Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 25/06/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Αντιπαράθεση πρωθυπουργού - αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση. - Αντιδράσεις των κομμάτων.
  • Ιστορική η επίσκεψη Στεφανόπουλου στην Κύπρο - Παλλαϊκή υποδοχή και πλήθος επαφών με την πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία της μεγαλονήσου.
  • Προκλητική και πάλι η Τουρκία - Τουρκικά αεροσκάφη ζήτησαν αναγνώριση από αμερικανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού εντός του FIR Αθηνών.
  • Eύκολα χαρακτήρισαν οι υποψήφιοι της τέταρτης δέσμης τα θέματα της Ιστορίας.
  • Την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου "Ο Απόστολος Παύλος και η Ελλάδα", που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Δ΄ Παυλείων, κήρυξε το απόγευμα στη Βέροια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.
  • Ένας ταμίας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ληστείας στο υποκατάστημα του ΟΤΕ στο Μαρούσι.
  • Στοιχεία για τα ναρκωτικά στη χώρα μας έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών.
  • Έλεγχοι σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής επωνύμων.
  • Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που ήταν παρών στα επεισόδια έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. - Δ. Ρέππας: οι έρευνες συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση.
  • Αύξηση του τουρισμού αναμένει φέτος το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.
  • Πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης για απόδοση τιμητικής πλακέτας στους πρωτεργάτες της προσπάθειας για την αποκατάσταση των ζημιών του καταστρεπτικού σεισμού του 1978 στη Θεσσαλονίκη.
  • Πρόθυμη η Βοσνία να προσφέρει τις βάσεις της για τις μελλοντικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Αρχίζει την Κυριακή το 52ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Αμερικής και Καναδά.
  • Στην Κίνα βρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.
  • Αγώνας μπάσκετ μεταξύ πολιτικών αύριο στο Δήμο Συκεών.
  • Σχεδόν αίθριο καιρό με νεφώσεις και τοπικές καταιγίδες το απόγευμα στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Οι μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση στο εκπαιδευτικό σύστημα θα υλοποιηθούν τόνισε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ανοίγοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την παιδεία, που είχε ζητήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Η μεταρρύθμιση στην παιδεία δεν τελειώνει, αρχίζει με όσα μέτρα έχουμε ήδη δρομολογήσει. Επιδίωξή μας είναι η διαμόρφωση μιας παιδαγωγικής κουλτούρας που θα δώσει μια νέα ταυτότητα στο ελληνικό σχολείο", τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει την ιερή υποχρέωση να προασπίσει την αρχή των ίσων ευκαιριών στην παιδεία. Κατηγόρησε δε την αντιπολίτευση ότι κάνει μια στείρα κριτική χωρίς προτάσεις και εναλλακτικές πολιτικές. Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, χαρακτήρισε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ως το κλειδί της ανάπτυξης της χώρας και διευκρίνισε ότι όλες οι παράμετροί της εξετάστηκαν προσεκτικά και προσδιορίστηκαν με βάση τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας του σήμερα.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχισμό, ατολμία και ψευτοεκσυγχρονισμό και πρότεινε την αναβάθμιση της παιδείας, σε συνδυασμό με τον πολιτισμό, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αυτό το στρατηγικό και συγκριτικό πλεονέκτημα στη διεθνή κοινότητα και τον διεθνή ανταγωνισμό. Παίρνοντας το λόγο η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε ότι ο Γεράσιμος Αρσένης ψήφισε κατά της απαγόρευσης ίδρυσης ανωτάτων σχολών από ιδιώτες στην πρόσφατη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Απαντώντας ο κ. Αρσένης, απέδωσε την ψήφο του σε παραδρομή. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζήτησε ουσιαστικό διάλογο για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, εξέφρασε την αντίθεσή του για το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί που πήραν το πτυχίο πριν από πολλά χρόνια καλούνται και πάλι να αξιολογηθούν ώστε να διοριστούν στην εκπαίδευση.

Ιστορικό, εξαιρετικό και μοναδικό γεγονός, χαρακτηρίζεται στην Κύπρο η άφιξη του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, η πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού του ελληνικού κράτους από την εποχή της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Στον κ. Στεφανόπουλο επιφυλάχθηκε παλλαϊκή ενθουσιώδης υποδοχή, ενώ ο δήμαρχος Λάρνακας, Λέλλος Δημητριάδης, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το "χρυσό κλειδί" της πόλης. Οι κ.κ. Στεφανόπουλος και Κληρίδης συναντήθηκαν το μεσημέρι κατ' ιδίαν και ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, του υφυπουργού Γιάννου Κρανιδιώτη, του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Αλέξανδρου Μπαλτά και άλλων αξιωματούχων. Το απόγευμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τα "φυλακισμένα μνήματα", τον τύμβο της Μακεδονίτισσας και την Αρχιεπισκοπή.

Προκλητική εμφανίζεται και πάλι η Τουρκία, καθώς το μεσημέρι τουρκικά αεροσκάφη ζήτησαν αναγνώριση από αμερικανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού που πετούσε εντός του FIR Αθηνών, νοτίως της Ρόδου. Τα τουρκικά μαχητικά απομακρύνθηκαν όταν απογειώθηκαν ελληνικά αεροσκάφη για να τα αναχαιτίσουν.

