Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 23/06/1998 (MΠΕ)

Μετ' εμποδίων σήμερα η μετακίνηση με τα τρένα λόγω κινητοποιήσεων των εργαζομένων, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και με τις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η κυβέρνηση μετά την υποχώρηση στο εργασιακό νομοσχέδιο για το οκτάωρο, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά στην εφαρμογή του προγράμματος των Ιδιωτικοποιήσεων.

Με τους υποψηφίους της Δ' δέσμης να διαγωνίζονται στο μάθημα της πολιτικής οικονομίας, συνεχίζονται σήμερα οι γενικές εξετάσεις. Χθες, οι υποψήφιοι των δύο πρώτων δεσμών διαγωνίστηκαν στη Φυσική.

Πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το θάνατο του, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στη Βουλή, ενώ χθες το βράδυ εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό έκθεση φωτογραφίας, με στιγμιότυπα από την πολιτική και προσωπική ζωή του.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο πρωθυπουργός με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αμερικανός αξιωματούχος παρουσίασε σχέδιο εκτόνωσης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Απορρίφθηκε αργά χθες στη Βουλή- όπως άλλωστε αναμενόταν -από 105 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος η πρόταση 81 βουλευτών της Ν.Δ. για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνούσε την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Τόσο η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, όσο και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ακριτίδης, υπεραμύνθηκαν της σύμβασης που υπέγραψε η κυβέρνηση και έκαναν λόγο για πολιτική σκοπιμότητα και σκανδαλολογία. Αντίθετα, σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση σε όλες της τις πλευρές, σημειώνοντας ότι έμειναν αναπάντητα τα ερωτήματα γύρω από το τελικό κόστος της κατασκευής της μονάδος καθώς και το κόστος της κιλοβατώρας.

"Επέμβαση ξένης δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο ισοδυναμεί με παραβίαση εθνικής κυριαρχίας", υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στη συνάντηση εργασίας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στη Βιέννη και στην οποία διερευνώνται δυνατότητες λήψης αποφάσεων πολιτικής και στρατιωτικής φύσης. Κάνοντας την εισαγωγική παρατήρηση - στην ομιλία του με θέμα "Ευρωπαϊκή ασφάλεια και η εύθραυστη βαλκανική σταθερότητα" - ότι "οι περιοχές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Υπερκαυκασίας - Κεντρικής Ασίας, οριοθετούν ένα τρίγωνο αστάθειας και κρίσεων, εντός των γεωγραφικών πλαισίων του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα", ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, προσθέτοντας ότι "η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή μιας νέας ανθρώπινης τραγωδίας".

Μεσάζοντες για την πώληση πέντε εργοστασίων όπλων της Βουλγαρίας, αναζητά η βουλγαρική Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων. Η εφημερίδα "Καπιτάλ" της Σόφιας γράφει ότι η προθεσμία υποβολής σχετικών αιτήσεων λήγει στις 15 Ιουλίου, ενώ ο μεσάζον που θα επιλεγεί θα πρέπει να πωλήσει τις επιχειρήσεις μέσα σε 12 μήνες. Για κάθε επιτυχή σύναψη συμφωνίας πώλησης, ο μεσάζον θα παίρνει τουλάχιστον 40.000 δολάρια προμήθεια. Οι πέντε επιχειρήσεις που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν είναι : Το εργοστάσιο "Αρσενάλ" στην πόλη Καζανλάκ, η επιχείρηση "Μπέτα" στην πόλη Τσερβέν Μπριάγκ, η "Τρέμα" στην πόλη Τριάβνα, η "Πίμα" στην πόλη Μοντάνα και η "Αγκροτέχνικα" στην πόλη Κάρλοβο, η οποία κατασκευάζει επίσης τρακτέρ και γεννήτριες ντίζελ.

Εκτενή αναφορά κάνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της ΠΓΔΜ στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι στην Ελλάδα. Η διήμερη επίσκεψη του κ. Χαντζίσκι, όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων είναι προς ανταπόδωση της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο Ελληνας ομόλογός του, Θεόδωρος Πάγκαλος στα Σκόπια. Ο κ. Χαντζίσκι θα έχει συνομιλίες με τον κ. Πάγκαλο, με κυρίαρχα θέματα την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, αλλά και την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. "Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, πραγματοποιείται σε μια εποχή όπου οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ουσιαστικά αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς, όπως της άμυνας και του πολιτισμού, ενώ έχουν γίνει και σημαντικά βήματα στον πολιτικό τομέα" μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο των Σκοπίων.

Δεν έχει αναζητηθεί δικαστική ευθύνη από κανέναν δημόσιο υπάλληλο στη Βουλγαρία, αναμεμειγμένο σε υπόθεση διαφθοράς. Αυτό κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Μπόζκοφ, στο πλαίσιο σεμιναρίου στη Σόφια με θέμα τις προοπτικές των ευρωπαϊκών επενδύσεων στη Βουλγαρία, τονίζοντας ότι τα αίτια της αναποτελεσματικότητας και της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση είναι η αίσθηση της μη τιμωρίας που καλλιεργεί το "μπλοκαρισμένο σύστημα απόδοσης της δικαιοσύνης". Ο κ. Μπόζκοφ σημείωσε ακόμη ότι με τις αναμενόμενες τροπολογίες νόμων, θα δοθούν περισσότερα κίνητρα για τους ξένους επενδυτές στη Βουλγαρία, καθώς και εγγυήσεις για τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου.

Πρωτοβουλία για την ίδρυση και λειτουργία ελληνικού προξενείου στο Μοναστήρι της ΠΓΔΜ, ανέλαβε ομάδα κατοίκων της πόλης. Σύμφωνα με την ημιεπίσημη εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, επικεφαλής της πρωτοβουλίας πολιτών, είναι η Εύα Δάρδα-Στεφάνοφσκι, η οποία άρχισε ήδη τη συγκέντρωση υπογραφών πολιτών, με στόχο να υποβληθεί επίσημα το αίτημα για την ίδρυση ελληνικού προξενείου στο Μοναστήρι. Πάντως, δεν υπήρξε καμία διάψευση από κυβερνητική πηγή της ΠΓΔΜ, αλλά ούτε και επιβεβαίωση. Ετσι προς το παρόν, οι πληροφορίες είναι μόνο αυτές, χωρίς να υπάρχει τίποτα περαιτέρω.

Επτά λεπτά πριν τη λήξη του παιχνιδιού ήρθε η λύτρωση για την Κολομβία, που κέρδισε στη 2η αγωνιστική του έβδομου ομίλου του Μουντιάλ την Τυνησία με 1- 0. Το "χρυσό" γκολ για τους Κολομβιανούς με το οποίο διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες τους για πρόκριση στους "16" το πέτυχε στο 83' ο Πρεσιάδο μετά από έξοχη πάσα του Βαλντεράμα.

Σχεδόν αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα με κύριο χαρακτηριστικό την άνοδο της θερμοκρασίας. Στη θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα είναι ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 23 June 1998 - 5:40:06 UTC