Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 21:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 15/06/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

Δεκατέσσερις παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά, νοτιοδυτικά της Γαύδου - Διευκρινίσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη συνέντευξη Πάγκαλου στη "Τζουμχουριέτ".

Τα βασικά σημεία της ελληνικής παρέμβασης στη σύνοδο του Κάρντιφ - Πιέσεις στην Ελλάδα για την άρση του βέτο στη χρηματοδότηση της Τουρκίας.

Επαφές της Μπιλιάνα Πλάβσιτς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Βουλής.

Ολοκληρώθηκε η άσκηση του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο Αλβανίας και Σκοπίων - Ανακοίνωση του ΚΚΕ κατά της άσκησης.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: πρόβλημα με τις ΗΠΑ θα υπήρχε αν ο κ. Μπερνς δεν δήλωνε τα αυτονόητα για το Κυπριακό.

Ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια σήμερα ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.

Σε μη τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων ασφαλείας αποδίδεται το δυστύχημα σε ναρκοπέδιο του Έβρου, στο οποίο σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και τραυματίστηκε άλλος ένας.

Κάλυψη από τη ΓΣΕΕ ζητούν οι εργαζόμενοι στην Ιονική για απεργία ως τις 19 Ιουνίου.

Το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του Οκτωβρίου εξετάζει σοβαρά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης.

Το λαογραφικό μουσείο των Σαρακατσάνων εγκαινίασε στις Σέρρες ο υπουργός Πολιτισμού.

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Συνέντευξη στην βρετανική εφημερίδα "Daily Telegraph" Βρετανού ιστορικού τέχνης για τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

"Το πυρηνικό πρόγραμμα της Ινδίας δεν στοχεύει σε καμία συγκεκριμένη χώρα", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ατάλ Μπιχάρι Βαζπαγέ.

Αλησμόνητες μουσικές βραδιές θα χαρίσουν σε όσους βρεθούν στις εκδηλώσεις του "Sani Festival '98", η Ιταλίδα ντίβα Μίλβα, ο Σταμάτης Σπανουδάκης και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Νίκη της Αγγλίας επί της Τυνησίας με 2-0 στο 16ο Μουντιάλ.

Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Παραβιάσεις του FIR Αθηνών από 14 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σημειώθηκαν το μεσημέρι νοτιοδυτικά της Γαύδου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά, χωρίς όμως να υπάρξουν εμπλοκές.

Σε παρερμηνεία απέδωσε το μεσημέρι ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης, τη δήλωση του κ. Πάγκαλου στην τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" περί αντικατάστασης των τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο μια φορά το μήνα, μετά από ενημέρωση των ελληνικών αρχών. Ο κ. Αθανασάκης επισήμανε πως η θέση που εξέφρασε ο κ. Πάγκαλος είναι ότι το μοναδικό ζήτημα που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας. Άλλωστε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Μπίκας, έχει δηλώσει ότι τα ελληνικά αεροσκάφη θα αναχαιτίζουν τα τουρκικά που επιχειρούν να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η συλλογική αντιμετώπιση των θεμάτων της "Ατζέντας 2000", η αύξηση των πόρων για τη διεύρυνση, η σαφής διάκριση των δαπανών της διεύρυνσης από εκείνες των "15" κρατών - μελών, η προώθηση της αναπτυξιακής προσπάθειας που καταβάλλουν κυρίως τα λιγότερο αναπτυγμένα κράτη - μέλη και η διαμόρφωση ενός πολυλειτουργικού προτύπου για την ευρωπαϊκή γεωργία προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών αποτελούν τα βασικά σημεία της ελληνικής παρέμβασης στη σύνοδο του Κάρντιφ. Στη σύνοδο συζητείται επίσης και το θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας εκ μέρους της Κοινότητας ενώ η Ελλάδα δέχεται πιέσεις για την άρση του βέτο στο θέμα. Ενδεικτική των πιέσεων αυτών είναι η δήλωση του εκπροσώπου του Βρετανού πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δυσκολεύει τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τον πρόεδρο της Βουλής είχε το μεσημέρι η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθεί η κατάσταση στην περιοχή, ενώ ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού της συνθήκης του Ντέιτον και διατύπωσης διαλλακτικών θέσεων από όλες τις πλευρές. Από την πλευρά της η κ. Πλάβσιτς επισήμανε ότι η συνθήκη του Ντέιτον καταστρατηγείται από τους εμπνευστές της.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η άσκηση του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 84 αεροσκαφών από 13 χώρες μέλη της Συμμαχίας. Την αντίθεσή της στην άσκηση εκφράζει με ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση με την απόφασή της να στηρίξει την άσκηση του ΝΑΤΟ με αεροπορικές δυνάμεις και με τη χρήση των βάσεών της εμφανίζεται προκλητικά ανακόλουθη και νομιμοποιεί το διαμελισμό των κρατών στα Βαλκάνια.

