Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 29/06/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Επιστολή στον Άρειο Πάγο απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, σχετικά με το θέμα της επίσκεψης των εισαγγελέων στην Κεντρική Ασφάλεια.
  • Δ. Ρέππας: επιθυμία της κυβέρνησης είναι το έργο της εισαγγελίας να εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται παρενέργειες.
  • Μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού εξετάστηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη.
  • Έντεκα κιλά ηρωίνης, όπλα και πυρομαχικά βρέθηκαν στο σπίτι του 45χρονου Ιπποκράτη Εξαρχόπουλου, πρώην μέλους του συγκροτήματος "Νοστράδαμος".
  • Ολοκληρώνει το βράδυ την περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία ο Κώστας Καραμανλής.
  • Τα σενάρια περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης διαψεύδει ο Δημήτρης Ρέππας.
  • Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Έχει κλείσει το θέμα της "κόντρας" του Θεόδωρου Πάγκαλου με τον Έλληνα επίτροπο, Χρήστο Παπουτσή.
  • Στον Πλαταμώνα Πιερίας αναπαύεται από το μεσημέρι ο Κωστής Μοσκώφ.
  • Τη λύπη της ελληνικής κυβέρνησης για τον πολύνεκρο σεισμό στα Άδανα της Νότιας Τουρκίας εξέφρασε ο υπουργός Τύπου - Η Ελλάδα ετοιμάζεται να στείλει αεροσκάφος που θα μεταφέρει ιατροφαρμακευτικό υλικό στην πληγείσα από τον σεισμό περιοχή.
  • Στα χέρια της Eurobank του ομίλου Λάτση περνά η Τράπεζα Κρήτης.
  • Εικοσιτετράωρη απεργία των εργαζομένων στην Ιονική, την Παρασκευή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον περιορισμό του αριθμού των υπαλλήλων που θα μετέχουν στην αυριανή Γενική Συνέλευση της Τράπεζας.
  • Ριζικές αλλαγές στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να επιφέρει η είσοδος της "COSMOTE" στην ελληνική αγορά, από την Τετάρτη.
  • Ρ. Κουκ: Ο Ιμπραχήμ Ρουγκόβα παραμένει ο "νόμιμος" ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 51ου Συνεδρίου της Παλλακωνικής Oμοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά.
  • Άρχισε στη Βουδαπέστη η διήμερη σύνοδος για τη λαθρομετανάστευση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
  • Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Επιστολή στον Άρειο Πάγο απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, σχετικά με το θέμα της επίσκεψης των εισαγγελέων στην Κεντρική Ασφάλεια Αθηνών. Ο κ. Γιαννόπουλος ζητά να εξεταστεί κατά πόσο οι ενέργειες των εισαγγελέων ήταν σύμφωνες με τον νόμο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε το μεσημέρι ότι οι εισαγγελείς κάνουν απερίσπαστοι το έργο τους και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνά τους. Ωστόσο τόνισε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι το έργο της εισαγγελίας να εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται παρενέργειες.

Στη δραστική μείωση του πληθωρισμού σκοπεύουν τα μέτρα που συζητήθηκαν το μεσημέρι σε κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης καθώς και τους οικονομικού σύμβουλου του πρωθυπουργού Τάσου Γιαννίτση. Συγκεκριμένα μελετώνται παρεμβάσεις στο χώρο των τροφίμων και του αυτοκινήτου, ενώ συζητήθηκε η μείωση της τιμής των ανταλλακτικών αυτοκινήτων, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα και του φόρου υπέρ τρίτων. Οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν στο άμεσο μέλλον.

Έντεκα κιλά ηρωίνης, όπλα και πυρομαχικά βρέθηκαν στο σπίτι του 45χρονου Ιπποκράτη Εξαρχόπουλου και της συζύγου του, Μαριάνθης Πατσέλη. Ο Εξαρχόπουλος ήταν πρώην μέλος του συγκροτήματος "Νοστράδαμος" και έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για εμπορία ναρκωτικών. Οι Εξαρχόπουλος και Πατσέλη συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.

Ολοκληρώνεται το βράδυ με ανοιχτή συγκέντρωση στην Καστοριά η περιοδεία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, στη Δυτική Μακεδονία. Κατά την ομιλία του στα κομματικά στελέχη της Ν.Δ. στο νομό Καστοριάς, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση του κόμματός του υπέρ της ιδιωτικοποίησης όλων των κρατικών τραπεζών, εκτός της Αγροτικής για την οποία είπε ότι πρέπει να εξυγιανθεί και να τεθεί στην υπηρεσία του αγρότη. Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη συνάντησή του με επαγγελματικούς φορείς της πόλης, ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι δε δίνει υποσχέσεις, αλλά όλα τα αιτήματα τα οποία έχουν υποβληθεί στα υπομνήματα των φορέων θα εξεταστούν από τους τεχνοκράτες του κόμματος και στη συνέχεια θα δοθούν επιμέρους πολιτικές απαντήσεις σε όλους τους φορείς που θα έχουν συμμετοχή.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης, έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημητρης Ρέππας. Υπογραμμίζοντας το ανυπόστατο της σχετικής φημολογίας, ο κ.Ρέππας διέψευσε για πολλοστή φορά σχετικά σενάρια που -το τελευταίο διάστημα- έχουν διαρρεύσει στον Τύπο.