Ολοκληρώνονται αύριο οι Γενικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των τριών πρώτων δεσμών. Για τους υποψηφίους της Δ΄ Δέσμης οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν το Σάββατο. Eύκολα χαρακτήρισαν οι υποψήφιοι της τέταρτης δέσμης τα θέματα της Ιστορίας, στα οποία εξετάστηκαν κατά τη σημερινή έκτη ημέρα των γενικών εξετάσεων. Σε θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου ιδίως στην Αθήνα, οι απόφοιτοι της τέταρτης δέσμης κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα που προέρχονταν από τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού και ελληνικού διαφωτισμού, καθώς και της εξωτερικής πολιτικής.

Την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα "Ο Απόστολος Παύλος και η Ελλάδα", που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Δ΄ Παυλείων, κήρυξε το απόγευμα στη Βέροια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Βεργίνας, ενώ σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι "η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική". Ο κ. Χριστόδουλος απένειμε τα εύσημα στον αποθανόντα καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο και τους αρχαιολόγους που διενήργησαν τις ανασκαφές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε την πατρίδα εάν χρειαστεί".

Ένας ταμίας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ληστείας σε υποκατάστημα του ΟΤΕ στο Μαρούσι. Πρόκειται για τον 50χρονο Λυκούργο Λατζούνη, πατέρα δύο παιδιών, τον οποίο οι ληστές πυροβόλησαν εν ψυχρώ. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών οι οποίοι διέφυγαν χωρίς να πάρουν χρήματα.

Στοιχεία για τα ναρκωτικά στη χώρα μας έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά οι θάνατοι από ναρκωτικά αυξήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 185%. Μόνο το 1997 222 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χρήση ναρκωτικών.

Πέντε επώνυμους ελεύθερους επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη και άλλους δέκα στην Αθήνα ελέγχει ειδική ομάδα που συγκροτήθηκε στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, για την πάταξη της φοροδιαφυγής επωνύμων. Αποστολή της 20μελούς ομάδας είναι ο εντοπισμός των φορολογούμενων με οικονομική επιφάνεια είτε πανελλαδικά είτε στην τοπική κοινωνία όπου ζουν και η άσκηση όλων προβλεπόμενων μέσων για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο αστυνομικός που ήταν παρών στην επίθεση κατά του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Ο αστυνομικός κατηγορείται ότι δεν ανέφερε τίποτα, ενώ ο ίδιος σημειώνει ότι δεν εκλήθη να καταθέσει. Η υπόθεση βρίσκεται στον ανακριτή, ενώ το πόρισμα της αστυνομίας δεν υποδεικνύει ενόχους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε το μεσημέρι ότι οι έρευνες για το θέμα συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση.

Aυξημένη κατά 8%-12% αναμένεται να είναι φέτος η προσέλευση τουριστών στα θέρετρα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της 5ης έκθεσης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Η υποτίμηση της δραχμής και η μετατόπιση του ενδιαφέροντος προς την Ελλάδα από άλλους προορισμούς, αποτέλεσαν "κλειδιά" για την αύξηση της κίνησης, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν και οι χαμηλές τιμές. Πάντως, το θετικό αυτό ποσοστό δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των τουριστικών φορέων, που ανέμεναν ακόμη μεγαλύτερη κίνηση για φέτος.

Την απόδοση τιμητικής πλακέτας στους πρωτεργάτες της προσπάθειας για την αποκατάσταση των ζημιών του καταστρεπτικού σεισμού του 1978 στη Θεσσαλονίκη, προτείνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης. Την πρόταση υπέβαλλε στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το σεισμό που έπληξε την πόλη.

Την προθυμία της χώρας του να προσφέρει τις βάσεις της για τις μελλοντικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βοσνίας Χάρις Σίλαϊτζιτς, στη συνέντευξή του στο ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων "Kjodo". Ο Βόσνιος πρωθυπουργός τάχθηκε κατά της οποιασδήποτε αλλαγής των συνόρων της Ο. Δ. Γιουγκοσλαβίας και υποστήριξε, πως η μοναδική αποδεκτή λύση για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου είναι η παραχώρηση καθεστώτος αυτονομίας στους Αλβανούς.

Αρχίζει την Κυριακή το 52ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Αμερικής και Καναδά στο Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής, Ευάγγελος Μιχαλόπουλος, στο επίκεντρο του Συνεδρίου θα βρεθούν οι πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών για το Σκοπιανό, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Ελλάδα.

Στην Κίνα βρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στη χώρα, από τη σφαγή στην πλατεία Τιέν Ανμέν το '89. Σκοπός της επίσκεψης αυτής είναι η σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ένας διαφορετικός αγώνας μπάσκετ θα διεξαχθεί αύριο το απόγευμα στο δήμο Συκεών. Στην αναμέτρηση δε θα πάρουν μέρος, όπως συνήθως καλαθοσφαιριστές, αλλά πολιτικοί, εκπρόσωποι φορέων της πόλης, μαθητές και σπουδαστές. Ο αγώνας διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών, από το κέντρο πρόληψης "Πυξίδα".

Σχεδόν αίθριο καιρό με νεφώσεις και τοπικές καταιγίδες το απόγευμα στα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 17 μέχρι 34 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 μέχρι 36 και στα νησιά του Αιγαίου από 21 μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις το απόγευμα, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 25 June 1998 - 18:05:08 UTC