Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 21:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 24/06/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει την πολιτική της στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.
  • Το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις έδωσε το μεσημέρι στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
  • Το νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος.
  • Eπίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Κωστής Στεφανόπουλος.
  • Α. Ζησιμόπουλος: Σε φυσιολογικά επίπεδα η συμμετοχή των υποψηφίων στις Γενικές Εξετάσεις. Δυσκολίες σε θέμα των Μαθηματικών, συνδυαστική ερώτηση στην Ιστορία.
  • Δ. Ρέππας: διακριτοί οι ρόλοι κυβέρνησης και κόμματος.
  • Συστήνεται ειδικό Σώμα για την πάταξη της επώνυμης φοροδιαφυγής.
  • Στη Βέροια αύριο ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. - Θα κηρύξει τις εργασίες του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με θέμα "ο Απόστολος Παύλος και η Ελλάδα".
  • Δ. Ρέππας: Αμείλικτη θα είναι η στάση της ηγεσίας της αστυνομίας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε φαινόμενα όπως η επίθεση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.
  • Την εκλογική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς νομαρχιακές εκλογές παρουσίασε ο Κώστας Σκανδαλίδης.
  • Την υποψηφιότητα του Θεόδωρου Κατριβάνου θα υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς.
  • Ερώτηση Αλαβάνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων.
  • Eκδηλώσεις Ν.Ε. Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου.
  • Πρόεδρος ΣΑΕ Αμερικής: αναληθή τα δημοσιεύματα περί αποχώρησης οργανισμών από το ΣΑΕ.
  • Τριάντα Ιρακινούς λαθρομετανάστες μετέφερε 54χρονος από το Βόλο.
  • Κατηγορηματικός στο θέμα της αλλαγής της ονομασίας της χώρας του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ.
  • Έντονες επικρίσεις Ντενκτάς κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απόφασή της να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο.
  • Ζεστός καιρός θα επικρατήσει και αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει την πολιτική της στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου, και τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Όπως είπε ο κ. Σημίτης, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μετοχοποιήσεις δεν γίνονται επειδή υπάρχει μανία της κυβέρνησης να δίνει επιχειρήσεις σε ιδιώτες, αλλά γιατί η χώρα χρειάζεται ''φρέσκα'' χρήματα που να μην προέρχονται από φόρους του ελληνικού λαού.

Το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις έδωσε το μεσημέρι στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Από το νομοσχέδιο αποσύρθηκε η διάταξη που επέτρεπε στον εργοδότη την επέκταση του ωραρίου, ενώ δε θα τεθεί πλαφόν για τη μερική απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, και στις περιοχές που πλήττονται από την ανεργία οι υπάλληλοι θα προσλαμβάνονται με μισθό μικρότερο από αυτόν που ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Οι εργοδότες αντιδρούν στην απόσυρση της διάταξης για την απελευθέρωση του ωραρίου, ενώ η ΓΣΕΕ επιμένει να τεθεί πλαφόν στη μερική απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο καταπέλτη για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε το γεγονός ως ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μετά από 50 χρόνια ο κώδικας προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες της δημόσιας διοίκησης. Με το νέο κώδικα καθιερώνεται ένα νέο βαθμολόγιο, αυξάνονται οι μέρες άδειας και επισπεύδονται οι διαδικασίες επιβολής κυρώσεων στους υπαλλήλους που υποπίπτουν σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Eπίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Κωστής Στεφανόπουλος. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του ελληνικού κράτους στο νησί από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου χαιρέτισαν την ανακοίνωση της επίσκεψης του κ. Στεφανόπουλου και επισήμαναν ότι αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του αμείωτου ενδιαφέροντος και της συμπαράστασης της Ελλάδας στον δίκαιο αγώνα της Κύπρου. Η επίσκεψη του κ. Στεφανόπουλου θα συμπέσει για μία μέρα με την επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, που πραγματοποιείται σε μια κίνηση αντιπερισπασμού της Άγκυρας.

Σε φυσιολογικά επίπεδα κυμάνθηκε και σήμερα η συμμετοχή των υποψηφίων στις Γενικές Εξετάσεις, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Άγγελος Ζησιμόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι υπήρξε μια μικρή μείωση 2,4% στη συμμετοχή των υποψηφίων των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε μαθήματα ειδικότητας. Δυσκολίες υπήρξαν στην επίλυση ορισμένων θεμάτων στα Μαθηματικά, όπου διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι της Α΄ Δέσμης. Στα θέματα της Ιστορίας όπου διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι της Γ΄ Δέσμης υπήρξε συνδυαστική ερώτηση, ενώ κανένα πρόβλημα δε δημιουργήθηκε όσον αφορά το μάθημα της Βιολογίας, στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι της Β΄ Δέσμης.

Ο ρόλος του κόμματος είναι ρόλος υποστήριξης και ανάδειξης της κυβερνητικής πολιτικής, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία σύγχυση ανάμεσα στους ρόλους κυβέρνησης και κόμματος. Η οικονομική πολιτική χαράσσεται από την κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Ρέππας.

Τη σύσταση ειδικού Σώματος, μέσα στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο την πάταξη της επώνυμης φοροδιαφυγής, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Στο σώμα αυτό θα μετέχουν είκοσι πέντε υπάλληλοι που θα ελέγχουν μεγάλους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι "η επώνυμη φοροδιαφυγή αποτελεί τη χειρότερη μορφή φοροδιαφυγής, διότι στηρίζεται σε κατάχρηση καταστάσεων και θέσεων από άτομα που πρώτα θα έπρεπε να είναι συνεπή με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις".

