Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:16 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 28/06/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Την ανάγκη αποφυγής της αστάθειας στα Βαλκάνια υπογράμμισαν οι Κ. Σημίτης και Ρ. Πρόντι, στην Κέρκυρα.
  • Την εκτίμηση ότι οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο μπορούν να εξελιχθούν, ανά πάσα στιγμή, σε πολεμική σύρραξη διατυπώνει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα " το Βήμα της Κυριακής".
  • Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, στην Κύπρο, με επισκέψεις στην "πράσινη γραμμή" και το Παραλίμνι.
  • Συλλυπητήριο τηλεγράφημα Στεφανόπουλου στον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, για τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την νοτιοδυτική Τουρκία. - 107 νεκροί και χίλιοι τραυματίες ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής.
  • Κηδεύεται αύριο το μεσημέρι στην Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης ο Κωστής Μοσκώφ.
  • Τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο του Κωστή Μοσκώφ εκφράζουν με δηλώσεις τους στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τάκης Βαρβιτσιώτης και ο Νίκος Μπακόλας.
  • Για ανικανότητα να υπερασπιστεί τα αιτήματα των Ελλήνων αγροτών κατηγόρησε τον υπουργό Γεωργίας ο Κώστας Καραμανλής, από τη Φλώρινα.
  • Αρχίζουν αύριο οι εξετάσεις των υποψηφίων των Γενικών Εξετάσεων στα ειδικά μαθήματα.
  • Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Ανδρέα Παπανδρέου τελέστηκε στο ναό του Αγίου Δημητρίου.
  • Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιώς εναντίον των επτά συλληφθέντων που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στη βομβιστική επίθεση εναντίον δύο συνομηλίκων τους στη Νίκαια.
  • Σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς και διάβρωσης του δημοσίου βίου εντοπίζει στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξή του στις "Επιλογές" της κυριακάτικης "Μακεδονίας".
  • Άρχισαν στην Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας του '98.
  • Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στην αλβανική αντιπολίτευση οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο.
  • Η ηλιοφάνεια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Με τον Ιταλό ομόλογό του, Ρομάνο Πρόντι, συναντήθηκε το μεσημέρι στην Κέρκυρα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, η οικονομική και νομισματική ενοποίηση, οι διμερείς σχέσεις, οι τρόποι συνεργασίας των δύο χωρών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αλλά και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε δηλώσεις τους οι δύο πρωθυπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη να αποφευχθεί η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και να βρεθεί ειρηνική λύση για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Την εκτίμηση ότι οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο μπορούν να εξελιχθούν, ανά πάσα στιγμή, σε πολεμική σύρραξη με απρόβλεπτες συνέπειες, διατυπώνει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα " το Βήμα της Κυριακής". Ο Αμερικανός διπλωμάτης εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξος για τις εξελίξεις στην περιοχή, μετά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα. Σε ότι αφορά στις εξελίξεις στο κυπριακό, ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν διστάζει να επιρρίψει άμεσα τις ευθύνες, για το ναυάγιο των ενδοκοινοτικών συνομιλιών στην τουρκική πλευρά. Αναφερόμενος στην εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων τη χαρακτηρίζει "λανθασμένη ενέργεια, που επιτείνει την ένταση" και δηλώνει ότι δεν του αρέσουν "οι προκλητικές ενέργειες".

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, στην Κύπρο. Το πρωί ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην Λευκωσία. Σε δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία ότι κάποτε δεν θα υπάρχει "πράσινη γραμμή" και υπογράμμισε " την αμετακίνητη εθνική βούληση για υπεράσπιση, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο, του εθνικού μας χώρου". Ταυτόχρονα διακήρυξε, ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως περίπτωση για νέες υποχωρήσεις και κάλεσε όλους τους ξένους παράγοντες να προβληματιστούν από την επιθετικότητα της Τουρκίας. Αμέσως μετά ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε το Παραλίμνι και τη Δερύνεια. Στο Παραλίμνι τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας υποδέχτηκε, μεταξύ των άλλων και η δίχρονη κόρη του δολοφονημένου Τάσου Ισαάκ.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, για τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την νοτιοδυτική Τουρκία απέστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Οι νεκροί μέχρι στιγμής στα Άδανα υπολογίζονται σε 107. Τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν από τα ερείπια εγκλωβισμένους, ενώ εκφράζονται φόβοι, ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Παράλληλα, τα νοσοκομεία της περιοχής βρίσκονται σε συναγερμό και υποδέχονται τους πάνω από 1000 τραυματίες. Η σεισμική δόνηση, που είχε μέγεθος 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε όλη τη νοτιοδυτική Τουρκία και έγινε αισθητή και στην Κύπρο.

