Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 09/06/1998 (MΠΕ)

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Κατά τη σύνοδο δεν ελήφθη καμία τελική απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, λόγω της άρνησης της Γιουγκοσλαβίας να δεχτεί οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα. Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε υπό τον τίτλο "Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, την Ασφάλεια, τη Σταθερότητα και τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Ωστόσο ανησυχίες διατυπώνονται στο κείμενο της πορείας των εργασιών της συνάντησης, καθώς και στο κείμενο που εξέδωσαν οι πολιτικοί διευθυντές των έξι από τις επτά χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, στη Βόρειο Ελλάδα και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί κανένα ειδικό μέτρο για φρούρηση των συνόρων, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν έχει τεθεί θέμα, αλλά αν αποφασιστεί αποστολή δυνάμεων του ΝΑΤΟ τότε η κυβέρνηση θα σταθμίσει τα γεγονότα και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις.

Επιστολή προς τον Βρετανό ομόλογό του για το θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα θα στείλει ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, μετά την καταγγελία του Άγγλου ιστορικού, Ουίλιαμ Σεγκλέρ, για κακοσυντήρηση και καταστροφή των μαρμάρων. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η επιστολή θα περιλαμβάνει πρώτον την έντονη διαμαρτυρία και καταγγελία της ελληνικής πλευράς, δεύτερον την αξίωση της Ελλάδας για τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής από ειδικούς επιστήμονες στο πλαίσιο της UNESCO και τρίτον την πρόταση να βρεθεί μια λύση χωρίς να αναπαράγονται παλαιές συζητήσεις για την ιστορία ή τη νομική βάση του ζητήματος.

Αύριο κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για την αγωγή που κατέθεσε η διοίκηση της Ιονικής Τράπεζας προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η απεργία των εργαζομένων που καλύπτεται μέχρι αύριο από τη ΓΣΕΕ. Στη Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι ζήτησαν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους μέχρι και τις 19 Ιουνίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας. Το μεσημέρι η Εμπορική Τράπεζα έστειλε επιστολή προς την ΟΤΟΕ στην οποία τονίζει πως στο κείμενο πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πώληση της Ιονικής αναφέρεται ρητώς ότι ο αγοραστής θα αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων έχουν καταρτίσει οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης που αντιδρούν στο διαγωνισμό για την πρόσληψή τους στα σχολεία και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Απόψε διοργανώνουν συναυλία στην παραλία του Λευκού Πύργου, σε συνεργασία με το σύλλογο εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα. Αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου και το πρωί της Πέμπτης συγκέντρωση στην Καμάρα. Σε συνέντευξη τύπου εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ, των αδιορίστων, των αναπληρωτών και ωρομισθίων αναφέρθηκαν στους λόγους για τους οποίους αντιτίθενται στο διαγωνισμό για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και επισήμαναν ότι θα συνεχίσουν ανυποχώρητοι τις κινητοποιήσεις τους.

Τα ελληνικά αεροδρόμια δε συμπεριλαμβάνονται στη "μαύρη λίστα" που συνέταξε η διεθνής συνομοσπονδία ενώσεων πιλότων. Παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς ενώσεις πιλότων έχουν εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν παράπονα για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά αεροδρόμια, απέφυγαν να καταχωρήσουν κάποιο από αυτά στη "μαύρη λίστα" που συντάχθηκε κατά το παγκόσμιο συνέδριο της συνομοσπονδίας, στο Μόντρεαλ του Καναδά. Στο γεγονός αυτό αναφέρεται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Σάντεϊ Τάιμς".

Αποφάσεις για τη μεθόδευση περαιτέρω χειρισμών που αφορούν το Κυπριακό και την παραμονή του θέματος των πυραύλων S - 300 εκτός δημοσιότητας, πήρε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, σε σύντομη δήλωση του είπε ότι έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Mε "λουκέτο" απειλείται το Κέντρο Αποδήμων Μακεδόνων, που αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους ελληνικούς φορείς εκπροσώπησης και υποστήριξης των ομογενών μας ανά την υφήλιο. Έχοντας διανύσει επιτυχή πορεία 31 χρόνων, το Κέντρο αντιμετωπίζει τώρα το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας του, εξαιτίας έλλειψης της απαραίτητης χρηματοδότησης. Για παντελή έλλειψη χρηματοδότησης έκανε λόγο, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής του Κέντρου, Κώστας Πύρζας.

Ένας από τους σταθμούς του βαλκανικού διαδρόμου, μέσω του οποίου διακινείται το 80-90% των ναρκωτικών, που προορίζονται για τις αγορές της Δύσης, είναι και η ΠΓΔΜ. Αυτό αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" επικαλούμενη εκθέσεις μυστικών υπηρεσιών δυτικών χωρών.

Σε 21 εκατομμύρια ανέρχονται παγκοσμίως τα θύματα της κοκαϊνης και της ηρωίνης, ενώ άλλα 30 εκατομμύρια έχουν εθιστεί σε ηπιότερα ναρκωτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στην εναρκτήρια ομιλία του στην 20η ειδική σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου συζητείται το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών. Η χώρα μας συμμετέχει στη σύνοδο με πολυμελή αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας, είναι ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Κώστας Γείτονας.

Ένας Σέρβος στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας του Γ' Σώματος του γιουγκοσλαβικού στρατού, ομάδα οπλισμένων αλβανόφωνων. Σημειώνεται, ότι οι επιθέσεις που εξαπολύουν οπλισμένες ομάδες αλβανοφώνων εναντίον φαλαγγών του γιουγκοσλαβικού στρατού είναι ιδιαίτερα συχνές το τελευταίο διάστημα, δεδομένου, ότι οι φάλαγγες αυτές ανεφοδιάζουν με προμήθειες το στρατιωτικό φυλάκιο Μόρινα, κοντά στον μοναδικό συνοριακό σταθμό Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας.

Με άνοδο 0,69% έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.580,55 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και ανήλθε στα 50,259 δισεκατομμύρια δραχμές.

Αρχίζει αύριο στη Γαλλία η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του κόσμου, το 16ο Μουντιάλ, με τη συμμετοχή των 32 καλύτερων εθνικών ομάδων. Η αυλαία των αγώνων του παγκοσμίου κυπέλλου, θα ανοίξει αύριο στις 6:30 το απόγευμα, με την αναμέτρηση Βραζιλίας - Σκοτίας στο γήπεδο "Σταντ ντε Φρανς". Στις 10 το βράδυ θα γίνει ένα ακόμη παιχνίδι στο γήπεδο "Μονπελιέ", όπου το Μαρόκο θα βρεθεί αντιμέτωπο με τη Νορβηγία.

Για τους δύσκολους αγώνες του Σαββατοκύριακου κόντρα στην Ιταλία προετοιμάζεται η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών που θα υποδεχτεί την Ιταλία, στις 13 και 14 Ιουνίου στο κλειστό γήπεδο της Λαμίας, για την 5η αγωνιστική του World League.

Βροχές και καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα θα εκδηλωθούν το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Αύριο θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις που το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 33 βαθμούς και στα νησιά από 19 μέχρι 30. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα επικρατεί συννεφιά και το απόγευμα θα εκδηλωθεί βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί μεταξύ 19 και 31 βαθμών Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 9 June 1998 - 16:05:16 UTC