Τη Βέροια θα επισκεφθεί αύριο ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος προσκεκλημένος του μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμονα. Το μεσημέρι θα γίνει η επίσημη υποδοχή του αρχιεπισκόπου έξω από το ναό του Αγίου Αντωνίου και στη συνέχεια ο Μακαριότατος θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Το απόγευμα θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Δ' διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με θέμα "ο Απόστολος Παύλος και η Ελλάδα" και στη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής θα απονείμει το χρυσό μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου στο χρυσό Ολυμπιονίκη Γιάννη Μελισσανίδη και στην ολυμπιακή ομάδα των ειδικών σχολείων της Ημαθίας που διακρίθηκε στους special Olympics.

Η στάση της ηγεσίας της αστυνομίας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης θα είναι αμείλικτη απέναντι σε φαινόμενα όπως η επίθεση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Αυτό τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι γνωστά τα λάθη του παρελθόντος και οι αναμνήσεις που αυτά προκαλούν.

Την εκλογική στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος στις προσεχείς νομαρχιακές εκλογές παρουσίασε σήμερα ο γραμματέας της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, στη διάρκεια συνάντησης εργασίας με τους υποψήφιους νομάρχες που στηρίζει το Κίνημα. Περιγράφοντας το τρίπτυχο για θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές, ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε για ανάδειξη του έργου, συγκρότηση ισχυρών πολυσυλλεκτικών ψηφοδελτίων και σωστή επικοινωνία με τον πολίτη.

Την υποψηφιότητα του Θεόδωρου Κατριβάνου θα υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η επιλογή του κ,. Κατριβάνου έγινε με κριτήρια αποκλειστικά αναφερόμενα στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή σύνταξης στους δικαιούχους του Ταμείου Μετάλλου, όπως και άλλων ασφαλιστικών ταμείων, υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. Η καταβολή σύνταξης από το Ταμείο Μετάλλου καθυστερεί 6 χρόνια, αναφέρει στην ερώτηση του ο κ. Αλαβάνος και υπενθυμίζει ότι στο άρθρο 14 του Κοινοτικού Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων ορίζει πως "κάθε εργαζόμενος της Ε.Ε. πρέπει να μπορεί να διαθέτει τη στιγμή της συνταξιοδότησης του πόρους που να του εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής".

Eκδηλώσεις στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το θάνατο του, οργανώνει η Ν.Ε. Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ. Στις 8 αύριο το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα εγκαινιάσει στη Βίλα Μπιάνκα έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων από τη ζωή και το έργο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ η οποία γίνεται σε συνεργασία με το ίδρυμα "Α. Παπανδρέου". Στις 10 το πρωί της Κυριακής θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση στο ναό του Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, ενώ στις 8 το βράδυ θα γίνει η πολιτική εκδήλωση τιμής στον Α. Παπανδρέου, στο "Ολύμπιον".

Αναληθή χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Βορείου και Νοτίου Αμερικής Χρήστος Τομαράς τα δημοσιεύματα περί αποχώρησης οργανισμών από το ΣΑΕ. Συγκεκριμένα δημοσιεύτηκαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στο πρόσφατο συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον ανακοινώθηκε η αποχώρηση από το ΣΑΕ της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Αμερικής, της AXEPA και του AHIPAC.

Τριάντα Ιρακινούς λαθρομετανάστες μετέφερε με φορτηγό αυτοκίνητο, ο Γεώργιος Τεμίζης, 54χρόνων, από το Βόλο, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς στο 10ο χιλιόμετρο του δρόμου Αλεξανδρούπολης - Κομοτηνής. Οι Ιρακινοί ομολόγησαν ότι μπήκαν στη χώρα μας από την περιοχή Φερών, οδηγώντας τους εκεί κάποιος Πακιστανός με το όνομα Αλί. Σύμφωνα με την αστυνομία στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα άτομα τα οποία αναζητούνται.

Κατηγορηματικός στο θέμα της αλλαγής της ονομασίας της χώρας του εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμος της πόλης Στιπ, παρουσία πολιτικών και οικονομικών παραγόντων της περιοχής. "Η χώρα μας δεν αλλάζει το όνομά της" είπε ο κ. Γκλιγκόρωφ και επισήμανε πως τα Σκόπια αποδέχθηκαν την ονομασία FYROM "μόνο επειδή εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία". Σημείωσε ακόμη ότι ο προσδιορισμός "Πρώην Γιουγκοσλαβική" σύντομα θα αφαιρεθεί από την ονομασία γιατί ούτε πρώην κράτος είναι τα Σκόπια, ούτε σχέση έχουν με τη Γιουγκοσλαβία"

Έντονες επικρίσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απόφασή της να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, διατύπωσε από τη Βιέννη όπου πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς. Επανέλαβε δε τις γνωστές θέσεις του, ότι δε θα υπάρξει λύση του Κυπριακού χωρίς προηγούμενη αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ζεστός καιρός θα επικρατήσει και αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 17 μέχρι 35 βαθμούς, στα κεντρικά από 19 μέχρι 37 και στα νησιά από 21 μέχρι 34 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές νεφώσεις και πιθανή καταιγίδα το απόγευμα, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 24 June 1998 - 19:05:07 UTC