Κηδεύεται αύριο το μεσημέρι στην Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης ο Κωστής Μοσκώφ, ο οποίος έχασε χθες το βράδυ τη μάχη με το θάνατο, ύστερα από πολύχρονη ασθένεια. Ο Κωστής Μοσκώφ πέθανε σε ηλικία 59 χρόνων, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο, όπου νοσηλευόταν. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε συγκίνηση στους Θεσσαλονικείς. Γόνος ιστορικής οικογένειας Θεσσαλονικέων, αφιέρωσε τη ζωή του στα γράμματα, αλλά και την ίδια την πόλη που αγάπησε, υπηρετώντας την από διάφορα αξιώματα. Την τελευταία περίοδο της ζωής του, διετέλεσε μορφωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο και η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από την αδιάκοπη εργασία του, για τη διάσωση του ελληνικού πνεύματος στην Αίγυπτο, την ανάδειξη της ελληνικής κουλτούρας, τη συνεργασία με Αιγύπτιους αρχαιολόγους, για την ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο του Κωστή Μοσκώφ, εκφράζουν με δηλώσεις τους στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τάκης Βαρβιτσιώτης και ο Νίκος Μπακόλας. Ο κ. Τάκης Βαρβιτσιώτης χαρακτηρίζει μεγάλη απώλεια το θάνατο του Κωστή Μοσκώφ για τη Θεσσαλονίκη που τόσο αγάπησε, αλλά και για ολόκληρη την πνευματική Ελλάδα. Υπογραμμίζει το σπουδαίο πολιτιστικό, εθνικό και ιστορικό έργο του και τη συμβολή του στην προβολή των ελληνικών γραμμάτων στην Αίγυπτο και στη Μέση Ανατολή. Ως ευγενικό άνθρωπο, γεμάτο αγωνίες και ιδανικά, χαρακτηρίζει τον Κωστή Μοσκώφ ο Νίκος Μπακόλας, ο οποίος αναφέρεται στο πνευματικό έργο και τη γενικότερη δραστηριότητα του εκλιπόντος στην Αίγυπτο.

Για ανικανότητα να υπερασπιστεί στις Βρυξέλλες τα αιτήματα των Ελλήνων αγροτών κατηγόρησε τον υπουργό Γεωργίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του από τη Φλώρινα, όπου περιοδεύει. Ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στην κατασκευή της μονάδας της Φλώρινας, σημείωσε ότι το κόμμα του δεν είναι αντίθετο στην κατασκευή του έργου, όμως μια μεγάλη παράταξη θα πρέπει να είναι αυστηρή στα θέματα της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.

Αρχίζουν αύριο οι εξετάσεις των υποψηφίων των Γενικών Εξετάσεων στα ειδικά μαθήματα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Ιουλίου. Στο μεταξύ, συνεχίζεται ομαλά η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων των Γενικών Εξετάσεων.

Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Ανδρέα Παπανδρέου τελέστηκε στο ναό του Αγίου Δημητρίου, με πρωτοβουλία της νομαρχιακής επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ. Στο μνημόσυνο, χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων και παρέστησαν οι βουλευτές του κινήματος Νίκος Γκεσούλης, Γιάννης Μαγκριώτης και Νίκος Ακριτίδης, καθώς και πλήθος κόσμου. Για το έργο και την προσφορά του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, μίλησε ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Κώστας Μαμέλης.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιώς εναντίον των επτά συλληφθέντων, που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στην παρέα νεαρών που το βράδυ της Πέμπτης έριξαν βόμβες μολότωφ εναντίον δύο συνομηλίκων τους στη Νίκαια. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού και έκρηξη που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς και διάβρωσης του δημοσίου βίου εντοπίζει στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξή του στις "Επιλογές" της κυριακάτικης "Μακεδονίας". Ερωτηθείς σχετικά με την εισαγγελική έρευνα, με αφορμή τις καταγγελίες περί διαπλοκής των εξουσιών, επισημαίνει, πάντως, ότι η προτεραιότητα δεν είναι οι εισαγγελικές παρεμβάσεις ούτε οι εκ των υστέρων έρευνες. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη να "σπάσει το υδροκέφαλο, γραφειοκρατικό μοντέλο ενός κράτους, που είναι συγκεντρωμένο στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών", διαπιστώνοντας μεγάλες περιφερειακές ανισότητες στην Ελλάδα.

Με τον πανηγυρικό κατάπλου, στο χώρο της νέας παραλίας, του παραδοσιακού ιστιοφόρου "Ευαγγελίστρια" άρχισαν στην Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας του '98, οι οποίες θα συνεχιστούν έως την Κυριακή 5 Ιουλίου. Το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο της Καλαμαριάς η επίσημη τελετή έναρξης της Ναυτικής Εβδομάδας η οποία περιλαμβάνει τα εγκαίνια εκθέσεων φωτογραφίας και ιστορικών ναυτικών ενθυμημάτων, τραγούδια της θάλασσας από τη μεικτή χορωδία της ΔΕΗ, ομιλία του καθηγητή Κ Βαβούσκου κ.α. Ανάλογες εκδηλώσεις διοργανώνονται στην Κατερίνη, το Λιτόχωρο, το Νέο Μαρμαρά και την Ιερισσό.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στην αλβανική αντιπολίτευση οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο. Ο Αλβανός πρωθυπουργός από την αυστριακή πόλη Κρανς Μοντάνα, όπου συμμετείχε σε οικονομικό φόρουμ, τάχθηκε κατά της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου και πρότεινε ως λύση, τη δημιουργία της Δημοκρατίας του Κόσοβου, στα πλαίσια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας.

Η ηλιοφάνεια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο, προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα βόρεια ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 μέχρι 35 και στα νησιά από 21 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 28 June 1998 - 16:23:51 UTC