Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 22/06/1998 (MΠΕ)

Την αναστολή της απεργίας τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Ιονική και έτσι, επιστρέφουν από σήμερα στην εργασία τους, ενώ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με άλλες μορφές πάλης. Οι συνδικαλιστές θεωρούν παράνομη την απόφαση της συνέλευσης των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας για την πώληση της Ιονικής και δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά του κύρους της, μαζί με μικρομετόχους, που αποκλείστηκαν από τη διαδικασία.

Συνεχίζονται σήμερα, οι γενικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι της 1ης και 2ης δέσμης διαγωνίζονται στο μάθημα της φυσικής, ενώ εκείνοι της 3ης θα εξεταστούν στα αρχαία ελληνικά. Οι υποψήφιοι των ΤΕΛ θα διαγωνιστούν στα μαθηματικά. Αύριο, οι υποψήφιοι της 4ης δέσμης θα εξετασθούν στο μάθημα της πολιτικής οικονομίας.

Άρχισε στο Πολύκαστρο η μεγάλη πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων από έξι χώρες. Η άσκηση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Σύμπραξη για την Ειρήνη" θα διαρκέσει ως τις 30 Ιουνίου και θα εξελιχθεί, κυρίως, στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Συμμετέχουν τρείς χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και τρείς βαλκανικές, που μετέχουν στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, μεταξύ αυτών και η ΠΓΔΜ. Την πολυεθνική άσκηση σχεδίασε Έλληνας στρατηγός και τη διοίκηση όλων των μονάδων, που συμμετέχουν, έχει Έλληνας αξιωματικός.

Σήμερα το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει στο Ζάππειο την έκθεση του ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ την αύριο, η Βουλή θα τελέσει πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του.

"Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού είχαν καταλάβει, από το 1930, ότι ο κόσμος είναι ενιαίος και ότι Ελλάδα και Τουρκία, εκτός από τις διαφορές, οφείλουν να δουν τις τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας και φιλίας που έχουν. Στη νεότητά μου περίμενα ότι θα φτάσει η στιγμή που θα καταργηθούν τα σύνορα, και οι δύο λαοί θα αγκαλιάσουν ο ένας τον άλλο. Τα πράγματα όμως στα ελληνοτουρκικά με διέψευσαν. Δεν το πιστεύω πια ότι οι δύο λαοί θα δουν, στο άμεσα προβλεπτό μέλλον, το συμφέρον τους σε μια τέτοια κοινή προοπτική" Με τα λόγια αυτά, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ιάκωβος, τοποθετείται ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και -εμμέσως πλην σαφώς- ασκεί κριτική στο χειρισμό τόσο τις ελληνικής όσο και ης τουρκικής πολιτικής γύρω από το θέμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη "Μακεδονία". Θεωρεί, πάντως, ότι εκείνος που οφείλει να κάνει τα μεγαλύτερα και περισσότερα βήματα είναι η Τουρκία: "Είναι βαριά κληρονομιά για την Τουρκία να παρουσιάζει το μικρασιατικό πολιτισμό, έναν καθαρά ελληνικό πολιτισμό, ως δικό της", δηλώνει.

Στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θα μεταβεί στις 28 Ιουνίου ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ημέρα κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος θα πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου. Ο Ντεμιρέλ θα έχει συνομιλίες με τον Ρ. Ντεκτάς.

Έκκληση για τερματισμό της βίας στο Κοσσυφοπέδιο απηύθυνε ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε την σταθερή στάση της Επιτροπής για άμεσο τερματισμό της βίας που ασκούν οι σερβικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο, και τόνισε την ανάγκη για διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για τη διεξαγωγή διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές. Συνάντησή με τον κ. Μέτα είχε και η Επίτροπος Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Ζητημάτων, Έμα Μπονίνο η οποία επανέλαβε στιν αλβανό υπουργό τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα χορηγήσει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια ECU στην αλβανική κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει τη μαζική άφιξη των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο,

Πολύ σύντομα, οι Βούλγαροι επιχειρηματίες θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, κάτι που θα διευκολύνει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές τους, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Σταύρος Καμπέλης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βουλγαρία. ΄Οπως πρόσθεσε ο κ. Καμπέλης, θα αρχίσει το επόμενο δίμηνο η κατασκευή του δρόμου από την Κομοτηνή μέχρι τη Μακάζα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που θα συνδέει τις δύο χώρες.

Την έντονη αντίδραση των πολιτικών κύκλων της Κροατίας έχουν προκαλέσει δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στο Ζάγκρεμπ, Ουίλιαμ Μοντγκόμερι, σύμφωνα με δημοσίευμα της κροατικής εφημερίδας "Vecernji List". Επικαλούμενη δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης, Βλάντιμιρ Σέκς, η εφημερίδα αποκαλύπτει, πως ο Αμερικανός πρέσβης, όλο και περισσότερο θεωρείται ανεπιθύμητο πρόσωπο, δεδομένου ότι σε δηλώσεις του έχει χαρακτηρίσει την Κροατία ως "αντικείμενο χλευασμού", ενώ έχει επισημάνει, επίσης, ότι η κροατική τηλεόραση αποτελεί το "καρκίνωμα" της Κροατίας.

Σε επιστράτευση κάλεσε τον αλβανικό λαό το γενικό επιτελείο του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", το οποίο με ανακοίνωσή του ζήτησε από τους αλβανόφωνους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου να μην εγκαταλείπουν τις εστίες τους και "να αντιμετωπίσουν τον εχθρό". Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, το γενικό επιτελείο της παράνομης οργάνωσης των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου κάλεσε επίσης "όλες τις αλβανικές πολιτικές δυνάμεις να συσπειρωθούν και να υπηρετήσουν την πατρίδα και τον απελευθερωτικό αγώνα".

Σχεδόν αίθριος καιρός προβλέπεται σήμερα σε όλη τη χώρα και μόνο στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα αναπτυχθούν τις απογευματινές ώρες, τοπικές νεφώσεις. Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 22 June 1998 - 11:23:30 UTC