου Κορυφής στο Κάρντιφ.

Η Τουρκία δεν έχει τη βούληση να εφαρμόσει στην πράξη τις νομικές δεσμεύσεις. Με τη φράση αυτή σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, το αίτημα της Άγκυρας για νομική κάλυψη του συμφώνου της Μαδρίτης, μετά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να καλύψει το κενό του σεβασμού του διεθνούς δικαίου με ανατολίτικα τερτίπια, με τα οποία, όπως είπε, η Ελλάδα είναι εξοικειωμένη ώστε να τα αντιμετωπίζει.

Συνεχίζονται στην Κρήτη οι έρευνες για την εξακρίβωση του ρόλου δύο Τούρκων οι οποίοι συνελήφθησαν στο νησί και θεωρείται ότι έχουν κάποια συμμετοχή σε υποθέσεις εμπρησμών δασών στην Κέρκυρα. Τις έρευνες διεξάγει η Ασφάλεια Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ο πρώτος Τούρκος ονομάζεται Αμπούλ Καντέρ Αμπραχάμ, έχει Σουηδική υπηκοότητα και θα οδηγηθεί την Τρίτη στο αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο του Ηρακλείου για κλοπές κατά συρροή, οπλοφορία, κατοχή πλαστού διαβατηρίου και κατοχή ναρκωτικών. Ο Αμπραχάμ ισχυρίζεται τώρα ότι είναι άραβας και όχι Τούρκος.

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι η εκλογική νίκη η οποία θεωρείται βέβαια αλλά ο σχηματισμός μιας ισχυρής και έντιμης κυβέρνησης που θα δώσει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής που περιοδεύει στη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα. Ο κ. Καραμανλής άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για πολιτικούς κατώτερους των περιστάσεων και των προσδοκιών της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να φιλολογεί, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας στην κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Τις Μονές Ιβήρων και Ζωγράφου επισκέπτονται σήμερα ο ηγέτης των Ισμαηλιτών, πρίγκιπας Αγά Χαν και οι διεκδικητές των θρόνων της Βουλγαρίας, Συμεών ο Β΄ και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Ρομανόφ, στο πλαίσιο επίσκεψής τους στο Άγιο Όρος. Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψή τους, εντάσσεται στο πλαίσιο δημιουργίας ενός κλαμπ φίλων του Βυζαντίου.

Συνεδριάζει την Τρίτη το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη συνεδρίαση αυτή θα συζητηθούν τρόποι για να τιμηθεί η μνήμη του ιδρυτή του κόμματος, Ανδρέα Παπανδρέου.

Κατάλογο με ονόματα υποψηφίων νομαρχών της Νέας Δημοκρατίας έδωσε στη δημοσιότητα ο γραμματέας της τοπικής αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος. Στον κατάλογο αυτό δεν υπάρχουν τα ονόματα των υποψηφίων για τις νομαρχίες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Οι δημοτικές και οι νομαρχιακές εκλογές μπορούν να σηματοδοτήσουν περαιτέρω αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, δήλωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Τα υπόλοιπα ονόματα θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες.

Tη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κουρδικό στην οποία να εξεταστούν όλες οι πτυχές του, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, προτείνει έκθεση που υιοθέτησε η αρμόδια επιτροπή προσφύγων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στην έκθεση ζητείται από την Άγκυρα να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, ενώ καλείται να σταματήσει τις ένοπλες επιχειρήσεις κατά του κουρδικού πληθυσμού, να σεβαστεί τα πολιτικά δικαιώματά του ως μειονότητα, και να επιτρέψει την άμεση πρόσβαση διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων στις περιοχές αυτές.

Την πρώτη θέση κατέλαβε η εθνική μας ομάδα ανδρών στο ευρωπαϊκό κύπελλο στίβου Μπρούνο Ζάουλι Α' κατηγορίας, που ολοκληρώθηκε στη Βουδαπέστη. Η ελληνική ομάδα ανδρών συγκέντρωσε 120,5 βαθμούς και πήρε το "εισιτήριο" για τη σούπερ κατηγορία του ευρωπαϊκού στίβου. Η εθνική των γυναικών πήρε τη δεύτερη θέση, με 102,5 βαθμούς πίσω από τη Ρουμανία που συγκέντρωσε 135.

Μικρή εξασθένιση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο. Σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 33 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Αύριο σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος, το απόγευμα όμως στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές ή καταιγίδες. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα προβλέπεται αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός όμως το απόγευμα είναι πιθανόν να σημειωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 7 June 1998 - 8:40:22 UTC