Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 10/06/1998 (MΠΕ)

Ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών θα γίνει ομαλά και η Πολιτεία θα περιφρουρήσει την ομαλή διαδικασία του, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το θεσμό της επετηρίδας ως "παλιό" και "απαρχαιωμένο". Οι αναπληρωτές καθηγητές που αντιδρούν στο διαγωνισμό ανακοίνωσαν ότι θα επιχειρήσουν να καταλάβουν όλα τα εξεταστικά κέντρα όπου θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός σε δύο μέρες. Σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος των αναπληρωτών καθηγητών, Γιάννης Χαλιώρης, κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας, για συστηματική παραπληροφόρηση των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας στο θέμα των προσλήψεων.

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, είχε το μεσημέρι ο μουφτής Κομοτηνής, Μεσούτ Τζεμάλι. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ως έργο την εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας και πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση της ισότιμης ανάπτυξης των μουσουλμάνων.

Την ανάγκη να δοθούν στην Ελλάδα οι πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Ο κ. Στεφανόπουλος παρέστη στις εκδηλώσεις για την 54η επέτειο της σφαγής 218 Ελλήνων από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, στο Δίστομο.

Οι διαδικασίες πώλησης της Ιονικής Τράπεζας θα προχωρήσουν με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι θέμα λίγων ημερών να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία της τράπεζας. Το μεσημέρι, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε παράνομη την απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ μέχρι και σήμερα προκειμένου να καλύψει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη για την Ιονική επισήμανε ότι σταδιακά αποκαθίσταται η λειτουργία της Ιονικής και κάλεσε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους.

"To πρόβλημα των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι μόνο πρόβλημα της περιοχής", τονίζει σε συνέντευξή του στην ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος. Σχολιάζοντας τις απόψεις Ευρωπαίων ηγετών να συγκρατηθούν τα ενδεχόμενα προσφυγικά κύματα από το Κοσσυφοπέδιο στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ, ο κ. Πάγκαλος θεωρεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση "πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και οι διεθνείς οργανισμοί". Τορπίλη για τα Βαλκάνια χαρακτήρισε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε αποκλειστική δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι εσωτερικό ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας καθώς αφορά ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.

Μακρόχρονο και δύσκολο χαρακτήρισε τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ο πρώην υπουργός, βουλευτής Θεσσαλονίκης, Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Καστανίδης την περασμένη Δευτέρα μαζί με εφτά ακόμη προσωπικότητες και εκπροσώπους των ποντιακών ομοσπονδιών-μη κυβερνητικών οργανισμών, κατέθεσαν στην Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα Υπόμνημα που παρουσιάζει συνοπτικά τα στοιχεία που συγκροτούν το Έγκλημα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου από την Τουρκία το διάστημα 1914-1923.

Tην υλοποίηση παλιότερης δέσμευσης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ζήτησε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αγγέλα Κοκκόλα. Απηύθυνε δε έκκληση προς τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση μη επιστροφής των μαρμάρων.

Αρχίζουν το Σάββατο οι εργασίες της Βουλής των εφήβων, στην οποία φέτος θα μετέχουν τριακόσιοι μαθητές της Β΄ Λυκείου από την Ελλάδα, εικοσιπέντε από την Κύπρο και εικοσιπέντε από σχολεία του απόδημου ελληνισμού. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, σκοπός του θεσμού είναι οι έφηβοι να ενθαρρυνθούν να συμμετάσχουν στα κοινά, ώστε να πολιτικοποιηθούν και να κοινωνικοποιηθούν σωστά.

Διεκδικώντας τον τίτλο του καλύτερου περιφερειακού Φεστιβάλ ξεκινά στις 27 Ιουνίου για 6η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Κασσάνδρας με μία συναυλία- αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των διοργανωτών του Φεστιβάλ, ο πρόεδρός του και νομάρχης Χαλκιδικής, Βασίλης Βασιλάκης, ανακοίνωσε ότι επίκειται υπογραφή συμφωνίας με το υπουργείο Πολιτισμού για την αναβάθμιση του θεσμού.

Σε εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης με στόχο να πληγεί το κύρος της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, απέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Σεβοντνια", σύμφωνα με το οποίο οι πύραυλοι S-300 έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Κύπρο. To δημοσίευμα διέψευσαν η Ρωσία, η Κύπρος, η Ελλάδα η κατασκευάστρια ρωσική εταιρεία αλλά και η Τουρκία.

Το Λονδίνο θα επισκεφθεί ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχήμ Ρουγκόβα, κατόπιν πρόσκλησης της βρετανικής κυβέρνησης. Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, επικαλούμενο ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, ο κ.Ρουγκόβα θα μεταβεί στο Λονδίνο την Παρασκευή, όταν θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Ομάδας Επαφής.

Άστατος καιρός θα επικρατήσει αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή καταιγίδες. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 10 June 1998 - 16:05:16 UTC