Πρόβλημα με τις ΗΠΑ θα υπήρχε αν ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, δεν δήλωνε τα αυτονόητα, ότι δηλαδή για το αδιέξοδο στο Κυπριακό ευθύνεται η Άγκυρα και ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τον Ραούφ Ντενκτάς ως αρχηγό κράτους. Αυτό υπογράμμισε το μεσημέρι ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ. Μπερνς στην εφημερίδα "Εξουσία". Αναφορικά με τη θέση των ΗΠΑ υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα, ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έκλεισε την πόρτα στην Τουρκία, αλλά εκείνη επέλεξε να μην μετέχει στην ευρωπαϊκή διάσκεψη. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας η οποία δημιουργεί προβλήματα που ανακόπτουν την ευρωπαϊκή της πορεία, πρόσθεσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ολοκληρώθηκε σήμερα, χωρίς επεισόδια, ο διαγωνισμός του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού για την πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών στην εκπαίδευση. Οι συγκεντρωμένοι έξω από τα εξεταστικά κέντρα εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν ειρηνικά, αποδοκιμάζοντας όσους μετείχαν στο διαγωνισμό. Ωστόσο ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι κατά την προσαγωγή, στα δικαστήρια της Αθήνας, των δεκαπέντε συλληφθέντων στα επεισόδια των προηγούμενων ημερών. Οι εννέα συλληφθέντες θα απολογηθούν αύριο σε τακτικό ανακριτή και οι υπόλοιποι έξι θα δικαστούν στις 26 Ιουνίου.

Σε μη τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων ασφαλείας αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το δυστύχημα σε ναρκοπέδιο του Έβρου που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο στρατιώτες και να τραυματιστεί άλλος ένας. Νεκροί είναι ο λοχίας πενταετούς υποχρέωσης, Στέφανος Πιτικάκης και ο στρατιώτης Χρήστος Παλιβίδας, ενώ τραυματίστηκε ο στρατιώτης Ιωάννης Λυγερός που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Όλοι οι στρατιώτες υπηρετούσαν στην ειδική μονάδα εξορύξεως ναρκών.

Να ζητήσουν τη συμπαράσταση της ΓΣΕΕ προκειμένου να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους αποφάσισαν ομόφωνα στη Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι στην Ιονική Τράπεζα. Συγκεκριμένα θα ζητηθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ να κηρύξει απεργία με άλλα αιτήματα μέχρι και τις 19 Ιουνίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Ιονικής.

Το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του Οκτωβρίου εξετάζει σοβαρά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης. Σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τους δημοσιογράφους είπε ότι το σκέφτεται, αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει το Σεπτέμβριο, επειδή αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να ολοκληρώσει το έργο του ως δήμαρχος της Θεσσαλονίκης.

Το μοναδικό στη χώρα μας λαογραφικό μουσείο των Σαρακατσάνων εγκαινίασε στις Σέρρες ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε δηλώσεις του χαρακτήρισε υποδειγματικό τον τρόπο που εκτίθενται τα εκθέματα και χαρακτήρισε προφανή τον παιδαγωγικό ρόλο του μουσείου. Σε αυτό παρουσιάζονται οι κυριότερες μορφές της ζωής και τέχνης τον Σαρακατσάνων κατά την τελευταία φάση της νομαδικής ζωής τους.

Δύο Σέρβοι αστυνομικοί και έξι Αλβανοί σκοτώθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση την ώρα που η διεθνής κοινότητα αναζητά τρόπους εκτόνωσης της κρίσης και αποτροπής της επέκτασης των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου στην Πρίστινα, ο αντισυνταγματάρχης της σερβικής αστυνομίας, Νόβιτσα Ζλάσκοβιτς, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τους Αλβανούς αυτονομιστές, 51 αστυνομικοί, ενώ 59 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα έμειναν χωρίς ψυχή και νεκρώθηκαν μετά τον "καθαρισμό" τους. Αυτό είχε επισημάνει, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα "Daily Telegraph", ο ιστορικός τέχνης Ρόμπερτ Μπάιρον σχολιάζοντας την ανεπανόρθωτη ζημιά που υπέστησαν καλώντας το Μουσείο να δώσει λεπτομερή αναφορά για τον τρόπο που τα φροντίζει.

"Το πυρηνικό πρόγραμμα της Ινδίας δεν στοχεύει σε καμία συγκεκριμένη χώρα", δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ατάλ Μπιχάρι Βαζπαγέ, σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-tass. Παράλληλα υποστήριξε ότι η Ινδία προβαίνει σε πυρηνικές δοκιμές προκειμένου να ελέγξει τα όπλα της.

Αλησμόνητες μουσικές βραδιές θα χαρίσουν σε όσους βρεθούν στις εκδηλώσεις του "Sani Festival '98", η Ιταλίδα ντίβα Μίλβα, ο Σταμάτης Σπανουδάκης και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανοίξει το Σάββατο.

Την Τυνησία νίκησε το απόγευμα με σκορ 2-0 η ομάδα της Αγγλίας στο πλαίσιο του 16ου Μουντιάλ.

Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο καιρός θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα και μόνο το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 15 June 1998 - 19:05:15 UTC