Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 30/06/1998 (MΠΕ)

Την παραίτηση του, υπέβαλε χθες ο αστυνομικός υποδιευθυντής Ανδρέας Σουλτάτος διευθυντής μέχρι πρότινος, του τμήματος Αλλοδαπών Αμαρουσίου. Ο Σουλτάτος είναι ένας εκ' των δύο μαρτύρων που κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Γιώργο Γεράκη για παράνομο κύκλωμα αστυνομικών που δρα στο υπουργείο Δημόσια Τάξης, όπου και πραγματοποιήθηκε η γνωστή εισαγγελική έφοδος την περασμένη Παρασκευή.

Αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και των λαθρομεταναστών ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του στην Καστοριά. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε την Ελλάδα "ξέφραγο αμπέλι" και σημείωσε ότι το κράτος δεν προστατεύει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. Ο νομός Καστοριάς έχει γνωρίσει την εγκατάλειψη από την Πολιτεία, είπε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι σε αυτήν την περιοχή φαίνεται περισσότερο η αποτυχία της κυβέρνησης Σημίτη.

Σημαντική άνοδο σημείωσε χθες το δολάριο στην αγορά συναλλάγματος της Αθήνας. Το αμερικανικό νόμισμα κέρδισε 2,1 δρχ. και θα πωλείται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες προς 308,9 δρχ.. Πτωτικά κινήθηκε το ECU και διαμορφώθηκε στις 339,6 δρχ. ενώ το μάρκο παρουσίασε άνοδο και έφτασε στις 170,5 δρχ.Η στερλίνα έχασε δυο δραχμές και θα πωλείται από τις εμπορικές τράπεζες προς 515 δρχ. Επίσης το γιέν σημείωσε πτώση κατά 0,7 δρχ. και έφτασε στις 217,5 δρχ..

Τα εγκαίνια του νέου κλειστού γυμναστηρίου του Δήμου Σαπών θα γίνουν αύριο από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Παπανδρέου. Το κλειστό γυμναστήριο κατασκευάστηκε μετά από προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Παπανδρέου κατά την παρουσία του στο υπουργείο Παιδείας, κόστισε συνολικά 350.000.000 δρχ. και ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Βρίσκεται δίπλα στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου - Λυκείου των Σαπών και κατασκευάστηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.)

Τρεις Τούρκοι αξιωματικοί συνελήφθησαν στη Σμύρνη και κρατούνται στις στρατιωτικές φυλακές Μαμάκ της Άγκυρας με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ελλάδας. Πρόκειται για τον συνταγματάρχη Μεχμέτ Μπαρούτ και δύο αξιωματικούς φίλους του, οι οποίοι υπηρετούσαν στην αεροπορική βάση Cigli της Σμύρνης. Ο στρατιωτικός εισαγγελέας του Γενικού Επιτελείου Στρατού ζητά να δικαστούν για εσχάτη προδοσία και να τους επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης Η είδηση δημοσιεύτηκε σε πρωτοσέλιδα των εφημερίδων "Μιλλιέτ", "Σαμπάχ" και "Χουριέτ". Η "Μιλλιέτ" υποστηρίζει, ότι ο Μπαρούτ παρότι παντρεμένος, συζούμε με μία γυναίκα, της οποίας δεν αποκαλύπτεται το όνομα και η οποία υποτίθεται, ότι είχε σχέσεις με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, "ο Μπαρούτ μαζί με τους δύο συναδέλφους του έδινε στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες πληροφορίες για τις τουρκικές πτήσεις στο Αιγαίο".

Την ικανοποίησή της για την πρόσφατη συνάντηση του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλπρουκ με εκπροσώπους του λεγόμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", εξέφρασε ο συνασπισμός πέντε πολιτικών κομμάτων της Αλβανίας, "Ενωση για Δημοκρατία". Στη σχεττική ανακοίνωση επισημάνθηκε ότι "οι επαφές του κ. Χόλμπρουκ με εκπροσώπους του ''Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου'' σημαίνουν αναγνώρισή του", ενώ τονίζεται ότι "πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές με τους εκπροσώπους του ''Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου". Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκεντς Πόλο χαρακτήρισε τον ''Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου'' ως έναν ισχυρό στρατιωτικό και πολιτικό παράγοντα, ενώ σε ερώτηση για το θέμα των "τσάμηδων", ο κ. Πόλο είπε: "Χθες σε εκδήλωση που έγινε δεν παρευρέθηκε κανένας εκπρόσωπος της αλβανικής κυβέρνησης, κάτι που αποδεικνύει ότι η τωρινή κυβέρνηση αγνοεί το θέμα των τσάμηδων".

Tην αποφασιστική υποστήριξη της Βόννης στη συνετή, όπως τη χαρακτηρίζει, στάση της αλβανικής κυβέρνησης που επέδειξε σχετικά με το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου με την προτροπή να συνεχίσει την εποικοδομητική της πολιτική, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ στην επιστολή του προς τον Αλβανό πρωθυπουργό Φάτος Νάνο. "Βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διάλογο. Γνωρίζω, ότι τα ριζοσπαστικά στοιχεία τόσο στο Κοσσυφοπέδιο, όσο και στη χώρα σας ενισχύονται για όσο διάστημα η κρίση παραμένει ανοιχτή. Παρακαλώ να μην επιτρέψετε η κατάσταση αυτή να σας αποπροσανατολίσει. Συνεχίστε την εποικοδομητική σας πολιτική", τονίζει μεταξύ άλλων στη βαρυσήμαντη, όπως τη χαρακτήρισαν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, επιστολή του ο Κλάους Κίνκελ.

Τα χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα από τον σταθμό του Κοζλοντούι της Βουλγαρίας θα μεταφέρονται στη Ρωσία, όπου θα υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία και θα αποθηκεύονται για διάστημα 20 ετών. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ιβάν Σιλιάσκι, μετά την έγκριση από την κυβέρνηση Κόστοφ της τετραμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας που διευθετεί το θέμα της μεταφοράς πυρηνικών υλών μεταξύ της Ρωσίας και της Βουλγαρίας, μέσω της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθούν νεφώσεις και τοπικές καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 37 βαθμούς, στο Ιόνιο από 20 μέχρι 34 και στα νησιά του Αιγαίου από 21 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 30 June 1998 - 5:40:07 UTC