Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 26/06/1998 (MΠΕ)

Μήνυμα συμπαράστασης προς τον Κυπριακό Ελληνισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, που πραγματοποιεί από χθες τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Η Ελλάδα έχει νομική ηθική και εθνική υποχρέωση να υπερασπίζεται την Κύπρο, τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος μιλώντας στην Αρχιεπισκοπή του νησιού, ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε για μια ακόμη φορά τον τουρκικό επεκτατισμό. Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ανέβαλε για τον Ιούλιο, την προγραμματισμένη για την Κυριακή, επίσκεψη του στα κατεχόμενα.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ, επανέλαβε για ακόμη μια φορά την άποψη του κόμματος του, υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Eύκολα χαρακτήρισαν οι υποψήφιοι της τέταρτης δέσμης τα θέματα της Ιστορίας, που τέθηκαν κατά τη χθεσινή έκτη ημέρα των γενικών εξετάσεων. Σήμερα, οι γενικές εξετάσεις συνεχίζονται με το μάθημα της Χημείας για τους υποψηφίους της πρώτης και δεύτερης δέσμης και των Λατινικών, για τους επίδοξους φοιτητές θεωρητικών σχολών. Οι απόφοιτοι των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων (ΤΕΛ) θα εξεταστούν τα στοιχεία ηλεκτρικών μηχανών και στη ναυπηγία.

"Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική", δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, αμέσως μετά τη ξενάγησή του στο μουσείο της Βεργίνας. Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το Μουσείο, όπου ξεναγήθηκε από την αρχαιολόγο, κ. Παπαδέλη, επί μια ώρα και στη συνέχεια σε δήλωση που έκανε, τόνισε ότι τα ευρήματα της Βεργίνας αποδεικνύουν εύγλωττα την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ο κ. Χριστόδουλος απένειμε τα εύσημα στον αποθανόντα καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο και τους αρχαιολόγους που διενήργησαν τις ανασκαφές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε την πατρίδα εάν χρειαστεί".

Μέχρι το τέλος του 1998 θα έχει καταρτισθεί το Eνιαίο Mητρώο Aσφαλισμένων του Δημοσίου, που προωθούν τα υπουργεία Yγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Oικονομικών. Στόχος των δύο υπουργείων είναι ο έλεγχος και η επικύρωση των βιβλιαρίων υγείας με την επικόλληση εγγυητικού σήματος. Το έργο έχει ανατεθεί στην εταιρία Φαρμέτρικα, η οποία θα αποστείλει άμεσα στα υπουργεία και τις νομαρχίες τα σχετικά απογραφικά δελτία.

Δυο χρόνια θα είναι η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας στη Βουλγαρία, όπως αποφάσισε η Βουλή της χώρας, ψηφίζοντας κατά άρθρο τον σχετικό νόμο. Όπως προβλέπει ο νομοθέτης, οι αντιρρησίες συνείδησης θα πραγματοποιούν την εναλλακτική θητεία τους τόσο στο πλαίσιο του στρατού, όσο και στην Πολιτική Αμυνα , στις δημόσιες υπηρεσίες, σε υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος κ.ά. Αποφασίστηκε επίσης, σε κατάσταση πολέμου, οι αντιρρησίες συνείδησης να συμμετέχουν σε εργασίες που δεν απαιτούν τη χρήση όπλων. Ωστόσο θα έχουν το δικαίωμα σε περίπτωση που αλλάξουν γνώμη, να ζητήσουν από τον υπουργό Αμυνας να καταταχθούν στον στρατό.

Την προθυμία της χώρας του να προσφέρει τις βάσεις της για τις μελλοντικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βοσνίας Χάρις Σίλαϊτζιτς, στη συνέντευξή του στο ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων "Kjodo". Ο κ.Σίλαϊτζιτς δήλωσε, ότι θα υποστηρίξει τις πτήσεις των ΝΑΤΟϊκών αεροπλάνων προς το Κοσσυφοπέδιο από τις βάσεις της Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης στη Βοσνία και κάλεσε το ΝΑΤΟ να επέμβει στο Κοσσυφοπέδιο, όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου, όπως είπε, "να αποφευχθεί η καθυστέρηση, η οποία στη Βοσνία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 200.000 ανθρώπων". Τέλος, ο Βόσνιος πρωθυπουργός τάχθηκε κατά της οποιασδήποτε αλλαγής των συνόρων της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας και υποστήριξε, πως η μοναδική αποδεκτή λύση για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου είναι η παραχώρηση καθεστώτος αυτονομίας.

Η αμερικανική γερουσία ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο ζητάει να επιστρέψουν στη χώρα οι αμερικανικές δυνάμεις που υπηρετούν στην Βοσνία "εντός λογικού χρονικού διαστήματος". Στο ψήφισμα, το οποίο πέρασε με ψήφους 90 υπέρ και πέντε κατά, ως μέρος του αμυντικού προϋπολογισμού, ανέφερε ότι "οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν πρέπει να παραμείνουν στη Βοσνία για αόριστο χρονικό διάστημα". Σύμφωνα με το δημοκρατικό γερουσιαστή από το Μίτσιγκαν, Καρλ Λέβιν, το ψήφισμα αυτό αποτελεί ένα τρόπο "να γίνει γνωστό στους συμμάχους μας ότι δεν πρόκειται να μείνουμε εκεί για πάντα". Τη στιγμή αυτή βρίσκονται στη Βοσνία 6.900 Αμερικανοί στρατιώτες, σε μια αποστολή που αρχικά υπολογίζονταν να διαρκέσει ένα χρόνο περίπου. Πρόσφατα, κι ενώ τα στρατεύματα των ΗΠΑ και των άλλων χωρών που συμμετέχουν στην υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ Δύναμη Σταθεροποίησης, που στηρίζει την ειρηνευτική συνθήκη του Ντέητον, βρίσκονται στη χώρα τρία χρόνια, ο πρόεδρος Κλίντον απέφυγε να ορίσει ημερομηνία για την επιστροφή των στρατιωτών.

Έκκληση προς τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, να στείλουν βοήθεια για τους πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο απηύθυνε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Το θέμα της κατάστασης των προσφύγων στο Μαυροβούνιο και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας θα τεθεί, κατόπιν αίτησης της επιτροπής προσφύγων του Μαυροβουνίου, στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας ανθρωπιστικών θεμάτων του ΟΗΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Γενεύη, παρουσία της επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Σαντάκο Ογκάτα. Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου έφτασαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση 145 τόνοι τροφίμων πρώτης ανάγκης, ως ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της επιτροπής προσφύγων, στο Μαυροβούνιο έχουν καταφύγει μέχρι στιγμής 9.500 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, ο πραγματικός αριθμός τους, ωστόσο, υπολογίζεται πως ξεπερνά τις 10.000. Μόνο χθες από το Κοσσυφοπέδιο στο Μαυροβούνιο εισήλθαν 272 άτομα, από τα οποία τα 112 ήταν παιδιά.

Σχεδόν αίθριο καιρό με νεφώσεις και καταιγίδες στα ηπειρωτικά το απόγευμα, προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-33 βαθμούς Κελσίου. Για τη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με θερμοκρασία στους 20-33 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 26 June 1998 - 5:40:07 UTC