Έχει κλείσει το θέμα της "κόντρας" του Θεόδωρου Πάγκαλου με τον έλληνα επίτροπο, Χρήστο Παπουτσή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, διευκρινίζοντας ότι, πλέον, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις των δύο ανδρών. Πρόσθεσε δε, ότι καθένας από τους δύο αξιωματούχους έχει την αρμοδιότητά του. Μάλιστα, επικαλούμενος παλιότερες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία τους μπορεί να γίνει καλύτερη στο μέλλον. Σημείο σύγκλισης των θέσεων των δύο ανδρών, φαίνεται ότι αποτέλεσε η δήλωση του Έλληνα επίτροπου πως όλοι θα κριθούν από το λαό.

Εκατοντάδες φίλοι του Κωστή Μοσκώφ, πολιτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης για να τον αποχαιρετήσουν στο τελευταίο του ταξίδι. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης, ενώ παρέστησαν ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, βουλευτές, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Δημήτρης Δημητριάδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ενώ ανάμεσα στα δεκάδες στεφάνια ξεχώριζε εκείνο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Η σορός του Κωστή Μοσκώφ ενταφιάστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο στον Πλαταμώνα Πιερίας.

Τη λύπη της ελληνικής κυβέρνησης για τον πολύνεκρο σεισμό στα Άδανα της Νότιας Τουρκίας, μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί στη γειτονική χώρα. Ο κ.Ρέππας διευκρίνισε ότι η χώρα μας επιθυμεί να προσφέρει έμπρακτα τη βοήθειά της στην Τουρκία ώστε να το διευκολύνει στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Μέχρι στιγμής, οι νεκροί από το σεισμό έφτασαν τους εκατόν δεκαεννέα, ενώ ο αριθμός των τραυματιών υπολογίζεται σε χίλιους πεντακόσιους. Στο μεταξύ, η Ελλάδα ετοιμάζεται να στείλει αεροσκάφος που θα μεταφέρει ιατροφαρμακευτικό υλικό στην πληγείσα από τον σεισμό περιοχή.

Στα χέρια της Eurobank του ομίλου Λάτση περνά η Τράπεζα Κρήτης, καθώς πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την απόκτηση της Τράπεζας προσφέροντας 93 δισεκατομμύρια δραχμές. Η Τράπεζα Εργασίας πρόσφερε 52 δισεκατομμύρια και η Τράπεζα Πειραιώς 48. Οι δύο προηγούμενοι διαγωνισμοί δεν είχαν αποτέλεσμα καθώς δεν είχε βρεθεί ενδιαφερόμενος να προσφέρει τα ποσά που απαιτούνταν.

Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή οι υπάλληλοι της Ιονικής αντιδρώντας στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να επιβάλλει περιορισμό ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μετέχουν στην αυριανή Γενική Συνέλευση της Τράπεζας. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η διοίκηση της Ιονικής και αποφάσισε να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση μέχρι οκτώ άτομα από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και μέχρι έξι από το Σύλλογο των εργαζομένων της Ιονικής.

Ριζικές αλλαγές στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να επιφέρει η είσοδος της "COSMOTE" στην ελληνική αγορά, από την Τετάρτη. Στα ατού της θυγατρικής του ΟΤΕ περιλαμβάνονται τα δύο ανταγωνιστικά προγράμματά της, με όρους που για πρώτη φορά εφαρμόζονται στην τοπική αγορά. Αναλυτικότερα, το πρώτο από τα προγράμματα περιλαμβάνει τη δωρεάν χορήγηση συσκευής για ορισμένα μοντέλα ή την προσφορά σημαντικών διευκολύνσεων για άλλα. Σημαντικές καινοτομίες εισάγει στην ελληνική αγορά το δεύτερο πακέτο, προσφέροντας -για πρώτη φορά- συμβόλαιο αόριστης διάρκειας.

Ο Ιμπραχήμ Ρουγκόβα παραμένει ο "νόμιμος" ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και το μόνο πρόσωπο με το οποίο θα πρέπει να διαπραγματευτεί η διεθνής κοινότητα, είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ. Παρολα αυτά, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι "όλες οι αποχρώσεις" της κοινής γνώμης θα πρέπει να αντιπροσωπευθούν σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις πραγματοποιηθούν. Την άποψη ότι ο Ιμπραχήμ Ρουγκόβα θεωρείται εκπρόσωπος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στη διεθνή κοινότητα εξέφρασε εξάλλου και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να επισκεφθεί την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Με την εκλογή της νέας ηγεσίας της Παλλακωνικής Oμοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 51ου Συνεδρίου της Παλλακωνικής Oμοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά, οι οποίες ξεκίνησαν την προηγούμενη Τετάρτη, στο Λογκ Αϊλαντ. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκε η ίδρυση του Λακωνικού χωριού, με βάση τα πρότυπα πολλών άλλων χωριών αποδήμων, ενώ ανακοινώθηκε και η αδελφοποίηση του Δήμου Σπάρτης με το Δήμο Σπάρτα του Τενεσί.

Άρχισε σήμερα στη Βουδαπέστη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από σαράντα χώρες, η διήμερη σύνοδος, η οποία θα ασχοληθεί με το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στοιχεία που αποδεικνύουν σημαντική αύξηση του αριθμού των λαθρομεταναστών, αναμένεται να παρουσιάσει κατά τις εργασίες της συνόδου, η Γερμανία. Η τελική διακήρυξη της συνόδου θα θέσει στόχους μείωσης της παράνομης λαθρομετανάστευσης.

Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθούν νεφώσεις και τοπικές καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 37 βαθμούς, στο Ιόνιο από 20 μέχρι 34 και στα νησιά του Αιγαίου από 21 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 29 June 1998 - 18:39:45 UTC